Pénteken eldől, ki rendez téli olimpiát 2022-ben

 

Oslo októberi visszalépése után két jelentkező maradt, Kína küzd Kazahsztánnal, Peking vagy Almati láthatja vendégül a világot hét év múlva. A NOB döntőbizottsága pénteken Kuala Lumpurban ül össze a döntésre.

A kínai állami tévé forrásai úgy tájékoztatták a médiát, hogy az NHL vezetői megígérték, ha Peking kapja a rendezést, akkor elengedik a játékosokat. Ezt az információt más oldalról nem hogy nem erősítették meg, de kategorikusan cáfolták. Ez nem is csoda, hiszen bár a kínai piac óriási, az olimpiánál jobban semmivel nem lehetne ott promotálni az NHL-t, mindazonáltal jelenleg is folynak a tárgyalások a pjongcsangi olimpiáról, így ha még igaz is lenne a hír, akkor sem volna ideális időzítés ezt most megszellőztetni. Annál is kevésbé, mert az olimpiai részvétel általában az NHL-es kollektív tárgyalások során is üzlet tárgya, amit ingyen biztosan nem ad oda a liga a játékosoknak.

Az időzítés miatt persze az is bőven elképzelhető, hogy a kínaiak csak blöffölnek és így akarnak szavazatokat szerezni. Akár Almatira, akár Pekingre esik a választás, a játékosok, a NOB és az IIHF az NHL-esek részvétele mellett van, a tulajdonosok viszont nem szívesen szakítják meg három hétre a játékot, ráadásul a szezon közepén, a sérülések veszélyéről nem is beszélve. Az is igaz viszont, hogy a kínai piac egyszerűen olyan hatalmas, hogy az abban rejlő lehetőségek még a legelvakultabban olimpiaellenes tulajdonosok szívét is meglágyítják. A méretekről elég két adatot felhozni. Egyrészt iszonyatos ütemben épülnek a jégcsarnokok mindenfelé szerte Kínában, számuk öt éven belül meghaladja majd az ötszázat (jelenleg 101-nél tartanak, melyek 40%-a szabadtéri), amivel Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok mögött a negyedik helyre robbannak előre.

Másrészt a szocsi Kanada?Svédország döntőt 120 millióan nézték a világ legnépesebb országában, miközben Kanadában a CBC mindössze 8,5 millió nézőt regisztrált a csúcson. Más sportágak ? például a kosárlabda ? tapasztalatai alapján további erőteljes növekedés várható azok után, hogy egy hónappal ezelőtt az első kínai játékos is elkelt az NHL-drafton, amikor is Szong Andongot az Islanders vitte el.

Ezek alapján ? és mivel egyértelműen a jégkorong a téli olimpia fő eseménye és húzóágazata ? aligha hihető, hogy ne a közelmúltban szerzett szervezési tapasztalatokkal rendelkező kínai fővárosra essen a választás pénteken. Bár a nemzetközi sportszervezetek útjai a józan ész számára gyakran kiismerhetetlenek.

2022 teli olimpia

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum