Szentpétervár vár ránk

   

Szerda óta ismerjük a 2016 májusában esedékes oroszországi A csoportos vb sorsolását, így megkezdődhet az utazásszervezés következő fázisa. Összefoglaljuk, amit tudni kell a szentpétervári vb-ről.

Update-ek:
2015. 10. 29. Három újabb szentpétervári ajánlat
2015. 10. 26. Jövő héten kezdődhet a vb-jegyértékesítés
2015. 09. 25. A legolcsóbb vb-jegy 8, a bérlet 55 ezer forintba kerül
2015. 08. 10. A Robinson Tours és a szentpétervári vb
2015. 07. 28. Újabb utak Szentpétervárra

Az eredeti cikk:

Alapvetően öt problémakört kell megoldania a Szentpétervárra utazó magyar hokiszurkolónak. Ebben vannak anyagilag fájdalmas és még fájdalmasabb tételek. Jelen cikkben az utazás, a szállás, a vízum, a jegy, valamint a költőpénz és valutaváltás problematikáját részletezzük, legjobb tudásunk szerint.

Utazás

A legnagyobb gond, hogy Szentpétervár messze van. Közúton 1920 kilométerre. A másik nehézség, hogy jelenleg nincs közvetlen repülőjárat Budapestről. Hogy fokozzuk, vonattal is igen bonyolult az utazás. Ami még nagyobb fejtörést okoz, hogy minden megoldás drága. De lássuk a lehetőségeket és az árakat.

A legolcsóbb megoldás jelenleg egyértelműen a személygépkocsi. 4 fővel, 400 forintos átlag benzinárral, 9 literes fogyasztással és útdíjakkal számolva kijön fejenként 45 000 forintból. Az egyéni döntés kérdése, hogy a várhatóan 25-30 órás utazásba beiktatnak-e a vállalkozó kedvűek pihenőt, egy éjszakára szállást. Ugyancsak az előírások és a távolság miatt nehéz elképzelni, hogy busszal sokkal olcsóbban lehetne az utat megszervezni, de némi esély azért lehet erre, várjuk az ajánlatokat. Mindenesetre Szentpétervár közúton történő megközelítése komoly vállalás.

A leggyorsabb megoldás a repülés, és egyben ár-érték arányban a legjobb. Menetrend szerinti repülőjárat egyelőre sajnos nincs, de Budapestről is számtalan lehetőség kínálkozik, viszont mindegyik esetben át kell szállni. Május 6-i indulással, 17-i visszarepüléssel a legolcsóbb jegy most 60-70 ezer forint között van. Attól függ, hogy melyik rendszerben keresünk. Itt egy példa, de számtalan online repülőjegy-vásárló oldalt találni, némelyikkel azért legyenek óvatosak, tájékozódjanak utalás előtt a megbízhatóságról.

Közvetlen járat Bécsből indul, itt viszont a költségek a kiutazás és a parkolás miatt nagyjából ugyanoda jutnak, mint a budapesti indulással. Bécsből 57 ezer forintos indulóáron érhetők el a jegyek, az árak állandóan változnak, nagyban függnek az utazás napjaitól. Aktuálisan éppen az átszállásos jegy kerül kevesebbe meglepő módon, de a foglalás és a lemondások, az újabb viszonylatok függvényében sokszor napon belül is jelentős ingadozások tapasztalhatók. Az árak tehát állandó mozgásban vannak, de nagyjából ilyen nagyságrendre kell számítani foglaláskor jelenleg. Hogy dátum szerint mikor érdemes jegyet venni, napjainkban, vagy az eseményhez közel, ezt csak utólag lehet megmondani. Ráadásul nem kizárt, hogy addig valamelyik társaság indít közvetlen szentpétervári járatot, vannak ilyen pletykák is, de erre építeni nem lehet.

Charterjáraton lehetne még gondolkodni, de aligha lesz olcsóbb, mint egy menetrend szerinti járat, mivel a gép nem várhat kint a visszaútig a nagyon drága illetékek miatt, ezért kétszer kell megtennie az oda-vissza utat. Ez a költség csökkenthető akkor, ha két turnust szervez a kiutaztató, mert így csak legelőször kell üresen visszarepülnie – és az utolsó turnusban kifelé – utas nélkül.

A vonat sajnos még drágább, nem néztünk utána, de akik érdeklődtek, 350-400 eurós árral számoltak be.

A két élményt lehet vegyíteni is. Mivel Moszkvába indulnak olcsóbb közvetlen repülőjáratok, az is egy kiváló megoldás lehet, ha valaki az orosz főváros megtekintésével kombinálja a hokivébét. Moszkvából gyorsvonatok és éjszakai zötyögők is indulnak Pityerbe, előfoglalással olcsón meg lehet úszni az 4-8 órás utat. Mivel a Wizzair repülőútjai akár 36 ezer forintból is megúszhatók, egy ilyen kombinált kaland is kijön 65-70 ezer forintból.

Szentpetervar 5

Fotó: airpano.com (kiváló virtuális oldal, forrón ajánljuk megtekintését)

Szállás

Youth hostelben közös szobában, folyosói zuhanyzóval már 2500 forinttól elérhetők az ágyak éjszakánként. Az árak innen mennek felfelé, határt csak a pénztárca, vagy a bankkártyalimit szabhat. Mindazonáltal a finn szurkolók várható özöne miatt érdemes időben foglalni szállást, a booking.com-on számtalan olyan opció található, ahol ingyenes lemondási lehetőség is van, tehát változás esetén sem kerül pénzbe. Érdemes élni ezzel. Egy normális, átlagos 3 csillagos belvárosi 2 ágyas szoba ára fejenként 8-15 ezer forint körül mozog per éjszaka. Keresgélésre ajánljuk a booking.com rendszerét.

Vízum

Minden magyar állampolgárnak az Oroszországba történő beutazáshoz útlevélre és orosz vízumra van szüksége. Vízumért az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének Konzuli Osztályához kell folyamodni Budapesten vagy az Oroszországi Föderáció Főkonzulátusához Debrecenben. Ezenkívül néhány utazási iroda és vállalkozás is foglalkozik vízumügyintézéssel, természetesen megfelelő felárért. További fontos tudnivaló, hogy a vízumkérelemnek számos technikai feltétele van. Az érvényes útlevélben legalább két üres oldal szükséges az orosz vízum számára, és a vízum lejártától számított még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie az okmánynak. A kiutazónak meghívólevéllel kell rendelkeznie, a turista ezt szintén közvetítő által szerezheti meg, vagy két okmánnyal kiválthatja: a szállodai helyfoglalás visszaigazolásával és az oroszországi idegenforgalmi iroda visszajelzésével. Ez utóbbit csak a bejegyzett irodák adhatnak ki. Ingyenesen csak abban az esetben szoktak ilyet biztosítani, ha a szolgáltatást náluk veszik igénybe az utazók. Ezenkívül érvényes biztosítási kötvényt is kér a nagykövetség a vízumhoz. Nem hangzik egyszerűen, de azért nem is bonyolult ez annyira. És kétségbeesni sem kell, a tapasztalat azt mutatja, Soltész Miklós MJSZ-elnökségi tag mindent megtesz a magyar jégkorongszurkolók egyszerű, gyors és lehető legolcsóbb vízumügyintézése érdekében, biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan tárgyalások kezdődnek, természetesen ezek eredményéről beszámolunk majd.

A hivatalos tájékoztatást itt találják. Magyar nyelvű ügyintézést vállal az 1000 út utazási iroda, ezekkel a feltételekkel. De mint jeleztük, az egyénileg utazóknak érdemes megvárniuk az MJSZ tájékoztatását.

Az orosz vízum alapdíja 19 ezer forint, ügyintézéssel együtt felmehet 30 ezer fölé is, a vízum árai fülre kattintva látható mindez.

Szentpetervar 3

Jegyek

Sajnos csak ősztől kaphatók a belépők, így jelenleg az árfekvésről sem áll rendelkezésre információ. Az előző 7-8 évi A csoportos világbajnokságon a csoportmeccsekre kapható legolcsóbb jegyek ára 6 és 10 ezer forint közé esett. Ha lesz valamilyen bérletkonstrukció, akkor kedvezőbb is lehet a belépők ára, de Finnország közelsége és a jégcsarnok mérete – a Jubilejnyijbe mindössze hétezren férnek be – nem indukálja a belépők jóárasítását.

Fontos körülmény, hogy a legutóbbi oroszországi világbajnokságon alkoholtilalom volt a jégcsarnokban. Nincs információnk arról, hogy ez jövő májusban is így lesz-e, de ahogy mondani szokás, van rá esély.

Magyarország mérkőzései a 2016-os világbajnokságon (az időpontok közép-európai nyári időben értendőek):

2016. május 7., 11:15: Magyarország–Szlovákia
2016. május 8., 11:15: Magyarország–Kanada
2016. május 10., 19:15: Magyarország–Franciaország
2016. május 11., 19:15: Magyarország–Finnország
2016. május 13., 15:15: Magyarország–USA
2016. május 14., 15:15: Magyarország–Fehéroroszország
2016. május 16., 19:15: Magyarország–Németország

Költőpénz

Oroszország a hiedelmekkel ellentétben nem kiemelkedően drága. Természetesen mint mindenhol, itt is fontos a pénztárcának megfelelő szolgáltatás és hely kiválasztása, de az alapvető élelmiszerek, a sör és az éttermek átlagos árszínvonala lényegesen nem tér el az idehaza és a környező országokban megszokottól. Erről itt látható egy összehasonlító kimutatás, itt pedig egy másik. A pénzváltás jelen állás szerint odakint ajánlott, dollárt vagy eurót érdemes vinni. Az árak az utóbbi években emelkedtek, de a rubel gyengült, így a fórumozók leírása alapján jelentősen nem változott a forintunk értéke odakint.

Utazásszervezők

A vb-re többen is szerveznek utakat, jelenleg két ilyet tudunk ajánlani. Az egyik Theutus, a másik az 1000 út utazási iroda. A magyar szurkolók dél-koreai utazását koordináló Heisenberg aka Theutus ezúttal is csapatot gründol, de úgy tűnik, szakít a hagyományokkal, és Szöullal ellentétben ezúttal már ő is utazik. Az általa szervezett kirándulás paraméterei: első meccs előtti napon történő indulás, utolsó meccs utáni napon érkezés, a szállás igény szerinti biztosítása. Akit érdekel mindez, írjon az acsoport2015@gmail.com címre írjon egy e-mailt. A szervező kérése, hogy a minél hatékonyabb ügyintézés érdekében az e-mailben legyenek benne a szokásos személyes adatok, az útlevélszám és hogy ki milyen árfekvésben szeretne szállást foglalni magának. Belvárosi 3 csillagos szállodákban gondolkodnak, de igény esetén felkutatnak olcsóbb szállást is, annak minőségéért viszont nem vállalnak garanciát. Augusztus közepéig el tudnának mindent rendezni, ezért relatíve gyorsan cselekvést kér mindenkitől, akit érdekel a dolog.

Szentpetervar 2

Az oroszspecialista iroda komolyan foglalkozik a vb-vel, külön oldalt is csináltak erre az eseményre, minden infót itt érhetnek el náluk.

A jégcsarnok hivatalos honlapja.

Minden információt, kérdést, kiegészítést, pontosítást, ötletet és tanácsot várunk a kommentek között. Amint új tudás birtokába jutunk, azonnal jelezzük, frissítjük, bővítjük a cikket, vagy újat írunk.

Yubileyny szentpetervar

Cimkék: , , , , ,

Összes (270)

Utolsó hozzászólások

 1. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #267
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @miz: 12:55

 2. YNWA
    #269
  YNWA,   

  Van két eladó jegyem a mai francia meccsre, t3 a szektor, egyet fizet kettőt kap :) 2400 rubel
  +36304441600

  Köszi!

 3. YNWA
    #270
  YNWA,   

  Van egy eladó jegyem a mai finn magyarra, t3 szektor, 2000 rubel. Köszi!

  Fenti számon elérhető vagyok

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk