Deveaux a saját testi épségét féltette

 

A Svédországban példátlan botrányt keltő egykori NHL-es verőember profi PR-céget fogadott, hogy hatékonyan védekezzen. Sokadszorra bizonyosodik be, hogy a jégkorongban semmi nem történik előzmények nélkül. Alighanem ez a történet is nélkülözi a hősöket.

Az esetről már korábban is többször írtunk, például itt, itt, itt, itt és itt. A játékos egy pénteki sajtótájékoztatón állt elő a saját verziójával Torontóban. Azt természetesen soha nem fogjuk megtudni, mennyi igaz mindabból, amit elmondott, de mindenképpen Deveaux álláspontjának ismertetésével lesz a kerek a történet. André Deveaux szerint az ügy előzménye a párharc korábbi meccseire nyúlnak vissza, amikor folyamatosan fenyegették őt az ellenfél játékosai azzal, hogy olyan brutálisan fogják leütközni, hogy hordágyon kell majd levinni. A verbális fenyegetéseket tettek követték, a botrányos eset előtti meccsen Helmersson büntetlenül palánkra lökte, ami után hosszan kellett ápolni. Sérülését még saját csapata, a Rögle sem vette komolyan, pedig Kanadában már három orvos is igazolta az agyrázkódás gyanúját.

“Ott álltam egy nagyon komoly sérüléssel, a Vasteras játékosai egyre csak jöttek és fenyegettek, hogy megteszik még egyszer. Egy bizonyos ponton a saját biztonságomat és testi épségemet kellett előtérbe helyeznem. Egy ideje jégkorongozok már, pontosan tudom, mi a különbség a provokálás és a valódi fenyegetés között. Mit tehettem volna? Kijöttünk melegíteni, egyszerre csak hallom, ahogy mondják: Nézd csak, ki van itt? Nézd, ki tért vissza! Aztán valahányszor a félpályához értem, elkezdték mondani: Lehet, hogy ma hordágyon visznek le? Nem is fogod látni, amikor érkezem. Mégis mit tehettem volna? Várnom kellett volna, hátha nem történik meg? Nekem családom van. Ott vagyok egy idegen országban, ahol szemmel láthatóan senki nem törődött velem. Nem akarom kerekesszékben végezni, azon sajnálkozva, hogy talán tehettem volna valamit.” Az ügy előzményeiről fel is került egy videó, amit megmutatunk.

Deveaux azt állítja, hogy a Rögle orvosai nem találtak nála agyrázkódásra utaló jeleket, ehelyett állkapocssérülést és nyakrándulást diagnosztizáltak nála. Ez az egyik legellentmondásosabb része a történetnek, ugyanis Alexander Ramsey, a fegyelmi bizottság elnöke szerint Deveaux nekik az eset után azt nyilatkozta, hogy ő maga titkolta el az orvosok elől a tényt, hogy Helmersson ütközése után elvesztette az eszméletét, mert játszani akart az elitbe jutásról döntő meccsen, hiszen a jövő évi szerződése is azon múlt, sikerül-e a kvalifikáció.

Deveaux-t a fegyelmi bizottság 2016 februárjáig tiltotta el, de azt nem lehet tudni, hogy más bajnokságokban érvényesítik-e az eltiltást. A kanadai játékos ellen távollétében körözést adott ki az ügyészség, de Deveaux megbízta az egyik legjobb svéd ügyvédet, aki együttműködést javasolt neki, azóta már ez az ügy is tisztázódott. Kanadába való visszatérése óta Deveaux-nak saját bevallása szerint három alkalommal kellett bemennie a sürgősségire, egy alkalommal a bátyja házában esett össze. Mindhárom esetben azt mondták neki a doktorok, hogy súlyos agyrázkódása volt. Mindezt megerősítette Dr. Daniel Chet-Ti Wong, egy torontói neurológus is, aki szerint páciense súlyos agyrázkódás utáni tünetektől szenved, amelyet csak hosszas terápiával lehet legyőzni.

Az egyéves eltiltást eredményező eset:

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum