Az alapszakaszdöntő második felvonása következik

   

A háromrészes dráma kedden folytatódik. A MAC úgy vezeti a tabellát, hogy még nem nyert a Miskolc ellen. Kaposváron először rendeznek MOL Liga-mérkőzést. Legutóbb a MAC-ból hiányzott két játékos eltiltás miatt, ezúttal a Miskolcból három fog.

A sorsolás szeszélye folytán úgy alakult, hogy a MAC és a Miskolc az alapszakasz utolsó hónapjában háromszor is meccsel egymással, ami annál is érdekesebb, mivel e két csapat között dől el az alapszakasz-elsőség. Az első felvonást a Miskolc nyerte a Tüskecsarnokban, véget vetve a MAC 16 meccs óta tartó nyerő szériájának. Hiába növelte azonban ezzel négypontosra előnyét a budapestiekkel szemben Jason Morgan csapata, azóta botlottak a Debrecen ellen és pontot hagytak Fehérváron, így a középső felvonás előtt mindkét csapatnak 98 pontja van.

Az eddigi négy meccset egyaránt a Miskolc nyerte – idegenben 2-2 góllal, odahaza mindkétszer hosszabbításban –, ez azt jelenti, hogy a MAC csak abban az esetben nyeri meg az alapszakaszt, ha legalább egy ponttal megelőzi ellenfelét. Jelenleg csak azért vezet a tabellán, mert jobb a gólkülönbsége, és szezon közben ez rangsorol, de a végén az egymás elleni eredmény, ebben pedig már nem érheti utol a Jegesmedvéket.

A legutóbbi összecsapásukig a MAC nem igazán találta az utat a miskolci kapuba, amiből a meccsen végül nem lett gond, hiszen öt gólt is szereztek, azonban hetet kaptak. Amúgy is a végletek mérkőzése volt a legutóbbi rangadó, az elején a MAC mosta fel a Miskolccal a padlót, a végén a Miskolc a MAC-cal. Az elején a fővárosiak villámgyorsan értek oda Adorján kapujához, az utolsó 20 percet a Miskolc 4-0-ra nyerte. Négynél több gólt korábban egyszer sem kaptak hazai pályán egy egész meccs alatt, négyet is csak egyszer, a Fehérvár ellen.

Legutóbb Olson és Roczanov hiányzott eltiltás miatt a MAC-ból a Miskolc elleni rangadón, ezúttal a vendégeknél lesz három kényszerpihenő: Sagert, Popovics és Gőz. Mivel a Miskolc kevés hátvéddel játssza végig a szezont, és sérülések is hátráltatják – ezúttal sem lesz a jégen Tóth A. és Szilágyi –, ezért legutóbb Somogyi személyében csatárt vitt hátra Morgan mester, és az újvárosi játékos a hírek szerint kiválóan oldotta meg nevelőegyesülete ellen a feladatot.

Sajnos a labdás Európa-bajnokságok miatt nem fér bele a mérkőzés az M4 Sport közvetítési rendjébe, ezért csak a helyszínen tekinthető meg a találkozó.

Balizs Dudas MACMIS

Fotó: Mudra László (MAC)

Jason Morgan vezetőedző a miskolciak csapathonlapjának elmondta, hasonló forgatókönyvre számít kedden is: “Úgy vélem, nem állok messze az igazságtól, ha azt mondom, nagyon hasonló lesz a múltkorihoz. Akkor a meccs eleje a MAC-é volt, a vége viszont a miénk. Nagy erőfeszítéseket tettünk, hogy megfordítsuk a mérkőzést, és ez sikerült is. Nagy tempóra, komoly érzelmekre és színvonalas küzdelemre számítok, hiszen ez most az alapszakasz-elsőségről szól, ugyanakkor ez már egyfajta felkészülés is a playoffra.”

A MAC feladata elsősorban az lesz, hogy szorosabbá fűzze a védekezését. Ebben nagy segítségére lesz, hogy a csapat legponterősebb hátvédje, az amerikai Drew Olson azóta visszatért eltiltásából, ő a MAC játékának elöl és hátul is roppant fontos láncszeme. A Miskolc nem járt ilyen jól, a Debrecen elleni kelet-magyarországi rangadón Gőz és Sagert is többmeccses eltiltást szedett össze, az amúgy is sérülésekkel tűzdelt csapatban további lyukak keletkeztek így, ráadásul az egy meccsre eltiltott Popovics második végleges fegyelmije miatt összesen két meccset pihen, szintén nem léphet jégre.

Legutóbbi meccsükön a DAB ellen három sorral tudtak csak kiállni, Somogyi Balázs hátvédet játszott, simán nyertek 7-1-re. A MAC ellen azonban ez feltehetően nem lesz ilyen egyszerű, a két legmagasabb energiaszintre képes csapat találkozik, 60 percen keresztül majd figyelni és tartani a tempót.

A mérkőzés este hat órakor kezdődik, azt rendhagyó módon Kaposváron rendezik, mivel nemzetközi asztalitenisz-verseny miatt a MAC kiszorult a Tüskecsarnokból. A somogyi megyeszékhelyen először rendeznek MOL Liga-mérkőzést, az elsőnek rögtön nagyon komoly tétje lesz, remélhetően telt ház és jó hangulat várja majd a csapatokat, a mérkőzés pedig jól szolgálja majd a MOL Liga népszerűsítését.

Majoross Gergely, a MAC vezetőedző négy kérdésünkre válaszolt csapata hétfő esti, kaposvári edzését követően.

Mekkora hátrány okoz, hogy csapata három mérkőzésre elvesztette a hazai pálya előnyét?

Ez egy rossz helyzet. Hét mérkőzés van hátra az alapszakaszból és ebből hatszor pályaválasztók vagyunk, de ennek a felét fel kell adnunk. Ez van, ebből próbáljuk meg kihozni a legtöbbet, semmilyen kifogást nem keresünk, felkészülünk a feladatra. Már hétfőn elutaztunk Kaposvárra, ahol este és kedd délelőtt is edzünk egyet, ismerkedünk a jéggel.

Nemrég tapasztalatot szerzett abban, hogy egyszerre két fontos játékosát is eltiltják. Milyen feladatot ró ez a csapatra és az edzőre?

Nyilván valamiféle átalakítást igényel, hogy egy ilyen helyzetet meg tudjon oldani egy csapat. A két játékos hiányát megéreztük a legutóbb a Miskolccal játszott meccsen. Mindenképpen hátrány, ha hiányoznak fontos játékosok, de egy jó csapatnál előfordul olyan, hogy nehéz helyzetben mindenki még egy kicsit jobban odateszi magát és így pótolják a hiányzó embereket. Ilyen mérkőzésen belül is előfordul, például amikor egy csapat sorozatban kivédekezik kiállításokat, az erőt tud adni. A keddi mérkőzésen mi majdnem teljes csapattal tudunk felállni, Nagy Patrikon és Silló Arnoldon kívül mindenki rendelkezésemre áll. Azon dolgozunk, hogy élesek legyünk, és meg tudjuk mutatni, hogy nem csak jól tudunk játszani, hanem a legjobban.

A MAC még nem tudta legyőzni a Miskolcot. Ez extra motivációt jelent, vagy esetleg a több vereség miatt kialakulhat frusztráció is a játékosokban?

A csapaton belül mindenki érzi, honnan indultunk és milyen hátrányt sikerült eddig ledolgoznunk versenytársainkkal szemben. Ennek megfelelően mindenki vágyik arra, hogy minél tovább menjünk ezen az úton. A szezon elején a Fehérvár legyőzése okozott nehézséget, de senki nem lett frusztrált, mint ahogy attól sem, hogy még nem győztük le a Miskolcot.

A Jegesmedvéké kemény, jó fizikumú csapat. Csapata a játék ezen szegmensében is fel tudja venni a versenyt az ellenfelével?

A MAC is jó fizikumú csapat. Méretben talán nagyobbak, de nem érzek jelentős különbséget e téren. Mindkét csapat a gyors hoki híve, mind a MAC-ra, mind a Miskolcra jellemző, hogy szereti elvenni az ellenfelek elől a teret és az időt, miközben játékosai viszonylag következetesen fejezik be az ütközéseket. Szeretik a keménységet, keresik is a kontaktus lehetőségét. De egyik csapatban sincs több ilyen játékos, mint a másikban. Jelen körülmények között az dönt kedden, hogy ki mennyire pontosan és milyen mértékig tudja végrehajtani az előzetesen elkészített tervet.

Majoross

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): A múltkori találkozó az én második meccsem volt a csapattal, rövid volt az idő, akkor leginkább mentálisan igyekeztem hatni a srácokra. Az elmúlt hetekben már volt idő arra, hogy az edzéseken az én elképzelésem szerinti taktikát gyakoroljuk, és ezek között vannak olyanok, amiket korábban nem láttam a csapattól. Szóval bízom abban, hogy tudunk újat mutatni, bár ennek némileg gátat szab, hogy mindössze három sorunk van a sérülések és az eltiltások miatt. Most nekik kell megoldaniuk ezt a csöppet sem könnyű feladatot. Már hétfőn délután elutaztunk Kaposvárra a hosszú út miatt, így kedden arra is lesz időnk, hogy délelőtt tartsunk ott egy átmozgató edzést, ami segíthet kiismerni a pályát. A legfontosabb a kemény védekezés, amelyből a pályán lévő mind az öt játékosnak ki kell vennie a részét. El kell kerülnünk a hibákat a védekező és középső harmadban, mert akkor az ellenfél gyorsan alakíthat ki helyzeteket. Lényeges lesz, hogy szükségtelen kiállításokba ne fussunk bele. Jól kell gazdálkodnunk a helyzeteinkkel, mert ha elpazaroljuk azokat, az visszaüthet. Szóval mindenkitől 100 százalékra lesz szükség a győzelemhez.

Morgan MIS 2015_16

kaposvar mol liga

MAC–Miskolc 3-4

   

Ötödször is legyőzte a Miskolc a MAC-ot. A MOL Liga első kaposvári mérkőzésén hat másodperccel a vége előtt született a döntő találat, amit a mezőny egyik legjobbja, Justin Cseter jegyzett.

Három sorral és három védőpárral érkezett Kaposvárra a Miskolc, az első bekkpárban isméét Somogyi játszott Dudas mellett, a másodikban Leppanen és Vojtkó volt a jégen. Izgalmas, nyílt sisakos csatát vívott egymással a két csapat. A MAC állt bele jobban a meccsbe,az első percek a kékek enyhe fölényét hozta. Így hamar érkezett két miskolci kiállítás. Az elsőben meglehetősen vértelenül játszott a MAC, a másodikban viszont megszületett a meccs első igazán nagy helyzete, Hayes találta telibe Klempa korcsolyáját a hosszú saroknál, miközben Gyenes már a jégen feküdt, de a cseh csatárról a kapu mellé pattant a korong. Feléledt a Miskolc, elsősorban a Galanisz féle sor játszott kreatívan. A 8. percben a Dunaújvárosból igazolt 8-as vitte le a korongot az alapvonalhoz, középre játszott, az érkező Fekti Ádám pedig a bal felső sarokba vágta a pakkot. Nem sokkal később ugyanez a sor alakította ki a következő helyzetet, ezúttal Galanisz nem a kapu elé érkező Ritót, hanem a mögötte korcsolyázó Pavukot választotta, a hátrahagyott korongból a tavaly még ugyancsak az Acélbikáknál játszó csatár lőtt nagyot, de Bálizs szépen védett. Átvette az irányítást a vendégcsapat, a MAC is támadott, de a miskolci attakokban sokkal több volt a spiritusz. Az utolsó percben Galaniszt küldték ki egy támadóharmadban elkövetett szabálytalanságért, de a MAC nem tudott mit kezdeni a miskolci letámadással, a fehér mezesek 4 az 5 ellen is helyzetet tudtak kialakítani. Az utolsó pillanatokban Pavuk küzdött a korongért, ez pedig annyira felbosszantotta Nagy Krisztiánt, hogy a vonalbírónak kellett odamenni, nehogy a dudaszó után is folytatódjona küzdelem. A MAC válogatott csatárának ez nem tetszett, a sporit kezdte el lökdösni, nem is lehetett más a jutalma, mint végleges kiállítás, és aligha járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, lesz még ennek utóélete.

A Miskolc a 21. perc végén egészült ki, ekkor szólalt meg először a csapatot elkísérő 50 szurkoló közt a legendás légvédelmi sziréna. Bár közben érkezett egy újabb miskolci kiállítás, a Miskolc fölénybe került, ezt először Booras csengő kapuvasa jelezte, majd egy letámadásból sikerült üres kapus helyzetig eljutni, de kihagyták a miskolciak. Beszorult a MAC, a Miskolc sokkal határozottabb volt mindkét kapu előtt, óriási energiaszinten játszott Jason Morgan csapata. Míg a miskolciak folyamatosan forgalmat tudtak csinálni Bálizs orra előtt, és ebből komoly helyzetekig jutottak, a vendégek inkább távolról tudtak csak kísérletezni, ez pedig Gyenesnek nem okozott gondot. A 32. percben született meg a jól megérdemelt második miskolci találat. Ritó támadta meg Mestyánt, aki bizonytalankodott, és elvesztette a korongot. A miskolci 19-es áttette a pakkot a túloldalra Dudashoz, akinek a lövése kijött Bálizsról, és a sokat dolgozó Booras a kapuba juttatta a korongot.Maradt a miskolci fölény, amely csak az utolsó pár percre mérséklődött, ám a MAC szépítése szinte a semmiből érkezett így is. Egy perccel a szünet előtt Terbócs tett középre egy korongot, ám az céltalannak látszott, hiszen akinézett társ éppen lement cserélni. Érkezett viszont a padról Olson, aki rárontott az üresen maradt korongra és bődületesen nagy gólt ragasztott Gyenes hálójába.

MACMIS 5

Fotó: Mudra László (MAC Budapest)

A gól megzavarta a Miskolcot, szemmel láthatóan elvesztette a fonalat a címvédő a harmadik harmad elején. Ami 40 percen át jól ment, hogy kizárták a MAC támadóit Gyenes kapujának előteréből, az ezúttal nem működött, és ez két újabb gólba került. A 45. percben Klempa, az 51.-ben pedig McDonald talált be. Közben volt egy kis technikai szünet is, Bálizs kapuja ugyanis állandóan elmozdult, a pályamunkás viszont nem élt eléggé együtt a játékkal, így sokára került elő a fúrógép. A sorozatban bekapott három gól viszont felrázta Dudasékat. Hamar jött egy újabb MAC kiállítás, és ezúttal a Miskolc nem hibázott, Somogyi akék vonal közeléből leadott húzott lövése megoldhatatlan feladatot jelentett Bálizs Bencének.Ismét átvette a kezdeményezést a Miskolc, bár a MAC is jelentős erőkkel támadott, ez pedig azt eredményezte, hogy az utolsó percekre is megmaradt az élvezetes, nagy iram. Feltűnő volt, hogy a vendégeknél Cseter milyen sokat dolgozik, óriási sebességgel korcsolyázva szinte felszántotta a pályát minden cseréjében. Így igazi hollywoodi befejezésnek lehettünk tanúi, amikor éppen ő volt az, aki hat másodperccel a vége előtt brusztolt ki magának lövőhelyzetet és szerezte meg a miskolciak győztes gólját.

Remek hírverése volt ez a mérkőzés a magyar jégkorongnak, két igen jó csapat őszinte, sportszerű küzdelmét láthattuk, amelyet a játék nagyobb részét irányító, és végig csak 4 hátvéddel játszó Miskolc megérdemelten nyert meg, még ha csak az utolsó másodpercekben is.

Ami a többi meccsen elég, az rangadón még mindig kevés

   

Majoross csapatától több kell a Miskolc legyőzéséhez, Morgan fantasztikus diadalként értékelte a kaposvári győzelmet, minden egyes játékosát megdicsérte.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Nagyon bíztam abban, hogy Kaposváron megszakad a Miskolc elleni rossz szériánk. Ismét bebizonyosodott, hogy ami a többi meccsen elég, az rangadón még mindig kevés: gyorsabban, egyszerűbben és gólra törőbben kell játszanunk, ha le akarjuk győzni a Jegesmedvéket.

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): Fantasztikus diadalt arattunk ma, hiszen három sorral győztük le a teljes csapattal kiálló MAC-ot. Pont ezért minden játékosnak sok jégidő jutott, és egytől egyig egészen kitűnő teljesítményt nyújtottak. Küzdöttek egymásért, ez egy igazi csapatteljesítmény volt, amihez jött a végére Miskolczi Márkó hihetetlen szép gólja. Büszke vagyok a csapatra.

MOrgan MACMIS

Fotó: Mudra László (MAC)

Erste Liga, Kaposvári Jégcsarnok, 500 néző. Játékvezetők: Németh, Babic, Kis-király, Pálkövi.
Bálizs: 90,5% (Arany)
K
Gyenes: 91,9% (Kiss)
Quinn, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
1
Somogyi, Dudas, Dansereau, Miskolczi, Booras
Pozsgai, Olson, Nagy K., Saarenpaa, Terbócs
2
Leppanen, Vojtkó, Hajós, Ritó, Cseter
Stipsicz, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Szappanos
3
Láda, Laczkó, Galanisz, Pavuk, Fekti
Lakatos, Bödök, Schmál, Németh A., Egyed
4
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Morgan Jason, Kontsas Jukka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 07:20 MIS Fekti Galanisz
0-2 31:27 MIS Booras Ritó Dudas
1-2 39:09 MÚB Olson Saarenpaa Terbócs
2-2 44:27 MÚB Klempa Hayes McDonald
3-2 50:55 MÚB Klempa McDonald Quinn
3-3 52:32 MIS PP Somogyi Booras Dudas
3-4 59:54 MIS Miskolczi Cseter
37 Kapura lövések száma 41
47 Kiállításpercek 8

A MAC–Miskolc képes összefoglalója

   

A MAC–Miskolc videó-összefoglalója

   

A Kapospont videóját ide kattintva érik el.

Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT INFO
VB 16:20 USAKAZ INFO
VB 20:20 SUICAN INFO
VB 20:20 SVKLAT INFO
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum