Az osztrák csapatok támogatják, hogy Budapest EBEL-város legyen

   

A Linz menedzsere azt is kifejtette, miért éppen a MAC-ra szavazna. Lezajlott az EBEL hivatalos bejárása Miskolcon és a Tüskecsarnokban.

Mint írtuk, hat új csapat kérte felvételét az EBEL-be, köztük két magyar, a MAC és a Miskolc. Christian Feichtingertől, az EBEL vezetőjétől azt is megtudtuk, egy hetedik is érdeklődött. Miután az MJSZ a Fehérvár után távozni készülő újabb két csapatot is elengedte ? négy évre adott engedélyt az elnökség ?, az osztrák liga munkatársai sorra járják a jelentkezőket, erre a hétre a két magyar csapat, a Miskolc és a MAC jutott.

A bécsi központ munkatársai szerdán a Jegesmedvéknél jártak, majd este megtekintették a MAC Budapest?Fehérvár MOL Liga-elődöntőt a Tüskecsarnokban, ahol másnap, csütörtökön tartottak bejárást. Az elsősorban technikai kérdéseket firtató, bürokratikus alapú ismerkedés korai állomása a kapcsolatok mélyülésének. Ez alapján kialakulhat az első benyomás az EBEL-ben, a csapatok pedig további információkat szerezhetnek az elvárásokról.

A Jégkorongblog néhány hete Ausztriában járt, ahol a beszélgetéseink alapján a következő kép alakult ki az EBEL létszámemelésével kapcsolatban: az osztrák liga vezetői ősszel úgy határoztak, hogy amennyiben találnak megfelelő csapatot, igyekeznek integrálni a ligába a környék legnagyobb lélekszámú és legmenőbb városát, az EBEL harmadik fővárosát, Budapestet. Egyes információk szerint a Ferencvárossal is tárgyalt a liga vezetése, de végül azzal a csapattal fordultak komolyabbra a dolgok, amely évek óta partnerük és meghatározó szerepet játszik az utánpótlás-bajnokságaikban. Az osztrákok szándéka komoly, és a liga törekvéseit erősíti, hogy az osztrák csapatok is egyöntetűen támogatják az új budapesti csapat ötletét.

Ezzel egybecsengnek Christian Perthaler szavai. Az EHC Liwest Linz csapatmenedzsere a következőket nyilatkozta a Jégkorongblognak az EBEL 2016/17-es szezontól történő bővítésével kapcsolatban: “Az EBEL bővítése alapvetően pozitív folyamat, ami hozzájárul ahhoz, hogy az EBEL még inkább egy egyre erősödő közép-európai jégkorong-bajnoksággá fejlődjék. A MAC Budapest esetleges felvételével az EBEL egy újabb közép-európai fővárost kapcsolna be a körforgásba. A budapesti klub évek óta remek utánpótlás-nevelő munkát végez, csak meg kell nézni az EBYSL, EBJL eredményeit. Újoncként a magyar bajnokság, a MOL Liga egyik élcsapata a felnőttek között is. A MAC otthona egy vadonatúj, gyönyörű csarnok, a Tüskecsarnok. A második EBEL-csapat elindítása a magyar jégkorong számára is minden bizonnyal újabb lépés lenne a fejlődés irányába. A jégkorong Magyarországon egyre kedveltebb, és a közel kétmilliós főváros egyben garancia is lenne a telt házra a MAC hazai mérkőzésein. Tehát röviden összefoglalva, a Linz támogatja azt a törekvést, hogy a MAC szeptembertől az EBEL-ben induljon.”

MACMIS

Úgy tudjuk, a helyszíni szemléket követő lépésre március első hetében kerül sor. Ez a bővítési folyamat első nagyon komoly időpontja, amikor is a csapatoknak le kell tenniük a pénzügyi garanciákat. Mivel ez az összeg sok tízmillió forintnyi és nem feltétlen jár vissza, ezért az a következtetés vonható le, hogy aki ennyit áldoz erre, az elég jól áll majd a csatlakozás kérdésében.

Az biztosnak látszik, hogy a szlovák Extraligába is jelentkező, Leisztinger Tamás által támogatott Miskolc számára nem jelent gondot egy ilyen mértékű garancia vállalása. Fentiek után azonban némileg meglepő, hogy a MAC tulajdonosai sokkal óvatosabban fogalmaznak, mint az ügyben névvel vagy név nélkül nyilatkozó osztrákok. A budapesti csapat vezetői a Jégkorongblog kérdésére azt a tájékoztatást adták, hogy bár a középtávú céljaik között valóban szerepelt az EBEL-indulás, de hogy a csatlakozás már idén is ilyen komolyan felmerülhet, az váratlanul érte őket. Éppen ezért még semmi nem dőlt el. Természetesen hetek óta komoly energiákat fordítanak arra, hogy összerakják a projektet, de ez egyáltalán nem könnyű feladat. Mivel senkinek nem szeretnének csalódást okozni, ezért ennél többet jelenleg nem kívánnak nyilvánosságra hozni ez ügyben. Ők is úgy látják, az első érdemi lépés a garancia befizetése lehet, de hogy a MAC ezt az összeget befizesse, ahhoz még nagyon sok feltételnek teljesülnie kell, miközben kevés a rendelkezésre álló idő.

Itt tart az EBEL-csatlakozás kérdése, úgy fest, hogy a csapatok szándékairól és lehetőségeiről egy-két héten belül jóval többet fogunk tudni.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum