Megszűnik a névtelen kommentelés

   

Júniustól csak névvel, arccal, emailcímmel lehet hozzászólni a Jégkorongblogon. Ez nem április 1-jei tréfa.

Az elmúlt néhány év alatt a folyamatokat folyamatosan figyeltük, a tapasztalatokat összegeztük, értékeltük. Nemrég arra a következtetésre jutottunk, hogy változtatunk a kommentelési lehetőségeken. Többrétegű reformot vezetünk be.

Nem kell hosszan írnunk arról, hogy a kommentek mennyire fontosak számunkra. Honlapunk szerves részének tekintjük az olvasói véleményfolyamot, éppen ezért jelentős áldozatokat hozunk annak érdekében, hogy továbbra is zavartalan legyen a szurkolói eszmecsere a felületünkön.

A hozzászólási lehetőséghez mégis ambivalens a viszonyunk, kis túlzással már a közel nyolc évvel ezelőtti kezdetek óta. Az csak egy számunkra hátrányos vetület, hogy jelentős időt és energiát visz el az a tevékenység, hogy a cikkek alatti tartalmak tiszták, de legalábbis világosszürkék maradjanak, megfeleljenek a nem túl bonyolult elvárásrendszernek, miszerint ne sértsék más méltóságát, ne hozzon méltatlan helyzetbe védekezésre képtelen szereplőt, ne önmagában álló puszta – rosszabb esetben egyértelműen zsákutcába vezető – provokáció legyen, illetve ne tartalmazzon olyan információt, amely valamely fél érdekeit jelentősen sérti.

Egy másik fontos kérdés, ami hosszú évek óta foglalkoztatja az internetes társadalmat, komoly nemzetközi kutatások és hatástanulmányok is készültek már e témában, ez pedig nem más, mint a hozzászólások hatása, a kommentelők anonimitása és ezek viszonyrendszere. A névtelen kommentekről immár globális körben készülő hatástanulmányok elgondolkodtató képet festenek a honlapok tulajdonosai, üzemeltetői, valamint a közélet szereplői számára. Erről például itt és itt tudnak bővebben olvasni.

k5

A döntési folyamat során a tanulmányok végkövetkeztetését – miszerint az egész kommentelés úgy, ahogy van, káros a rendszerre és tágabban a világra nézve – figyelmen kívül hagyva úgy döntöttük, nem szüntetjük meg a véleményalkotás lehetőséget. Egyet hátraléptünk, és a problémát máshogy kezeltük: mit ér az a vélemény, amiről nem lehet tudni, hogy kié?

Tapasztalatból mondjuk, sokan visszaélnek a nyilvános megszólalás lehetőségével. Ezért a Jégkorongblog most változtat, abban a hiszemben, hogy jól cselekszik. Hogy ezzel megelőzzük a korunkat, zsákutcába hajtunk, vagy csak egy újabb vadhajtást növesztünk, erről majd az idő dönt.

Mielőtt elköteleztük magunkat e jelentős változás mellett, alapos blogtársadalmi konzultációt tartottunk. Egy minden szempontból gondosan kiválasztott csoportot szondáztunk meg a terveinkről, a mintegy 30 fős csapat – melynek tagjaival külön-külön tartottuk a kapcsolatot – válaszait messzemenően figyelembe vettük a végleges rendszer kialakításánál, nagy köszönettel tartozunk nekik az aktív együttműködésükért.

Amiről az alábbiakban részletesen beszámolunk, azt vérmérséklet és világnézet szerint lehet korlátozásnak, rendszerellenes lépésnek minősíteni, mi progresszív fejlődésnek gondoljuk. Lássuk a medvét, ami – mint az a mögöttünk hagyott idényben végérvényesen kiderült – nem játék:

Június 1-jétől csak névvel, arccal és elérhetőséggel lehet kommentelni felületünkön, teljes mértékben megszűnik az anonimitás. A nicknevet és az avatart mindenki megtarthatja, a kommentek között ez jelenik majd meg, de a nickre kattintva feljön az azonosító oldal, ahol a felhasználó polgári neve, arcképe és egy elérhetőséget biztosító ikon látható majd. Utóbbira kattintva lehet levelet küldeni számára, de az emailcím nem lesz nyilvános, a címzett eldöntheti, válaszol-e.

Az új rendszer legérzékenyebb pontja nyilvánvalóan az azonosítás. Számtalan lehetőséget végigrágtunk, és arra jutottunk, hogy nagyjából annyira mély azonosítást várunk el, amennyit egy online árveréssel foglalkozó oldal. Ez még egyértelműen nem sérti egy mégoly háklis állampolgár személyiségi jogait sem, ugyanakkor megfelelően hatékony azonosításra alkalmas. A mechanizmus is némileg hasonló lesz. A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a felhasználók neve és az elektronikus elérhetősége rendben legyen. A fénykép extra, ennek 100%-os ellenőrzésére nincs lehetőség a rendelkezésünkre álló erőforrások mátrixában. Abból indulunk ki, hogy a kommentelőtársadalom jelentős részét ismerjük, vagy mások ismerik, a többiek pedig szeretnének jó blogpolgárok lenni, és igyekeznek megfelelni az elvárásoknak, nem kockáztatják ily módon a kizárást.

A név és emailcím azonosítására háromféle lehetőséget dolgoztunk ki. Az első csoportba tartoznak azok a törzsgárdatagok, akiket személyesen ismerünk, vagy akit ismer olyan valaki, akit mi is. Amennyiben vállalják a nyilvánosságot, ők alapból bekerülnek a rendszerbe. Aki nem vállalja, attól cikkünk első mondata értelmében fájó szívvel elbúcsúzunk – de remélhetőleg ilyen nem fordul majd elő. Ez egy elég meghatározó méretű csoport önmagában.

A második nagy csoportba azok tartoznak, akiket nem ismerünk, vagy nem elég jól, illetve azok, akik újonnan kívánnak majd csatlakozni a blogközösséghez. Számukra kialakítunk egy regisztrációs felületet. A megadott emailcímre elküldjük a bankszámlaszámunkat, ahová 100 forintot kell utalnia a saját bankszámlájáról. Ezt a 100 forintot visszautaljuk, a banki tranzakció közleményében pedig elküldjük a belépési kód első felét. A kód második felét emailben kapja meg. Azt gondoljuk, így 99%-os biztonsággal megoldható a névazonosítás.

Nagy kérdés, hogy mi legyen azokkal, akik nem rendelkeznek aktív bankszámlával. Itt több lehetőség merül fel – tagok ajánlása, személyes találkozás, mobilos azonosítás, emailben megküldött dokumentum stb. –, de ez még kidolgozásra váró terület.

k2

Célunk, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet, éppen ezért választottunk egy sportágunk szempontjából viszonylag érzelemmentes időszakot. Az előjelentkezés május elején indul, annak érdekében, hogy aki időben kapcsolódik a rendszerhez, bőven az új szisztéma bevezetése előtt le tudja futtatni az azonosítást. Így a június 1-jétől élesedő új rendszerben azonnal folytathatja a véleményalkotást.

Mivel hiszünk az új rendszer hatékonyságában, úgy határoztunk, hogy blogamnesztiát hirdetünk, azaz az eddig kitiltott felhasználóink újra kapnak egy esélyt, a regisztrációt követően ők is a közösséghez tartozhatnak.

A fent alaposan részletezett változásokkal egyidejűleg több új funkciót is bevezetünk majd, ahogy jeleztük, a közösség igényét is figyelembe véve. A következő 4 extrát rakjuk a csomagba, ha Csaba fejlesztő – tessék, ez az új idők előszele, ő sem alkothat a továbbiakban névtelenül – jól dolgozik:

1) Kommentértékelés. A regisztrált felhasználók három opció közül egyet választhatnak majd minden kommentnél. Az elnevezések még pontosan nem meghatározottak, de lesz pozitív, negatív visszajelzés s egy olyan is, amely törlésre érettnek minősíti a hozzászólást.
2) A Facebook-like-hoz hasonlóan meg lehet majd nézni, hogy melyik regisztrált felhasználó melyik értékelésre nyomott az adott kommentnél.
3) A kommentértékelésből összesítés születik, egyéni felhasználóra összesítve, egy későbbiekben kidolgozott skálán látható lesz, hogy az adott felhasználó összes kommentje milyen értékelést kapott átlagosan. Ez egy rá jellemző mérőszám lesz.
4) Szerkeszthetőkké válnak a kommentek, de csak az elírások miatt. Terveink szerint egy szűk időkorláton, 1-2-5 percen belül lehet majd módosítani a már elküldött szövegen. A szerkesztett kommentnél megjelenik majd egy jelzés a módosítás tényéről.

Hát nagyjából ennyi, amit minderről mondani szerettünk volna. A következő hetekben folyamatosan tájékoztatást adunk a fejleményekről, még jobban kibontjuk a kibontandókat. Ahogy a múltban, úgy természetesen a jelen cikk alatti kommenttengerben megjelenő megfontolásra érdemes ötleteket is figyelembe vesszük a végleges rendszer kialakításakor.

k1

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 17., vasárnap
U20 14:00 EASDHK 4-2VÉGE
ELF 16:00 BRASCC 5-2VÉGE
EXL 16:00 POPMIS 2-1VÉGE
U20 17:00 UTEAVS 3-2 HVÉGE
EXL 17:30 MACKOS 3-1VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EBEL 18:00 HCBAVS 5-2VÉGE
U20 19:10 MACETO 8-3VÉGE
február 18., hétfő
ELA 18:40 VASHKB 3-2VÉGE
ELF 20:00 FTCDEB 3-2VÉGE
    • M4 SPORT
február 19., kedd
U18 15:35 KMHVAS 1-9VÉGE
U20 19:00 MACDHK 4-1VÉGE
február 20., szerda
U20 13:45 UTEDAB 5-2VÉGE
U18 15:30 DHKAVS 3-4 BVÉGE
U18 16:00 MISOKR 4-5 BVÉGE
ELA 17:50 VC2GYE 2-5VÉGE
U18 18:20 KMHETO 2-5VÉGE
ELA 18:40 HKBTIT 3-5VÉGE
ELA 18:40 VASDAB 5-2VÉGE
U18 19:15 UTEFTC 8-0VÉGE
február 21., csütörtök
U18 15:10 DHKVAS INFO
U18 17:25 UTEMIS INFO
ELF 17:30 BRAFTC INFO
U18 18:30 MACETO INFO
ELF 19:00 DEBUTE INFO
U20 19:00 DHKKMM 
február 22., péntek
ELA 17:50 VC2HKB 
EBEL 18:00 AVSVIC 
    • DIGI SPORT 2
ELA 18:00 DABTIT 
ELF 18:00 UTEDEB 
EXL 18:00 ZVOMAC 
EXL 18:30 MISBBY 
ELA 18:40 VASGYE 
U20 19:00 ETOEAS 
február 23., szombat
U20   VSVAVS 
U18 12:30 KACMAC 
U18 13:30 AVSRBS 
U18 15:15 DABFTC 
EL 17:30 SCCFTC 
U18 17:30 VASVIC 
U18 18:00 MISSPG 
U18 18:15 VSVKMH 
február 24., vasárnap
U20   VSVUTE 
U20 12:05 DHKMAC 
U20 14:15 KMMEAS 
EBEL 16:00 RBSAVS 
EXL 17:00 DTRMIS 
EXL 17:00 MACDTV 
U20 17:30 HDJAVS 
Partnerünk