Mi várható az NHL Nyugati főcsoportjában?

   

A négy konferencia-negyeddöntő esélyelemzése, második rész. Néhány óra múlva kezdődik a rájátszás.

Anaheim Ducks (1.)–Winnipeg Jets (8.)

Ducks: 51-24-7, 109 pont, Jets: 43-26-13, 97 pont

Az alapszakaszban: Ducks 3-0-0, Jets 0-1-2

A playoffban még nem találkoztak.

Át tud-e lépni Boudreau a saját árnyékán vagy a playoff-lázban égő kanadai város jut tovább. Az egyiknek kudarc lenne már az is, hogy ha nem élné túl az első kört, míg a másik életében először jár ott.

Ducks
Az Anaheim zsinórban harmadszor szerezte meg az Atlantic-csoport címét, ebből kétszer Nyugat legjobbja is volt egyben, így a szurkolók joggal várhatnák el a pazar playoffmenetelést. Várhatják, de abból nem lesz semmi, amíg Bruce Boudreau ül a kispadon. A kanadai szakember Anaheimben és Washingtonban is szó szerint kupagyőzelemre esélyes állománnyal dolgozhatott, mégsem jutott tovább a második körnél, sőt a Kacsákkal az elmúlt két szezonban hazai jégen bukta el a hetedik meccset. Ez nem valami jó előjel, sőt az sem valami pozitív, hogy ezzel a kerettel csak a 28. helyre tudta behozni a csapatot. Akkor mi az erősségük? Az, hogy hidegvérűek és a döntő pillanatban a maguk javára tudják fordítani a meccset. 33 alkalommal nyertek egyetlen góllal és ebből csak 8 olyan találkozó volt, amely szétlövések után dőlt el. A Ducksban Perry és Getzlaf nem villogott úgy, mint az elmúlt években, mert a terhet levette a vállukról az a Ryan Kesler, akinek a megszerzése telitalálat volt. A Canuckstól elhozott center az elmúlt négy év legjobb teljesítményével rukkolt elő, kiváló two-way játékos és a bulik több mint 56%-át elhozza. A védelembe a szezon közben érkezett James Wisniewski, aki emberelőnyben lehet a csapat hasznára. A 31 éves bekk 15 pontot, közte hét gólt szerzett előnyben, így a Wisniewski, Vatanen bekkpáros a leggólerősebb az egész ligában az emberfórokat tekintve.

Jets
Winnipegben emberemlékezet óta nem rendeztek playoffmeccset, még a jogelőd az Atlanta szerepelt utoljára a rájátszásban 2007-ben, de akkor sem élte túl az első kört. Sőt az original Jets, ami ma már Coyotes, 1996-ban élte túl az alapszakaszt utoljára, így igencsak kiéhezve várják a harmadik meccset. Az, hogy idáig eljutottak elsősorban Kevin Cheveldayoff manager eredménye, aki a remek érzékkel trade-elt és halászott az UFA piacon. Legnagyobb érdeme, hogy el merte és el tudta cserélni a hisztis Kane-t, akiért olyan játékosokat kapott, akik tökéletesen illettek a gépezetbe. Összerakta a Wheeler, Ladd, Little sort, amelytől joggal retteghetnek bárhol, a második, harmadik és negyedik sorba pedig olyan iparosokat rakott, akik meghalnak a pályán. Az eredmény egy jó középcsapat 99 ponttal, amely mellesleg a franchise történetének legjobb eredménye. Természetesen ezt az eredményt nem egyedül a támadószekció érte el, kellettek a hátvédek és a kapusok is. Előbbi egység legjobbja Dustin Byfuglien, aki nemcsak ponterős játékával, de buta szabálytalanságaival is kitűnik, 48 perccel ült többet a büntetőpadon, mint a második Thorburn, pedig 12 meccsel kevesebbet játszott. Ha úgymond tartja ezt a formát, akkor inkább hátráltatni fogja a csapatát, mint előre lendíteni. Érdekes lehet, hogy ki fog kezdeni a kapuban. Pavelec volt a kezdő, de a kalapból elővarázsolt Hutchinson olyan mutatókat produkált, hogy sokáig még a Vezinára is esélyes volt, de aztán kicsit elfáradt és volt egy-két bizonytalan meccse.

Az Anaheimnek nem lesz gondja, hat meccsen tovább lép, de a folytatásban már nem lesz ilyen könnyű ellenfele. Boudreau megint felsül, ami az állásába kerülhet.

St. Louis Blues (2.)–Minnesota Wild (7.)

Blues: 51-24-7, 109 pont

Wild: 46-28-8, 100 pont

Az alapszakaszban: Blues 2-2-0, Wild 2-1-1

A playoffban még nem találkoztak.

Bármilyen hihetetlen, sok szempontból a számok és a statisztika szerint két kiegyenlített csapat feszül majd egymásnak, amely hasonlít a Montreal–Ottawa párharcra. Akárcsak Keleten, itt is a konferencia-második játszik egy olyan csapattal, amely nagyon mélyről érkezett és fantasztikusan menetelt a szezon második felében.

Blues
Kevés olyan csapat van a ligában, amely három sorral tud hengerelni, a St. Louis ezek közé tartozik, a szurkolók nagy örömére. Alapból adott Taraszenko és Schwartz, akik karrierjük legjobbját érték el a gólokat és a pontokat tekintve. Velük együtt összesen kilenc játékos, közöttük két bekk ért el 40 pontot, öten voltak ötven felett és négyen lépték át a 20 gólos határt. Mindezt úgy, hogy a húzóemberek nagy része ilyen-olyan okok miatt 8-10 meccset hiányzott. Ebből is látszik, hogy a Bluesban nem okozott nagy gondot egy-egy kulcsjátékos hiánya. Mint látható, a védelem nemcsak ponterős, de jól is védekezik. A Kevin Shattenkirk, Alex Pietrangelo páros az egyik legjobb a ligában, sőt előbbi ha nem hiányzik közel 30 meccset, a Norris-trófeát is elhódíthatta volna. Természetesen a csatárok és a védők mögé kellett egy jó kapus is, amivel volt gond az elmúlt években St.Louisban, de erre a szezonra megoldották a kérdést. Tavaly jött Ryan Miller, aki megbukott, akárcsak idén a hat meccset kapó Martin Brodeur. Így a kezdőposzt Allen és Elliott között dőlt el, utóbbi javára, de előbbinek sincs oka szégyenkezni, hiszen remek mutatókat hozott, amikor be kellett ugrani a padról. Összességében úgy néz ki, hogy ebben a szezonban minden fogaskerék a helyére került, nehéz fogást találni a Zenészeken. Még a speciális egységek is jól működnek, előnyben az 5., hátrányban a 8. helyen végeztek. Egyedül a fejekben kell rendet rakni, tavaly és tavalyelőtt is az első körben estek ki 2-0-ás vezetés után, talán túl korán hitték el, hogy megvan a továbbjutás.

Wild
A Minnesota és az Ottawa közé egy nagy egyenlőségjelet lehetne tenni. Ami Ottawában Hammond volt, az a Wildnál Devan Dubnyk. A kapus megszerzése egyszerűen olyan telitalálatnak bizonyult, amire senki nem gondolt. Zsinórban 38 alkalommal kezdett és olyan lökést adott a csapatnak, hogy január 15-e óta a Wild a legjobb mérleget produkálta. Dubnyk 27-8-2-es mutatóval végzett, 1,73-as gólátlaggal és 93,8%-os hatékonysággal, ráadásul a nyolc vereségből hét egygólos volt csak. Ezek után nem is csoda, hogy az északi csapat ereje a védekezés. A kapott gólok átlagában hatodik helyen végeztek, sőt az emberhátrányos játékban erre még rá is tettek, hiszen ebben a kategóriában az első helyre futottak be. A másik speciális egységre már nem lehetnek ilyen büszkék a Vadaknál, mert az emberelőnyök kihasználása csak a 27. legjobb volt a ligában. Pedig papíron két izmos sor áll Mike Yeo rendelkezésére, de ebből a hat játékosból egyedül Parise és Pominville teljesített elfogadhatóan.

Mindent összevetve egy igencsak támadó jellegű csapat kerül majd össze egy igencsak deffenzív társasággal. Ilyenkor előnyben van az utóbbi mert egy-két jó kontra és eldőlt a meccs. Ezt el is éri majd a Wild, de csak rövidebb időre, hosszabb távon kifizetődik a Blues támadó arculata és vérrel, verejtékkel hét meccsen kiüti ellenfelét.

Nashville Predators (3.)–Chicago Blackhawks (6.)

Predators: 47-24-10, 104 pont

Blackhawks: 48-28-6, 102 pont

Az alapszakaszban: Blackhawks 3-1-0, Predators 1-1-2

A playoffban: 2010-es egyetlen párharcukat a Chicago nyerte 4-2-re.

Az edzőváltáson átesett és megújult Predators a fásult és elégedettséget sugárzó Chicagóval szemben. Ahol már repedeznek a falak, fellépett a motivációs hiány, de túlélte az alapszakaszt, nem úgy mint a bajnok Kings.

Predators
A nyáron edzőváltáson átesett Nashville két év szünet után tért vissza a playoffba. Peter Laviolette, aki a csapat történetének második edzője, igencsak ráncba szedte a gárdát, amely azonban a megsínylette Rinne hiányát és kiengedte a kezéből nemcsak az alapszakasz-győzelmet, de a csoportelsőséget is. Laviolette a csatársorban a Calderra is esélyes Filip Forsberg és Mike Ribeiro kettősre támaszkodhat, amely katalizátorként működött majdnem az egész szezonban. Fontos momentum volt, hogy a Ribeirót szexuális zaklatással vádolták meg márciusban, ami nemcsak rá, de a csapatra is kihatott. Többek között ez is az oka volt a visszaesésnek és valószínűleg ezzel bukta el a Calder-trófeáját is Forsberg. Ha van valami, amiben messze kiemelkedik a Preds a mezőnyből, az a védelem. A Shea Weber, Roman Josi vezette védősor szerezte messze a legtöbb pontot, közel kétszázat, és ütötte a legtöbb gólt. Mindemellett védekezni is tudnak, nem kis terhet levéve Pekka Rinneről, aki így még elképesztőbb formában védett. A Predators utcahosszal vezetett a finn hálóőr sérüléséig, aki MVP és Vezina-trófeára is esélyes szezont tudhatott maga mögött a kihagyásig. Kérdés, hogy a Laviolette feltudja e rázni a csapatot ebből a hullámvasútból arra a szintre, amelyikre sokáig bajnokesélyesként néztek. Az biztos, hogy a tudása megvan hozzá, hiszen már őriz egy gyűrűt a vitrinben.

Blackhawks
A szeles városban azon imádkozott mindenki az elmúlt két hónapban, hogy a kulcscsonttörést szenvedett Patrick Kane felépüljön a rájátszás kezdetére. Nos, úgy néz ki, hogy az imák meghallgatásra találtak, a legutolsó hírek szerint a 88-as ott lesz az első mérkőzésen, ez pedig alaposan javítja a Hawks esélyeit. Ugyanis Kane az egyetlen, aki olyan teljesítményt nyújtott, ami elfogadható egy ilyen kaliberű csapattól. A többiek meccsekre képesek voltak eltűnni, még egy 30 gólos játékost sem tudnak felmutatni a csapatból. Ennek oka, hogy a Hawks kicsit fásult, nem ég már úgy bennük a tűz, mint régen. Quenneville már nem tudja úgy motiválni őket, mint korábban. Ettől függetlenül a Hawks erejét és egységét mutatja, hogy ilyen 75-80%-os teljesítménnyel is száz pont felett végeztek és volt esélyük a divízió első helyére is. A chicagói védelem abszolút az elitet képviseli a ligában, amely szezon közben váratlanul erősödött a veterán Timonen leigazolásával. A hátsó hatos olyannyira stabil, hogy még egy olyan klasszis kapusra sincsen szükségük, mint a másik oldalon Rinne, simán elbírnak egy megbízhatóan jól teljesítő, playoff-hájjal alaposan megkent Crawfordot.

A számok és a statisztika azt mutatják, hogy nincs nagy különbség a csapatok között. Az egyetlen jelentős eltérés, hogy a Preds nem tud bulizni, ami egy-egy szituációban fontos lehet. De nem ez fog dönteni. Inkább Kane egészségi állapota, illetve az, hogy mennyire lesz motivált a Hawks. Három meccsre biztosan felszívják magukat, de a Nashville jobban fog harapni és hét meccsen kiejti Sólymokat.

canucks-flames-720

Vancouver Canucks (4.)–Calgary Flames (5.)

Canucks: 48-29-5, 101 pont

Flames: 45-30-7, 97 pont

Az alapszakaszban: Canucks 2-2-0, Flames 2-1-1

A playoffban: 2-4, utolsó párharcukat 2004-ben a Calgary nyerte 4-3-ra.

Örömünnep Calgaryban, ahol 2009 után árulják ismét a jegyeket a playoffra és nagyon fogadkoznak a fantasztikusan pörgő fiatalok. A Canucksnak természetesen lesz ehhez egy-két szava, pláne úgy, hogy tavaly hiányoztak a legjobb 16 közül. Fiatalok a svédek ellen, ahol a történelem az albertai gárda mellett szól.

Canucks
A Vancouver a nyarat edzőváltással kezdte, Tortorella helyére érkezett az a Willie Desjardins, aki bármiféle NHL-tapasztalat nélkül első szezonjában 100 pont fölé jutott. Abszolút nem vitatható a szakember munkája és fel sem merül a szerencse kérdése, hiszen hasonló garnitúrával Torts nem jutott be a rájátszásba. Természetesen ennek a csapatnak még mindig a Sedin ikrek a motorjai, akik megkapták maguk mellé azt a Vrbatát, aki pályafutás során másodszor érte el a 30 gólos határt. Ám a tavalyi szezonnal ellentétben idén mögöttük is játszanak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 11 játékos szerzett 10 gólt. A hátsó hatos sajnos már nem ilyen hatékony, így hiába érkezett Ryan Miller a kapuba, sokszor már ő is tehetetlen volt. Ráadásul Miller megsérült, így a kezdőpozíció Eddie Lackra szállt, akit ugyanúgy benne hagytak a szószban a bekkek. Ennek a következménye, hogy a Canucks végül csak a 19. helyre futott be a kapott gólok kategóriájában, szerencsére a Flames sem sokkal jobb ebben. Egyedül emberhátrányban nyújt elfogadhatót a vancouveri védelem, hiszen a 85,7%-os mutató a második legjobb a ligában.

Flames
Calgaryban beértek a fiatalok. Gaudreau és Monahan személyében két olyan játékosuk van, akik hosszú évekre megoldhatják a playoffkérdést. Ketten együtt több mint 50 gólt szereztek és közel 130 pontot termeltek, sőt Gaudreau holtversenyben az első helyen végzett az újoncok között. A két ifjú titán mellett ott van Hudler, így a liga egyik legjobb támadótrióját tudhatja magáénak a Flames. Calgaryban hasonló a probléma, mint az ellenfelénél. Az első sor itt is nagyon kiemelkedik, mögöttük pedig nincsenek olyan játékosok, akikre X faktorként lehetne tekinteni. A legtöbb támogatást a bekkektől kapja a Flames, legjobb hármasa, a Wideman, Brodie, Giordano trió közel 50 gólt és 120 pontot hozott össze, sajnos a védekezés kárára. A Calgary ugyanis csak alig teljesített jobban, mint a Canucks, 17. a kapott gólokban. Sőt, ezt a védekezést sajnos az emberhátrányra is átmentették, csak 20. a csapat ebben a kategóriában, pedig a Flames játékosait alig-alig büntetik, a hatodik legsportszerűbb csapat a kisbüntetéseket figyelembe véve. Ha sikert akarnak elérni, akkor Hartley mesternek ezt a problémát alaposan és sürgősen orvosolnia kell, a kapuban pedig Jonas Hillernek kell extrát nyújtani.

Mindkét csapatról elmondható, hogy egypólusú, gyakorlatilag két-két emberen múlik minden. Ha valamelyik társaságnak sikerül semlegesíteni ezt a duót akkor nyert ügye lehet. A Canucks svédjei abból a szempontból vannak előnyben, hogy tudják, hogyan kell ezt csinálni a palyoffban. A rutin az ő oldalukon van és ez a hetedik meccsen dönteni fog a javukra.

Cimkék: ,

Hozzászólások (7)

 1. Peno
    #1
  Peno,   

  A VAN-CGY párosításnál a játékosállományok és az alapszakasz teljesítmények alapján szoros küzdelem várható. Remélem a rutin tényleg a Nucks javára dönti el a továbbjutást!
  Go Nucks!!!

 2. pzsj
    #2
  pzsj,   

  Kozben tegnap bejelentette Ken Hitchcock (Blues), hogy a kapuban Jake Allennel kezd a playoffban. Harom hettel ezelott meg valoban ugy nezett ki hogy Elliott lesz az elso szamu kapus (tett erre KH is utalast), de aztan becsuszott par gyengebb meccs, Allen meg egesz paradesan hozta le aprilist. Es bar az utolso forduloban Elliott is ujra jol teljesitett a Wild ellen, megis sejtheto volt hogy a kirbbano formaban vedo Allen kapja meg a bizalmat.
  Mindemellett, en ugy gondolom valtogatni fogjak egymast, mert az egesz szezonra jellemzo hullamzo teljesitmeny valoszinuleg ujra elojon mindkettojuknel (bar ne legyen igazam, es vedjen mind a ketto elete formajaban). LGB!

 3. pzsj
    #3
  pzsj,   

  Hat stero, szerintem te ne tippmixelj! :)

 4. pacalpörkölt
    #4
  pacalpörkölt,   

  @pzsj: Én is remélem hogy stero nem tippmixel, mert akkor baj van. A nyolc párharcból csak a fele jött. Inkább ne tippeljen.

 5.   #5
  miklossy,   

  mi büszkék vagyunk rá nagyon! ha jól számoltam, ami korántsem biztos, akkor nyolcból hármat eltalált, egyet telibe. egy másikon megjósolta a hetedik meccset, csak a végső győztest nem. pacioretty visszatérésével nem számolt, ez egy következő. ez egyáltalán nem rossz, sőt! az nhl.com-on több mint 800 ezer ember igyekezett megjósolni a kimenetelt, telitalálata senkinek nem lett!!! 17-en voltak olyanok, akik a 8 továbbjutó mellett hét párharc esetén eltalálták a meccsszámot is. szóval ez egyáltalán nem olyan kézenfekvő, ha az lenne, csődbe menne a szerencsejátékipar

 6. pacalpörkölt
    #6
  pacalpörkölt,   

  @miklossy: Nem a találati arány a baj, hanem az hogy tippel. Vagy ez egy tippoldal? A suszter maradjon a kaptafánál, foglalkozzon a jégkoronggal, ne a jóslással.

 7.   #7
  miklossy,   

  @pacalpörkölt: igen, ez egy tippoldal :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk