A DAB is lejátssza első MOL Liga-meccsét

   

A Brassó elleni mérkőzés elhalasztása miatt péntek helyett vasárnap kezdi meg a szezont a Dunaújváros, amely hazai pályán fogadja az első fordulóban Miskolcon jól küzdő, ám vereséget szenvedő Ferencvárost.

A szurkolók mindazonáltal pénteken sem maradtak jeges program nélkül, hiszen a csapat rögtönzött szurkolói ankétot iktatott be a meccs helyett. Az ötlet kiválóan bevált, jó hangulatú összejövetelen előbb bemutatták a csapat régi és új tagjait, amit közös fotózás, kötetlen beszélgetés, jégen csúszkálás követett, a merészebbek passzolgathattak is párat kedvenceikkel. Az ismerkedés annál is jobb ötlet volt, hiszen az ismert pénzügyi nehézségek után az Acélbikák kerete ment át a legnagyobb átalakuláson.

A változások nyomán maradt egy erős mag, ők helyi kötődésű tapasztaltabb játékosok, mint például Peterdi Imre vagy a csapatkapitány Azari Zsolt, és olyan fiatal tehetségek, mint Hruby Gellért, Léránt René, Pál Zalán, Szepessy Máté és Szepessy Bálint. E mag köré érkeztek egykori játszótársak, mint Lencsés Tamás, Revák Zoltán és Borbás Gergely, illetve olyan magyar hokisok, akik előző klubjukban kevesebb lehetőséget kaptak, esetleg más okból váltottak klubot. Közéjük tartozik Sijka Dusan, Duschek Dávid vagy Németh Péter. A nyáron viszonylag sok légiós fordult meg a csapat körül, akik közül a felkészülési meccseken a legmeggyőzőbb játékot talán az amerikai Phil Bushbacher és az orosz Tyimur Raszulov mutatta. Sajnos utóbbi térdsérülés miatt többhetes kihagyásra kényszerül. Ez a kontingens folyamatosan alakul, nem tekinthető véglegesnek továbbra sem.

DABFTC 2

Fotó: Mudra László (DAB)

A felkészülési meccsek eredményei között volt kellemes és kellemetlen meglepetés egyaránt. Előbbiek közé tartozik a Debrecen legyőzése, utóbbiak közül egyértelműen a Lévától idegenben elszenvedett 9-5-ös zakó volt a legfájóbb. Vasárnap előtt különösen jól jöhet, hogy Gilbert mester első kézből származó tapasztalatokat szerzett a Ferencvárosról, amellyel kétszer is játszottak az előszezonban. Habár a DAB mindkétszer kikapott, csak nagyon kevés hiányzott a győzelemhez, Dunaújvárosban 3-1-re, Pesterzsébeten 5-4-re nyert a Fradi. Minden edző elmondja, hogy kiemelt jelentősége van a szezon közben mutatott fejlődésnek, de ez hatványozottan igaz lehet a teljesen új összetételű DAB-ra, amelynek ráadásul a kispadján is az a Lee Gilbert áll majd, aki első idényét kezdi a MOL Ligában.

A Ferencvárosnál dolgozó Greg Lindqvist vezetőedzőnek éppen az lehet az egyik legnagyobb előnye, hogy ötödik szezonját kezdi a ligában, aligha lesz olyan hazai játékos a jégen, akit nem ismer. Az FTC pénteken egy 6-3-as miskolci vereséggel kezdett. Voltak biztató momentumok a zöld-fehéreknél, de még bőven hagytak maguknak előrelépési lehetőséget a játékosok.

Lee Gilbert (vezetőedző, DAB): Úgy érzem, hogy készen állunk a szezon rajtjára, sikerre éhesen várjuk a Ferencvárost. A felkészülésünk nagyon tanulságos volt, egy komoly fejlődési folyamat első szakaszán vagyunk túl, mely kemény munkát kívánt meg a csapat minden egyes tagjától. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy ez egy tanulási folyamat, mely az első naptól egészen a szezon utolsó mérkőzéséig tart majd, de remélem, hogy ebben is sikeresek leszünk. Vasárnap egy olyan csapat érkezik hozzánk, melyet már sikerült megismernünk, s a nyári mérkőzéseinkhez hasonlóan ismét nagy csatára számítok. Fontos kérdés, hogy milyen minőségű lesz a védekezésünk, s miként tudunk kijönni a speciális játékokból, az emberelőnyökből, valamint az emberhátrányokból, melyek eldönthetnek egy-egy kiélezett mérkőzést. Remélem, hogy sok szurkoló kilátogat majd a mérkőzésre, melyet természetesen szeretnénk győzelemmel zárni. Egyedül Tyimur Raszulov játékára nem számíthatunk térdsérülés miatt, az ő felépülése jól halad, remélhetőleg október elején már ő is harcra kész lesz.

Greg Lindqvist (vezetőedző, Ferencváros): Miskolcon túl puhák voltunk a párharcokban, sokkal többet kell testtel játszanunk. Ennek ellenére sok kiállítást kaptunk, ezen is változtatnunk kell, és nagyon fontos, hogy az első passzaink sokkal gyorsabbak legyenek. Az előszezonban történtek már semmit sem számítanak, most már pontokra megy a játék, nem érdekes, hogy kétszer legyőztük a DAB-ot a nyáron. Az Újváros teljesen új csapatot épít, de megmaradtak azok a meghatározó játékosaik, akik meccseket tudnak eldönteni. Gondolok itt elsősorban Peterdire és Azarira. Ha pontokat akarunk szerezni vasárnap, a legjobbunkat kell nyújtanunk.  Jensen egy térdelés nyomán megsérült, rá nem számíthatok ezen a mérkőzésen, de mindenki mása igen.

A DAB nyári játékosmozgásai:

Érkezett:
Duschek Dávid (Miskolc)
Borbás Gergely (Tisza Volán, SRB-1.)
Sijka Dusan (Debrecen)
Revák Zoltán (Ferencváros)
Lencsés Tamás (Ferencváros)
Németh Péter (Ferencváros)
Phil Bushbacher (USA) (Evansville Icemen, ECHL)
Tyimur Raszulov (RUS) (Almati, KAZ)
Mike McCann (USA) (Mississippi RiverKings, SPHL)
Brad Smith (CAN) (Hong Kong Tycoons, HK)
Filip Martinec (CZE) (Progym, ROM-1., próbajáték)
Ryen Alves (USA) (Steel City Warriors, FHL, próbajáték)
Ki Hoon Han (KOR) (Brassó, próbajáték)
Tomas Mocik (CZE) (HK Trnava, SVK-2., próbajáték)
Breton Lindoff (CAN) (Danville Dashers, FHL)

Lee Gilbert (CAN, vezetőedző)

Távozott:
Marc Lefebvre (CAN, vezetőedző) (Dundee Stars, GBR-1.)
Gröschl Tamás (UTE)
Galanisz Nikandrosz (Miskolc)
Pavuk Attila (Miskolc)
Somogyi Balázs (Miskolc)
Szappanos Dávid (MAC)
Pozsgai Tamás (MAC)
Kovács Viktor László (FTC)
Janis Kalnins (LAT) (Fehérvár, MOL Liga)
Mestyán István (MAC)
Erdélyi Tamás (FTC)
Sevela Peter (HK 36 Skalica, SVK-1.)

A DAB nyári felkészülési mérkőzései:

DAB–Debrecen (Dunaújváros) 5-3 (1-0, 0-0, 4-3)
DAB–Ferencváros (Dunaújváros) 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)
HK Levice (SVK-3.)–DAB (Léva) 9-5 (4-2, 2-1, 3-2)
DAB–HK Levice (SVK-3.) (Dunaújváros) 10-4 (3-0, 6-1, 1-3)
Ferencváros–DAB (Pesterzsébet) 5-4 (0-0, 4-2, 1-2)

DAB–FTC 3-5

   

Nagy gólokat és a hoki minden szépségét bemutató játékot láthatott a közönség Dunaújvárosban, mindkét csapat komoly karaktert mutatott.

Jó iramban kezdődött a mérkőzés, az első nagy helyzetre három percet kellett várni McCann ért bele jól egy kapura küldött korongba, de pár centivel mellé ment. A kiegyenlített mérkőzésből fokozatosan alakult ki hazai fölény, amelyen sokat segített Fliszár fegyelmezetlensége. A szimpla előnyből ráadásul egy percen belül kettős fór alakult ki. Megvoltak a helyzetek az Acélbikák oldalán, azonban gólt nem sikerült ütni. A harmad felére visszaesett a színvonal és a Fradi is rendezte a sorait. Aztán az utolsó öt perc olyan rémálom volt, amit a sokat tapasztalt szurkolók sem látnak minden nap. Emberelőnybe került a Ferencváros, egy ponton mind a négy újvárosi játékosnak a sarokban akadt dolga, így Hietemaki teljesen üresen maradt a kapu előtt, ami a kiváló hátvéd számára nem szokott gondot okozni. A 19. percben Papp Csaba maradt egyedül, az újvárosi nevelésű csatár ritkán látható nagy gólt ragasztott Duschek kapujába, pókháló ott nem maradt. A lelkes újvárosi szurkolótábor éppen végére ért a biztató rigmusoknak, amikor 10 másodperc elteltével egy szerencsétlenül megpattanó korong szintén a kapuba kötött ki.

A második harmadra így komoly kérdésekkel szembesültek a Bikák szurkolói, elsősorban is azzal, hogy valójában milyen karaktere van a csapatnak. A második húsz perc erre egészen konkrét választ adott, a DAB három góllal felelt és kiegyenlített. Duschek Dávidot Lindoff váltotta a kapuba, bár kívülről úgy tűnt, hogy nem tehetett a gólokról. Peterdi Imre gólja 79 másodperc után megadta az alaphangot, amely után a hazaiak folyamatosan rohamoztak. A 28. percig tudta nézni a tétlenséget Lindqvist mester, ekkor viszont időt kért. Ez azonban nem sokat ért, Azari Zsolt irgalmatlanul nagy gólt lőtt emberelőnyből a 32. percben. Négy perccel a harmad vége előtt Hietemaki nem volt hajlandó kiülni a jogosnak tűnő kiállítása után, ezért újabb két percet kapott a csapat. Több sem kellett az Újvárosnak, némi tanácstalanság után Peterdi és Azari játszotta meg kiválóan Smitht, ezzel egyenlítettek a hazaiak.

Jött a harmadik harmad, ezúttal a Fradin volt a sor, hogy mutasson némi karaktert. Ami a DAB-ról elmondható volt a második harmad után, az hatványozottan igaznak bizonyult a Ferencvárosra. Nem akármilyen teljesítmény háromgólos előnyt leadva beleállni egy mérkőzésbe, de ez sikerült a zöldeknek. Az első percektől kezdve igyekeztek dominálni, kísérleteiket végül a 46. percben koronázta siker, Apelis volt eredményes. Az Acélbikák mindent megtettek az egyenlítésért, azonban a nagyobbnál nagyobb helyzetek is kimaradtak, a meccs végére nem maradt más, mint lehozni a kapust, ebből Rafaj lőtt gólt, beállítva a 3-5-ös végeredményt. Nagyon jó meccset láthatott a szép számban kilátogató szurkoló, mindkét csapat komoly erényekről tett tanúbizonyságot, egyikük sem lesz könnyű ellenfél.

Lee Gilbert (DAB): Az első harmadban két perc alatt elrontottuk azt, amit addig építgettünk. Nagy akaratról és erőről mutatott bizonyságot a társaság, hogy ilyen mélyről is sikerült egyenlíteni a második harmadban. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk győzelemmel bemutatkozni itthon, de továbbra is keményen dolgozunk, hogy kisimítsuk azokat a hibákat, amelyek egy ilyen mérkőzésen döntően befolyásolhatják a végeredményt.

Greg Lindqvist (FTC): Örülök a győzelemnek. Háromgólos előnyben voltunk, ott rosszkor jött a mi szemszögünkből a szünet, a második harmadban pedig feljöttek az Acélbikák. Szerencsére a végén előnybe tudtunk kerülni és sikerült is megőrizni azt. Úgy gondolom, jó, tempós, szoros és izgalmas meccset láthattak a kilátogatók.

A nyilatkozatokat az icehockey.hu-ról vettük át.

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 750 néző. Játékvezetők: Mayer, Halassy, Pálkövi, Váczi.
Duschek: 70,0% (Lindoff: 91,7%)
K
Ágoston: 94,4% (Budai)
Smith, Revák, Bushbacher, Sijka, McCann
1
Apelis, Hietamaki, Dubek, Kovács, Kiss
Lencsés, Hruby, Azari, Borbás, Peterdi
2
Suoraniemi, Lévai, Manninen, Fliszár, Rafaj
Léránt, Dörök, Szepessy B., Szepessy M., Odnoga
3
Géczi, Pál Zs., Farkas, Galló, Papp
Nagy, Mátyásy, Németh, Magosi
4
Üveges, Fekti, Ódry, Mach
Gilbert Lee, Strenk Hunor
E
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 15:28 FTC PP Hietamaki Kiss Dubek
0-2 18:17 FTC Papp Farkas Galló
0-3 18:27 FTC Galló Papp Farkas
1-3 21:19 DAB Peterdi Borbás Azari
2-3 31:20 DAB PP Azari Smith
3-3 38:25 DAB PP2 Smith Peterdi Azari
3-4 45:28 FTC Apelis Fekti Fliszár
3-5 59:31 FTC EN Rafaj Kovács
54 Kapura lövések száma 23
2 Kiállításpercek 28

A DAB–FTC képei

   

A teljes fotóalbum az FTC Hoki Szurkolói oldalán található.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum