Megszűnik a névtelen kommentelés

   

Júniustól csak névvel, arccal, emailcímmel lehet hozzászólni a Jégkorongblogon. Ez nem április 1-jei tréfa.

Az elmúlt néhány év alatt a folyamatokat folyamatosan figyeltük, a tapasztalatokat összegeztük, értékeltük. Nemrég arra a következtetésre jutottunk, hogy változtatunk a kommentelési lehetőségeken. Többrétegű reformot vezetünk be.

Nem kell hosszan írnunk arról, hogy a kommentek mennyire fontosak számunkra. Honlapunk szerves részének tekintjük az olvasói véleményfolyamot, éppen ezért jelentős áldozatokat hozunk annak érdekében, hogy továbbra is zavartalan legyen a szurkolói eszmecsere a felületünkön.

A hozzászólási lehetőséghez mégis ambivalens a viszonyunk, kis túlzással már a közel nyolc évvel ezelőtti kezdetek óta. Az csak egy számunkra hátrányos vetület, hogy jelentős időt és energiát visz el az a tevékenység, hogy a cikkek alatti tartalmak tiszták, de legalábbis világosszürkék maradjanak, megfeleljenek a nem túl bonyolult elvárásrendszernek, miszerint ne sértsék más méltóságát, ne hozzon méltatlan helyzetbe védekezésre képtelen szereplőt, ne önmagában álló puszta – rosszabb esetben egyértelműen zsákutcába vezető – provokáció legyen, illetve ne tartalmazzon olyan információt, amely valamely fél érdekeit jelentősen sérti.

Egy másik fontos kérdés, ami hosszú évek óta foglalkoztatja az internetes társadalmat, komoly nemzetközi kutatások és hatástanulmányok is készültek már e témában, ez pedig nem más, mint a hozzászólások hatása, a kommentelők anonimitása és ezek viszonyrendszere. A névtelen kommentekről immár globális körben készülő hatástanulmányok elgondolkodtató képet festenek a honlapok tulajdonosai, üzemeltetői, valamint a közélet szereplői számára. Erről például itt és itt tudnak bővebben olvasni.

k5

A döntési folyamat során a tanulmányok végkövetkeztetését – miszerint az egész kommentelés úgy, ahogy van, káros a rendszerre és tágabban a világra nézve – figyelmen kívül hagyva úgy döntöttük, nem szüntetjük meg a véleményalkotás lehetőséget. Egyet hátraléptünk, és a problémát máshogy kezeltük: mit ér az a vélemény, amiről nem lehet tudni, hogy kié?

Tapasztalatból mondjuk, sokan visszaélnek a nyilvános megszólalás lehetőségével. Ezért a Jégkorongblog most változtat, abban a hiszemben, hogy jól cselekszik. Hogy ezzel megelőzzük a korunkat, zsákutcába hajtunk, vagy csak egy újabb vadhajtást növesztünk, erről majd az idő dönt.

Mielőtt elköteleztük magunkat e jelentős változás mellett, alapos blogtársadalmi konzultációt tartottunk. Egy minden szempontból gondosan kiválasztott csoportot szondáztunk meg a terveinkről, a mintegy 30 fős csapat – melynek tagjaival külön-külön tartottuk a kapcsolatot – válaszait messzemenően figyelembe vettük a végleges rendszer kialakításánál, nagy köszönettel tartozunk nekik az aktív együttműködésükért.

Amiről az alábbiakban részletesen beszámolunk, azt vérmérséklet és világnézet szerint lehet korlátozásnak, rendszerellenes lépésnek minősíteni, mi progresszív fejlődésnek gondoljuk. Lássuk a medvét, ami – mint az a mögöttünk hagyott idényben végérvényesen kiderült – nem játék:

Június 1-jétől csak névvel, arccal és elérhetőséggel lehet kommentelni felületünkön, teljes mértékben megszűnik az anonimitás. A nicknevet és az avatart mindenki megtarthatja, a kommentek között ez jelenik majd meg, de a nickre kattintva feljön az azonosító oldal, ahol a felhasználó polgári neve, arcképe és egy elérhetőséget biztosító ikon látható majd. Utóbbira kattintva lehet levelet küldeni számára, de az emailcím nem lesz nyilvános, a címzett eldöntheti, válaszol-e.

Az új rendszer legérzékenyebb pontja nyilvánvalóan az azonosítás. Számtalan lehetőséget végigrágtunk, és arra jutottunk, hogy nagyjából annyira mély azonosítást várunk el, amennyit egy online árveréssel foglalkozó oldal. Ez még egyértelműen nem sérti egy mégoly háklis állampolgár személyiségi jogait sem, ugyanakkor megfelelően hatékony azonosításra alkalmas. A mechanizmus is némileg hasonló lesz. A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a felhasználók neve és az elektronikus elérhetősége rendben legyen. A fénykép extra, ennek 100%-os ellenőrzésére nincs lehetőség a rendelkezésünkre álló erőforrások mátrixában. Abból indulunk ki, hogy a kommentelőtársadalom jelentős részét ismerjük, vagy mások ismerik, a többiek pedig szeretnének jó blogpolgárok lenni, és igyekeznek megfelelni az elvárásoknak, nem kockáztatják ily módon a kizárást.

A név és emailcím azonosítására háromféle lehetőséget dolgoztunk ki. Az első csoportba tartoznak azok a törzsgárdatagok, akiket személyesen ismerünk, vagy akit ismer olyan valaki, akit mi is. Amennyiben vállalják a nyilvánosságot, ők alapból bekerülnek a rendszerbe. Aki nem vállalja, attól cikkünk első mondata értelmében fájó szívvel elbúcsúzunk – de remélhetőleg ilyen nem fordul majd elő. Ez egy elég meghatározó méretű csoport önmagában.

A második nagy csoportba azok tartoznak, akiket nem ismerünk, vagy nem elég jól, illetve azok, akik újonnan kívánnak majd csatlakozni a blogközösséghez. Számukra kialakítunk egy regisztrációs felületet. A megadott emailcímre elküldjük a bankszámlaszámunkat, ahová 100 forintot kell utalnia a saját bankszámlájáról. Ezt a 100 forintot visszautaljuk, a banki tranzakció közleményében pedig elküldjük a belépési kód első felét. A kód második felét emailben kapja meg. Azt gondoljuk, így 99%-os biztonsággal megoldható a névazonosítás.

Nagy kérdés, hogy mi legyen azokkal, akik nem rendelkeznek aktív bankszámlával. Itt több lehetőség merül fel – tagok ajánlása, személyes találkozás, mobilos azonosítás, emailben megküldött dokumentum stb. –, de ez még kidolgozásra váró terület.

k2

Célunk, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet, éppen ezért választottunk egy sportágunk szempontjából viszonylag érzelemmentes időszakot. Az előjelentkezés május elején indul, annak érdekében, hogy aki időben kapcsolódik a rendszerhez, bőven az új szisztéma bevezetése előtt le tudja futtatni az azonosítást. Így a június 1-jétől élesedő új rendszerben azonnal folytathatja a véleményalkotást.

Mivel hiszünk az új rendszer hatékonyságában, úgy határoztunk, hogy blogamnesztiát hirdetünk, azaz az eddig kitiltott felhasználóink újra kapnak egy esélyt, a regisztrációt követően ők is a közösséghez tartozhatnak.

A fent alaposan részletezett változásokkal egyidejűleg több új funkciót is bevezetünk majd, ahogy jeleztük, a közösség igényét is figyelembe véve. A következő 4 extrát rakjuk a csomagba, ha Csaba fejlesztő – tessék, ez az új idők előszele, ő sem alkothat a továbbiakban névtelenül – jól dolgozik:

1) Kommentértékelés. A regisztrált felhasználók három opció közül egyet választhatnak majd minden kommentnél. Az elnevezések még pontosan nem meghatározottak, de lesz pozitív, negatív visszajelzés s egy olyan is, amely törlésre érettnek minősíti a hozzászólást.
2) A Facebook-like-hoz hasonlóan meg lehet majd nézni, hogy melyik regisztrált felhasználó melyik értékelésre nyomott az adott kommentnél.
3) A kommentértékelésből összesítés születik, egyéni felhasználóra összesítve, egy későbbiekben kidolgozott skálán látható lesz, hogy az adott felhasználó összes kommentje milyen értékelést kapott átlagosan. Ez egy rá jellemző mérőszám lesz.
4) Szerkeszthetőkké válnak a kommentek, de csak az elírások miatt. Terveink szerint egy szűk időkorláton, 1-2-5 percen belül lehet majd módosítani a már elküldött szövegen. A szerkesztett kommentnél megjelenik majd egy jelzés a módosítás tényéről.

Hát nagyjából ennyi, amit minderről mondani szerettünk volna. A következő hetekben folyamatosan tájékoztatást adunk a fejleményekről, még jobban kibontjuk a kibontandókat. Ahogy a múltban, úgy természetesen a jelen cikk alatti kommenttengerben megjelenő megfontolásra érdemes ötleteket is figyelembe vesszük a végleges rendszer kialakításakor.

k1

Cimkék: , , ,

Összes (637)

Utolsó hozzászólások

 1. Szoljanka
    #632
  Szoljanka,   

  @M.Lac: A svájci magyar-kanadai meccsbeszámolónál volt 1073 komment, ha jól rémlik. Szerintem ez a csúcs.

 2.   #634
  Devo,   

  A krakkói arany/ezüst után simán megdöntjük.

 3. facsipesz
    #635
  facsipesz,   

  @Szoljanka: jaja. F. Kapus a top 5 poszt kellene, erdekelne engem is.

  Mindenesetre a lengyel meccs szurkolokozonsege erdekes lesz a felturbozott fociszurkolokkal.
  Lehet, hogy szloni kene nekik, hogy ketezik egy jegkorongos szurkolotabor is, nehogy meglepeteskent erjen a talalkozas mindannyiunkat.

  Remelem, pirot nem hoznak.....

 4. Szoljanka
    #636
  Szoljanka,   

  Lehet, hogy meglepi őket, hogy van egy összeszokott keménymag, mindenki által ismert és jól megdörrenő nótákkal, rigmusokkal, de szerintem nem lesz gond, s komoly létszámban leszünk kint végig, a szombati meccsen meg parádés hangulat lesz 2500-3000 magyar szurkolóval! :)

  Sokszor egyet értek veled, most kivételesen az utolsó gondolatoddal nem :)

 5. Szoljanka
    #637
  Szoljanka,   

  Ja, facsipesznek ment a hozzászólás.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk