A Miskolc fizetne az Extraliga-indulásért

   

A Hospodárské Noviny szlovák napilap értesülései szerint a Miskolc akár egymillió eurót is áldozna arra, hogy beléphessen az Extraligába. A klub nem tagadja az együttműködési szándékot, de az összeg nagyságát cáfolja és a csatlakozás módját árnyalja. A liga képviselői vasárnap megtekintik a Miskolc?MAC rangadót.

Vannak pályázók a szomszédos országokból, akik érdeklődnek az Extraliga iránt ? mondta a hét elején egy interjúban Richard Lintner, az Extraliga vezetője, de nem volt hajlandó felfedni a partner kilétét. Szlovákiában először a HN nevezte meg szóban forgó csapatként a Miskolcot, és a portál azt is megemlíti, a magyar csapat állítólag nagyon komoly összeget hajlandó fizetni azért, hogy csatlakozzon a szlovák élvonalhoz. “Az az információm van, hogy fizetnének is egy nagyobb összeget, milliós tételről van szó ? idézi a lap Viliam Ruzickát, a Dukla Trencin elnökét. ? Hadd jöjjenek.” A lap hozzáteszi, ha ez az összeg egyenlő arányban oszlana meg a csapatok között, akkor a jelenlegi Extraliga-klubok egyenként 100 ezer euróval (mintegy 31 millió forinttal) gazdagodnának a Miskolc indulásával.

Úgy tűnik, a pénz ígérete megenyhítette a klubokat is. Ruzicka elmondja, nem hiszi, hogy egy csapat, amelyik gyengébb hokiországból jön, szükségképpen gyengíti a liga színvonalát. “Úgy értesültem, hogy képesek lennének olyan csapatot összerakni, amelyik erősebb lenne az Extraliga csapatok 70%-ánál.” A Nitra elnöke, Miroslav Kovácik ezt nyilatkozta: “Mindenképpen jó hír, hogy végre nem elmenni akarnak a ligából, hanem jönnének, nem úgy, mint az elmúlt években”. Ezzel a Slovan KHL-es kalandjára és a Piestany EBEL-es próbálkozásaira utalt a nyitrai hokifőnök. A lap megkérdezte a zólyomi és besztercebányai klubokat is, akik szintén nem zárkóznak el a felvetéstől, de előbb szeretnék látni a csatlakozás gazdasági oldalát is.

Lintner Extraliga

Az évekig Székesfehérváron edzősködő és magyar szövetségi kapitányként is dolgozó Jan Jaskót is megkeresték. A szakembernek van rálátása a magyar hokira, ezért fontos, amit mond. Szerinte nem szabad lebecsülni a magyar hokit, amely évről évre fejlődik. “Itt az ideje szakítani az előítéletekkel ? mondta. ? A szurkolók hajlamosak mosolyogni, amikor a magyar hokiról hallanak, de az ottani körülmények összevethetők a mieinkkel, néhány csapatnál egyenesen jobbak.” Jasko kiemelte, hogy még egy lényeges különbség van a magyar és a szlovák klubok között. A magyarországi csapatok kiegyensúlyozott költségvetéssel dolgoznak, időben teljesítik kötelezettségeiket és az államtól is remélhetnek támogatást. “Néhány éve a magyarok kijelöltek öt sportágat, amelyek kiemelt támogatási lehetőségeket élvezhetnek. Köztük van a jégkorong is. Az észak-amerikai utat követik, rengeteg szakember dolgozik ezekből az országokból náluk.”

A HN megemlíti, hogy a szlovák és magyar fél tárgyalásain felül szükség van a szlovák szövetség beleegyezésére is. “Anélkül nem fog menni semmi. De ha a klubok megegyeznek valamiben, azt a szövetség eddig mindig elfogadta” ? mondta Vladimir Pastinsky, a Pro-Hokej, azaz az Extraligát működtető gazdasági társaság korábbi vezetője. Ő azonban a Miskolc csatlakozása ellen van. “Személy szerint olyan terveket támogatok, amely a mi bajnokságunk színvonalát emeli. De ha az a cél, hogy felülről elérjük az olasz, szlovén, horvát vagy román színvonalat, akkor hajrá, csinálják.”

A szlovák sajtóban gyorsan elterjedt a hír, az egyik legnagyobb portál, a hokej.sk is vezetőben szemlézte. Richard Lintner ligaelnök (képünkön) a HN cikkében szereplő állításokat semmilyen formában nem kommentálta, ez azt jelzi, hogy az információk nem a ligától, hanem a vezetője miatt vele jelenleg a vezetők személyei miatt nem felhőtlen viszonyt ápoló szövetségtől kerültek ki. Ugyancsak megszellőztették, hogy a liga vezetése előrehaladt tárgyalásokat folytat a Miskolccal, a vasárnapi Miskolc?MAC MOL Liga-rangadón már ott is lesznek az Extraliga megfigyelői.

Megkerestük Egri Gergelyt, a DVTK Jegesmedvék klubmenedzserét, aki a következőképpen reagált a hírre: “Nem titok, eddig is voltak beszélgetéseink Szlovákiában a szövetséggel és a ligával arról, hogy miként tudna a Jegesmedvék csapata az Extraligában részt venni. Fontos hangsúlyozni, hogy még jelenleg is az informális résznél tartunk, mindkét fél gyűjti az együttműködéshez szükséges információkat. Semmilyen elköteleződésről nincs szó egyik oldalról sem. Amióta Richard Lintner vezeti a ligát, szó van arról, hogy ők is egy olyan regionális bajnokságot alakítanának ki, mint az EBEL. Mi abban vagyunk partnerek, hogy ezt a több ország felé nyitni készülő ligát együtt építsük fel, mint jövőbeni tagok. Ahogy a Volánnak is éveken keresztül anyagi szerepvállalást jelentett az EBEL-indulás, úgy természetesen nekünk is áldoznunk kell erre, a jelenlegi tervek szerint az Extraliga újragondolását ligaszponzoráció keretében tudnánk megfelelően megtámogatni. Ez az összeg azonban még nagyságrendileg sem akkora, mint ami a szlovák sajtóban megjelent.”

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum