Kommentreformra ébredtünk

 

Ahogy két hónapja jeleztük, június 1-jén megszűnt a névtelen kommentelés lehetősége a Jégkorongblogon. Már csak a nevüket vállaló olvasók szólhatnak hozzá cikkeinkhez.

Mostantól kezdve már csak az azonosított, azaz a nevüket vállaló regisztrált tagok, az úgynevezett közösségi tagok rendelkeznek hozzászólási joggal.

Három hét állt rendelkezésre a csatlakozáshoz, azonban a folyamatnak nincs vége, a jövőben is bárki kérheti felvételét a közösségbe, aki elfogadja a szabályokat. A feltételek és a szabályzatok itt találhatók meg egy helyen. A jobb felső sarokban továbbra is aktív a szürke mező, ahol a tovább gombbal egy perc alatt elintézhető a jelentkezés.

s1

Éjféltől kezdve egymás után frissülnek a rendszerelemek, a szerverátfutási időket figyelembe véve valamikor reggel 7 és 9 között leszünk túl a folyamaton, remélhetőleg teljes egészében. Türelmüket kérjük és köszönjük.

Nézzük, mi változik, azon túl, hogy kommentelni csak azonosított felhasználó tud. A kommenteket lehet érteklni ezután, három lehetőség közül választhatnak: tetszik, nem tetszik, törölném. Ez a vélemény megváltoztatható. A kommenteket értékelhetik azon Jégkorongblog-olvasók is, akik 2015. május 31-ig regisztráltak, de nem váltak közösségi taggá. Ők a szavazásokban is részt vehetnek a jövőben is, ahogy eddig is tehették. A kommentértékelést a hozzászólások jobb oldalán találják, a kommentsorszám fölé húzva az egeret válik aktívvá. (A franciakulcs csak a szerkesztőknél látszik.)

ertekeles

Amikor egy komment bármilyen értékelést kapott, az így lesz látható. A zöld a pozitív, a lila a negatív, a piros pedig a törlésre jelölt. A szám pedig értelemszerűen azt mutatja, hányan választották azt az értékelést.

ertekeles 2

Az inaktív tagokat töröljük. A régiek közül azokat a regisztrációkat, akiknek soha nem volt aktivitásuk (hozzászólás vagy szavazás) a blogon. A jövőben regisztrálók esetében pedig 30 napon belüli aktivitás szükséges a státus véglegesítéséhez. Mindez elsősorban a robotok kiszűrése és a túlterhelés megakadályozása miatt lényeges. Ez nem vonatkozik a közösségi tagokra, nekik végleges a regisztrációjuk alapból. Június 1. után továbbra is mindenki ugyanúgy tud regelni és közösségi taggá válni, mint az elmúlt hetekben.

Minden hozzászóló polgári nevét láthatja minden olvasó, ha a kurzort az avatar fölé húzza. A korábbi cikkeknél hozzászólok esetében így azt is meg tudják nézni, kik közösségi tagok és kik nem. Akik közösségi taggá váltak, azoknál így jelenik meg a nevük az avatar mellett:

azonositas

A hozzászóló képét és profilját csak a közösségi tagok látják. Így néz ki amúgy:

adatlap

Néhány elem még nem aktív az ígértek közül. Így várni kell még rövid ideig a kommentek szerkeszthetőségére, ennek fejlesztésével kifutottunk az időből, elnézést kérünk, dolgozunk rajta. A kommentértékelésekből készülő összesített mérőszám elkészítéséhez a rendszernek néhány napos/hetes adatgyűjtésre van szüksége. Ez a funkció tehát már működik, de némi időnek kell eltelnie, hogy értelmezhető mennyiségű értékelés összejöjjön és ebből kimutatás készüljön. És ugyancsak várni kell arra a lehetőségre, hogy a kommentek értékelésénél megjelenjen, hogy mely közösségi tagok nyomtak melyik gombra a három közül.

A kommentelés új szabályai egy komoly kísérlet legfontosabb részét képezik. Eddig talán nem eléggé hangsúlyoztuk, de az azonosított kommentelést elsősorban a blogolvasók és a blog írásaiban szereplők védelmében vezetjük be. A változás nem a kommentelők ellen irányul, ezt alátámasztja az is, hogy az azonosítás nagyon egyszerű és hogy a korábban kitiltott kommentelők is kérhetik közösségi taggá válásukat.

Nem titkolt célunk, szeretnénk jobbá tenni az utóbbi időben megint sokat romló légkört, szeretnénk barátságosabb hellyé változtatni a kommentfolyamot. Ez nem megy könnyen, de egy komoly lépés lehet az úton, ha mindenki vállalja a nevét a véleményéhez. Tehát kísérlet ez, nem tagadjuk, de biztosak vagyunk benne, hogy számos trolltól, sok érdekképviselő és -érvényesítő dezinformátortól, provokátortól és manipulátortól megszabadulunk. És névvel, arccal tán mi magunk, jó szándékú hozzászólok is egyszer legalább megfontoljuk, mit küldünk be a közösbe. Egyelőre 250 fős a közösségi tagok tábora, innen fejlődünk majd fel.

Tisztában vagyunk azzal is, hogy jóindulatú kommentelőket is veszítünk, hiszen elképzelhető olyan élethelyzet, amikor valaki úgy dönt, nem vállalja nevét nyilvánosan. Nekik köszönjük az eddigieket és bízunk abban, hogy hamarosan újra találkozunk valahol. Számoltunk ezzel a veszteséggel, megpróbáljuk minimalizálni.

Abban is bízunk, hogy néhány napos, hetes működés bebizonyítja az azonosításon még vacillálóknak, hogy nincs ebben a rendszerben semmi ördögtől való. Ha kiállja az idő próbáját, annak örülünk majd, ha nem, ígérjük, akkor megint módosítunk. Nem hajt a tatár, van idő a tapasztalatgyűjtésre.

Köszönjük mindenkinek, aki eddig velünk volt hozzászólóként, de ezután bármilyen okból nem lesz, hogy meglátásaival akarva, akaratlanul, de építette a blogközösséget. Azon vagyunk, hogy bebizonyítsuk a most nem csatlakozóknak, hogy előremutató, progresszív rendszert fejlesztettünk, amely segíti közös céljaink elérését. Akik támogatnak minket törekvéseinkben, azoknak köszönjük a megértést, akik nem, azoknak pedig az építő kritikákat.

Továbbra is várjuk ötleteiket, javaslataikat, kritikáikat a jegkorongblog@gmail.com címen, vagy a visszajelzések között:

visszajelzes

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum