Derbivel indul a MOL Liga 2016-ban

   

Újév napján a Ferencváros vendége az Újpest lesz, mindkét csapat jó formában van, a tét a rájátszás, minden szempontból tökéletesen kiélezett mérkőzésre lehet számítani.

Az alapszakasz mintegy egyharmad része van hátra, mindkét csapat 35 meccset játszott a 48-ból. Az Újpest 52 ponttal az ötödik, a Fradi 44 ponttal a hetedik helyen áll, közöttük a Csíkszereda található, aki egy meccsel többet játszva egy ponttal előzi a Ferencvárost. A playoffért való küzdelemből kiszállni látszik a DAB, aki jelentősen beragadt a hajrá kezdetére, az utóbbi hat forduló egyikében sem szerzett pontot, jelenleg 38 egységnél tart. A Fradi és a Csíkszereda közül előbbi hétszer játszik hazai pályán és hatszor idegenben. Az utóbbi idők formájától függetlenül az mindenképpen nagy előny, hogy Miskolcra az alapszakaszban már nem utaznak Greg Lindqvist tanítványai, mindenki máshoz egyszer. Hazai pályán viszont még kétszer fogadják őket, akár csak legnagyobb riválisukat, az SC Csíkszeredát. Az UTE-n kívül még a DAB utazik Pesterzsébetre. A szeredaiak már minden hazai meccsüket letudták a Brassóval, a Miskolccal és a Debrecennel szemben, a többiek egyszer-egyszer utaznak a Vákárba. Idegenbeli meccseik között szerepel az aktuális formától függetlenül mindig pikáns brassói fellépés, mint említettük, a Fradival kétszer, a DAB-bal szintén kétszer, a Miskolccal és a Fehérvárral egyszer-egyszer mérkőznek magyarországi kiszállásaikkor.

Összességében tehát a két klub sorsolása kiegyenlítettnek tűnik, ugyanakkor a Sportklub idegenbeli meccseikbe bekavarhat a román bajnoksággal történő további ütközés. E versenyfutásból még sok meglepetés születhet, tavalyról is emlékszünk, hogyan vált az alapszakasz vége a rájátszás eléréséért küzdő csapatok számára a playoff kezdetévé. Pontosan ez az, ami miatt az UTE sem érezheti magát teljes biztonságban, előnye ugyan 8 pont, de még összesen háromszor játszik két üldözőjével, tehát igen gyorsan elolvadhat ez az előny. Azonban nem csak hátra, de előre is nyitott az út a lilák előtt, a Debrecen előnye egy meccsel többet játszva is mindössze egyetlen pont, egy győzelemmel tehát visszavehetik a negyedik helyet a tabellán. De a dobogó harmadik helye sincs beláthatatlan messzeségben, a Fehérvárnak 56 pontja van, igaz, ők két meccsel kevesebbet játszottak. Pesterzsébeten eddig jól ment a csapatnak, hiszen kettőből kétszer győztek, ráadásul jó formában vannak, az elmúlt 5 meccsből négyet megnyertek, köztük egyet épp a Fradi ellen, csak Miskolcon kaptak ki. A Fradi viszont nyerni tudott Borsodban, ráadásul 7-2-re verte a DAB-ot, tehát két egyaránt jó formában lévő csapat küzdelmére lehet számítani pénteken, amely az alapszakasz hajráját is döntően befolyásolhatja, hiszen az UTE meglóghat üldözőitől és előre menekülhet a 4. helyre, míg a Ferencváros hosszú idő után ismét feljöhet a 6. helyre. A mérkőzés 18 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben ad közvetítést a helyszínről.

Greg Lindqvist (vezetőedző, Ferencváros): Fontos mérkőzés következik az UTE ellen. Derbi lesz a javából, ha ott akarunk lenni a rájátszásban, akkor nyerni kell. Mivel a Csíkszereda pontot rabolt az éllovastól, olyan a helyzetünk, hogy minden pontra szükségünk van. Természetesen nagy a nyomás a játékosokon, ez érthető is, de éppen ezért kell megmutatni magunknak, közönségünknek és a Ferencváros nagy családjának, hogy képesek vagyunk a MOL Liga 2016-os évének első derbijét megnyerni.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Elég komoly meccsterhelésben vagyunk, ha jól számolom, a szezonban harmadszor fordul elő, hogy hét nap alatt négy meccset játszunk. December 26-án, 28-án és 30-án is játszottunk, közte minden nap komplex edzés volt, videózással, kondival. De az ünnepek alatti lazítás az átlagember privilégiuma, egy profi sportoló pedig majd 50 évesen fog arról álmodozni, hogy bár csak meccsre készülhetne. A tabella nagyon szoros, a 3-7. hely között teljesen nyílt a pálya. Szigorúan szakmai szemmel nekünk minden meccs egyformán fontos, a szurkolóknak a derbi nyilván kiemelten számít, de nekünk jelenlegi helyzetünkben minden pontra szükségünk van. Tudjuk, hogy éles és erős Fradira számíthatunk, kemény meccset fogunk velük játszani, amelyen a cél nem is lehet más, mint a győzelem.

Ferencváros–UTE 4-1

   

Közel negyven perc előnyt adott ellenfelének az UTE, a Ferencváros pedig élt a lehetőségel és behúzta a számára rendkívül fontos győzelmet. Ezzel az UTE is a veszélyeztetett zónába csúszott.

Még  mondja valaki, hogy alig kíváncsiak a szurkolók a Ferencváros vagy az UTE meccseire… A kezdés pillanataiban még tömve volt a Pesterzsébeti Jégcsarnok előcsarnoka jegyet venni akaró szurkolókkal, akik végül teljesen meg is töltötték a pálya hazai szektorait. Persze ebben biztos az ünnep is segített, végre időben oda lehetett érni a kezdésre a rettenetesen eldugott létesítménybe. Akik kibumliztak Erzsébetre, azok a mintegy 50 főnyi vendégtábor kivételével nem bánták meg, a Ferencváros nagyon erősen és óriási iramban kezdett, az első 10 percben az UTE jóformán ki sem tudott jönni a saját harmadából. Az első komolyabb helyzet a 3. percben volt, ekkor Suoraniemi kerülte meg a kaput, de Sila a helyén volt, ahogy az 5. percben Rafaj kiugrásánál is. Az ezt követő buli után viszont már nem volt szerencséje a szlovén kapusnak, a korong Hietamakihoz került, és a MOL Liga történetének legeredményesebb védője a kapu előtt elkorcsolyázva fonákkal húzta vissza a kapuba. A korongot követő Sila nem tudott visszaérni a mozgásával ellentétes irányú emelésre. A meccs a gólt követően is ugyanúgy folytatódott, az újpestieknek momentumaik sem nagyon voltak, a Ferencváros nagyon tudatosan játszva csírájában fojtotta el az elszórt újpesti próbálkozásokat. Jellemző, hogy először a 15. percben tudtak hosszabb időt egyben eltölteni a vendégek Ágoston kapuja előtt. Ez is jelezte, kezd magához térni a vendégcsapat. A lassacskán kiegyenlítődő játékból talán nem következett, de az egész első harmadot nézve nagyon is megérdemelt volt a második hazai találat, amelynél a vendégek mezőnyjátékosai bizony rútul a slamasztikában hagyták Silát. Pár másodperc eltéréssel egészült ki a két csapat egy-egy kisbüntetést követően, és mikor a később visszajövő Dubek belépett a büntetőpadról a jégre, éppen felé jött a korong. Kiugrott vele, a sarokból középre adott az érkező Suoranieminek, aki az egyetlen visszaérkező vendégvédőt és Silát is egyetlen lövőcsellel elfektette, majd nemes egyszerűséggel az üres kapuba passzolt.

Ha lehet, még sokkal rosszabbul kezdte a második harmadot az UTE. Egy a támadóharmadban elvesztett koronggal Luomala iramodott meg, pillanatok alatt lekorcsolyázta a védőit, a sarokból visszatette a korongot, amelyre Tendler érkezett, aki szintén a saját védője elé kerülve teljesen egyedül lőhetett Sila kapujába. 42 másodperccel később Fliszár ésRafaj mehetett tök egyedül az újpesti kapura. Fliszár gyönyörűen hagyta hátra a korongot Rafajnak, akinek nem volt nehéz dolga, Sila a meccs során harmadszor került teljesen kiszolgáltatott helyzetbe, nem is védhetett. Dicsérjük azonban meg Fliszárt, megmozdulása szemet gyönyörködtető volt. Szilassy Zoltán időt kért és kapust cserélt, igyekezett gatyába rázni csapatát. Ez talán sikerült is valamennyire, Hietamaki eladott korongjával Virág Tamás tört kapura, de nem tudott gólt lőni, majd Kiss Ákos lőtt egy kipattanót újra kapura. Egy meglazult plexitábla miatt rövid technikai szünetet kellett tartani, aztán folytatódott tovább a rohanás, helyzetekkel mindkét oldalon. Az UTE aktívabb lett, elkezdte letámadni a ferencvárosiakat, és bár nem került olyan fölénybe, mint a zöldek a meccs elején, de több helyzetük lett a második harmad végére, ám pontatlanok voltak a befejezéseik. A legközelebb a gólhoz talán Nemes estében kapura húzott korongjánál és Elomo lövőcsel után éles szögből leadott lövésénél kerültek. A féket két kiállítás húzta be a liláknál, amely miatt majd’ másfél percig kettős előnyben játszott a Fradi, ám ezúttal nem működött Lindqvist mester hatékony speciális játéka. Egy Pichler-kiugrás és Ágoston-védés zárta a harmadot.

A harmadik harmad elején is elaludtak a lilák, ezúttal Manninen kapott meg egy eladott korongot, ám kihagyta a lehetőséget. Elomo és Valecko kisebb civakodása után Rafaj és Csányi is emberkedett egy jót, a bunyót és a kiállításperceket Csányi nyerte, de épp néggyel mentek ekkor a hazaiak, nem volt túl célravezető ez a részsiker. Igyekezett az UTE átvenni a kezdeményezést, de a kapu előtt nem voltak igazán élesek. Az első igazán nagy lehetőség a 48. percben Hegyi kapuvasa volt, egy lövőcsellel tisztára játszotta magát, középtávoli lövéséről Ágoston lemaradt, de szerencséje volt. Az 51. percben Gröschl kiállítása alatt jött össze az első és utóbb kiderült, egyetlen újpesti találat, ekkor Pance cselezte be magát a kapu elé, és sikerült mattolnia Ágostont. Másfél perc múlva a meccs folyamán először került igazán emberelőnybe az UTE, Zalavári kapott kiállítást, de az újpestiek speciális egységei csak lövésekig jutottak. Az utolsó percekben előbb Dósa és Manninen civakodása okozott izgalmakat, majd Ágoston adott el a kapujából messzire kikorcsolyázva egy korongot, de az újpestieknek nem sikerült ebből sem betalálniuk. A Ferencváros teljesen megérdemelten győzött, az UTE korábban stabil védelme ma többször is csődött mondott, a csapat pedig jó 30 perc és 4 gól előnyt adott ellenfelének. Néha, mint a közelmúltban Debrecenben sikerülhet ezt behozni, de annyira nem jó csapat még az UTE, hogy ez mindig sikerüljön.

dsc_0870

Nem lehet minden meccsen 4 gólos hátrányt ledolgozni

   

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): Nagyon fontos három pont, amit itthon tartottunk. Végig kezünkben tartottuk a meccset, talán a második harmadban volt egy kis megingás. Most irány haza mindenkinek, holnap délelőtt edzés, aztán vasárnap este jön a Miskolc.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): A Fradi nagyon jól állt bele a meccsbe, mi kevésbé. Nem lehet minden meccsen 4 gólos hátrányt ledolgozni. A végére feljavultunk, de ez kevés volt a győzelemhez. Gratulálok a Ferencvárosnak.

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 610 néző. Játékvezetők: Halassy, Varjú, Kis-király, Muzsik.
Ágoston: 97,0% (Budai)
K
Sila: 77,8% (Pleszkán: 100%)
Lévai, Hietamaki, Manninen, Tendler, Luomala
1
Lindgren, Hegyi, Mihálik, Dömötör, Pance
Suoraniemi, Valecko, Dubek, Fliszár, Rafaj
2
Huba, Elomo, Nemes, Virág, Csányi
Zalavári, Pál, Schellin, Kiss G., Papp
3
Dósa, Garbacz, Gröschl, Gágyor, Kiss Á.
Üveges, Kovács, Horváth, Farkas, Komjáti
4
Feil, Pados, Pichler, Turbucz, Kiss D.
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:00 FTC Hietamaki Papp Schellin
2-0 18:28 FTC Suoraniemi Dubek Manninen
3-0 20:30 FTC Tendler Luomala Manninen
4-0 21:12 FTC Rafaj Fliszár Suoraniemi
4-1 50:03 UTE SH Pance Elomo Hegyi
36 Kapura lövések száma 33
14 Kiállításpercek 30

Az FTC–UTE videó-összefoglalója

   

A teljes mérkőzés ide kattintva látható. Az összefoglaló pedig itt:

Cimkék: , ,

Te mit gondolsz?

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum