2016 lehetséges szabadügynökei

 

A következő nyár nagy fogásai az alábbi játékosok lesznek, de nincs kizárva, hogy közülük néhány átigazolásából már idén bombahír lesz.

Július elsejével elkezdődött a 2015/16-os idény az NHL-ben. Az azóta eltelt valamivel több mint egy hétben jónéhány korlátozott(RFA) és korlátlan (UFA) szabadügynök írt alá régi vagy új csapatához. Vannak még kisebb-nagyobb nevek a piacon mindkét csoportból, de most előreszaladtunk és megnéztük, hogy kik lehetnek a 2016-os nyár legnagyobb nevei, akik vagy maradnak csapatuknál, vagy új kihívást keresnek, esetleg valamilyen okból távozniuk kell. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyobb nevek válthatnak csapatot és nagyobb szerződések köttethetnek.

Az biztos, hogy az elmúlt évek tendenciáiból egyértelmű, hogy a csapatok arra törekednek, hogy kulcsjátékosaikkal még a szerződés lejárta előtti évben szerződést hosszabbítsanak. Ha tehát az alábbi hokisokról nem hallunk idén nyáron, de legkésőbb jövő tavaszig, akkor az azt is jelenti, hogy vagy a klubnak, vagy a játékosnak más tervei vannak a jövővel kapcsolatban. Íme a tízes lista amelyen a játékos neve mellett a csapatát, posztját és fizetését is feltüntettük.

Steven Stamkos (Tampa Bay, center, 7,5 millió)
Az elkövetkezendő nyár legnagyobb neve lehet a kétszeres gólkirály, aki majdnem 500 meccsel a lábában pont/meccs átlaggal bír. A 25 éves játékos megtartása nem lesz egyszerű Yzerman számára, a Tampa cap gondokkal küszködik, megtartása komoly áldozatokkal fog járni. Ráadásul a Toronto is szívesen látná soraiban amelynek megvan a lehetősége arra, hogy megfizesse. Sőt, egyes spekulációk szerint a Vancouver is rá pályázik. Figyelembe véve azt, hogy hasonló kaliberű játékosok milyen fizetéssel bírnak, gondoljunk csak Toewsre vagy a napokban aláírt Taraszenkóra nem lennénk meglepve ha 9-10 milliós fizetést kapna.

Anze Kopitar (Los Angeles, center, 6,8 millió)
A Kings kétszeres bajnok centere az elmúlt szezonban képességeihez mérten gyengébben szerepelt. Meccsekre képes volt eltűnni, a góllövés olyannyira nem ment számára, hogy NHL-es karrierje legrosszabb mutatóját hozta. Az LA Times beszámolója szerint hosszú tárgyalás várható a felek között, mert a szlovén játékos minimum annyit, de inkább többet szeretne, mint a legjobban kereső csapattárs, az évi hétmilliót felmarkoló Drew Doughty. A közel nyolcmilliós szabad hellyel rendelkező Kingsnek elviekben nem lehetetlen a feladat még úgy sem, hogy a frissen szerzett Milan Lucicot is megtartanák.

Milan Lucic (Los Angeles, balszélső, 2,5 millió)
Képességei alapján az egyik legalulfizetettebb játékos a ligában. Joggal igényelhet egy 5-6 milliós fizetést, ami Kopitar igényeit figyelembe véve is teljesíthető a Kings részéről. A kérdés vele kapcsolatban inkább az, hogy a frissen megszerzett szélső, mennyire fog beilleszkedni az új csapatába. Mind Lucicnak, mind a Kingsnek borzasztó szezonja volt, lehetséges, hogy jó hatással lesznek egymásra. Amennyiben így alakul és beválik, számíthat az új kontraktusra. Ha nem, a trade deadline idején jó áron el lehet majd cserélni.

Mark Giordano (Calgary, védő, 4 millió)
A Flames védője és a menedzsment között már elkezdődtek a tárgyalások, mint ahogy erről korábban beszámoltunk. Az nem vitás, hogy képességei és a fizetése nincs egyenes arányban, hiszen a liga egyik legjobb all-around védője, de az általa kért 9 millió irreálisnak tűnik 4-5 évre pláne úgy, hogy 32 éves lesz októberben. A közel hétmilliós mozgástérrel rendelkező Calgary remek védősort épített, amely Giordano nélkül is megállná a helyét. Ráadásként jövőre 4-5 RFA játékossal kellene hosszabbítania a Calgarynak, így ha megakarja tartani a kapitányt, valakiről vagy valakikről le kell mondania a menedzsmentnek.

Eric Staal (Carolina, center, 8,25 millió)
Szjomin kivásárlásával rengeteg helyet csináltak a Canes fizetési helyében, jelenleg 12 milliós szabad hely áll rendelkezésre. Nem lenne meglepő, ha a csapat arcának adnának egy hasonló nyolcmilliós szerződést, a kapitány esetében még a 30 éves kor sem kizáró ok. Mivel jövőre nem, csak 2017 nyarán várható nagy mozgás a csapatnál, könnyen előfordulhat, hogy egy nagy sztár érkezik majd Carolinába. Igény lenne rá, mert a csapat évek 2009 óta nem szerepelt a playoffban.

Jakub Voracek (Philadelphia, jobbszélső, 4,25 millió)
Voracek az idei szezont meglepetésre a negyedik helyen zárta a pontlistán, ami jó tárgyalási alapot biztosított az ügynöke számára. Petr Svoboda el is kezdte a megbeszéléseket, amely öt évről és 35 milliós értékről indult. Ez egy abszolút reális ár, ami csak minimálisan emelné meg a capet a Flyersnél. Ám prioritásban mégsem ez az első a narancsmezeseknél, hanem Lecavalier, akitől mindenképpen meg kell szabadulnia a csapatnak. A 35 éves center még három évig keres majd 4,5 milliót miközben jövőre hat UFA és négy RFA lesz a csapatban, közte több kulcsjátékossal és Voracekkel. A Phillynek pedig minden szabad kis helyre szüksége lesz.

David Backes (St. Louis, center, 4,5 millió)
Hiába raktak össze remek csapatot a Kékeknél, a playoffban rendre betlizik a csapat, ennek eredményeképpen pedig nagy tisztogatás kezdődik/kezdődött. A napokban megszabadultak Oshietól és ez a sors várhat Kevin Shattenkirkre esetleg a csapatkapitányra. A bekk elcseréléséről régóta pletykálnak, amivel több mint négymilliós helyet szabadíthatnának fel. Tény, hogy Taraszenko megaszerződésével minimális mozgástér maradt (2 millió), így valakinek mennie kell majd. Lou Korac az nhl.com St.Louis-zal foglalkozó szakírója szerint a bekk távozik, így 5-6 milliót nyugodtan elkölthetnek a 31 éves játékosra. Ám ez kicsit soknak tűnik.

Brent Seabrook (Chicago, védő, 5,8 millió)
Akárcsak a Tampa esetében a Chicagónal is foglalkoztunk már a lehetséges jövővel. Duncan Keith párja három kupagyőzelemhez segítette a Chicagót, amely jelenleg még a vonal felett van, ezért vezéráldozatot kell majd hozniuk, hogy visszamenjenek alá. Sőt jövőre még egy kulcsjátékostól kell majd megválnia Bowmannek, így valószínűleg a Sharp, Hossa párost áldozza majd be a szakvezetés a két holtszezonban. A két játékosból előbbi majdnem 12 milliót kap két évre, utóbbi még öt évig több, mint 26 milliót úgy, hogy már 36 éves. Seabrook így megtartható, sőt Bowman akár 4,5-5 milliós áron is aláírathatja a bekket.

Andrew Ladd (Winnipeg, balszélső, 4,4 millió)
A kétszeres bajnok játékos karrierje legjobbját érte el 62 ponttal a Jets színeiben. Az illegalcurve.com mély analízist végzett a játékos értékéről és fontosságáról, majd arra az eredményre jutott, hogy 6-7 éves kontraktust kaphat 6,5-7 millió dollár értékben. Tény, hogy a 29 éves csapatkapitány az elmúlt öt évben háromszor volt a Jets pontkirálya, így Byfuglien mellett megtartása kulcskérdés lesz majd Kevin Cheveldayoff menedzsernek. A 13 milliós hely pedig nem akadály.

Dustin Byfuglien (Winnipeg, védő, 5,2 millió)
A liga egyik legjobb offenzív védője, Ladd csapattársa, értékben ugyanaz igaz rá Cheveldayoff számára. A hátvéddel annyival könnyebb a helyzete, hogy jövőre már 31 éves lesz tehát nagyjából ugyanilyen áron vagy egy kicsit olcsóbban meg tudnák tartani. Ebben az esetben egy 8-9 milliós szabad pénz maradna a sapka alatt, ami elégnek tűnik ahhoz, hogy a 3-4. sorokat és a harmadik védőpárost megfelelően feltöltsék és kötelező emeléseket megadják az RFA státuszú játékosoknak.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR INFO
VB18 16:30 JPNHUN INFO
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum