Hangulatos mérkőzéssel kezdődik a 2015/16-os MOL Liga-szezon

   

A magyar klubhoki csütörtök este beveszi a Tüskecsarnokot. 2002 tavasza után újra élvonalbeli meccset játszik a MAC. Az UTE-t is az élmezőnybe várja a közvélemény, a liga két erős csapata találkozik elsőként. 

Az elmaradó élő tévéközvetítés miatt meglehetősen szokatlan, bár az egyetemistáknak valószínűleg tökéletes időpontban, este fél 9-kor dobják be a korongot a legszebb budapesti jégcsarnokban. A párosítás garantálja, hogy a korán fekvők is ébren maradjanak, a két klub csatájának ugyanis előélete van. Emlékezetes, hogy a 2014/15-ös Magyar Kupa selejtezőjében a két csapat forró hangulatú meccset játszott egymással. A fiatalok nem tisztelték a MOL ligás csapatot, időnként talán túlzott hevületük, az ennek nyomán elszenvedett vagy elszenvedni vélt sérelmek és a nem túl erélyes játékvezetés révén pedig mind a jégen, mind a lelátón elszabadultak az indulatok. A főszereplők közül sokan ott lesznek a jégen a csütörtöki rajt alkalmával is, ezek az emlékek biztosan segítenek majd abban, hogy a csapatok kellő igyekezettel lássanak hozzá a 48 mérkőzésesre tervezett MOL Liga-alapszakasz teljesítéséhez.

Mivel a küzdő felek egyike, a MAC újonc a MOL Ligában, foglalkozzunk egy kicsit részletesebben a sárga-kékek múltjával. Ezen a néven a modern kori jégkorongozásban játszott már csapat a magyar élvonalban. A MAC két részletben összesen 5 szezont töltött az OB I.-ben. Az 1999 és 2002 közötti három idényben 10, 12 és 3 pontot szerzett, előtte 1993/94-ben 5, 1994/95-ben pedig 0 pontot, az alapszakaszt tekintve. A MAC névvel ekkor, tehát 1993-ban találkozhattunk először a felnőtt hokiban, de a klub maga régebb óta foglalkoztatott felnőttcsapatot. A kezdetek 1985-re nyúlnak vissza, ekkor az addig 3 csapatos OB I.-be 5 új csapat érkezett, köztük az utánpótlás-nevelő és ebben évek óta komoly sikereket elérő KSI. Két évvel később a KSI szélnek eresztette a hokiszakosztályát, amely a Liget SE-ben kapott menedéket. Újabb két év elteltével a Liget SE-ből NSZE (Népstadion Szabadidő Egyesület) lett, amely elnevezés 5 idényt élt meg. Ezt követte a MAC-Népstadion első két évada a nagyok között, majd a visszalépés, és az újrakezdés 4 év kihagyást követően, újabb 3 szezon erejéig. Összesen tehát 14 élvonalbeli felnőtt idény van eddig a klub és jogelődjei mögött, ezek során a csapat általában pofozógép és az alsóház tagja volt. A negatív szériából is kiemelkedik az 1994/95-ös szezon, amelyet 20 meccsen 20 vereséggel zárt a klub, 54-241-es gólkülönbséggel. Nem kockáztatunk nagyot, ha megjósoljuk, az idei csapat több győzelmet szerez az alapszakaszban, mint az elődök 20 év alatt együttvéve.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A mostani újrakezdés azonban minőségi ugrást is jelent. A klubban folyó szisztematikus utánpótlás-nevelő munka hatására minőségi játékosok jöttek ki a MAC műhelyéből, és ugyancsak sok kiemelkedő tudású fiatal gondolta úgy az évek során, hogy érdemes a Kisstadionban folytatnia pályafutását. A mostanra a junior korosztály végére ért társaság megfelelő alapot adott arra, hogy minőségi magyar és légiós igazolásokkal egy ütőképes csapatot lehessen építeni velük. Úgy tűnik, a nyári szünetet megfelelően használta ki az erősítésekre a stáb, magyar válogatott kerettagok és igen jó pedigrével rendelkező külföldiek érkeztek. A Majoross Gergely keze alatt formálódó csapat már meg is mutatta oroszlánkörmeit, amikor idegenben legyőzte az EBEL-törzstag Grazot. Így mindannyian kíváncsian várhatjuk, mire jutnak majd a tehetséges fiatalok és a rutinos játékosok együtt. Kezdésként az UTE ellen.

A lila-fehéreket a négy közé várja a szezon végére a szakvezetés az icehockey.hu nyilatkozatcsokra alapján. Dömötör Róbert: “Apró lépésekkel haladunk előre: tavaly a hatba kerülés volt a cél, most már a négybe. Ezért májusban igyekeztünk már összeállítani a keretet, ami 90%-ban sikerült is. A felkészülési eredményeink nem olyan látványosak, mint tavaly voltak, de ennek az oka, hogy direkt erősebb riválisokat választottunk, hogy kiderüljenek a hiányosságaink.”

Az UTE erőssége lehet, hogy a tavalyi magot egyben tartották a Megyeri útiak. A mezőnyből a legkorábban ébredtek, elsőként szilárdították meg a csapat alapját, 20 olyan van a bő keretben, aki egy éve is itt játszott.

Az UTE nyári játékosmozgásai:

Érkezett:
Nemes Benjámin (Fehérvár, EBEL)
Kiss Ákos (FTC)
Hegyi Ádám (FTC)
Gröschl Tamás (Dab.Docler)
Peter Huba (SVK) (Érsekújvár)
Dósa Krisztián (Miskolc)
Kiss Zsolt (HK Trnava U20)

Távozott:
Jussi Tapio (FIN) (Nowy Targ, POL-1.)
Ágoston Olivér (FTC)
Maklári Erik (visszavonult)
Hegyi Ádám Zoltán (Fehérvár, MOL Liga)
Fekti Ádám (FTC)
Miroslav Durák (SVK) (HK 36 Skalica, SVK-1.)
David Coleman (USA)
Tóth Gergő (Fehérvár, kölcsönből vissza)
Ványi Gergő (visszavonult)
Virág Csaba (visszavonult)
Reiter Richárd (Fehérvár)

Az UTE felkészülési mérkőzései:

HK Detva (SVK-2.)–UTE (Gyetva) 3-1 (0-0, 1-0, 2-1)
MsHK Zilina (SVK)–UTE (Privigye) 6-2 (3-0, 0-2, 3-0)
SHK 37 Piestany (SVK)–UTE (Pöstyén) 4-2 (0-2, 4-0, 0-0)
HC Nové Zámky–UTE (Érsekújvár) 4-1 (3-0, 1-1, 0-0)
Fehérvár (MOL)–UTE (Székesfehérvár) 5-2 (1-0, 3-2, 1-0)
HK Levice (SVK-3.)–UTE (Léva) 1-3 (1-1, 0-1, 0-1)

Kangyal Balázs, a MAC ügyvezetője másfelől közelített az első meccshez: “Hiszek benne, hogy jó döntés volt a két újonc felvétele, nem csak a földrajzi elhelyezkedés, hanem a magyar hoki jövője szempontjából is. Ahhoz, hogy a fiatalok léphessenek előre, kell a jövőkép és lehetőség. Negyvenezer egyetemista és európai körülmények között dolgozhatunk, a vezetőségünk a munkáját elvégezte, de ahogy Pat Cortina mondotta, majd a jégen derül ki a lényeg.”

A MAC három bázisra épít, a légiósokra, a felnőtt korú és a saját nevelésű fiatal játékosokra. Összesen nyolc, többségében válogatott hokist igazoltak Magyarországról, Horváth Dávid szeptember végéig próbajátékon szerepel a klubnál, a hatfős légióskeretet kitöltötték, a többi poszton 18-21 évesek kapnak lehetőséget.

A MAC nyári igazolásai:

Bálizs Bence (Miskolc)
Nagy Krisztián (Miskolc)
Szappanos Dávid (DAB)
Pozsgai Tamás (DAB)
Tokaji Viktor (Fehérvár, EBEL)
Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc)
Németh Attila (Fehérvár)
Roczanov Dezső (Miskolc)
Niko Saarenpaa (FIN) (Hokki, FIN-2.)
Michael Quinn (CAN) (Cincinnati Cyclones, ECHL)
Mestyán István (DAB)
Ian McDonald (CAN) (Briancon, FRA-1.)
Tomás Klempa (SVK) (Piestany, SVK-1.)
Horváth Dávid (Debrecen, próbajáték)
Drew Olson (USA) (Lillehammer, NOR-1.)
Jeff Hayes (CAN) (Carleton Univ., CIS)
Németh Árpád (Debrecen U20)

A MAC felkészülési mérkőzései:

HDD Jesenice (SLO)–MAC Budapest (Jesenice) 5-4 (1-1, 0-2, 3-1, 0-0, 1-0)
HDD Olimpija Ljubljana (SLO)– MAC Budapest (Ljubljana) 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
HC 07 Detva (SVK-2.)– MAC Budapest (Gyetva) 4-1 (0-0, 3-1, 1-0)
Graz (EBEL)–MAC Budapest (Graz) 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

Ne feledjék, a belépés ingyenes, tv-közvetítés csak felvételről lesz és szavazni csak délig tudnak itt. 60 percnyi játék után döntetlen állás esetén a MOL Ligában is az új hosszabbításszabály szerint megy tovább a meccs.

MAC–UTE 5-2

   

Két harmad várakozás után egy parádés harmadik harmadbeli teljesítménynek köszönhetően magabiztos győzelemmel kezdett az újonc.

A hírverés és az ingyenesen megtekinthető mérkőzés megtette a hatását, közel telt ház várt a csapatokra a nyitányon.

Elomo sérülés miatt nem játszhatott, a bemelegítés után döntött így a szakvezetés és az orvosi stáb, ezért átszervezte a sorokat Szilassy Zoltán vezetőedző, viszont az előzetes tervekkel ellentétben Dömötör Róbert már vállalta a játékot sérülését követően.

Az első harmadban a várt rohanás és kemény játék elmaradt. A csapatok inkább óvatosan kezdtek, nem estek egymásnak. Az UTE több, de a MAC nagyobb lehetőségeket alakított ki, de nem volt érdemtelen, hogy a mezőny legambiciózusabb játékát mutató Nemes Benjámin révén az UTE lőtte az első gólt. A Fehérvártól érkezett csatár első felnőtt gólját lőtte Bálizs Bencének, a védők szorításában. Izgalmas oda-vissza hokival telt a hátralévő idő, de valahogy az igazi pezsgés hiányzott a jégről, egyik csapat sem tudott ritmust váltani és tetszetős akciókat vezetni. Alkalmanként szertelen volt a hoki.

A második harmadban valamelyest csökkent a játék ezen monotonitása. A hazai csapat nem járt közelebb az egyenlítéshez, mint az UTE a második góljához. Bálizs ekkor többször jelentette az utolsó védelmi vonalat, mint a másik oldalon a szlovén Sila. Mégis Majoross Gergely csapata szerzett gólt, egy nagyon gyenge UTE-előny lejárta után nem sokkal. A 33. percben Roczanov Dezső révén szerezte meg első MOL Liga-gólját az újonc MAC. Az egész mérkőzésen aktív és magabiztos Olson ugratta ki a kéken a harmadik sor centért, aki Sila lába között elcsúsztatva a korongot értékesítette a szólót. Ezzel 1-1-re állt a mérkőzés, és ennyivel is ért véget a második harmad.

A harmadik harmad elején hat perc alatt lerendezett minden kérdést a MAC, fizikailag is felőrölte a vendégek ellenállását. Előbb ismét kihagyott egy előnyt a lila-fehér csapat, és sajnos az egész meccs alapján meg kell állapítani, Elomo nélkül egyelőre nem hatékony ebben a szegmensben az UTE. Válaszként a 43. percben McDonald lépett be az UTE harmadába, nem támadták meg, így egyszerűen kilőtte a kapu hosszú oldalát, Sila takarás miatt nem sokat látott. 2-1-re átvette a vezetést a MAC. Ez pedig szárnyakat adott a kék-fehéreknek. Nem sokkal később egy újabb lila előnyből MAC-gól született. Nagy Krisztián Hegyi Ádámot korcsolyázta le egy korongkezelési hiba után, 3-1-re módosította az eredményt. Időkérés következett, de nem segített az UTE-n ez sem, megfagyott az UTE, gyors passzok után Hayes belőtte az újabb hazai gólt, 4-1-re alakítva az eredményt. Kisebb gólszünet következett, de ezt az ötödik MAC-találat törte meg, Nagy Krisztrián duplázott. Hogy mégsem 5-1 lett a végeredmény, erről az UTE egyik legjobbja, Mihalík gondoskodott. Látszott rajta, hogy komolyan gondolja az egyéni akciót, amelyet hat másodperccel a vége előtt kisodródott helyzetből, fonákkal be is tudott fejezni, meglőtte az UTE is a maga hátrányos gólját, így alakult ki az 5-2-es végeredmény.

A MAC a hatvanból húsz percig játszott átlag felett, de ezen az estén ez is elég volt. Az UTE egygólos előnyénél több helyzetet és emberelőnyt elpuskázott és a gyenge fórjátékon mindenképpen javítania kell a jövőben. Kezdetben nem volt ez rossz.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2015 néző. Játékvezetők: Kincses, Babic, Nagy, Németh.
Bálizs: 93,1% (Arany)
K
Sila: 88,1% (Pleszkán)
Olson, Pozsgai, Klempa, Hayes, McDonald
1
Kiss D., Lindgren, Mihálik, Elomo, Csányi
Quinn, Stipsicz, Szappanos, Nagy K., Saarenpaa
2
Huba, Hegyi, Nemes, Kiss Á., Gröschl
Tokaji, Mestyán, Németh A., Roczanov, Terbócs
3
Garbacz, Dósa, Feil, Virág, Hodos
Herner, Németh Á., Silló, Tóth R., Schmál
4
Sommer, Zalavári, Turbucz, Dömötör, Pichler
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 12:23 UTE Nemes Dömötör Turbucz
1-1 32:58 MAC Roczanov Olson Bálizs
2-1 42:05 MAC McDonald Quinn Klempa
3-1 44:59 MAC SH Nagy K.
4-1 45:59 MAC Hayes McDonald
5-1 52:44 MAC Nagy K. Saarenpaa Pozsgai
5-2 59:53 UTE SH Mihálik
42 Kapura lövések száma 29
8 Kiállításpercek 8

A MAC–UTE képes összefoglalója

   

A teljes galériát ide kattintva láthatják.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 17., szerda
U18 17:15 ETOUTE 4-3VÉGE
MK 18:30 MISFTC 5-1VÉGE
U18 18:40 VASKMH 0-3VÉGE
MK 20:15 MACUTE 4-5 HVÉGE
    • M4 SPORT
január 18., csütörtök
U20 14:15 OHCKMH 5-4 HVÉGE
U18 15:30 PEFGEP 15-2VÉGE
U20 17:40 VASSLL 5-0VÉGE
U20 17:45 ZNOMAC 4-6VÉGE
U20 18:45 UTEDHK 4-1VÉGE
január 19., péntek
ROM 17:30 BRAGAL 7-0VÉGE
ROM 17:30 STESCC 5-8VÉGE
január 20., szombat
EWHL   SAVKMH 
U18 11:30 GEPZEG 
U18 13:40 KMHMIS 
KHL 15:00 SZKAMR 
    • SPORT 2
U18 16:15 KACAVS 
MK 17:15 MISUTE 
    • M4 SPORT
ROM 17:30 BRAGAL 
DEBL 17:45 MARGEP 
U18 18:15 UTEOKW 
ROM 18:30 SCCSST 
U18 19:10 VASETO 
EBEL 19:15 RBSAVS 
U18 20:00 ZNOMAC 
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 
U18 13:30 KACMAC 
U18 14:20 MISOKW 
U18 14:30 RBSAVS 
U18 16:00 ETOVSV 
EBEL 17:30 DECAVS 
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 
EL 20:00 TITFTC 
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
    • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   UTEVAS 
U18   ZEGPEF 
U20   UTEOHC 
U20 17:40 VASG99 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
Partnerünk