Gyors és fizikailag rendkívül erős a Fehérvár

   

Meglepetéscsapatok találkoznak péntek este Grazban, ahová a Fehérvár látogat. Az utóbbi években a mezőny alsó felében szerepelő együttesek kiváló formában kezdték a szezont, hiszen a Fehérvár a 4., a Graz az 5. helyen áll az osztrák bázisú ligában.

A Graz tavaly novemberben nyert legutóbb a Fehérvár ellen, azóta zsinórban négy magyar siker született, ráadásul ezeken 0 pont jutott a 99ersnek. Az egész szezont tekintve pedig 5-1 az arány a Volán javára, tehát 3-ból 2-szer nyert Marty Raymond csapata Grazban. Ehhez hozzátehetjük, hogy egy évaddal korábban is 3-1 volt ide a végelszámolás. A múlt dicső, de a jelenben több tényező is óvatosságra int. Egyrészt az eddigi 19 grazi meccsből mindössze 7-et nyertünk meg. Másrészt a Graz rendkívül erős keretet rakott össze, már 17 külföldi és jó néhány osztrák válogatott erősíti sorait. Harmadrészt az idei eredményeik önmagukért beszélnek. Hazai pályán mosták le a Dornbirnt, nyertek Villachban, közte két vereségük volt ugyan, de az egyaránt bombaerős Linz és Salzburg közül előbbi egy pontot azért hagyott Grazban.

“Nem szabad, hogy kizökkenjünk a saját játékunkból a gyors és fizikailag rendkívül erős fehérváriak stílusa miatt – mondta a liga honlapjának Clemens Unterweger, a stájer csapat játékosa, merthogy a címben szereplő megállapítás tőle származik, ami mindazonáltal egybeesik sok EBEL-edző értékelésével is. – Tartanunk kell magunkat a taktikánkhoz, ha nyerni szeretnénk.”

AVSG99

Eredmények tekintetében a Volán sem szégyenkezhet, 4-ből 3 győzelem után megállapítható, kiválóan rajtolt a magyar EBEL-csapat. Nem is nagyon emlékezhetünk hasonlóan magabiztos kezdésre. Egyedül a 2008/09-es idényben rajtolt jobban a magyar csapat, akkor az első négy mérkőzésen egyaránt 3-2-re verte aktuális ellenfelét. Rob Pallin együttese ráadásul frissen, üdén mozog, rengeteg munkával járó, sokmozgásos játéka a kellő kombinatorikával is párosul. Talán ennek is köszönhető, hogy átlagban 4 gól felett lő a csapat, ami nagyon ritkán fordult elő eddig a magyar EBEL-történetben. Remélhetőleg nem fárad bele a ritmusba a csapat és Grazban már esetleg azok a válogatott csatárok is elkezdik a gólgyártást, akik eddig még adósak az eredményes támadásbefejezéssel.

“A Ljubljana ellen az első bedobástól a lefújásig uraltuk a játékot – mondta Rob Pallin –, és összesen mindössze 14 kapura lövést engedélyeztünk ellenfelünknek. Ha eredményesek szeretnénk lenni, akkor elsősorban a védekezést kell szem előtt tartanunk továbbra is. A graziakat láttam az Ocskay-emléktornán, felismerhető rajtuk az új edző keze nyoma. Igazi, őszinte hokit játszanak.”

Benk András visszatérhet végre – információink szerint a negyedik sorban kap helyet kezdésként, az első három egységet egyelőre nem bontja meg a vezetőedző –, így háromfősre apadt a sérültlista, jelenleg Hetényi Zoltán, Szirányi Bence és Varga Arnold neve szerepel rajta.

A mérkőzés tudósítása ezen az oldalon élő online rádióközvetítésben hallgatható.

Graz–Fehérvár 4-1

   

Harminc perc alatt eldöntötte a két pont sorsát a Graz, egyértelmű vereséget mért a Fehérvárra.

Az idei szezonban a graziak egyik legnagyobb erőssége a speciális egységekben rejlik. Kíméletlen ítéletvégrehajtók, ha előnybe kerülnek, ugyanakkor övék a legjobb emberhátrányos védekezés is. Mindezt be is mutatták az első emberelőnyben. Ejdepalm kiállítását váltották másfél perc alatt gólra. Alig ocsúdott volna a sokkból a Fehérvár, amikor kevesebb mint fél perc alatt immár egyenlő létszám mellett toldották meg a vezetést a hazaiak. Orbán kiállítása alatt is kimaradt egy hazai helyzet, és az első harmad hátralevő perceiben is az osztrák csapat állt közelebb a gólszerzéshez.

Rendkívül rosszul kezdődött a második játékrész is. Pont egy perc telt el, amikor már a harmadik hazai gólnak örülhettek a nézők. Maradt a három sorral játszó hazaiak nyomása, a Fehérvár nehezen jutott el helyzetekig. A meccs felénél aztán egy lövésbe beleérve megszületett a negyedik hazai találat is, Rajnát pedig, akinek ezúttal nem volt szerencséje, Robinson váltotta. Először a harmad második felében sikerült veszélyes helyzeteket teremteniük a fehérváriaknak, egy ilyen után Sikorcin lövését védte szépen a grazi kapus. Röviddel a szünet előtt az erőfeszítéseknek meg is lett az eredménye, egy lepattanót Sarauer juttatott az üresen maradó kapuba.

A harmadik harmadban is maradt a fehérvári lendület, ám a hazai védelem jól állt a lábán. A 47. perctől aztán sorozatban három fehérvári kiállítás törte meg az offenzívát. Szerencsére a Graziak ezúttal nem éltek a lehetőségekkel, nem született újabb gól. Az 56. perc legelején aztán megszületett ez este első és egyetlen fehérvári emberelőnye is. A finn légiós, Jyrkkiö emelte magassra az ütőjét, azt Orbán vette rossz néven és megpróbálta megrendszabályozni ellenfelét. A finn 2+2-t, Orbán 2+10-et kapott, egy ember előnyben maradtak a mieink a jégen, de nem sikerült élni a lehetőséggel. A vége 4-1 a Graznak, megérdemelt hazai győzelem született.

Pallin az első szünetben átszervezte a csapatot

   

Nem vagyunk elég jó csapat ahhoz, hogy csak a második harmadtól kezdjünk el játszani. Edzői értékelés és videó a Graz–Fehérvárról.

“Az első harmadban egyszerűen nem voltunk készek a játékra – értékelte a mérkőzést nem sokkal a lefújás után Rob Pallin. – A lövések száma is tökéletesen jellemezte az első 20 percet. Nem vagyunk elég jó csapat ahhoz, hogy csak a második harmadtól kezdjünk el játszani. Az első harmadban 13-3 volt oda a lövések száma, a másodikban 14-3 ide. De nem tehetjük meg, hogy csak 40 percig játsszunk.

Az egy másik kérdés, hogy a sok lövésünk nem ért gólt, nem hiába második körös NHL-draftolt kapus Sabourin. Volt jó néhány nagy védése. Mi kontrolláltuk a játékot a második harmadban, és egész jók is voltunk, de nem tudtunk gólt lőni. Két harmadon át jól játszottunk, de egy olyan jó csapat ellen, mint a Graz, ez nem lehet elegendő.

A második harmad előtti kisebb változtatások azért voltak, hogy jobban működjön a játékunk. Ezt a lövések száma vissza is igazolta. Olyan játékosokra van szükségünk, akik képesek megfelelő játékot nyújtani, nemcsak otthon, hanem idegenben is.

Rajnát azért cseréltem le, mert új impulzust akartam adni a csapatnak. Nem voltam elégedetlen a teljesítményével, egész egyszerűen meg akartam változtatni a meccs képét. Egy edzőnek néha ehhez kapust kell cserélnie, akkor is, ha nem a kapus miatt áll a csapat úgy, ahogy. Josh nagyon jól védett a hátralevő 30 percben, de a kapuscsere oka nem Rajna Miki teljesítménye volt, hanem az, hogy fel akartam rázni a csapatomat.”

A Graz–Fehérvár góljait itt láthatják.

EBEL, 2260 néző. Játékvezetők: Dremelj, Hofstätter, Rakovic.
Sabourin: 96,3% (Imrich)
K
Rajna: 76,5% (Robinson: 100%)
Jyrkkiö, Kelly, Lammassaari, Bastiansen, Latendresse
1
Wehrs, Ejdepalm, LoVecchio, Sarauer, Marino
Marto, Lassen, Verlic, Zagrapan, Walker
2
Orbán, Tokaji, Kovács, Bartalis, Banham
Unterweger, Ganzak, Ganahl, Pinter, Coetzee
3
Kiss, Hetényi P., Kóger, Sikorcin, Magosi
Reinthaler, Strohmeier, Moderer, Konecny
4
Reiter, Nemes, Benk, Erdély, Sárpátki
Bjorkstrand Todd, Jan Ivo / Fargnoli Ken
E
Pallin Rob, Sille Tamas
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 09:12 G99 PP Lassen Walker
2-0 09:39 G99 Pinter Ganahl Coetzee
3-0 21:00 G99 Latendresse Zagrapan Walker
4-0 29:53 G99 Bastiansen Jyrkkiö Latendresse
4-1 39:32 AVS Sarauer LoVecchio Ejdepalm
25 Kapura lövések száma 26
4 Kiállításpercek 22
Cimkék: , , ,

Összes (50)

Utolsó hozzászólások

 1. möglich
    #45
  möglich,   

  @jakim: Egy nálad kevésbé hozzáértő nyilatkozta??? Pallin: Rajnát azért cseréltem le, mert új impulzust akartam adni a csapatnak. Nem voltam elégedetlen a teljesítményével, egész egyszerűen meg akartam változtatni a meccs képét. Egy edzőnek néha ehhez kapust kell cserélnie, akkor is, ha nem a kapus miatt áll a csapat úgy, ahogy. Josh nagyon jól védett a hátralevő 30 percben, de a kapuscsere oka nem Rajna Miki teljesítménye volt, hanem az, hogy fel akartam rázni a csapatomat.” Sajnos te nem szurkoló vagy,hanem MÁS!

 2. FrankK
    #46
  FrankK,   

  @möglich: Azért nézd meg az összefoglalót szerintem..
  Mit kellett volna mondania Pallinnak, Rajnáról ?

 3. vidacs
    #47
  vidacs,   

  Tegnap a helyszínen tudtam megnézni a meccset. Meg kell erősítsem Pallin szavait. Sajnos az első harmadban nem voltunk a jégen. A Graziak pedig nagyon nekünk estek. Kicsit az volt az érzésem, hogy a játékosok elhitték magukról a Ljubljana elleni meccs után, hogy elég lesz kimenni a pályára és simán nyerünk. Hát ez azért nem megy még nekünk sem, főleg osztrákiában nem. A második harmadra már tényleg úgy jöttünk ki ahogy kell. Csak sajnos kaptunk egy nagy hibából egy gólt. Már megszereztük a pakkot elindultunk támadásba és még a harmadunkba oda ajándékoztuk a pakkot. A negyedik pedig akkor jött amikor már lendületben voltunk de egy beleszúrás utat talált a kapuba. Egyébként még 4:0-nál is de 3:0-nál főképpen benne volt a levegőbe, hogy simán egyenlíthetünk is. De sorra maradtak ki a ziccerek, (sajnos az ellen kapusának a hasát ismét teszteltük) és érződött, ha nem lövünk gyorsan két gólt akkor elúszik a hajó.
  Egyébként még a harmadik harmadban is érezhető volt, hogy ha bemegy az egyik helyzetünk akkor bármi lehet, de tegnap ez sajnos nem ment. A ziccerek megvoltak, de ha nem lövünk 3-4 gólt, akkor nem nyerhetünk.
  Összességében azt gondolom, hogy az első harmad kivételével így tényleg ki lehet kapni. Viszont szerintem ez volt az a meccs ami ahhoz kell, hogy a következő ilyen meccsek közül néhányon pontot/pontokat hozzunk. Azaz a hozzáállásunk legyen olyan egy-egy ilyen meccsen, hogy megesszük az ellent. A tehetsége ehhez megvan a csapatnak. Így aztán én személy szerint keserűen, de nem elkeseredve jöttem haza.

 4. möglich
    #48
  möglich,   

  @FrankK: Egyetértek Pallin nyilatkozatával! Elsőnél négy játékos takart Miki előtt, másodiknál egy játékosunk takart 1 méterrel a szabadon hagyott ellenféllel szemben. A harmadik és negyedik lepattanó nem volt védhető.
  Vasárnapra itthon remélem mindenki összeszedi magát.Ott leszünk.

 5.   #49
  ozslt,   

  @pakero: Gyanítom elég jól ismered Benjit, ha ennyire képben vagy pszichológus ügyben. Bár erről én nem hallottam, ettől függetlenül elképzelhető, hogy én maradtam le a hírről, kíváncsi vagyok, honnan jött az információ.
  Viszont nincs egyszerű dolga ezesetben a pszichológusnak, hiszen elég nehéz elhitetni 0 perc jégidővel, hogy a csapat számít rá. Nekem legalábbis nehezen adná be.
  Gondolom az edzéseken is rendre ott vagy, amiből megállapítottad, hogy se fizikum, se akarat nincs.
  Néz mint hal a szatyorban? Kispadról te mit csinálnál? Vagy már a meccset se nézheti onnan?
  A tüzet pont ezekkel az edzői utasításokkal lehet eloltani.

 6.   #50
  kisvuk,   

  Benji témában ez nem új keletű dolog...A magyar játékosok nagy része, aki egy erős ligás csapatnál töltötte a 20-as évei elejét tudja mi az, hogy kispadon ülni meccseken keresztül. Nem kell kétségbe esni, ilyenkor kell erősnek lennie! Akár külföldön akár itthon. Azt hiszem Kovács és Benk vannak az EBEL első meccse óta a Volánnál, és én még emlékszem 6-7 éve olyan szezonra, hogy ők is néztek végig meccset kispadról. Nem igazolt el a MOL ligába egyik sem a több játékidőért, itt vannak, és a tavalyi szezonban huszonnemtomhány pontja lett mindkettejüknek. Most jönnek a legjobb éveik, mert nem adták fel. Őket is övezte már "semmi tehetség semmifizikum" utálathullám is, aztán tessék! Erősnek kell lenni, Benjinek is ki kell tartani és meglesz az eredménye!!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB ÉLŐ
EBJL 18:00 VICUTE ÉLŐ
KK 18:00 TYCMIS 4-2ÉLŐ
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk