A Ligue Magnus készül a váltásra

 

Idén öldöklő küzdelmekre lehet számítani a francia bajnokságban, hiszen akár három csapat is kieshet. Világbajnoki ellenfelünknél szabályváltozásokkal készülnek a 12 csapatos bajnokságra.

A francia szövetség és az elitklubok évek óta szenvednek attól, hogy a 14 fős létszám miatt nagyon alacsony a meccsszám az alapszakaszban. Pár évvel ezelőtt azonban sikerült elérni, hogy a klubok belemenjenek a létszám csökkentésébe, a 2016/17-es szezontól kezdve 12 csapat küzd majd, amely lehetővé teszi, hogy két oda-vissza kört menjenek. Az átmeneti időszakban számos javaslat szolgálta, hogy európai mércével mérve elfogadható legyen a meccsszám: egyrészt életet leheltek a ligakupába, másrészt mindig volt Francia Kupa, harmadrészt a rájátszás rendszerét úgy alakították ki, hogy ott a lehető legtöbb meccset játsszák. Tavaly például az első négy helyezett automatikusan delegálta magát a negyeddöntőkbe, míg az 5-12. helyezett csapatok a középszakasz során döntötték el, hogy melyiküké lesz a fennmaradó négy hely. Ennek a Dijon örült a legjobban, hiszen Jarmo Tolvanen tanítványai a 11. helyről előbb a hatodik helyezett Chamonix-t verték ki 3-0-val, majd az alapszakaszgyőztes Grenoble-t is megtréfálták, hogy aztán a későbbi bajnok Gaptól kapjanak csak ki az elődöntőben.

Jövőre tehát két csapattal kevesebb lesz, és a lebonyolítási rendszert is a megnövekedett alsóházi tétnek megfelelően alakították át. A 26 meccses alapszakasz után az első nyolc helyezett játssza a négy nyert meccsig tartó negyeddöntőket, míg a 9-14. helyezett csapatok továbbviszik az egymás ellen megszerzett pontjaikat és egy ráadás oda-vissza kört játszanak. Ennek lezárultával a 9-11. helyezett csapatok maradnak a ligában, a 13-14. helyezettek biztosan kiesnek, míg a 12. helyezett osztályozót játszik a Divízió 1 első helyezettjével a bentmaradásért. Az osztályozó két nyert meccsig tart, az első meccset a Divízió 1-es bajnok otthonában játsszák, míg a 2. és 3. meccset a Ligue Magnus-ből érkező csapat pályáján. További módosítás, hogy a kétpontos rendszerről idén áttérnek a hárompontos szisztémára.

Összességében tehát Magosi Bálint új klubjában igen komoly meccsekre számíthat, ahol a meccsszám egészen biztosan nem a legmagasabb, viszont a mérkőzések intenzitása ezt bőven kárpótolhatja. Brianconban eggyébként továbbra is nagy erőkkel folyik a csapat megerősítése, legutóbb négy új érkezőről számoltunk be, azóta alaposan felpörögtek az események. Patric Wener edző főként Svédországból erősített, a védelembe érkezett Otto Jaksch (Varberg, SWE-3) és Christopher Aspeqvist (Almtuna, Allsveskan), míg a csatársorba Tomas Larsson (Asplöven, Allsvenskan), Sonny Karlsson (Get Ligaen), valamint a kanadai Steve Reese (Univ. W. Ontario CIS). A kapuban Sebastian Idoff (Asplöven, Allsveskan) lehet a klub segítségére. A szlovák bekk, Andrej Mrena közel 300 meccset játszott már a Ligue Magnusben, ő is nagy erősítés lehet.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum