Ha húsz srác közösen hisz valamiben, akkor minden lehetséges

   

Edzőként még soha annyit nem tanultam, mint a sorozatban elszenvedett négy vereségünkből, mondta blogunknak Rob Pallin, a Fehérvár edzője, akit a nemzetközi szünet előtti hetek jó szerepléséről kérdeztünk, de az aktuális feladatok is szóba kerültek.

A Fehérvár idénye eddig három jól elkülöníthető szakaszra bontható. Az első négy meccsből hármat megnyert az EBEL-csapat, nagyon jól sikerült tehát a rajt, Bécsben kikapni nem okoz problémát. Aztán négy sima zakó következett, amelyből két-három fájó volt. A csapat hullámvölgybe került, de a szakosztályvezetés példamutató és kiváló válságmenedzselése – a fejek hullatása helyett a kommunikációban és az elvégzett munkában bíztak a döntéshozók – folytán a legjobbkor adódó hatnapos szünet végére a vártnál sokkal gyorsabban kijött ebből a gödörből.

Amit senki nem várt, október 11-én a Fehérvár EBEL-története egyik legjobb sorozatát indította, a Dornbirnt és az Innsbruckot hazai pályán legyőzte, majd Znojmóban egy góllal kikapott ugyan, de aztán zsinórban öt meccset nyert, ezek közül a salzburgi 6-4-es siker, a szintén a krémhez tartozó Linz 6-2-es lemészárlása, a Klagenfurt sima legyőzése, majd a végén egy kétmeccses túra során a Bolzano és ismételten az Innsbruck térdre kényszerítése már-már felfoghatatlan bravúr a rossz sorozatból, megtizedelt csapattal felálló Volántól.

A Fehérvár AV19 hokicsapat csapatfotózása.

Fotó: Tuba Zoltán (jegkorongblog.hu)

Itt tartunk most, pénteken Villachba utazik a gárda, vasárnap a brutálisan megerősített Graz érkezik. A szünet előtt általános vélemény volt, hogy nem jön jókor ez a közel két hét kihagyás, de ki tudja. Hétvégére már talán egy-két sérült is felépül, ami újabb kellemes nehézséget okozhat Rob Pallin vezetőedző számára, hiszen mint mondta, megtalálta a győztes csapatát, mind a négy sorral tökéletesen elégedett. De előbb-utóbb hozzá kell nyúlnia ehhez a kerethez is, hosszú évek után talán valóban kialakulhat egy egészséges verseny a 22-es meccskeretbe kerülésért.

Ne szaladjunk azonban előre, a Fehérvár AV19 vezetőedzőjét a múltbeli események összefoglalására kértük, majd arról beszélgettünk, milyen munkát végez a csapat ezekben a hetekben.

“A jó szezonkezdet után sorozatban négy vereséget szenvedtünk – kezdte értékelését Rob Pallin. – Nagyon nehéz helyzetben voltunk, kiesett négy játékosunk az első két sorból. Ilyenkor nem lehet mást csinálni, mint újragombolni a kabátot. Mi is vettünk egy nagy levegőt, átstartoltunk, elkezdtünk egy új csapatot építeni. A négy játékos kiesésében ráadásul az volt a legrosszabb, hogy ketten közülük védők. Egyszerűen nem volt kihez nyúlnunk. Megpróbáltunk újoncokat játszatni a helyükön, de ez nem ilyen egyszerű. Ebben a ligában lehet valaki újonc csatárként, de védőként ez szinte megoldhatatlan feladatot jelent a fiataloknak, legyen szó bármelyik csapat játékosáról is. Előbb kell szerezniük egy alaprutint és aztán tudnak megfelelő szinten védőként játszani az EBEL-ben.

Pallin AVSRBS

Nagy lecke volt ez a négymeccses vereségsorozat a csapatnak, és nekem is. Edzőként még soha annyit nem tanultam, mint a sorozatban elszenvedett négy vereségünkből. Nagyon nehéz volt ezt feldolgozni mindannyiunknak, engem is nagyon megviselt az a széria. Szerencsére Ocskay Gábor mellénk és mellém állt. Azt mondta, ne vegyem annyira a lelkemre ezt a rossz sorozatot, legyek felszabadultabb. A támogatásáról és a bizalmáról biztosított, és ez nagyon fontos volt nekem. Az edzéseken igyekeztünk gyors, nagy tempójú gyakorlatokat végezni, megpróbáltuk minél jobban megközelíteni azt a teljesítményt, amire a meccseken szükségünk van. Fiatalokat kellett bevetnünk, és szerencsére a fiataljaink éltek is a megkapott lehetőséggel. Sikerült újragombolni a kabátot, az új szerkezetű csapat pedig összeállt, úgy néz ki.

Három nagyon fontos tényezőt kell kiemelnem, ha a vereségsorozat utáni győzelmi széria legfontosabb okait keressük. Az első, hogy Boivin leigazolásával minőségi játékos érkezett a védelembe, aki jelentősen növelte a hátsó stabilitást. A második, hogy a kapusaink remek teljesítményt nyújtottak, sokszor hozták azokat a bravúrokat, amik időről időre kellenek egy jó eredményhez. A harmadik pedig, hogy a fiatalok remekül játszottak. Rájuk lehetett bízni fontos feladatokat, hozzátették a magukét a csapat teljesítményéhez.

Ahogy mondtam is, sokat tanultam ebből az időszakból, de a legfontosabb mégis az a tanulság, miszerint ha húsz srác közösen hisz valamiben, akkor minden lehetséges. Hétszer győztünk nyolc meccsből, erre álmomban sem gondoltam volna előtte. És igazából az egyetlen vereségünk is egy rosszul sikerült harmadnak köszönhető. Znojmóban is jobban játszottunk ellenfelünknél, csak éppen akkor nem sikerült nyerni, annak az egyetlen harmadnak köszönhetően. Nagyon büszke vagyok a csapatomra. Aki ismeri ezt a ligát, az tudja, hogy nyolcból hétszer nyerni nem könnyű senkinek sem. Még a Salzburgnak, a Vienna Capitalsnak és a Linznek is csak ritkán jön össze ilyen széria.

Pallin AVSHCI

A következő lépés nagyon fontos, helyén kell kezelnünk ezt a sikersorozatot. Olyan edző vagyok, aki motiválni szereti a játékosait, és igyekszik őket újabb és újabb kihívások elé állítani. Hogy ennek eredménye legyen, az időbe telik. Lehet, hogy kicsit türelmetlen voltam a vereségeknél, ki tudja. Most úgy látom, hogy az elmúlt időszakban minden játékosom a tudása maximumát nyújtotta, de azt hiszem, többen voltak olyanok, akik még annál is többet adtak magukból.

A nemzetközi szünetben a légiósok kaptak két nap teljes pihenőt. Rájuk fért, hiszen óriási munkát végeztek, és a test idővel kiköveteli magának, ami jár neki. 14 játékosom azonban különböző válogatottaknál dolgozott a múlt héten. Ők nem pihentek, sőt ahogy hallom, nagyon komoly munkát végeztek, a végén játszottak 2-3 meccset. Ez borzasztó megterhelő. Ugyanakkor természetesen büszkék is vagyunk a válogatottainkra. Azt azért látni kell, hogy ha a többi EBEL-csapatot nézzük, sehol máshol nincs ennyi válogatott játékos, így nekünk mindenképpen másképp kellett megterveznünk a múlt hetet és másképp a mostanit. Vasárnapig kemény edzéseink voltak, aztán a hétfő mindenkinek pihenéssel telt. Kedden azok álltak edzésbe, akik nem voltak a válogatottaknál, a válogatottjaink pedig szerdán csatlakoznak, így ők is kaptak két teljes nap pihenőt. A hét végén már újra dübörög az EBEL, addigra ismét készeknek kell lennünk az új feladatokra.”

Cimkék: , ,

Összes (20)

Utolsó hozzászólások

 1. Raon
    #15
  Raon,   

  Én örülök, hogy megtaláltuk a siker kulcsát a négysorozással, és bár én esetenként szívesen látnám még többször a fiatalokat a jégen, el kell ismerni, hogy amit Rob kitalált, az eddig látványosan működik. Az pedig, hogy a következő nagy feladat az lesz, hogy hová szorítsunk helyet a sérülésből felépülő húzóembereinknek, akkora királyság, hogy azt elmondani nem lehet.
  Az biztos: Rob szerintem komoly szintet ugrott azzal, hogy Magót nem tette be egyből vissza a csapatba, hanem hagyta játszani azokat, akik bizonyítottak. Így hirtelen nem is emlékszem olyan alkalomra, amikor tőlünk ilyet bárki bármikor bevállalt volna.

  És természetesen nem érdemes előre örvendezni, mert messze még a szezon vége, de amit eddig kaptunk, az már most annyit jelent, hogy az embernek szó szerint fizikai fájdalommal jár kivárni a következő fordulót.
  Egyébként egyetértek Bujdyval, és ha nagyon összejönnének a dolgok, jó lenne több éves építkezésben gondolkodni. Mert bizony nem sok olyan edző volt itt, aki a felnőtt csapat mellett követte a fiatalokat is.

  Hajrá Rob, péntektől újra zene, újra tánc!

 2.   #16
  szurkolo23,   

  @Raon: Én azért akkoriban elég sok negatív megjegyzést is olvastam. Úgy látszik az idő sok mindent megszépít.
  A képet természetesen láttam. Akkor sem értettem, most sem. A szurkoló szurkol, az edző dolgozik. Nekem ez egy egészen más történet, mint amikor egy beteg játékost bíztatunk. 3-4 vereség nem katasztrófa. A hosszú betegség inkább.
  A Magosi történetről nekem kicsit más a véleményem.
  És attól is óvakodnék, hogy a játékosaink eddigi valóban mutatós eredményeit túlértékeljük. Láthattuk, hogy válogatott szinten ez nem igazán elégséges.

 3. Raon
    #17
  Raon,   

  @szurkolo23: hát ennek így nem sok értelme lesz, de azért pár ponton érdemes ezt helyretenni.
  Idő+megszépít: hogyne. Én ugyan egy szót sem írtam a negatív dolgokról, de akkor térjünk ki erre is: egyrészt nem csak ez a felület létezik, másrészt meg ha sok vélemény van, akkor ott elkerülhetetlen, hogy legyen többféle szín is. A nagy kérdés ki mit akar észrevenni ebből, ki melyiket tartja fontosnak.

  Az elvi nézetkülönbség a következő kérdésben is előjön, lévén szerinted összemérhető a két ügy, szerintem meg ez meglehetősen inkorrekt, és ebben csakis egy közös pont van, a szurkoló, aki a lehetőségeihez mérten igyekszik pozitív energiákat sugározni. Amit nem kell túldimenzionálni, de ha egy fél másodpercre felvillant a célpont arcán egy akármilyen mosolyt a nehéz pillanatokban, szurkolói szemmel nézve már bőven megérte.

  Magó: hát ebből aztán jól meg lehetett tudni, mi az, de úgy tűnik, részedről itt nem az eszmecsere a cél. :)

  Értékelés: nem tudom, mennyire tűnt fel, de a válogatottban teljesen más taktikával teljesen más játékot játszott a csapat, mint nálunk. De ha te össze tudod mérni az almát a körtével, akkor minden elismerésem.

  A túlértékelésben maximálisan egyetértek, viszont akkor legalább a saját szavaidhoz légy következetes. Ahogy írtad, a szurkoló dolga, hogy szurkoljon. Higgyen, álmodjon, reménykedjen, és jó esetben huszonharmadik játékosként segítse a csapatot a meccseken - és ebben meglátásom szerint kifejezetten hátráltató tényező az extra józan ész. Az ráér utólag is, amikor a tanulságokról van szó. :)

 4.   #18
  szakspecialista,   

  A sikereket nem szükséges magyarázni. Pont. (Mennyire jó "Pont"-tal nyomatékosítani ^^ )

 5.   #19
  szurkolo23,   

  @Raon: Nincs mit helyre tenni. Én másképpen látom.
  Szerintem a józan észre mindig szükség van.

 6.   #20
  szurkolo23,   

  @szakspecialista: Szerintem sem. Erről tettem említést.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
SVK3 16:10 KMHHUM 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk