21/30 Predators

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Ha Nashville-ben az elmúlt 15 évben ránéztek volna a tabellára és azt látták volna, amit az idei szezon után, akkor feltehetően nem történt volna semmi különös. A Preds 3 ponttal ugyan lemaradt a rájátszásról, de ez így is bravúros teljesítmény, hiszen a csapat legjobbja, a finn kapus Pekka Rinne nem kevesebb, mint 53 meccset volt kénytelen sérülés miatt kihagyni. Ez az év azonban más volt, mint a többi, így aztán megváltak a csapat 15 éves történetének eddigi egyetlen edzőjétől, Barry Trotztól, aki Washingtonba távozott.

Nashville Predators

De lecserélték majdnem a teljes edzői stábot, egyedül Phil Housley másodedző maradhatott. A vezetőedzői posztra Peter Laviolette érkezett. A 49 éves amerikai szakember 12 szezon óta megszakítás nélkül vezetőedző az NHL-ben, és az USA válogatottjának is többször volt szövetségi kapitánya. Érkezésével komoly filozófiai váltásra is sor kerül, amennyiben ezentúl a védekezés helyett a támadásokon lesz nagyobb hangsúly.

Kapusposzton és a védelemben szinte nincs változás a tavalyi kerethez képest: csak a hátvéd Del Zotto távozott, helyére Volcsenkov érkezett. Tőle azt várják, hogy a csapat fizikai oldalát erősítse és hogy komoly terheket vegyen le az első hátvédpár, vagyis Josi és Weber válláról. Feltehetően a kisebb termetű Ryan Ellis párja lesz, míg a harmadik kettős az Ekholm, Seth Jones duó lehet.

A támadásokkal már nagyobb a baj. A 2007/08-as szezon óta tavaly másodszor fordult elő, hogy a csapatban négy játékos elérje a húszgólos határt, a franchise-rekordot Jason Arnott tartja 33-mal 2009-ből. A klub tavaly a 18. lett a meccsenként lőtt gólátlagok tekintetében, ami nyilvánvalóan kevés a playoffhoz. Míg sok csapat a támadások megerősítéséhez intenzív fiatalításba kezd, Nashville-ben éppen az ellenkezőjében hisznek. A 34 éves Mike Fisher visszatér sérüléséből, így nyolc olyan játékos is lehet a Predatorsnál, akik elmúltak 30 évesek.

A már idézett Volcsenkovot 32 évesen szerződtették, de a csatársorba érkezett a 34 éves Mike Ribeiro, a 35 éves Olli Jokinen és a 31 éves Derek Roy. A Predators a liga egyik legkeményebb divíziójában szerepel, de David Poile general manager világossá tette, két év után egyszerűen kötelező lesz bejutni a playoffba: “Kemény lesz, de ez a célunk, ez az egyetlen célunk.” A klub szintén megszerezte James Nealt, Patrick Hörnqvistért és Nick Spalingért cserébe. Többen kétségbe vonták ugyan, hogy Neal tudja-e majd ugyanazt hozni Nashville-ben, mint Pittsburghben Malkin sortársaként, de erre azt találta ki a szakvezetés, hogy egykori dallasi csapattársával, Ribeiróval fogják alkotni az első sort, kiegészülve az elmúlt idényben kiugró szezont produkáló, 24 gólt és 28 asszisztot szerző, Craig Smithszel.

Összefoglalva a Nashville legfontosabb problémáit, az első mindenképpen az lesz, hogyan sikerül az átmenet Barry Trotz 15 éves regnálásából Peter Laviolette új rendszerébe. Ehhez főként az újonnan érkezett csatároktól számíthat segítségre. A szezon másik nagy kérdése az lesz, hogy James Nealnek mennyire sikerül átmenteni pittsburghi formáját Nashville-be, ha hozza a góljait, akkor minden bizonnyal összejön a rájátszás. Feltéve, ha Pekka Rinne egészséges marad és megőrzi hatékonyságát. Az elmúlt jó pár évben ugyanis egyértelműen a 195 centis finn kapus köré épült a csapat, viszont az agresszívabb támadójátékkal hátul rá nagyobb feladatok várhatnak. Végezetül az is döntő fontosságú lehet, hogy miként oldják meg a centerproblémákat, kicsiben ugyanis a Predatorsnak ugyanaz a “baja”, mint a kanadai válogatottnak, vagyis túl sok a center. Mike Fisher sérülten kezdi a szezont, de rajta kívül is nem kevesebb mint hét játékos képes ezen a poszton játszani. Ha ez hasonlóan jól sül el, mint a kanadaiaknak az olimpián, akkor azért nagy bajuk nem lehet.

Várható kezdőcsapat:

Csatárok:
Colin Wilson, Mike Ribeiro, James Neal
Matt Cullen, Olli Jokinen, Filip Forsberg
Gabriel Bourque, Calle Jarnkrok, Craig Smith
Viktor Stalberg, Paul Gaustad, Eric Nystrom
Derek Roy, Richard Clune

Hátvédek:
Roman Josi, Shea Weber
Mattias Ekholm, Seth Jones
Anton Volcsenkov, Ryan Ellis (RFA)
Victor Bartley

Kapusok:
Pekka Rinne
Carter Hutton

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum