Mi várható az NHL Keleti főcsoportjában?

   

A négy konferencia-negyeddöntő esélyelemzése. Néhány óra múlva kezdődik a rájátszás.

New York Rangers (1.)?Pittsburgh Penguins (8.)

Rangers: 53-22-7, 113 pont, Penguins: 43-27-12, 98 pont

Az alapszakaszban: Rangers 3-0-1, Penguins 1-2-1

A playoffban: 1-4, utoljára 2014-ben találkoztak, a Rangers 4-3-mal ment tovább.

Normál esetben azt mondanánk, hogy az egyik legjobban várt párharc, de a Penguins jelenlegi formáját tekintve nem sok mindenben bízhatnak a sárga-fekete-fehér drukkerek. Talán csak abban, hogy tavaly fordított felállásban a Pittsburgh volt az esélyes, vezetett is 3-1-re, de végül a Rangers nagy meglepetésre fordított és továbbment.

Rangers

Alain Vigneault már tavaly is jó munkát végzett, hiszen nagy meglepetésre kupadöntőig vezette a Rangerst. Idén még jobb volt, hiszen nemcsak megnyerte csapatával az alapszakaszt, de a franchise történetének legjobb eredményét érte el. Vigneaultnak 25 mérkőzés kellett mire összecsiszolta és tökéletesen összerakta a sorokat, ami akkor is működött, amikor valaki hosszabb rövidebb időre kiesett. És ebben van a Rangers igazi ereje, hiszen 11-10-4-es mutató után volt képes megnyerni a csapat az alapszakaszt. A Rangersnek nincs olyan extraklasszisa, mint a másik oldalon, de mindig van két-három olyan játékosa, aki képes eldönteni egy-egy mérkőzést. Mindehhez még hozzájön egy olyan védelem, amely valószínűleg a legjobb az egész ligában. A hat védőjátékosból bármelyik megállja a helyét az első párban, hiszen kiváló offenzív és defenzív tulajdonságokkal rendelkeznek. És ha nem lenne elég, itt van a liga legjobb kapustandeme. Nem kétséges, hogy Lundqvist hiányában is esélyes lenne bárki ellen a Rangers, hiszen Talbot elképesztő módon helyettesítette a svédet közel két hónapon keresztül.

Penguins

Mi a baj Pittsburghben? Röviden annyi, hogy évek óta nem tudnak egy rendes csapatot építeni a CrosbyMalkin kettős köré. A playoff az elmúlt években eddig simán megvolt, de aztán rendszeresen elvéreztek. Most fordult a helyzet és hiába álltak 39-18-10-es mutatóval, a szezon végére annyira szétesett a gárda, hogy csak az utolsó fordulóban totyogtak be. Nem kérdés, hogy a fentebb említett páros bármikor képes megrázni magát és továbbvinni a csapatot, de hosszútávon nincsenek olyan másodhegedűsök, akik feltudnának nőni hozzájuk. Pascal Dupuis sérült, Chris Kunitz mélyen tudása alatt teljesít, talán Patric Hörnqvist az egyetlen, akit dicsérni lehet. A hátvédsorban sincs olyan, aki támogatni tudná a csatárokat, hiszen a két legjobb bekkre Kris Letangra és Olli Maatta-re sérülés miatt nem számíthat Mike Johnston mester. A védekező típusú, “stay at home”-hátvédekről pedig ne is ejtsünk szót, mert a Pens szurkolóknak feláll a szőr a hátukon. Az egyetlen pozitívumot Marc-André Fleuryben láthatják, aki jól védett az alapszakaszban és 10 shutouttal első lett. Nála az egyetlen kérdés, hogy a playoffátok továbbra is rajta marad-e, hiszen a 2009-es kupagyőzelem óta a védési hatékonysága nem éri el a 90%-ot a rájátszásban.

Minden a Rangers mellett szól és általában az ilyen “sima” párharcok hozzá a legnagyobb csatát, a legváratlanabb eredményt, itt szokott borulni a papírforma. Most nem fog, a Rangers öt meccsen továbbmegy.

Montreal Canadiens (2.)?Ottawa Senators (7.)

Canadiens: 50-22-10, 110 pont

Senators: 43-26-13, 99 pont

Az alapszakaszban: Senators 3-1-0, Canadiens 1-3-0

A playoffban: 0-1, Egyetlen párharcukat 2013-bana Senators 4-1-re nyerte.

Carey Price  vs Andrew Hammond. Röviden így is fel lehetne vezetni Keleti főcsoport kanadai összecsapását, ahol döntő lesz a két kapus közötti különbség. Tavaly Price egy sérülés miatt idő előtt feladta a küzdelmet, de most újra bizonyíthat. Kérdés, hogy mire megy egy semmiből elővarázsolt kapus ellen, aki az alapszakaszban kétszer is legyőzte, sőt csapata négy meccsből háromszor alulmaradt.

Canadiens

Montrealban hihetetlenül jó csapatot raktak össze az elmúlt években. A Habsnak nem okozott gondot a playoffba jutás, gyakorlatilag csak olyan kérdések voltak nyitva, hogy lesz-e csoport-, konferencia- vagy alapszakasz-győzelem. Végül az első jött össze, ami azt jelenti, hogy két körön keresztül a Bellben kezdhetnek. A csapatban elsőre nem nagyon lehet hibát találni, inkább csak kérdések merülnek fel, abból is három. Az első és a legfontosabb, ami alapjában befolyásolhatja a Montreal szereplését, hogy hogyan fogják pótolni az agyrázkódást szenvedett Max Paciorettyt, aki csapat legjobb góllövője és legtöbb pontot szerző játékosa. Therrien ugyan azt nyilatkozta, hogy a balszélső játszani fog az első meccsen, de ez sima reklámfogás is lehet. A második, hogy a liga legdrágább védője, PK Subban felül-e újra a hullámvasútra és vajon csapágyasra járatják-e. Tavaly a Boston ellen ugyan remekelt, de a Rangers elleni körben olyannyira túlhajszolták, hogy olyan elemi hibákat vétet, Jemelinnel egyetemben. Csapatszinten az egyetlen hibát az emberelőnyös játékban találni, mert ebben a kategóriában csak a 23. helyre futott be a Habs. A Canadiens legerősebb pontja egyértelműen Carey Price, aki több franchise-rekordot is megdöntött, a Vezina-trófea első számú esélyese, de sokak szerint még az MVP-címet is elhódíthatja. Ha nem sérül meg és átmenti a formáját a playoffra, akkor nagyon sokáig versenyben tarthatja a csapatát.

Senators

A Sens olyan mélyről jött fel és olyan lendületben van, hogy a megállítása még a keleti második Montreal számára is igen komoly feladatnak ígérkezik. Az Ottawa új NHL-rekordot felállítva 14 pontos hátrányt dolgozott le és jutott be a rájátszásba, ráadásul mindezt három elsőéves játékossal a Mark Stone, Mike Hoffman, Andrew Hammond trióval tette. Az első két játékos együtt több mint 50 gólt és összesen 112 pontot termelt, amiből Stone 64 ponttal vette ki a részét, amivel az újoncok pontkirályi címét is bezsebelte, míg a center házi gólkirály lett. Stone esélyes a Calder-trófeára, akárcsak Hammond, akiről már minden leírtunk a szezon során, a semmiből robbant be, évtizedes rekordokat döngetett és a playoffig vezette az Ottawát. A nagy kérdés az, hogy ez a hármas mire lesz képes a rájátszásban, hiszen ez a bajnokságnak ezen része egy teljesen másik kávéház, ahol nemcsak a tehetség és a jó alapszakasz-teljesítmény, de a hatalmas rutin is számít. Ezt ellensúlyozhatja a csapatban Bobby Ryan és Erik Karlsson, akik már fel vannak vértezve playoffrutinnal. A svéd 66 alapszakasz és 30 emberelőnyös pontjával a legeredményesebb bekk lett, de ennek ellenére a védekezése még mindig kívánni valót hagy maga után, mert a +7-es mutató elég vékony. A jobbszélsőnek a legnagyobb hibája, hogy meccsekre képes volt eltűnni az alapszakaszban, csak 54 pontot hozott, ez viszont itt nem fér bele.

A párharc egyértelműen azon dől majd el, hogy a Montreal képes-e megtörni az ellenfele alapszakaszból áthozott lendületét. Ebben előny lehet számára a hazai pálya, de még ez sem tudja kompenzálni MaxPac esetleges hiánya. A Sens hat meccsen továbblép.

Tampa Bay Lightning (3.)?Detroit Red Wings (6.)

Lightning: 50-24-8, 108 pont

Red Wings: 43-25-14, 100 pont

Az alapszakaszban: Lightning 3-1-0, Red Wings 1-2-1

A playoffban: még nem találkoztak

A fiatalok az öregek ellen, a rutin a még nagyobb rutin ellen. Röviden így lehetne összefoglalni a párharcot, ahol egyik csapat sem szeretne úgy járni, mint tavaly, azaz rögtön kiesik az első körben. Sőt az egész párharcnak megvan az a szépsége, hogy Tampa GM-je nem más, mint a Red Wings egykori ikonja, Steve Yzerman.

Lightning

Florida jobbik csapatában már tavaly is remek garnitúra jött össze, de Stamkos és Bishop szerencsétlen sérülése keresztülhúzta mindenki számítását. A liga egyik legjobb játékosa köré remek csapatot raktak össze és a kiegészítőembereket is megtalálták, de a társaságnak nem volt ideje összeszokni a sérülés miatt. A vasak között tavaly Ben Bishop Vezina-formában védett, de a playoff előtt megsérült, ezért a összeszokás hiánya és a kapus elvesztése miatt a Bolts simán elvérzett. Idén ez nem áll fenn, amit az is mutat, hogy a Tampa ütötte a legtöbb gólt, sőt ketten-ketten végeztek 70 és 60 pont felett, 50 felett zárt Callahan és a félszáztól ponttól alig maradt el Filppula. Az offenzívát tekintve a balansz tehát megvan a sorok között, egyedül a finn center védekezése lehet aggasztó mert a -14-es mutatója több mint siralmas. A Boltsé tehát a liga egyik legmélyebb csapata, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Brian Boyle személyében 15 gólos játékos van a negyedik sorban, aki ráadásul az egyik legjobban védekező csatár és az emberhátrányos csapatrész lelke. A védelem stabil lábakon állna, ha nem hiányozna az Andrej Sustr, Braydon Coburn, Jason Garrison hármas, akiknek hiánya komoly bajt okozhat.

Red Wings

Az autóvárosban úgy számolnak, hogy a jelenlegi garnitúrának ez lehet az utolsó nagy dobása. És itt most nem a húzóemberekre gondolunk, pedig az életkor is egy dolog, hanem arra, hogy Mike Babcock mesternek lejár a szerződése és nem egy helyen szívesen várnák mesés fizetéssel. De ne szaladjunk ennyire előre, ez majd a nyáron eldől, maradjuk az életkornál. A két legnagyobb név, Dacjuk és Zetterberg rengeteget kihagyott az elmúlt években, már nem bírják ugyanazt a tempót és fizikális megterhelést mint korábban. Így a főszerep a TatarNyquistAbdelkader hármasra, illetve az emberelőnyös szekcióra szállhat, amiből a két öreg is masszívan kivette a részét az alapszakaszban. Fórban a Wings a második helyre futott be, így ez a játékszituáció kulcskérdés lesz a vörösök számára a párharc során. Ha az emberelőny prioritás, akkor ugyanez mondható el a védekezésről is nagy általánosságban. Nemcsak, hogy meg kell állítani a leggólerősebb csapatot, de ezért tenni is kellene, ez pedig nem az autóvárosiak erőssége. A blokkolt lövések százalékos mutatójában utolsó a csapat, így a kapuban lesz dolga Mrázeknek. Ezzel vissza is kanyarodtunk az edzőhöz, aki mindenki meglepetésére a cseh kapust jelölte a kezdőbe a tapasztaltat Howard helyett.

A gólgyártás mellett a hazai pálya is a Tampa mellett lesz, illetve az, hogy Yzermantől kevesebben ismerik jobban a Red Wings rendszerét külsősként. Ez a két dolog elbillenti a mérleg nyelvét annyira, hogy a Bolts hat meccs után golfozni küldi ellenfelét.

capitals islanders

Washington Capitals (4.)?New York Islanders (5.)

Capitals: 45-26-11, 101 pont

Islanders: 47-28-7, 101 pont

Az alapszakaszban: Capitals 2-0-2, Islanders 2-1-1

A playoffban: 1-5, Utolsó párharcukat 1993-ban az Islanders nyerte 4-2-re.

Ovecskin Tavares ellen. Ha a két csapat párharca olyan kiélezett lesz, mint a két játékos pontkirályi címért vívott harca, amelyet mindketten elbuktak ugyan, akkor biztosan egy hétmeccses klasszikust láthatunk majd. A semleges nézők pedig nyugodtan dőlnek majd hátra.

Capitals

A Caps egy sikertelen szezon után edzőt váltott és Barry Trotz vezetésével simán bejutott a playoffba. A Nashville-ből érkezett mester legnagyobb érdeme, hogy a frusztrált Ovecskinből és Backströmből kihozta a maximumot, sőt előbbiből ismét gólkirályt csinált. Az orosz-svéd tandem remeklése húzta magával a csapatstatisztikát is, a lőtt gólok tekintetében hatodik lett a csapat az emberelőny-kihasználásában pedig első. A kék vonalról ezt a párost Carlson és Green támogatja, de utánuk van egy lyuk és jönnek az iparosok, akik vezéreik nélkül bukásra vannak ítélve. A hátvédsor egységes, miden párosban egy-egy balos és jobbos játékos, ami minimális előny, de mégis hatalmas pluszt jelenthet. A Capitals kemény fizikai hokit játszik, amelyben Ovecskin is elől jár, ám ez könnyen megbosszulhatja magát. A keletről bejutott csapatok közül a Washington a második legjobban büntetett csapat, ez pedig csúnyán visszaüthet egy olyan gárda ellen, mint az Islanders. A kapuban Holtby 73 meccsen kezdett és 41-szer győzött, ami igazi vasemberre utal, de könnyen előjöhet a fáradtság kérdése, ami végzetesnek bizonyulhat.

Islanders

New York keleti felében amit ígértek, betartottak, emlékezetessé tették az utolsó szezont Nassauban. Ahhoz, hogy igazán nagyot szóljon ez az ígéret, nyilván kupagyőzelem kellene, de minimum egy győztes kör. A Tavares központú csapat mellé felnőttek az elmúlt évek kiegészítő emberei, mint Okposo, Lee vagy Nielsen, plusz olyan játékosokat hoztak a csapathoz, akik hosszútávon visszahozhatják a biztos playoffhelyet évről évre. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a legtöbb lövéssel kísérletező és a negyedik legeredményesebb csapatról beszélünk. Ehhez párosul még egy olyan erőhoki, amit az bizonyít a legjobban, hogy messze az Isles játékosai ütköztek a legtöbbet a szezonban. A hátvédsorból a BoychukLeddy párost bármelyik csapatban szívesen látnák az offenzív vagy a defenzív képességeik miatt, de mögöttük gyakorlatilag hatalmas űr tátong, főleg utóbbi szempontból. Hiszen a Szigetlakók képesek voltak bármikor négy-öt ütött gól mellett kikapni, ami azt eredményezte, hogy a kapott gólátlaguk a 23. legrosszabb volt a ligában. A szellős védekezés miatt ezért kulcsszerep hárul majd a kapuban Jaroslav Halákra, akinek bőven lesz lehetősége majd megmutatni, hogy nem véletlenül igazolták le. Az biztos, hogy megvan a kellő playoffrutinja, mert öt éve konferenciadöntőig segítette a Montrealt.

Ha az Isles semlegesíteni tudja Ovecskint, nyert ügye van, ha nem, akkor a friss gólkirály kegyetlenül kifogja használni a lyukakat a védelemben, amiből lesz is, de csak három meccs erejéig. Ebben a párharcban a maximumig húzzák majd, ahol az Islanders lesz a nyerő a hetedik meccsen.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum