A Blackhawks még nem dőlhet hátra

 

Habár Stan Bowman általános igazgató mindenkit meglepve fantasztikus munkával újította meg sokadszor is csapatát, a bajnokcsapat vezetésére még rengeteg munka vár, elsősorban a védelemben.

A nyári átigazolási szezon egyik legnagyobb kérdése, hogy mihez kezd a fizetési sapka szorításában a Chicago Blackhawks. A plafonnal a fejük fölött az általános igazgatóknak minden tudományukra szükségük van ahhoz, hogy tartósan versenyképes csapatot építsenek. Nos, a feladat első, nehezebbik része kiválóan sikerült. Stan Bowman ugyan megvált Brandon Saadtól, aki végül egy 36 millió dolláros szerződéssel vigasztalódott Columbusban, majd szintén elveszítették Brad Richardst (Detroit Red Wings) és a rájátszás egyik hősét, Antoine Vermette-et, aki visszatért Arizonába, viszont hirtelenjében és szinte fillérekért lett egy világbajnok orosz soruk, Tyihonovval, Anyiszimovval és Panarinnal.

A kulcsmomentum az volt, amikor le tudtak mondani Saadról. Minden csapat, minden edző és minden GM erről álmodik: ők draftolták, ők nevelték, ők csináltak belőle első két soros csatárt. Azonban a játékos karrierje elért egy olyan pontot, ahol a liga számára általában nagyobb értéket képviselt, mint saját csapata számára, amely tele van tűzdelve még nagyobb sztárokkal. Saad fantasztikus játékos, aki védekezésben és támadásban egyaránt nagyon hasznos munkát végez, de a csapat jövője még fontosabb, az értékesítésének kétségtelenül most volt a legjobb.

Chicago Blackhawks v Ottawa Senators

A csatársorból már szinte csak Marcus Krüger helyzete rendezetlen, aki jelenleg korlátozottan igazolható. Igen ám, de a bértömeg még mindig 400 ezer dollárral haladja meg az engedélyezett 71,4 milliós szintet. Egyébként a holtidényben a bértömeg 10%-kal meghaladhatja az engedélyezett szintet, tehát egy csapat ideiglenesen elmehet akár 78,5 millió dollárig is, szezonkezdetre viszont be kell férnie a sapka alá. A Hawks ugyan messze van ettől, de a védelemben egyelőre mindössze öt játékos található, igaz, ők mind nagyon fontosak: Keith, Seabrook, Hjalmarsson, Rundblad és Van Riemsdyk.

Utóbbi kedden újabb két évre írt alá, ő elsősorban a jövő szempontjából lehet fontos. A 23 éves hátvéd első szezonját játszotta az NHL-ben és ugyan sérülés miatt csak 18 meccsen lépett pályára az alapszakaszban, okos és megbízható játéka annyira tetszett Quenneville mesternek, hogy gond nélkül betette a Lightning elleni döntőben is, ahol nem is vallott szégyent. Az új szerződése szerint 2016-tól két éven át évi 825 ezer dollárt fog keresni, ami éppen százezerrel kevesebb, mint a jelenlegi apanázsa. Egyrészt tehát Bowman ismét megdolgozott a pénzéért, másrészt ismét bebizonyosodott, hogy az NHL világában sem csak a pénzről szól minden.

A következő feladat a védelem további megszilárdítása, miközben a bértömeget is csökkenteni kellene. Az egyik kézenfekvő megoldás a szintén 23 éves, 193 centis és 106 kilós Stephen Johns lehet, nagy kérdés, hogy egy NHL-szűz játékossal tudnak-e még egyszer akkorát húzni, mint Van Riemsdykkal. A másik lehetséges opció szerződést hosszabbítani Johnny Oduyával, ami már nehezebb falatnak ígérkezik. A 33 éves, kétszeres Stanley-győztes svéd bekk szabadon igazolható, azonban a siker és a közösség nagy mágnes, egyelőre ő sem mozdul, nem váltja aprópénzre a kupagyőzelmet, hanem hagy időt a szakvezetésnek, hogyan és milyen feltételekkel tudnák őt mégis megtartani. Más kérdés, hogy közben első számú kérője, a Detroit Red Wings leigazolta Mike Greent.

Chicago Blackhawks v Philadelphia Flyers

Ehhez a csatársort kellene tovább nyirbálni, a legnyilvánvalóbb cserejelöltek pedig Patrick Sharp, Bryan Bickell és Kris Versteeg. Azonban egyikük sem problémamentes. Sharpnak egyrészt ott a no-trade klauzula a szerződésében, tehát nem adható el bárhova, másrészt a Capitals és a Pens, tehát az a két csapat, amely első helyen szóba került, már megcsinálta a maga nagy üzletét. Előbbi megszerezte TJ Oshiet és Justin Williamst, utóbbi Phil Kesselt. A lockout idején Znojmót is megjárt Bickellnek két éve van még hátra a szerződéséből, ami évi négymillió dollárral terheli a bértömeget. Ez a fizetés nem könnyíti meg egy olyan játékos eladását, aki az elmúlt két évben 139 meccsen 43 pontot ért el.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum