A Miskolc és a MAC is jelentkezett az EBEL-be

 

Hat csapat adott be teljes csatlakozási anyagot, köztük a MOL Liga két listavezetője ? legalábbis erről ír az osztrák sajtó. A nemzetközi bajnokság még soha nem állt ilyen közel ahhoz, hogy 14 csapatosra bővüljön.

Január 15-én lezárult a 2016/17-es EBEL-szezon nevezési határideje. Ahogy arról korábban írtunk, az olasz Ritten Sport ? más néven: Renon ? hivatalosan is bejelentette, hogy jelentkezett az osztrák bázisú nemzetközi ligába. Mellettük minden jelenlegi induló nevezett, és a hockey-news.info értesülései szerint öt további csapat is pályázik a részvételre. Az osztrák másodosztályú Kapfenberg, a MAC, a Miskolc, valamint két olyan egyesület, amelyek titkosítást kértek. Információink szerint egyikük a szlovén Jesenice, a másikkal kapcsolatban viszont rengeteg találgatás látott napvilágot. A Bolzano elnöke belebegtetett két további olasz csapatot, de a Milano és a Val Pusteria is kategorikusan cáfolta, hogy a következő EBEL-szezonra vonatkozóan csatlakozási szándékuk lenne. Logikus jelölt a szomszédos országok két KHL-csapata, amelyek folyamatosan forráshiánnyal küszködnek, ráadásul a Medvescaknak most jár le az oroszokkal kötött hároméves szerződése. A Slovan viszont aligha érkezik az EBEL-be, hiszen épp most jelentette be, hogy mikortól árulják a következő szezonra szóló KHL-bérleteket. A pályázók közül a Rittennek nagyon kicsi a csarnoka ?˜ 1200 fős ?, a Kapfenberg jelentkezéséről pedig az osztrák szövetség alelnöke egyszerűen annyit mondott, hogy holdutazásnyi számukra a távolság az EBEL-től. A Feldkirch megelőzte a találgatásokat, magától jelezte, nem tudja vállalni az EBEL-szereplést. Mivel a régiót a Dornbirn már képviseli, így nincs elegendő szponzor ahhoz, hogy az INL-hez szükséges 800 ezer eurós költségvetést 3,5 milliósra tornázzák fel. Pedig a Fekete Dánielt is foglalkoztató vorarlbergi csapat történelme és infrastruktúrája szerint is az EBEL-be való.

MACAVS

Fotó: Mudra László

Az osztrák cikk szerint a jelenlegi részt vevők nevezésével semmi probléma nincs. “Az olyan, pénzügyileg nehéz helyzetben lévő klubok sem tartoznak a ligának, mint a Ljubljana ? fogalmaz az újságíró. ? Több klubnak áll fenn tartozása számos játékossal szemben, de ez más lapra tartozik. Ezek mellett mind a 12 csapat versenyképes, az Olimpija is problémákat okoz élcsapatoknak is. A liga vezetése egyetlen dolgot akar mindenképpen elkerülni, azt, hogy bármelyik csapat pofozógép legyen. A tizenkettek esetében jelenleg az az álláspont, hogy amennyiben leteszik a szükséges garanciákat, mind indulhatnak a következő idényben.”

A hat új jelentkező mindegyike teljes körű dokumentációt adott be, ezeket a liga részletesen megvizsgálja. Minden jelentkezőt végiglátogatnak, megtekintik a létesítményeiket, és a tapasztalatok alapján rangsort állítanak fel. Ezt az anyagot tárják a jelenlegi tagok elé, akik aztán döntenek majd arról, hogy bővítik-e a ligát, és ha igen, kit vagy kiket vesznek fel a 12 tag mellé. Az EBEL igazgatója, Christian Feichtinger pozitívan értékelte, hogy a liga iránti érdeklődés nagyobb, mint bármikor, és több a jelentkező, mint ahány szabad hely van. Egy dolog világos: az EBEL nem szeretne 14 csapatnál többet, mivel akkor nehéz lenne a megfelelő számú mérkőzést tartalmazó menetrendet kialakítani. Bécsben azt tartanák optimálisnak, ha 14 csapat két oda-vissza körrel 52 fordulós alapszakaszt játszana.

MISAVS

Fotó: Bán Olivér

A potenciális két helyre tehát hat jelentkező van. Ezek közül egy  klub osztrák, mégpedig a jelenleg INL-es ? és ott utolsó előtti ? Kapfenberg. A stájerországi csapat komolyan gondolja a jelentkezést az osztrák lap szerint. Franz Gartner klubelnök úgy látja, az INL egyáltalán nem vonzó, az EBEL-ben sokkal több a potenciál, és nem is kell sokkal több erőfeszítést tenni. A klubelnök tisztában van vele, hogy az EBEL-ben a költségvetés határozottan nagyobb (1,5-2 millió euro), mint az INL-ben, és mindenekelőtt fiatal osztrák játékosokra és tapasztalt légiósokra számítana.

A Kapfenbergen kívüli öt jelentkező más országokból jönne. Ezek közül egyik az olasz Renon (róluk korábban már írtunk). A dél-tiroli klub jól vezetett és gazdaságilag stabil lábakon álló egyesület hírében áll, amely az onnan 20 km-re fekvő Bolzano csapata ellen igazi derbit is kínálna a ligában. A MAC Budapest és a Miskolc két magyarországi jelentkező ? állítják az osztrákok. ? A két csapat felváltva vezeti a MOL Ligát, kiemelkednek a mezőnyből. A Miskolc a MOL Liga címvédője, magyar bajnok és kupagyőztes. A MAC utánpótlás-nevelő klub, amely az EBYSL és az EBJL élmezőnyéhez tartozik, és ezzel hatalmas potenciállal bír. A további két jelentkező diszkréciót kért, nem kívánta, hogy megnevezzék. “Jelenleg tehát komoly versenyfutás zajlik az EBEL-tagságért, nagyon izgalmas lesz látni, vajon lesz-e 14 csapatos liga, és ha igen, kik lesznek az új tagok” ? vonja le a következtetést a cikk szerzője.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM ÉLŐ
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum