A Linz a Fehérvár karácsonyi vendége

   

Élesedik a küzdelem a legjobb hatba kerülésért, és ebben a Fehérvár lépéshátrányba került vetélytársaival szemben. Most már bravúrokra van szükség, kezdésként és egyben a szurkolók karácsonyi ajándékaként a tabellaelsőt kaphatjuk el idehaza.

22 pont választja el egymástól a Fehérvárt és a Linzet a táblázaton, ráadásul a Linz az egyetlen csapat az egész mezőnyben, aki ellen még pontot sem volt képes szerezni eddig a Volán. Mindez mutatja a feladat nehézségét, és egyszersmind szépségét is. Meg kell törni a jeget, harmadik nekifutásra le kell gyűrni a listavezetőt. Valószínűleg sokak emlékezetében ott él a legutóbbi, hazai pályán 2-1-re elvesztett meccs emléke, akkor egy mindkét csapatot sújtó, minősíthetetlen játékvezetői teljesítményt hozó meccs utolsó 36 másodpercében fordított két, kettős emberelőnyből elért góllal a Black Wings, és ezt mindenkinek elég sokáig tartott megemészteni. A meccs utóéleteként Zrnic játékvezető azóta elég gyakori közreműködő a Fehérvár meccsein, bizonyította, hogy az csak egy rossz meccse volt, és – nyilván pedagógiai célzattal – itt lesz szombaton este is, de legalább megmutathatja az értő fehérvári közönségnek, hogy tud ő jól is vezetni a Linz ellen.

Embert próbáló feladat vár tehát a fehérvári játékosokra, akiknek az egyik legnagyobb gondjuk továbbra is a góllövés. Ebben a műfajban a csapat elfoglalt helyezése pontosan ugyanaz, mint a bajnoki táblázaton, azaz csak három csapat ért el kevesebb gólt a fehérváriaknál. A másik igen komoly probléma a csapat viszonylagos inaktivitása. Keveset lő kapura a Volán, és ezzel alkalmat ad az ellenfeleknek, hogy sokszor teszteljék a fehérvári kapusokat. Pontosan mutatja ezt az a tény, hogy miközben a Fehérváré a liga legjobb kapus párosa, a csapat az ötödik legtöbb gólt kapta az egész mezőnyben. Épp itt az ideje szakítani az ez évi tradíciókkal, és sokat lőve győzni a linziek felett.

“Nagyon koncentrált, szilárd játékra lesz szükségünk a Linz ellen – mondta Rob Pallin, a Fehérvár vezetőedzője. – A támadásépítésüket a lehető legkorábbi szakaszban meg kell tudnunk zavarni. A speciális egységekre óriási feladat hárul majd.”

“Mindig a következő feladatra koncentrálunk – mondta a linziek hálóőre, Michael Ouzas. – A középszakaszig még hátra van egy és más, egyelőre nem is gondolunk arra a 10 fordulóra. A Fehérvár, csakúgy, mint minden csapata a ligának, rendkívül kellemetlen ellenfél, mindenkinek a legjobbját kell nyújtania ellenük, ha újra győzni akarunk.”

A linzieknél minden bizonnyal visszatér Kevin Moderer, de három alapemberük játéka is erősen kérdéses: csak a meccs előtt dől el, hogy Philipp Lukas, Dan DaSilva és Grant Lewis vállalja-e a játékot.

AVSEHL

Fehérvár–Linz 4-1

   

Nagyon komoly teljesítményt nyújtott a magyar EBEL-csapat, rég látott magas színvonalú játékkal verte magabiztosan, megszolgáltan a liga első helyén álló riválist.

Kóger Dániel fantasztikus egyéni játékot mutatott be az első percben. A sarokból egyedül játszotta meg a korongot, két-három kiváló csellel került a kapus színe elé, korongja pedig átment Ouzas mamutja alatt, máris vezettünk. 1-0 az 1. percben. Folyamatosan kemény letámadást alkalmazott a magyar csapat, nagy energiaszinten hokizott, komoly munkát végzett mindkét kapu előtt. A Linz EBEL-első csapatát váratlanul érte ez a rohanás és nyomás, nem volt meglepő, amikor Wehrs a kapuba csúsztatta a második hazai találatot. Kiváló támadás eredményezte a 2-0-s vezetést. Óriási húsz percet nyomott Rob Pallin csapata. Ezt a húsz percet 4-5 góllal is nyerhette volna a Fehérvár, ha Ouzas nem véd ilyen nagy formában.

A második harmadban visszaesett a Fehérvár játéka. Szerencsére a Linzé jottányit sem javult, de a mieink kevesebbszer értek oda a Linz kapuja elé. Sajnos a kapott két emberelőnnyel sem sikerült élni, igazából ziccert sem alakított ki a Volán ebben a négy percben. De ment az idő, Rajnának nem volt sok dolga, így rendben zajlottak az események. Természetesen semmi sem dőlt el a meccs felénél.

A Linz nem tudott dominálni, gyakorlatilag egy fél percre sem szorította be a vendéggárda a magyar csapatot. Sőt a harmad második fele a Fehérváré volt. Előbb Varga került ziccerbe, de lepkésre lőtte. Majd Nagy Gergő pattintott a lábak között takarásból, majd Benk nagyon szép szólót mutatott be, végül Francisék oktottak, de Ouzas mindannyiszor védett, magasan csapata legjobbja volt ezen az estén. Az utolsó 6-7 perc vastagon a Voláné volt, ez biztató lehetett a záró játékrész előtt. Mérhetetlenül igazságtalan, hogy mégis a Linz lőtt gólt. 1:36-tal a vége előtt bonyolult körülmények között, de szabályosan jutott Rajna kapujába a korong, videózás után Zrnic megadta a találatot, jó ítéletet hozott. Egyből visszaállíthattuk volna a kétgólos fórt, de Nagy Gergő a szokásosnál határozatlanabb volt egy az egyben Ouzasszal szemben. A linzi kapus egy briliáns kontra végén Francis bombáját rúgta ki mamuttal. Pontozással ezt a húsz percet is vastagon nyertük volna, a valóságban azonban 1-0-ra a Linz nyert, így nagyon izgalmas utolsó húsz percre számíthattunk, 2-1-ről ment tovább a meccs.

Az utolsó harmadban sem tudott ritmust váltani a Linz, de a Volán sem volt annyira kapura törő, mint az első két harmadban. Ez érthető volt. Az első ziccer viszont ismét a miénk volt, 3 az 1-ben vezettük Ouzasra a korongot, Bodót feladta a bekk, a MOL Ligából felhozott csatár jól lőtte el, de Ouzas lepkéssel hárított. Palin lőtte szét a vasat a túloldalon. A Linz felpörgött, igyekezett nyomást gyakorolni a magyar kapura. Ez játékban nem nagyon sikerült, viszont agresszivitásban igen, és ez frusztráló volt. Egészen elképesztő jelenet volt, amikor a korongot birtokló, a jégen fekvő Rajna sisakját Latendresse hátulról nyakra irányuló mozdulattal keményen lefeszítette. Az esetet közelről végigkövető játékvezető megítélése szerint szabályos megmozdulás volt. Szerencsére kihúztuk magunkat a nehéz helyzetből. Egy nagyon gyors kontra végén Francis tökéletesen lőtte ki a mamut feletti szabad területet a hosszú oldalon, ezúttal már Ouzas sem mentette meg sokat hibázó védelmét. Az 52. percben 3-1 állt a táblán. A folytatásban szétesett a Linz, esélye sem volt megszorongatni Fehérvárt. A végén a kapust is levitte Daum mester, Bodo félpályánál meghúzott pazar csele után fonákkal csúsztatta a linzi kapuba a meccset lezáró találatot. 4-1-gyel küldte haza az EBEL pillanatnyilag legjobb csapatát a magyar együttes.

A Linz karácsony második napján nem hozta azt, amit tud, de ez senkinek sem szegte a kedvét, bravúrosan szerzett három pontot Rob Pallin csapata.

Egyre nehezebb ellenünk játszani

   

A húzóemberek most húzóemberek voltak, de eddig nem voltak azok. Egy 10 meccses szezon indult szombaton a Fehérvár számára, tiszta lappal. 

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): Eddig is teljesen, 100%-ig hittem abban, hogy jó csapatunk van, ez a mai siker számomra nem egy kiszaladt eredmény. A teljes mérkőzés alatt jól játszottunk, ennek így is kell lennie, nem húsz-, nem negyven-, hanem hatvanpercnyi jó teljesítményre van szükség. És ha hatvan percig úgy játszunk, mint ma, akkor jó dolgok történnek. Banham, Sarauer és Bartalis közel 70 meccset hagyott ki együttvéve, tavaly 34 forduló után együttesen 34 gólt szereztek, idén nyolcat eddig. Nincs más oka annak, hogy ott állunk a tabellán, ahol, mint hogy a három legjobb játékosunk alig játszott, és amikor igen, akkor sem csúcsformában. A csapatunk egyre jobb, a múlt héten azt mondtam, hogy úgy nézünk ki, mint ha szeptember vége lenne. Fokozatosan javulunk, egyre versenyképesebbek vagyunk, egyre nehezebb ellenünk játszani, és ez ma is látszott. Ha megszereztük a korongot, gyors ellentámadásokat vezettünk, minden ilyenre szükség van, ha kiváló csapat akarunk lenni. Azért fájt különösen, amikor nem ment jól a csapatnak, mert tudtam, hogy milyen potenciál van a társaságban. De ehhez az kell, hogy a húzóemberek húzóemberek legyenek, és eddig nem voltak azok. A mai meccs megmutatta, mennyire jók tudunk lenni. Az első harmad után akár négy góllal is vezethettünk volna, ebben az ellenfél mestere is egyetértett velem. Azt mondtam a fiúknak a mai edzés elején, hogy egy 10 meccses szezon indul számunkra tiszta lappal, nem érdekel, ki lőtt tíz gólt és ki egyet, minden elölről kezdődik a listavezető ellen. Szeretem az ilyen kihívásokat. Három éve, amikor idejöttem, úgy éreztem, hogy valami hiányzik, a pozitív szemlélet, az önbizalom. Ez volt az első és legfontosabb dolgom tavaly, hogy elhitessem a játékosokkal, hogy többre képesek. Hogy elérjem, mindig pozitívak maradjanak és mindig 120%-ot teljesítsenek, és jobbá tegyék a csapattársaikat ezáltal. Három pontot szereztünk, kreatívak és keményen küzdőek voltunk egyszerre, ez kimondottan tetszett, mert a hajtás mellett építkezni is tudni kell. Rajna nagy védéseket mutatott be fontos pillanatokban. De ez csak egy mérkőzés volt, még van kilenc, azokon is legalább így kell játszanunk.

Rob Daum (vezetőedző, Linz): A Fehérvár igen erős csapat, különösen hazai pályán, így tudtuk, hogy nem lesz könnyű a feladatunk. Az eredmény ennek tükrében nem meglepő, de természetesen csalódást keltő. A hazaiak két gyors góllal megalapozták a mérkőzésüket, utána pedig jól kontrollálták az eseményeket. A harmadik harmadban próbáltuk fokozni a nyomást, a korongot minél többet a támadó harmadban tartani, de ebből nem lett pontszerzés.

Forrás: Volán-honlap

EBEL, 3429 néző. Játékvezetők: Trilar, Zrnic, Nagy, Zgonc.
Rajna: 96,8% (Hetényi)
K
Ouzas: 90,0% (Dechel)
Martinelli, Brocklehurst, Sárpátki, Nagy, Kóger
1
Dorion, Piché, Ulmer, McLean, Kozek
Manavian, Szirányi, Bartalis, Sarauer, #3883
2
Palin, Lukas R., Hofer, Hisey, Spannring
Varga, Wehrs, Bodó, Francis, Kovács
3
Fechtig, Altmann, Göhringer, Oberkofler, Latendresse
Orbán, Vincze, Sikorcin, Benk
4
Kirchschlager, Mayrhauser, Gaffal, Moderer, Ober
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:44 FHA Kóger Sárpátki Brocklehurst
2-0 07:09 FHA Wehrs #63 Sarauer
2-1 38:23 EHL Latendresse Hofer Fechtig
3-1 51:01 FHA Francis Varga Kovács
4-1 58:25 FHA Bodó Wehrs
31 Kapura lövések száma 31
4 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–Linz videó-összefoglalója

   

Az EBEL-első verésének körülményeit itt tekinthetik meg.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum