Nem lesz könnyű éve a Brassónak és a Csíkszeredának

   

A román szövetség elengedte a két erdélyi csapatot a MOL Ligába, de nem adott számukra könnyítést a román bajnokságban. 88 mérkőzéses alapszakasz vár rájuk.

A román szövetség elnökségi ülése, majd az azt szorosan követő közgyűlése is változtatás nélkül elfogadta a román bajnokság előzetesen tervezett kiírását, majd ezt követően elengedte a MOL Ligába a HSC Csíkszeredát és a Brassót. A két csapatnak így borítékolhatóan kutya kemény szezonja lesz. A román bajnoki program szerint ugyanis a bajnokságban hétvégenként kettős fordulókra kerül sor, az alapszakaszban mindenki 4 oda-vissza kört, tehát összesen 40 mérkőzést játszik. Általában péntekre és szombatra esnek a játéknapok. A MOL Liga alapszakaszában 48 meccs lesz, itt a fő szabály szerint péntek és vasárnap zajlanak majd a meccsek. Tehát a legtöbbször pénteken 2, szombaton 1 és vasárnap is 1 meccs vár a két csapatra, hiszen mindezt a Brassónak és a Csíkszeredának egyszerre kell teljesítenie, miközben hat darab hárommeccses magyarországi túra is nehezíti a programjukat.

És akkor azt még meg sem említettük, hogy a román kupában sem lazított az RJSZ: “A Románia Kupa lebonyolítási rendszere nem változik. A csapatokat két hármas csoportba sorolják. A csoportgyőztesek játsszák a döntőt, míg a másodikak a bronzért csatáznak. A torna időpontja december 17-20. A helyszínre elsődleges választási opciója a Gyergyószentmiklósi Progymnak van.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Brassónak és a Csíkszeredának közel dupla keretet kell kialakítania. Ahogy azt már többször meg is írtuk, a Brassó helyzete talán valamivel egyszerűbb, hiszen az utánpótlás-játékosaik ugyanannak a sportszervezetnek az igazolt tagjai. Nem így áll a helyzet Csíkszeredában, ahol az utánpótlás külön sportegyesületben sportol. Innen mérkőzésenként 5 játékos játszhat fel a felnőttek közé, tehát a HSC-nek legalább 6 sornyi igazolt játékost kell szerződtetnie, ami a romániai játékospiac nagyságát ismerve nem lesz egyszerű feladat.

corona-brasov-miercurea-ciuc-3-2-16-of-79

Fotó: Tamási Zoltán

Ha a két csapat szeretne mindkét fronton helytállni, azaz a rájátszásba kerülni, akkor elkerülhetetlen, hogy az élesebbik csapatát időnként otthon is játszassa, hiszen a Galati, a Steaua és a Progym is elég erős ahhoz, hogy a brassói ifik és juniorok, illetve a szeredai öregfiúk és fiatalok ne okozzanak nekik nagyon komoly problémákat. Ha az alapszakaszon túl is kerül a két klub, jön a következő akadály, a rájátszás, amely szintén egybeesik majd a MOL Ligában és a román bajnokságban.

A függöny lehullt, adottak a szabályok és a keretek, most a két csapat vezetőségén a sor, hogy alkalmazkodjon a kialakult helyzethez. Remélhetőleg meg tudják oldani a dupla, sőt inkább tripla feladatot, és mindezt úgy teszik, hogy eközben nem csökken a versenyképességük, ezáltal nem rontják a MOL Liga átlagszínvonalát.

A román szövetség elnökségi ülésén és közgyűlésén is többször szóba került a két szövetség közötti szerződés ügye. Többen felvetették, hogy a megállapodás ellenére az MJSZ és az RJSZ a valóságban nem rendelkezik egyenlő jogokkal. Aligha téved nagyot az, aki azt gondolja, ezt a kérdést sürgősen rendeznie kell a két ország jégkorongszövetségének.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum