Megfogyatkozott Fehérvár várja a Vienna Capitalst

   

Egy-másfél sornyi sérült játékossal várja a Fehérvár a magyar hoki egyik igazi mumus edzőjével érkező bécsi csapatot. Ha a jelen nem is, a múlt mindenképpen Tokajiék mellett áll, három éve nem nyert itt a Capitals.

A liga legjobb csapata után a második legerősebb érkezik Székesfehérvárra, tehát a Red Bull Salzburg után a Vienna Capitals lesz a Fehérvár AV19 ellenfele. A bécsiek 6-ból 5 meccset nyertek, a vereség a Salzburgtól érkezett. Egyszer már találkozott egymással a Volán és a Capitals, akkor esélytelen volt a magyar EBEL-csapat, 6-1 után 6-3-ra maradt alul Bécsben. Ráadásul azóta az első sorból hárman kiestek sérülés miatt.

A kiváló rajt után a Fehérvár a legutóbbi két meccsén súlyosnak mondható vereségeket szenvedett, Grazban 4-1 maradt alul, majd jött a Salzburg elleni 0-7 idehaza. Mindkét meccsen rövidzárlatok okozták az egyértelmű vereséget – Grazban az első 2 gól 27 mp alatt jött, a Salzburg pedig 7 perc alatt 5-öt rámolt be –, ezen rövid periódusoktól eltekintve nem játszott rosszul a magyar csapat.

Fehérváron közel három éve nem nyert a Vienna Capitals, az utolsó bécsi győzelem 2011. november 1-jére esett. Azóta ötször kaptak ki Magyarországon Rotterék.

Ugyanakkor a Bolzanót legutóbb EBEL-bajnoki címig vezető Tom Pokel vezetőedző jó ómen lehet a bécsiek számára. A szakember bár rendkívül tartalmas nyilatkozattal örvendeztette meg a ligahonlapot – ennyit mondott a pénteki meccs elé: “Fehérváron mindig nagyon kellemetlen játszani” –, róla tudni kell, hogy Magyarország a kedvenc terepe. A Graz edzőjeként 2007/08-ban mind a 2, a Bolzano mestereként tavaly mind a 4 székesfehérvári meccsét a rendes játékidőben nyerte, az olasz válogatottat pedig az A csoportba vezette a tavalyi világbajnokságon az Arénában.

A Fehérvár rengeteg gólt kap ebben a szezonban, nincs olyan csapat az EBEL-ben, amelyik többet kapott volna eddig. 6 meccsen 23-szor találtak az ellenfelek Rajna vagy Robinson kapujába, ez majdnem 4-es átlag.

AVSVIC4

Ezúttal Rob Pallin vezetőedző jobb kezét, a hátvédek képzésével is foglalkozó Sille Tamás edzőt kérdeztük az aktuális mérkőzés előtt. Először is arról, hogy ezen a héten mit tudtak tenni a csapatvédekezés javítása érdekében.

Úgy fogalmaznék, hogy általában nem a védekezés gyenge, hanem egyéni hibákat követnek el a játékosok. Ezeket pedig például a Salzburg könyörtelenül kihasználja. A másik oldalon pedig az a gond, hogy mi nem voltunk ennyire kíméletlenek ellenfelünkkel, nem váltottuk gólra az ő hibáikat. A játék képe alapján eltúlzott volt a hétgólos vereség. Természetesen a védekezésbeli hibák jobban látszanak, emlékezetesebbek, de a jégkorong csapatjáték, és sokszor előfordul, hogy egy-egy gólt eredményező hibát nem védő követ el.

Kiesett a csapat első számú kapusa és két válogatott bekk, nyilvánvalóan ez is vastagon benne van a nem túl hízelgő statisztikában. Meg tudja oldani a jelenlegi keret a feladatot, amíg visszatér a három játékos, esetleg felmerült-e, hogy hoznak újabb légióst?

Természetesen nagy hiányt okoz két meghatározó védő kiesése. Velük és Hetényi Zoltánnal együtt biztosan stabilabbak lennénk. Amíg vannak hiányzóink, a csapatnak kell pótolni őket. Jobban össze kell tartani, keményebben kell küzdeni, hogy ne érezzük meg a hiányukat.

A szezon előtt azt nyilatkozta Rob Pallin, nincsenek tabuk, senkinek sem biztos a helye a csapatban. Lesz ennek látható jele mostanában?

Ha vannak sérült játékosok, őket nyilvánvalóan helyettesíteni kell. Minden csapat nagyobb kerettel vág neki az idénynek, mint ahány játékost egy-egy meccsre nevezni lehet, tehát szükségszerű, hogy mindig lesznek kimaradók. És természetesen minden játékosnak akkor kell tudnia a legjobbját nyújtania, amikor a jégen van. Minden változás a keretben, legyen az sérülés, vagy egyéb okok miatt, lehetőség annak a játékosnak, aki bekerül, és ezzel a lehetőséggel élni kell tudni.

Hogy néz ki a Vienna Capitals elleni győztes taktika?

A védekezés kapcsán az egyéni hibákról beszéltem. De hiba nélkül nincs gól, ha mindenki tökéletesen játszana, nem látnánk gólokat. Éppen ezért a legfontosabb, hogy 60 percen keresztül a lehető legnagyobb odafigyeléssel játsszunk. Jobban és többet kell dolgoznunk a jégen ellenfelünknél. Oda kell figyelnünk, hogy kevesebb lehetőséghez jusson a másik csapat, mint mi, nekünk pedig minél jobban ki kell használnunk az előttünk nyíló lehetőségeket.

Mint jeleztük, a Fehérvár AV19 öt játékost nélkülözni kénytelen péntek este, de Hetényi Zoltán, Szirányi Bence, Varga Arnold, Bartalis István és Kóger Dániel mellett Magosi Bálint és Sárpátki Tamás játéka is kérdéses. A Vienna Capitalsben Dustin Sylvester újra játékra kész, hiányozni fog viszont Benoit Gratton, míg a Volántól igazolt Adam Naglich játéka kérdéses.

Jelen helyzetben az összeállítás percről percre változhat, az biztos, hogy a meccs napján délelőtt esedékes edzés után már többet tudunk majd.

Fehérvár–Vienna Capitals 2-3

   

Nem érdemelt vereséget a Fehérvár, igaz, győzelmet sem. Ezen a meccsen egy pont járt volna Banhaméknek és Ferlandéknak is. A speciális játék döntött, 3 év után nyertek itt a bécsiek.

Nagyon érdekes története volt ennek a meccsnek. A Vienna Capitals nagyon erősen kezdett, magabiztosan játszott, a legutóbbi mérkőzés emlékei jöttek elő, amikor a Salzburg nem sok esélyt adott a Fehérvárnak. Ráadásul folytatódott a pechszéria is, Ferland életerős lövése megpattant egy volános térden, és így védhetetlenül pattant a jobb alsó helyett a bal felső sarokba. A gól megfogta Tokajiékat, néhány percig hitehagyottnak látszott a csapat, nagy szerencse, hogy ezt a periódust a bécsiek nem használták ki. Így nem mélyült tovább a válságos gólarány, ami így már 1-12 volt az utóbbi 3 mecsset összesítve. A fegyelmezett, zárt védekezésre épített a magyar csapat, és ez bevált. Talán túl nagynak érezte a fölényt a bécsi csapat is, így túl korán elbizakodottá vált, ezzel párhuzamosan csökkent a jégre kitett produktumuk minősége. Ebből a kettős hatásból egy jó húszperces összevissza játék alakult ki, a szokásosnál jóval színvonaltalanabb Vienna Capitals-meccs. Bár Sarauerék sokat lőttek az óriási termetű Zaba kapujára, ezek nem voltak veszélyesek, elhaltak vagy a blokkban, vagy a kapusban, kipattanó szinte nem volt.

A második harmadban is egy ideig így mentek a dolgok, de egyre keményebben dolgozott a magyar csapat. Igaz, az emberelőnyös játék továbbra is döcögött, volt hogy a korongbevitel sem sikerült, de előbb-utóbb a sors is úgy akarta, hogy sikerüljenek a dolgaink. Ehhez igazi vállalkozókedv is kell, és Hetényi Péterben megvolt ez. Óriási lövésébe Banham tette bele tökéletesen a tollát, a korong így jutott Zabán túl, 1-1-gyel fordultunk az utolsó harmadba.

A 44. percben elég érthetetlen módon kerültünk emberelőnybe, Magosit látszólag szabályosan bodicsekelte Lakos, ám a játékvezetők szerint nem, és ez a lényeges. A légióssorunk pattogós játékkal örvendeztették meg a publikumot, a végén Marino lőtte be a vezetést jelentő gólt. Könnyű előny visszajár, sajnos többször is. Az elsőből egyenlített, a harmadikból visszavette a vezetést a bécsi alakulat. Alig több mint egy percig vezetett a Volán a meccsen.

A tartalékos Fehérvár ennyire képes, ne feledjük, az első 11 játékosból 5 hiányzott ezúttal. A vendégek mélyen tudásuk alatt játszottak.

Ezen a mérkőzésen a Volán volt a jobb

   

Mindkét edző így értékelte a Fehérvár–Vienna Capitals meccset.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár AV19): Ezen a meccsen mi érdemeltük volna jobban meg a két pontot. Sajnos a végén néhány játékvezetői ítélet megnehezítette a dolgunkat, az utolsó gólnál kétszer is akadályozták a kapusunkat a mozgásban, és a gól előtti kiállítást sem szabadott volna befújni, döntetlen állásnál a hajrában ez nem szokás egy nem teljes egyértelmű szabálytalanság esetében. Hét mérkőzés ment le a szezonból, és mostanra kialakult egy olyan játék és az a küzdőszellem, ami példamutató. Elfelejtettük az előző meccsen kapott nagy pofont, egyre több hiányzónk van, nem volt szerencsénk az ítéletekkel, de a körülményekkel nem szabad foglalkoznunk. Ugyanezt a stílusú játékot kell folytatnunk elszántan, és akkor előbb-utóbb jönnek majd a jó dolgok az életünkben. Ezen a mérkőzésen is kiválóan helytálltunk.

Tom Pokel (vezetőedző, Vienna Capitals): – Ezen a mérkőzésen a Volán volt a jobb. A magyar csapat játékosai sokkal keményebben küzdöttek ezen a meccsen, sokkal nagyobb szívvel játszottak. Csapatom ezúttal 10-15 percet dolgozott úgy, ahogy elvárom, nagy szerencsénk volt, ezért tudtunk nyerni. Egyáltalán nem vagyok elégedett, nem érdemeltünk győzelmet, és a meccset látva nem is mindig voltam biztos a pontszerzésünkben. Mindig elmondom, nagyon nehéz ebben a jégcsarnokban játszani a vendégcsapatoknak, ez ezúttal is bebizonyosodott. Két pontért jöttünk, ezt azért végül megszereztük, ennek örülök.

EBEL, 3021 néző. Játékvezetők: Hofer, Johnston, Kaspar.
Rajna: 91,2% (Robinson)
K
Zaba: 94,3% (Kickert)
Orbán, Kiss, Kovács, Sikorcin, Magosi
1
Iberer, Carson, Foucault, Watkins, Jessiman
Ejdepalm, Wehrs, LoVecchio, Sarauer, Marino
2
Fraser, Peter, Puschnik, MacArthur, Ferland
Tokaji, Hetényi P., Benk, Erdély, Banham
3
Klimbacher, Schlacher, Fischer, Schiechl, Rotter
Reiter, Németh, Nemes, Kocsis
4
Lakos, Bauer, Sylvester, Hartl
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Tom Pokel, Phil Horsky
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:36 VIC Ferland Iberer MacArthur
1-1 35:24 AVS Banham Hetényi P.
2-1 44:28 AVS PP Marino Ejdepalm LoVecchio
2-2 45:45 VIC PP Sylvester MacArthur Peter
2-3 55:32 VIC PP Ferland Fraser Peter
35 Kapura lövések száma 34
10 Kiállításpercek 20

A Fehérvár–Vienna Capitals legjobb képei

   

A teljes galériát itt találják.

A Fehérvár–Vienna Capitals góljai

   

Ide kattintva 5 gólt láthatnak.

Cimkék: , ,

Összes (65)

Utolsó hozzászólások

 1.   #60
  szurkolo,   

  @Pens77: Messze vagyok attól, hogy mindent szupernak lássak. Ilyet nem hinném hogy írtam.
  Neked az a véleményed, nekem meg más.
  A sértett szülők objektivitásáról sokat tudnék mesélni.
  A +/- valóban többféleképpen értékelhető. De akkor senkinél se legyen nézve. Előnyben, hátrányban gólok nem nagyon számítanak bele.
  De ha jól értem, akkor te most kinevezted magad szurkolónak.

 2.   #61
  Pens77,   

  @szurkolo: nem, nem jol érted..
  De vágyunk ugyanaz jo csapat legyen, az Ebelben.

  De hagyjuk, inkább nézem a gyerek meccsét.

 3. FrankK
    #62
  FrankK,   

  @Pens77: " ...Játékos apukája mondta ..." :D
  Komolyan is gondolod , hogy ezt felhozod ???
  Jelenleg Toki a csapatunkban a 2. vagy 3. legjobb védőnk a fiatalok sajnos többet hibáznak nála, egyikük sem jobb.

 4. trollfeeder
    #63
  trollfeeder,   

  @Pens77: Azért Silléhez képest még mindig fiatal, és értékes dolgokat ki lehet hozni tapasztalatból, ha a sebesség nem a régi. Főleg jégkorongban. Az egyik legjobb előre játékos. Sajnos, ha nem megy neki, akkor az egész csapatnak nem megy. Tavaly is volt hullámvölgy, de a szezonban Jackmannel kiemelkedtek a védők közül. Idén se kezdett rosszul. Kár lenne leírni most. Egyik legjobb védőnk az eddig mutatottak alapján.

 5.   #64
  szurkolo,   

  @trollfeeder: Én is azt gondolom, hogy az egyik legjobb védőnk. És valóban az egyik legjobb előre védőjátékos. A tőle jövő korongoknak szeme van.

 6.   #65
  Pens77,   

  @FrankK: azért hoztam fel mert már nem is tudom melyik meccsen, vagy bécsben vagy olimpija ellen arrol beszéltünk hogy sok az ilyen fura kiállitás, erre mondta valamelyik hogy ezek sajnos már az ütemkésések miatt vannak, az utánnyulás, kapaszkodás fogas stb..

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk