Egy magyar kapott helyet az RJSZ elnökségében

   

A székely jégkorong újabb pozíciókat vesztett. Augusztus 5-én tartják az első elnökségi ülést, akkor dőlhet el, hogy jöhetnek-e a MOL Ligába az erdélyi csapatok, és ha igen, milyen feltételekkel.

A bukaresti közgyűlésen megválasztották a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) új elnökségét. Folytatódott az elmúlt évek tendenciája, a romániai jégkorongot meghatározó erdélyi klubok visszaszorulása. Újra Bukarest központú testület irányítja a román jégkorongot. Feltűnő, hogy az elnökségben szinte mindenki valamelyik klub képviselője. Ennek ellenére a gyergyószentmiklósi Progym képviselője nem található köztük. A 11 tagú elnökségben 1 magyar kapott helyet. Két magyar jelölt indulását formai okok miatt utasították el2013-ban még 3 magyar volt a vezetőségben, míg addig 7-en, 2008 és 2012 között pedig 8-an.

Az MJSZ honlapján az olvasható, hogy a román elnök nem gördítene akadályt a két erdélyi csapat, a Brassó és a HSC Csíkszereda MOL Liga-részvétele elé, annak ellenére sem, hogy az MJSZ nem vette fel a Galacot és a Steauát a közös ligába. Ez jó hír, bár az icehockey.hu-n is olvasható, hogy ebben a kérdésben nem az elnök, hanem az elnökség dönt. Az új grémium első elnökségi ülésére pedig augusztus 5-én kerül sor.

A helyzetet és a szereplőket közelről ismerő szakemberek szerint nem is az az elsődlegesen fontos kérdés, hogy az RJSZ elengedi-e a ligába a két klubot, vagy sem. Ennél sokkal lényegesebb, hogy milyen feltételekkel teszi ezt. Ahogy írtuk, jelenleg szinte elvágólag megegyező a román bajnokság és a MOL Liga versenynaptára. Ráadásul a román kupát is olyan hétvégékre tették, amikor MOL Liga-meccsek vannak.

Kulcskérdés lesz, hogy az RJSZ eltekint-e a két erdélyi csapat román bajnokságbeli részvételétől, vagyis ad-e olyan kedvezményt számukra, mint az előző évben, amikor is 10 meccsel letudták az alapszakaszt a brassóiak és a csíkiak odahaza, és a játéknapok sem egyeztek meg a MOL Ligáéval. Ha ezt megint megszavazza az RJSZ, akkor minden marad a régiben. Ha nem, akkor bonyolult helyzet alakul ki még úgy is, ha egyébként nem tiltják meg MOL Liga-szereplésüket. Ekkor ugyanis egyszerre kellene játszaniuk mindkét sorozatban, ami összességében egy több mint 80 meccses alapszakaszt jelentene számukra.

A Brassó helyzete ebben az esetben sem lenne kilátástalan, hiszen nekik van saját U18-as és U20-as csapatuk, akiket odahaza jégre lehetne küldeni átfedés esetén, míg a nagyok a MOL Ligában játszanak. Csíkszeredában súlyosabb szituáció jönne létre, mivel a HSC és az utánpótlás-nevelő ISK két külön csapat, a román szabályok szerint nincs kettős játékengedély és legfeljebb öt játékos játszhat át. Ezenkívül az ISK indul a magyar utánpótlás-bajnokságokban is, tehát nincs annyi játékos Szeredában, hogy ez a helyzet áthidalható lenne. Még akkor sem, ha egyébként a játéknapok tekintetében engedékeny lenne az RJSZ, hiszen a két alapszakasz egyszerre egy felnőttkerettel nem teljesíthető.

Sok munka vár a felekre augusztus 5-ig, szükség lesz a párbeszédre és a tárgyalásokra. Tavaly hasonló volt a kiindulóhelyzet, a MOL Liga vezetése akkor számos egyeztetéssel megoldotta a kérdést, végül is csak egy kört, azaz tíz meccset kellett a két MOL Liga-csapatnak lejátszania a román alapszakaszból. Most az MJSZ vezetésére vár ugyanez a feladat.

Eközben még egy tennivalója mindenképpen akad e tárgykörben. Az MJSZ által az elmúlt hetekben elfogadott versenykiírás alapján a MOL Liga nem magyarországi csapatainak július 30-ig kell benyújtaniuk  nemzeti szövetségük jóváhagyását, amely alapján elengedik őket a MOL Ligába. Mivel a jelenlegi tervek alapján az RJSZ következő elnökségi ülése ezen dátum után esedékes, így as helyzetnek háromféle megoldása lehet: július 30-án éjfélkor megállapítja az MJSZ, hogy a Brassó és a HSC Csíkszereda nem nyújtotta be az engedélyt határidőre, így nem indulhatnak a MOL Ligában. Ez talán a legkevésbé valószínű. Ha az MJSZ számára fontos a két erdélyi csapat szereplése, akkor tárgyalásos úton igyekezhet elérni az RJSZ-nél, hogy a döntés még júliusban szülessen meg. Ha ez nem megy, akkor pedig a magyar szövetség egy gyors elektronikus szavazással dönthet a versenykiírás módosításáról, a határidő ily módon észszerű keretek között gyakorlatilag bármeddig kitolható.

A RJSZ elnökségének névsora:

Elnök:
Mihai Covaliu

Alelnökök:
Radu Co?ca (Galac alpolgármestere)
Cristian Carlan (a Steaua Bucuresti jégkorongszakosztályának elnöke)

Tagok:
Marian Negoita (korábbi szövetségi elnök)
Ioan Martin (Sportul Studentesc)
Cornel Chirita (Dunarea Galati)
Gabriel Stroe (Triumf Bucuresti)
Emilian Cernica (Corona Brassó)
Marian Caval (Husky Bucuresti)
Valentin Dragomir (Steaua Bucuresti)
Cseke Szilárd (HSC Csíkszereda)

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum