A HSC ismét csonkolt kerettel kezdi a hétvégét

   

De a Fehérvár sem a legjobb keretével áll ki, hiszen Rob Pallin és Tyler Dietrich egyeztetése után három alapember is elutazik az EBEL-kerettel. Alex Grieve viszont akár már pénteken bemutatkozhat.

A HSC jelen pillanatban vezeti a román bajnokságot, 20 meccsen 42 pontot gyűjtöttek, akár csak a Galac. Harmadik a Brassó 35, negyedik a Steaua 34, ötödik a Progym 27 ponttal. A MOL Liga szempontjából mindez azért érdekes, mivel egy újabb olyan hétvége előtt állunk, amikor az erdélyi csapatok ismét kétfrontos küzdelemre kényszerülnek. Pénteken és szombaton a HSC a Progymet fogadja a román bajnokságban, magyarországi túrájuk során e két napon Fehérváron és Miskolcon kell jégre lépniük, majd hétfőn a MAC ellen bizonyíthatnak. Akárhogy nézzük, ez a tabella első három helyezettjét jelenti, akik ellen kevés sikerélményük volt eddig.

Ebben a helyzetben a szeredai szakvezetés úgy döntött, egyik sorozatról sem mond le a másik javára, hanem kétfelé osztják a csapatot, abban a reményben, hogy mindkét alakulat pontszerzési reményekkel szálljon harcba. A klub közleménye szerint pénteken és szombaton az első csapatból Tambijevs, Berljov, Alekszejev, Ozols, Bors, Moldován, Farkas, Bíró Tamás, Kuzman, Salló, Mihály, Molnár Zoltán és Ruczuj marad otthon. Ebből kikövetkeztethető, hogy a Fehérvár és a Miskolc ellen felálló csapat összeállításánál a következő játékosok közül választhatnak: Peksa és Onodi a kapuban, Bednár, Gecse, Konyajev, Orbán, Papp a védelemben, míg támadásban Antal, Geréb, Gyagyusko, Hafizov, Kropotyin, Maggyejev, Mironov, Molnár Zsombor, Okos Csanád, Péter Róbert, Rokaly és Sofron áll majd rendelkezésre. Ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy az erősebb keret egyelőre marad Csíkszeredában és csak szombaton kelnek útra, hogy a MAC ellen már a legerősebb csapattal tudjanak kiállni. A névsorban az is szembetűnő, hogy a nyáron Székesfehérvárról érkezett Sofron Ádámot is tartalmazza, ezek szerint a fiatal támadó megkapta a román állampolgárságot, így nem számít légiósnak a MOL Ligában.

A három magyarországi csapattal összesen nyolc alkalommal játszottak idén, amelyeken mindössze egyetlen pontot sikerült összekaparni. Ezt az egyet viszont éppen pénteki ellenfelükkel szemben, Fehérváron a szezonnyitón, ahol változatos, izgalmas mérkőzésen Holmberg góljával a hosszabbításban nyertek a hazaiak. Azóta mindkét csapat jelentős átalakuláson ment keresztül, lehetetlen megmondani, hogy melyikük az esélyesebb, még akkor is, ha a Fejér megyeiek eddig 20 ponttal többet gyűjtöttek, mint a HSC. A Fehérvár 48 pontjával a harmadik helyen áll, vesztett pontok tekintetében 6, amúgy 9 pont az előnye a negyedik DHK-val szemben, egyelőre nincs miért aggódnia tehát. Ugyanakkor a MAC is jelentős előnyre tett szert velük szemben, a második és harmadik csapatot 12 pont választja el egymástól.

Tyler Dietrich tanítványai az utóbbi időben hullámzó teljesítményt nyújtanak, szenvednek a mezőny hátsó felébe tartozó csapatok ellen, míg az éllovasokkal bravúros, vagy ahhoz közeli eredményeket érnek el. Kikaptak például a DAB és a Ferencváros ellen, ugyanakkor győzni tudtak Miskolcon és a MAC ellen is csak egyetlen gólon múlt a vereség. A csapat tehát csak részben heverte ki Bodo és Orban elvesztését, ami a HSC ellen különösen fontos lehet, hiszen az erdélyi alakulat a 7. helyen áll. A Fehérvárnak is megvan a maga kétfrontos küzdelme, melyet jellemzően kórházi rendelőkben vívnak. A hétvégére így kénytelenek lesznek megválni a Szaller, Kocsis, Szabó triótól, akik az EBEL-csapattal tartanak, Kalnins játékára van esély. Grieve a meccs napján érkezik Calgaryból, ha szervezete jól reagál a hosszú repülőútra, akkor már a HSC ellen bemutatkozhat. Róla és szerződtetésének körülményeiről egyébként Tyler Dietrich részletesen is beszélt a beharangozó végén olvasható interjúnkban.

Artur Oktyabrjov (vezetőedző, HSC): A szurkolók remélem, megértik, hogy milyen problémákkal szembesülünk. Újból kellemetlen és egyben nehéz helyzet előtt álltunk, ami a hétvégénket illeti. A csapatot kétfelé kellett osztanunk. Ezt úgy próbáltuk megoldani, hogy mindkét fronton versenyképesek legyünk. Egyértelmű célunk, hogy pontot, illetve pontokat szerezzünk úgy a román bajnokságban, mint a MOL Ligában.

avsdab4

Fotó: Kánai Ernő

Tyler Dietrichhel, a Fehérvár vezetőedzőjével Boszibence kollégánk hosszabban is elbeszélgetett, ezért szokásunktól eltérően nem a vendégek, hanem a hazaiak szakvezetőjének gondolataival zárjuk beharangozónkat.

Új játékos, Alex Grieve került a csapathoz. Hogyan igazolt a tengerentúlról a MOL ligába?

A nyáron különböző játékosokat kerestem, akkor fedeztem fel Alex nevét, tudtam, hogy az ECHL-be megy, valamint hogy szép főiskolás karrier áll a háta mögött. Mikor a légiósállományunkban változás állt be, Bodo és Orban felkerült az EBEL-csapatba, akkor keresnünk kellett egy új csatárt, áttekintettem a nyáron összeírt neveket. Pont ekkor engedte el egy ECHL-csapat Alexet, így elkezdtem vele beszélgetni, hogy jöjjön át Európába. Jelenleg Calgaryban van, csütörtök este száll fel a repülőre, pénteken érkezik Magyarországra, ha minden rendben megy a repülés során, és jól érzi magát a gépen töltött éjszaka után is, akkor esetleg már a Csíkszereda ellen is pályára is léphet. Nem tökéletesek a körülmények, de pénteken minden kiderül.

Idén eddig mindkétszer legyőzték a Csíkszeredát, azonban nem találkoztak még a megerősített kerettel. Mire számít?

Határozottan fejlődtek, megfelelő játékosokkal pótolták a keretüket, az új edző alatt nagyon összeállt a társaság. Amikor legutóbb találkoztunk velük, akkor két meccset játszottak aznap, egyet a román bajnokságban, egyet pedig velünk, meg kellett osztaniuk a keretüket. Nagyon erős a csíki csapat, jó képességű játékosaik vannak, gyorsan játszanak, kemény csata vár ránk, de a győzelem lebeg a szemünk előtt.

Kire nem számíthat még pénteken? Vannak visszatérők?

Bár Szirányi visszatérhet az EBEL-csapatba, így is elviszik magukkal az ausztriai túrájukra Szaller Márkot, Kocsis Ferencet és Szabó Krisztiánt. Picit gyengébbek leszünk, a sérültjeink még nem térhetnek vissza, egyedül Kalnins játékára van pénteken esély.

A Dunaújváros ellen Vincze Péter lejátszott az EBEL-csapatból. Minek volt ez köszönhető?

Sok mindentől függ, elsősorban a játékosok egészségétől, a hadra fogható játékosok számától és a sorsolástól. Vincze nagy segítségünkre volt hétfő este a Dunaújváros ellen, örülünk, ha ilyen technikás, keményen dolgozó játékos jön hozzánk, aki a különbséget jelentheti a meccsen. Együtt hoztuk meg ezt a döntést Robbal, a hétvégi hazai EBEL-meccsen limitált szerepet kapott Vincze, aki egy rugalmas játékos, hisz az EBEL-csapatban folyton különböző szerepeket kap. Vasárnap beugró volt az egyes sorokba, amíg a többiek pihentek, így fizikálisan teljesen friss volt hétfőn is. A mi játékosaink nem térhettek vissza, így szükségünk volt extra segítségre fentről, mindenki örült, hogy nálunk játszott. Fontos a Vinczéhez hasonló játékosok számára, hogy nálunk emberelőnyben is tudnak játszani, több jégidőt kapnak, ez segít a fejlődésükben, hisz még mindig nagyon fiatal. A lejátszás nem büntetés a játékosok számára, hanem lehetőség arra, hogy nagyobb felelősség háruljon rájuk egy meccsen. Nagyon jól teljesített Péter.

A hétvégén két meccs vár a csapatra, majd pedig két teljes hétig nem játszanak a MOL Ligában az U20-as világbajnokság miatt. Hogyan töltik ezt a szünetet?

Különleges helyzet lesz, mert a többi csapat nem kap pihenőt. Újabb kihívás, ami akár az előnyünkre is válhat, mert pár játékos pihenhet, akik sokat játszottak mostanság. A juniorok a válogatottal a vb-n szerepelnek majd, izgalmas hetek várnak rájuk. A játék végső összetevőin, a technikán kell majd dolgoznunk, valamint az erőnléten is, meg minden egyében, amire szükségünk lesz a szünet alatt. Ugyanúgy, mint novemberben, miután mindenki visszatért, gyorsan újra össze kell szoknunk, hiszen a szünet után rögtön a MAC-cal találkozunk.

Pados László kölcsönbe az Újpesthez került, mi indokolta ezt a döntést?

A mi rendszerünkben nem találtunk megfelelő helyet számára. Ezzel a döntésünkkel a fiatal hátvédünknek lehetőséget adtunk arra, hogy egy olyan csapathoz kerüljön, ahol nagyobb szerepet kaphat, több jégidőt, ami a javára válhat, hiszen akkor könnyebb is teljesíteni. Neki is mondtam, remélem, bebizonyítja, hogy rosszul döntöttünk. Meg kell mondjam, iszonyúan pozitívan és profin viselkedett a szezon eddigi részében, sok sikert kívánunk számára az Újpestben, nem veszítjük szem elől, közelről fogjuk figyelni a teljesítményét. Az edzőknek néha döntést kell hozniuk, amik nem is biztos, hogy helyesek, ezt az élet dönti el.

Fehérvár–HSC 2-3

 

A csíkszeredaiak elhozták a 3 pontot Székesfehérvárról, ezzel pontszámban tartják a lépést a DAB-bal. Peksa remekelt a vendégek kapujában. Pillók Martin megszerezte első MOL Liga-gólját.

A mérkőzés első harmadának végén komoly lehetőség adódott a Fehérvár előtt, kevesebb mint másfél perc alatt 4 kisbüntetést osztottak ki a HSC-nek. 24 másodperccel a játékrész vége előtt Vincze Péter révén a hazaiak kihasználták a kettős emberelőnyt. A második harmad elején Gyagyusko találatával egyenlítettek a csíkiak, majd a 33. percben Pillók Martin meglőtte élete első MOL Liga-gólját, amivel újra a hazaiaknál volt az előny. A záró húsz perc elejét megnyomta a HSC, a 37. másodpercben Hafizov egalizált, 4 perccel később pedig Péter Róbert vezetéshez juttatta a vendégeket. A hátralévő időben a Fehérvár hajtott az egyenlítést, nem jött össze. A HSC 3-2-re nyert, ezzel pontszámban beérte a DAB-ot, hatalmas csata várható a továbbiakban a 6. helyért.

Erste Liga, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 312 néző. Játékvezetők: Németh, Wolf, Ozsváth, Váczi.
Kalnins: 88,0% (Scola)
K
Peksa: 95,3% (Onodi)
Vokla, Láday, Holmberg, Shupe, Vincze
1
Bednár, Konyajev, Maggyejev, Gyagyusko, Hafizov
Arany, Lengyel, Reisz, Becze, Pillók
2
Papp, Gecse, Péter R., Antal Zs., Molnár Zs.
Korbuly, Szabó B., Tóth, Hamvai, Mazzag
3
Orbán, Okos, Kropotyin, Geréb, Rokaly
Reiter A., Varga B., Szita
4
Sofron
Dietrich Tyler, Énekes Lajos
E
Geréb István, Nagy Béla
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 19:36 FHA PP2 Vincze Becze Shupe
1-1 22:38 SCC PP Gyagyusko Hafizov Maggyejev
2-1 32:20 FHA Pillók Vokla Becze
2-2 40:37 SCC Hafizov Gyagyusko Bednár
2-3 44:10 SCC PP Péter R. Antal Zs. Bednár
43 Kapura lövések száma 25
10 Kiállításpercek 20
Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 1-4VÉGE
VB 16:20 USAKAZ 10-1VÉGE
VB 20:20 SUICAN 2-3VÉGE
VB 20:20 SVKLAT 2-3 BVÉGE
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum