Magyarország?Japán 4-2

   

A mérkőzés nagyobb részében nem játszott jól, de önmagát is legyőzve és a nehéz időszakokat kőkemény munkával átvészelve megérdemelten nyert csapatunk a világbajnokság nyitómérkőzésén. Óriási eredmény ez az utolsó napokban két alapemberét vesztő válogatottól.

Japán egyértelműen jobban kezdte a mérkőzést, és bár a vezetést a 2. percben egy szerencsétlenül megpattanó lövésből szerezte meg ellenfelünk, az első öt perc alapján megérdemelten kerültek előnybe. Egy perccel később a magyar csapat is a kapuba juttatta a korongot, de a játékvezetők elsőre és videózás után is úgy ítélték meg, Banham Frank ütője a felső vas felett volt a korongérintés pillanatában, így nem ítéltek gólt. Az első percekben csak az első sorunk volt képes támadásokat építeni. Viszont ne feledjük, Sofron Istvánt 2 meccsre, Bartalis Istvánt az egész vb-re elvesztette a magyar válogatott, ugyanakkor Vas János már az első mérkőzés előtti este megérkezett a vb helyszínére. Rich Chernomaz és a stáb így kénytelen volt teljesen felforgatni a csapatot, ez látszott is az első 2-3 cserében. Végül is visszaállt a Fehérvár első sora, Kóger, Sarauer és Banham ment együtt, a második trió meglehetősen alkalmira sikerült, Sebők és Hári között Erdély centerezett. A harmadik egységben Kovács és Vas János mellett Vincze P. szaladt, míg az ütköző sor egyben maradt, Benk, Nagy K. és Magosi összetételben. Szerencsére az 5. perctől valamelyest rendeztük a sorokat, az addig alapjában akadozó korongkihozatalunk feljavult, így végre támadásokat tudtunk vezetni. Ebben a periódusban az ázsiaiak mellé nőtt a mi teljesítményünk, és a meccs felére az előnyüket is eltüntettük. Banham lövésébe Kóger ért bele a kapu előtt, Fukufudzsi nem tudott hárítani (1-1). Előnybe kerültünk, nagyon tartalmasan játszotta végig mindkét előnysorunk. Érdekesség, hogy az első ötösbe Magosi jött fel a hiányzók helyére. 4-5 komoly lehetőséget is kialakítottunk, de ezek mind kimaradtak, egy alkalommal a vasról jött le Kóger közeli kísérlete. A harmadot innentől kezdve kontrolláltuk, pontozással meg is nyertük volna, de ezt a fölényt az eredményben nem tudtuk realizálni, így egálról ment tovább a csörte.

HUNJPN

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A második harmad első fele lagymatag játékkal telt, a japánok teljesítménye meg sem közelítette a meccs elején látottat. Ez minden bizonnyal az egyre inkább magára találó, és a középső játékrészt egy elrontott shifttől eltekintve uraló magyar válogatottnak volt köszönhető. Az első három sorunk viszonylag könnyen ment át a japán védelmen, ebben az időszakban a második egység volt elemében, de Vas János is ziccerbe került Kovács Csaba kiváló átadása után, centikkel helyezett mellé az elmozduló kapus mellett. Végig négy sorral játszott csapatunk, jól osztottuk be az erőnket. A 30. percben japán tűzijáték alakult ki a kapunk előtt, megúsztuk az első attakot, de beszorultunk két tilos felszabadítás miatt, majd Kiss Dánielt látta szabálytalannak a zebra. A késleltetett kiállítás alatt 6 az 5 ellen felálltak, és a holt fáradt sorunk ellen a Svédországban játszó junior korú csatár, Hirano Jusiro kilőtte a bal felső sarkot. A 31. percben ismét Japán vezetett, 2-1-re. A sors gyorsan igazságot szolgáltatott, pillanatok, egész pontosan 24 másodperc alatt egyenlítettünk. Hári megnyert egy bulit, Sebők a mellette helyezkedő Erdélynek csúsztatta a korongot, 19 éves centerünk villámgyors mozdulattal beverte a bal alsóba, 2-2-re módosult az állás a 32. perc elején. A folytatásban tetszetősen játszottak hazánk fiai, többször is megszerezhettük volna az előnyt, de ez ebben a harmadban sem jött össze. Pedig a végén megint előnyt kaptunk, továbbra is nagyon jól játszottuk a fórt, de megint csak nem sikerült betalálni, sőt Metcalfe-nál testre ütést ítéltek, tőlünk is kiállítottak. A harmad végét kihúztuk hátrányban, de fél perc áthúzódott belőle a záró 20 percre.

Lement akció nélkül a hátrány. Ezzel együtt sajnos jobban állt bele a folytatásba ellenfelünk, hosszú szünet után újra igazán veszélyes helyzetekig jutottak. Csöndes, közepes tempójú és színvonalú meccs kerekedett ebből, amelyet helyenként valamelyik oldal felpörgetett, ilyenkor volt, hogy igazán gyorssá vált a játék egy-két percig, de aztán visszaállt a komfortzónába mindkét csapat. Érződött a tét, senki nem kockáztatott. Megint a harmad második felére pörögtünk fel, és ezzel el is döntöttük a 3 pont sorsát. Többször is villámgyors akciót vezettünk, a japán lábak meglepő módon már nem mindig tudtak erre reagálni, ráadásul fegyelmezetlenné is váltak az ázsiaiak, így hét perccel a vége előtt magyar előny következett. Óriási helyzeteket maradtak ki, Sebők tollában volt a győztes gól, Metcalfe ügyes passza után, de Fukufudzsi egy fantasztikus reflexmozdulattal megmentette csapatát. Nem egészen négy perccel a vége előtt Sarauer firkálta meg a japán védelmet, újabb előnyhöz jutottunk. A negyedik előnyt kaptuk, és ezt elég gyorsan gólra is váltottuk. Magosi és Sarauer dolgozott kiválóan a kapu mögött, a visszapasszt Banham 3:25-tel a vége előtt a bal felsőbe húzta, ezzel Erdély után egy másik világbajnoki újoncunk volt eredményes a meccsen, a Fehérvár csatára győztes gólt szerzett. Az 59. percben Mark Mahon lehívta kapusát, ezt a lehetőséget megköszöntük, és Hári János révén megszereztük a negyedik gólunkat is, 65 másodperccel a vége előtt eldőlt a meccs. 4-2-re nyertünk.

Az egyik legnehezebb mérkőzés mindig az első, ráadásul egy motivált, jól felkészített, küzdő Japán ellen. Az első két harmad kulcsmomentumaiban nem volt szerencsénk, pedig ekkor eldönthettük volna a meccset. A harmadik harmadban már a vereség is benne volt, feszült, de nem túl jó meccset láthattunk. Amelyik csapat az ilyen találkozókat a hajrában meg tudja nyerni, az igazán erős és értékes. Magyarország válogatottja 2015-ben ilyen, még akkor is, ha meghatározó pillérek sora hiányzik is, hiszen még egyszer rögzítsük, hogy ezúttal Hetényi Zoltán, Tokaji Viktor, Bartalis István, Nagy Gergő, Sikorcin Ladislav és Sofron István nélkül álltunk fel, de a helyükre lépő fiatalok kiválóan helyt álltak, egyesek húzóemberekké váltak. Egy alvás után következik a vb tán legnehezebb meccse, Kazahsztán vár ránk, de mi is készen állunk a harcra, egy ilyen győzelem óriási lökést adhat az amúgy is jó formában lévő csapatnak.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum