Miskolc vagy Debrecen? MAC vagy Volán?

   

Most jön a java a MOL Ligában, kezdődnek a várva várt elődöntők. Elmondjuk, hogy mit láttunk eddig, és hogy mire számítunk.

Nem újdonság, hogy ebben a szezonban csak magyarországi csapatok jutottak a rájátszásba ? hogy ebben milyen okok játszottak szerepet, épp elégszer boncolgattuk ?, van viszont egy érdekesség, amiről eddig nem beszéltünk sokat. Az elődöntők négycsapatos mezőnyében a MAC Budapest és a Fehérvár AV19 konkrétan újonc, miközben a Debreceni HK is csupán a második szezonjánál tart. A dolgok mindig bonyolultabbak annál, hogy egymondatos következtetéseket vonhassunk le, most talán mégis megállapíthatjuk: volt értelme a bővítésnek. Ezt a kérdést persze onnan is meg lehet közelítenünk, hogy azok, akik elő tudják teremteni a szükséges forrásokat, és megvan a bázisuk, amire építhetnek, viszonylag gyors sikereket érhetnek el a mi jégkorongunkban. Ám eközben nyilván nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az igazi lecke később következik számukra: a sikereket tartóssá tenni, a nívót megőrizni-fokozni nagyobb feladat.

De ne szaladjunk előre, azért sem, mert szokás szerint nem tudunk még semmit a liga jövő évi kiírásáról, a közép- és hosszú távú lehetőségekről. Ezek a dilemmák sok más cikk középpontjában lesznek a későbbiekben, mi most foglalkozzunk ezzel a szezonnal.

Hiszen megérdemli.

Benyomásaink  szerint tisztességes, színvonalas alapszakaszon vannak túl a résztvevők, amelyek közül hárman kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, de a végtabella 4?8. helyezettjei is odatették magukat, és még a tökutolsó Brassó is képes volt bravúros eredményekre, legalábbis olyankor, amikor az ismert körülmények nem akadályozták ebben a kelleténél hatékonyabban.

A negyeddöntők visszaigazolták a 48 forduló során látottakat. A közel azonos képességű Debrecen és Újpest közül hatalmas csatában, döntő meccsen jutott tovább a jobbik, az alapszakasz-harmadik Volán számára viszont csak két harmad erejéig jelentett komoly akadályt a Ferencváros. Mint ismert, azok után, hogy eldőlt, az erdélyi csapatok kiesése nyomán nem lesz szükség hosszú utazásokra, felmerült: játsszák három nyert mérkőzésig a negyeddöntőket. Nem tudni, hogy ebben az esetben más eredmények születtek volna, vagy sem, de az nem vitatható, hogy a hosszabb sorozatokban több az érzelmi feszültség, és magasabb a sportérték is. Annál inkább, hogy így is kitűnt ? Pesterzsébeten, Debrecenben, mindenhol ?, a csapatok más intenzitású és minőségű hokit tettek a jégre, mint az alapszakaszban. Abban nincs extra felismerés, hogy a playoff ilyen, de talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy hogyan lehetne hosszabbá tenni a rájátszást.

Az elődöntőkben az alapszakaszgyőztes DVTK Jegesmedvék a Debreceni HK-val csap össze, a másik ágon a MAC Budapest a Fehérvár AV19-cel találkozik. Ezek a sorozatok már négy nyert meccsig tartanak, ami rendkívüli izgalmakat ígér. Nemcsak a legjobb csapatok eddigi teljesítménye alapján, hanem azért is, mert mind a két párosításnak megvan a pikantériája. Elöljáróban hadd jegyezzük meg: külön kíváncsiak vagyunk arra, hogy a felsőági csapatok hogyan veszik az első akadályt, minthogy ők hetek óta nem tétmeccseltek, és ez valamelyest ki is vehette őket a játékból.

molplayoff2016-4

Miskolc?DHK vonalon ? a debreceni szurkolók megbántásának szándéka nélkül, a csapat tudását és képességeit nem lebecsülve ? valamivel egyértelműbbnek tűnik a helyzet. A bajnoki címvédő kerete brutálisan erős ? a legerősebb a ligában ?, kiváló légiósok és nagyszerű magyar játékosok egészítik ki egymást, és a január elején kispadra állt Jason Morgan vezetőedző is bebizonyította sokszorosan, hogy érti a dolgát.

Szinte minden a Jegesmedvék mellett szól, ráadásul nem kétséges, hogy bőven elegendő rutin van ezekben a srácokban ahhoz, hogy az esélyesség terhét is elbírják. Stimmel viszont az is, hogy Jevgenyij Muhin, aki ugyancsak szezon közben állhatott munkába, nagyon ügyesen terelte irányba a csapat egy időben szétcsúszni látszó energiáit. Így a DHK az alapszakasz végjátékában, majd a negyeddöntőben is komoly fizikai és mentális erőt tudott prezentálni. Hátrányból fordítani egy negyeddöntőben úgy, hogy minden csapatrészből kulcsjátékosok hiányoznak ? és három sort is csak neccesen tudnak kiállítani ?, emberes teljesítmény. Hogy mindez mire lesz elég a Miskolc ellen? Az alapszakasz hat meccséből egyet nyertek a debreceniek, idegenben ? ez volt Jason Morgan egyetlen veresége eddig ?, de az eredmények szinte mindig szorosan alakultak.

A MAC és a Volán párharcának kimenetele tökéletesen megjósolhatatlan. Itt rengeteg párhuzam vonható a felek között. Két egyenlő erejű csapatról, két újoncról, két fiatal, tehát rendkívül gyors-energikus játékot játszó gárdáról van szó, amelyek rivalizálása ráadásul hosszú múltra tekint vissza az utánpótlásban. Zárójelben: miközben a felnőttek a döntőbe jutásért hajtanak a MOL Ligában, a juniorok és az ifik hatalmas küzdelmet vívnak majd a magyar bajnokság, illetve az EBYSL és az EBJL rájátszásában is.

Az alapszakaszból kiindulva, ahol a harmadik Fehérvárt simán lerázta a második MAC a végére ? miközben a szezon eleji botladozás után az egymás elleni mérleget is a maga javára fordította ?, akár arra is juthatnánk, hogy a fővárosiak a párharc egyértelmű esélyesei. Nagyobbat nem is tévedhetnénk. Hogy miért mondjuk ezt? Ennek is sok oka van.

Mindkét csapat kerete bőséges, de miközben Majoross Gergely csak saját juniorjaihoz és ifijeihez nyúlhat ? akiknek, mint említettük, más frontokon is helyt kell állniuk ?, addig Tyler Dietrichnek elviekben akár hat-hét sornyi érett játékos is rendelkezésére állhat. Nyilván nem arra számítunk, hogy a vezetőedző az eredménykényszer hatására mindent felforgat ? hiba lenne ezt tennie ?, de az mindenképpen megnyugtató lehet, hogy ha ne adj isten bárki kiesik, bizonyosan van, aki a helyére álljon. Ahogy Dietrich a lejátszás kérdését eddig kezelte, az roppant szimpatikus volt: csak olyan hokisokat emelt át csapatába, akiket jól ismer, akik vagy a szezon közben, vagy juniorban megfordultak a keze alatt. Ez bejött: Erzsébeten és Fehérváron is igazi csapatként dolgozott a Volán, megvolt a kohézió, a kémia és a lendület, alighanem ezzel kell kalkulálni a továbbiakban is.

Extra motivációt jelenthet a Fehérvár számára az EBEL-gárda kudarca. A vezetés és a közönség figyelme százszázalékosan a MOL Liga felé fordul ezekben a napokban, nem lennénk meglepve, ha már szerdán több száz vendégszurkoló érkezne a Tüskecsarnokba, majd hétvégén összehoznák a telt házat az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban. Azok után, hogy a Volán lemaradt a rájátszásról az EBEL-ben, a MOL-csapat az érdeklődés és a szeretet első számú tárgya Székesfehérváron. A drukkerek lelkes és odaadó játékot, de még inkább győzelmeket várnak Vokláéktól. Olyan típusú produkciót, amit ritkán kaptak meg ebben az idényben az EBEL-esektől. Valamiért úgy érezzük, hogy a MOL-osoktól meg fogják kapni.

A kérdés az, hogy ez mire lesz elég. A MAC Budapest ugyanis minden kétséget kizáróan remek csapattá erősödött Majoross Gergely keze alatt. A liga legponterősebb légióssora eddig ellenállhatatlan volt, itt véd a bajnokság egyik legmegbízhatóbb magyar kapusa, itt játszik a válogatottban fantasztikusan debütált Stipsicz Bence, itt támadja az ellenfelek kapuját a legeredményesebb U23-as és U20-as csatár, és mindemellett számtalan dolgos-szorgalmas fiatal ad bele mindent, amikor kell.

Hogy min fog múlni? Nüanszokon, részleteken. Azon, hogy a két tehetséges, intelligens és felkészült edző közül melyiknek sikerül jobban formába hozni és motiválni a csapatát, és azon, hogy melyik csapat lesz képes ráerőltetni az akaratát a másikra. Egy biztos: hatalmas csatára, feszült, fordulatos és sportszerű sorozatra számítunk. Olyanra, amiből rengeteget profitálhat a magyar jégkorong.

Cimkék: , ,

Te mit gondolsz?

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum