26/30 Blue Jackets

   

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

A Jackets öt év után jutott be ismét a playoffba, története során először meccset is nyert, így Ohióban adott a következő feladat, megszerezni az első továbbjutást.

Ehhez a keret magja megvan, ami ráadásul a legfiatalabb az egész ligában a maga 26,1 évével, a lejátszott mérkőzések tekintetében mégis rutinos játékos alkotják. Ezt a rutint jött erősíteni Philadelphiából az a Scott Hartnell, akiért R. J. Umbergert adta a Columbus. Sokak szerint R. J. sokoldalúbb játékos, viszont Hartnell a támadásokban sokkal jobban bevethető, mint ellenértéke. Nem mellesleg pedig egy olyan öreg róka, mint Hartnell, akinek közel ezer alapszakasz és közel száz playoffmeccse van, nagyon jól jöhet a rájátszásban. Hartnellnél, illetve a játékosmozgásoknál maradva: egyetlen érkező volt, a pittsburghi Brian Gibbons, akire a harmadik-negyedik sorban számíthat majd Todd Richards vezetőedző. A távozási oldalon nem érte nagy veszteség a Columbust, egyedül talán a Derek MacKenzie és Blake Comeau hiányát érezheti meg a Jackets, előbbi az első, utóbbi az ötödik volt a házi rangsorban az ütközések számát tekintve, ezzel alaposan kivéve a részüket a védekezésből.

Columbus Blue Jacket

A támadóalakzatban a már említett Hartnell mellett a legnagyobb szerep a két centerre, Ryan Johansenre és a nemrégiben hat évre 35 millió dollárért hosszabbító Brandon Dubinskyre hárul majd. Ám kicsit árnyalja a képet, hogy Johansen még korlátozott szabad ügynök és egyelőre nem sikerült megegyeznie Jarmo Kekalainen general managerrel. A tárgyalások egyelőre nem a pénzösszegen, hanem a kontraktus hosszán rekedtek meg, a finn szakvezető csak két évvel hosszabbítana, míg a 22 éves középső játékos ennek a dupláját szeretné. Amennyiben sikerül egymás tenyerébe csapniuk, úgy a Jackets első, második soros centergondjai jó pár évre megoldódnának. A szurkolók bizakodhatnak, hiszen Kekalainen már minden valamire való RFA-val megegyezett rajta kívül és még több mint 14 millió dollár helye van a sapka alatt. Ezzel az összeggel második a ligában, rajta kívül nagyobb mozgástere csak a Calgary menedzsmentjének van. Igazából nagy munka csak 2015 nyarán várható majd a csapatnál, akkor négy UFA- és öt RFA-játékos lesz majd, köztük a 2013-as Vezina-trófea győztes kapus, Szergej Bobrovszkij.

A Colombus hátsó alakzatában, tartva a hagyományokat, tovább folyt a fiatalítás. Megváltak olyan fékektől, mint Nyikitin, Schulz és Skille, viszont hosszabbítottak olyanokkal, mint Savard, Prout és Erixon, akik már bizonyították, hogy lehet rájuk építeni. Csapatszinten elmondható, hogy igazán nagy sztárok nélkül is jól muzsikál a társaság, posztokra igazoltak, így minden játékosnak megvan a maga feladata, remekül illenek a rendszerbe. A statisztika is ezt mutatja: minden jelentősebb kategóriában (ütött és kapott gól, emberelőny, emberhátrány) jobb mutatóval rendelkeznek, mint a ligaátlag. Két dolgon kell javítaniuk, amiben a liga utolsó harmadában tanyáznak, az egyik a lövések száma és ebben a benne van a kapura küldött, illetve a kapott lövések száma is. A másik az emberelőnyös védekezés, hiszen nyolc gólt kaptak emberfórban, ez pedig a nem éppen hízelgő hatodik helyre volt elég holtversenyben.

Túlélték Rick Nash és Marian Gaborik eladását is, a rájátszásban alaposan megszorongatták a Metropolitan-divíziót simán behúzó Pittsburghöt, és igazából csak annak köszönhetik a kiesésüket, amit már a cikk elején megírtunk, vagyis a rutin hiánya. Ez a Columbus nagyon egyben van, egységes, fiatal de még nem kiforrott, viszont ezzel a kerettel és ezzel a vezetőséggel biztosított a sima playoffrészvétel. Két-három év és néhány playoffcsata tapasztalatával felvértezve dobhatnak egy igazán nagyot az évtized második felében.

Csatárok:
Scott Hartnell, Ryan Johansen, Nathan Horton
Matt Calvert , Brandon Dubinsky, Cam Atkinson
Nick Foligno, Artyom Anyiszimov, Boone Jenner
Simon Hjalmarsson, Mark Letestu, Corey Tropp
Jared Boll, Dana Tyrell

Hátvédek:
Ryan Murray, James Wisniewski
Jack Johnson, Fedor Tyutin
Tim Erixon, David Savard
Dalton Prout

Kapusok:
Szergei Bobrovszkij
Curtis McElhinney

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum