Miért lehet Babcock Torontóba szerződése az évtized üzlete?

   

Ha bejön, annak az egész ligára hatása lehet. Mindazonáltal számos súlyos kérdés is felmerül, így a kockázat is jelentős mindkét oldalon. Leghamarabb öt-tíz év múlva okosabbak leszünk.

Mike Babcock lejáró szerződése egy éve tartja izgalomban a hokis közvéleményt, az események a Detroit kiesése után pörögtek fel, és bár a 10 éve az autóvárosban edzősködő legenda nem kapkodta el a döntést, nem is várt vele a végtelenségig. Az üzlet értelmében nyolc évre kötelezte el magát a Maple Leafs mellett, ez idő alatt mintegy 50 millió dollárt fog keresni. A kommentek egy jelentős része persze az összeg nagyságát emeli ki, ez azonban félrevezető. Bár kétségtelen tény, hogy ez az összeg hosszabb távon új szintre emelheti az edzői fizetéseket, hiszen az eddigi legtöbbet Todd McLellan kereste évi 3 millió dollárral, Joel Quenneville volt a második 2,75 millió dollárral, miközben Claude Julien, Darryl Sutter, Michel Therrien, Alain Vigneault, Peter Laviolette és Lindy Ruff évi 2-2,5 millió dollárt keres, a nagyvonalúság teljes hiánya ezen lovagolni. Ilyen szinten fontos a pénz is, a Babcockért küldött magánrepülő is, de botorság volna feltételezni, hogy ezek a döntő momentumok. Annál is inkább, mert ez az összeg aligha tűnik fel a kanadai klub büdzséjében, alig valamivel több, mint David Clarkson fizetése. Tulajdonképpen az eddigi gyakorlat nevezhető abszurdnak, hogy a klubok évi 70 millió dollárt költenek játékosokra, míg az edzők annyit keresnek, mint egy közepesen tehetséges hátvéd.

Babcock a piacon elérhető edzők csúcsát képviseli ugyan, mégis jelentős számban vannak olyan, akik szkeptikusak vele szemben. A különböző újságokban olvasható elemzésekből markánsan kirajzolódó vélemény szerint Babcock jó edző ugyan, de arra a feladatra, ami Torontóban vár rá, mégsem ő a legalkalmasabb. Eddigi pályafutása során jobbára létező All Star-csapatokból faragott bajnokot. Így volt ez Detroitban is, ahol olyan keretet vett át, amelyben Pavel Dacjuk, Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström, Brian Rafalski, Jiri Hudler, Niklas Kronwall, Brad Stuart és hasonló játékosok voltak a húzónevek. Két olimpiát, egy felnőtt és egy junior-világbajnokságot is nyert Kanadával, de mondani sem kell, műfaját tekintve ezek a feladatok is arról szóltak, hogyan lehet bajnokcsapatot gyúrni szupersztárok gyülekezetéből. Nem arról van szó, mintha ez olyan magától értetődően egyszerű feladat volna, de ha vetünk egy pillantást a Toronto jelenlegi keretére, akkor könnyen belátható, hogy itt másfajta kompetenciákra van elsősorban szükség. Kritikusai ennél is tovább mennek és azzal érvelnek, hogy Detroit előtt Anaheimben éppen ilyen feladat várt volna rá, azonban kudarcot vallott, a kaliforniai klub szárnyalása, a kupagyőztes csapat alapjainak lerakása közvetlenül távozása után kezdődött.

babcock_2

Ezekben a gondolatokban van is igazság. Ám egyfelől Babcock is csak jobb edzővé vált az elmúlt 10 évben, másfelől a mai Detroit már régen nem az a sztárcsapat, mint volt az ezredfordulón, bent tartani a rájátszásban egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Ugyanakkor Torontóban sem vettek zsákbamacskát, pontosan kiszámolták, melyik edző mire lehet képes. Babcock szerződtetése nagyon fontos lépés lehet egy nagyon nehéz és hosszadalmas úton. A világ leggazdagabb hokiklubja előtt ugyanis nem kisebb feladat áll, mint egy gazdaságilag sikeres, ám sportszakmailag sikertelen csapatot újra felrakni az NHL térképére. Ez pedig nem is olyan egyszerű, mint amilyennek talán elsőre tűnhet.

Február végén jelent meg egy újságcikk arról, hogy Toronto a harmadik legkevésbé kívánatos desztináció a játékosok szemében, amikor új szerződésről vagy klubváltásról van szó. Egy klub három módon léphet előre: utánpótlás-nevelés, draftolás, illetve a játékospiacon eszközölt akvizíciók révén. Mindhárom útnak megvannak a veszélyei: az első hosszú időt vesz igénybe, a második kimenetele meglehetősen bizonytalan, a harmadiknak pedig gátat szab a fizetési sapka. Már sikeres kluboknak ez utóbbival nincs is nagyon gondja, ám a sikertelenek nem nagyon tudnak mit felmutatni a játékosjelölteknek, amiért azoknak megérné oda igazolni. Ovecskin kapcsán is rendre felmerül, mikor tudnak Washingtonban bajnokesélyes csapatot köré építeni.

Kilépni a sikertelenség köréből tehát roppant nehéz feladat. Torontóban, ahol 1967-ben ünnepeltek kupagyőzelmet utoljára, már számtalan kísérlet történt erre, de eddig mindig elbuktak. Ennek kockázata most is vastagon benne van a pakliban. Ugyanakkor olyan lépések is történtek, amelyek arra utalnak, ha lesz elegendő türelem és kitartás, sikerülhet ez. Babcock szerződtetésének pedig ez az igazi tétje: sikerül-e a világ leggazdagabb jégkorongos klubját visszavezetni az NHL élvonalába. Nem nehéz belátni, ha ez összejön, az alapvetően fogja megváltoztatni az erőviszonyokat a ligában.

Kanadai csapat legutóbb 1993-ban nyert kupát, a kanadai piac a totális sikertelenség kellős közepén is kielégíthetetlen étvággyal falja a jégkorongot, magyar szemmel egyszerűen nem lehet elképzelni azt az őrületet, ami akkor lenne, ha a Maple Leafs minden évben a kupagyőzelem valódi esélyével szállna harcba. Ezt a kultúrát Babcock is közelről ismeri. Egyrészt ő maga is kanadai, másrészt tíz gyönyörű évet húzott le Detroitban, amely szintén az Original Six-hez tartozó, alapító csapat. Ha a Torontóval sikerül megismételni azt, ami Detroitban összejött, akkor az feltehetően hosszú időre garantálni fogja a sikert. Hiszen amilyen nehéz bekerülni az elitbe, majdnem ugyanolyan nehéz kikerülni onnan, pláne ha a gazdasági alapok ennyire stabilak, mint Kanada legnagyobb városában. A korábban egymást negatív irányba erősítő folyamatok, pozitívba fordulnak át.

Mike Babcock

Ez szinte lehetetlen küldetésnek látszik, két olyan körülmény van, amely mégis emellett szól. Az első nagyon fontos tényező az idő. A nyolcéves szerződés is arról szól, hogy tisztában vannak vele, Babcock érkezésétől rövid távon látványos eredményeket várni, öngyilkosság. A kérdés csak az, meddig lehet a közönség türelmét kérni, amely már így is elérkezett a tűréshatárra. Itt jön a képbe a másik kulcstényező. Torontóban ténylegesen az egész szervezetet átalakítják, amihez úgy tűnik, eddig sikerült megtalálni az alkalmas embereket. Ez pedig olyan tőkét kölcsönöz az újjáépítés hosszú és kudarcokkal teli folyamatának, amelynek eddig többnyire híján voltak, ez pedig nem más, mint a hitelesség.

Első lépésben tavaly kinevezték Brendan Shanahant a klub elnökének, akinek a tekintélye megkérdőjelezhetetlen. Shanahan munkához is látott, az első év végén tudta, hogy meg kell szereznie Mike Babcockot, így tavaly nem igazán törte magát, hogy Carlyle helyére találjon valakit. De tavasszal megcselekedte, amit megkövetelt a haza, megszerezte az NHL aktuálisan legkeresettebb szakvezetőjét a Maple Leafs számára. Ez már önmagában olyasvalami, ami korábban elképzelhetetlen volt. Az utánpótlás jó kezekben van, Mark Hunter, aki potenciális jelölt az általános menedzseri feladatokra is, olyan rálátással rendelkezik az OHL-re, mint talán senki más.

A Shanahan, Babcock páros pedig eztán nekiállhat a legkeményebb munkának. Egyrészt azonnal el kell kezdeni dolgozni Babcock utánpótlásának a kinevelésén. Az ő fejében meglévő tudást kollektív tapasztalattá kell tenni a szervezetben. Másrészt a drafton is ideje lesz felmutatni valamit, mert a klub régóta adós ezzel. Ez a vezetőpáros arra is képes lehet, hogy korábban elképzelhetetlen kaliberű játékosokat csábítson a franchise-hoz. Harmadrészt a meglévő játékosállományt is át kell alakítani. Ha maradt még Pfaneufben, Kesselben jelentős tartalék, Babcock egészen biztosan alkalmas lehet arra, hogy azt kihozza belőlük, miközben ezek a játékosok is pontosan tisztában vannak vele, ha nem bizonyítanak az új edzőnél, akkor az számukra túl sok jót nem jelent. A Leafs emellett tele van tehetséges fiatallal, Detroitban pedig láttuk, mire képes a Tatar, Nyquist, Jurco hármas, tehát Babcockban ehhez is megvan a kellő szakértelem.

babcock1

Ha pedig az őrület beindul, ha mindenki elhiszi, hogy Torontóban lehetséges 5-10 éven belül bajnokesélyes csapatot csinálni, akkor annak olyan következményei lehetnek, amilyeneket korábban elképzelni sem tudtunk. Elsősorban ez kölcsönöz ennek a kontraktusnak grandiózus karaktert. Shanahannek sikerült eladni a vízióját Babcocknak, egy nagyon fontos embert megnyert magának. A nagy kérdés, hogy menni fog-e az aprómunka is, elkíséri-e őket a kellő adag szerencse ezen az úton, és hogy lesz-e igazi lavina ebből a hógörgetegből.

Ízlelgessük kicsit a perspektívát: Stanley Kupára esélyes csapat Torontóban, a nemzetközi hokivilág fővárosában, ott ahol aztán tényleg semmi nincs a jégkorongon kívül, nem úgy, mint Chicagóban, Los Angelesben vagy New Yorkban. Egyből rájövünk, milyen keveset számított mindebben az az évi 6,25 millió dollár, amit Babcock fog keresni. Ha ez összejön, az nem kevesebbet fog jelenteni, mint egy új érát az NHL történetében.

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (12)

 1.   #1
  TheKaszi,   

  Nagyon érdekes cikk, köszönet érte.

 2. Heisenberg
    #2
  Theutus,   

  Hajrá

 3. dzsymm
    #3
  dzsymm,   

  Pénz van, sapkában hely van, "all star" csapatot összeválogat, és azt mondom, már jövőre play off-ban lesz a csapat. Kívánom nekik!!!

 4. pitybull
    #4
  pitybull,   

  Az egyetlen triple gold edző...
  Ennyi...

 5. Giroux
    #5
  giroux,   

  Hohooooooooooo

  Itt a következő őrület: Bylsma-ért már nem csak Buffalo és San Jose fut. Jersey is beszállt a versenybe.

 6. Nurmisen
    #6
  Nurmisen,   

  Már csak csapat kéne hozzá. Az pedig nem lesz. Aki sikerre vágyik messze kerüli Torontót. (Már Burke óta hallgatjuk, hogy még négy-öt év és a Stanley-ért megy majd a csapat. Ez a négy-öt éves távlat pont arra elég, hogy minden nagy, sikeréhes játékosért folytatott versenyt elveszítsünk. Ahogy eddig is ment mind a NYR-be, akiért harcba szállt a Maple Leafs.) Aki pedig keresni akar, az szívesebben megy olyan helyre, ahol sikertelenség esetén is békén hagyják. Nem úgy mint a torontói média.
  És sajnos csak az, hogy valaki Mike Babcock keze alatt játszhat, nem hiszem, hogy elég ellentételezés a várható sikertelenségért és a média-nyomásért. De ne egyen igazam.

 7.   #7
  miklossy,   

  @Nurmisen: az élet nagyban, ez a cikk egészen kicsiben arról szól, hogy hogyan lehetséges az, ami nem lehetséges :)

 8. Nurmisen
    #8
  Nurmisen,   

  @miklossy: Ámen! ;)

 9. dhuszti
    #9
  Huszti Dávid,   

  Nagy jó, összeszedett cikk! Viszont én nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből az egészből. Nyilván nem a következő szezonban fog megtörténni a csoda, de érdemes lehet több év múlva megnézni, hogy mégis mire voltak képesek a torontóiak.

 10. Bujdy
    #10
  Bujdy,   

  @Nurmisen: Nem vagyok benne egyén szinten a hokiban, de ha jól értem, akkor a Toronto most pont olyan embereket tudna fogni, akik máshol "le vannak sajnálva".
  Tehát pl. kicsi/nagy/balhés/draft bust/stb. Ha pár ilyet meg tudnak egyengetni és újra kijön belőlük a tudás (ehhez pont az az edzői brigád kell, aki elvileg most alakul), akkor utána egy jó draft utáni évben a szabadügynök piacon már kecsegtető lehet a csapat. Ez cirka 3-4 év alatt véghez vihető...

 11. Szabolcs
    #11
  sinnfein,   

  @Bujdy: Én is így gondolom. Pont erre a változtatásra vártam már pár éve. Kell egy olyan vezetés amely átalakítja az egész csapatot. Nagytakarítás várható a játékosoknál is remélem. Van egy-két húzóember akiknek most kell megmutatni, hogy rájuk lehet építeni (Phaneuf, Kessel) vagy ők is mennek a levesbe. Kapus poszton szerintem jól áll a csapat, ha stabil lenne előtte a védelem nem kellene jobb Bernier-nél (én személy szerint kedvelem őt). Bízom benne, hogy Horton minél hamarabb rendbe jön és a régi formáját fogja mutatni (2006-2007). Egy-két jó draftolás és szabadügynök leszerződtetés és kezdődhet az új korszak a juharleveleseknél. GO LEAFS!

 12. szittyavezir
    #12
  szittyavezir,   

  Horton zseniális játékos (ld a 2011-es PO), de szerintem már sosem lesz a régi.
  És ezt pontosan tudják Nálatok...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH INFO
MOL 17:00 SCCDAB INFO
MOL 17:30 BRATIT INFO
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk