Újabb felháborító IIHF-döntés született

 

A britek hétfőn estek ki a decemberben lezajlott junior-világbajnokságról, négy és fél hónap után. Kiváló fejezettel bővült az IIHF harca a kettős állampolgársággal rendelkező játékosok ellen. Tovább ütik a kicsiket.

A mostani érthetetlen döntés áldozata Nagy-Britannia, amely hétfőn esett ki az U20-as világbajnokság divízió 1/B csoportjából. Amúgy a vb-t december 9. és 15. között játszották.

A jégen a britek megőrizték tagságukat a harmadik vonalban, az őket a kizárásról értesítő levél az IIHF-től a napokban érkezett, a hírt a brit szövetség április 28-án, hétfőn tette közzé a saját honlapján. Mint az Ice Hockey UK közleményéből kiderül, a probléma abból származott, hogy a junior-világbajnokságon a 18 éves Adam Jones a csapat tagja volt, mi több, játszott is. Jones brit és kanadai állampolgár, Nagy-Britanniában született, de 2010, tehát 14 éves kora óta biztosan nem szülőhazájában hokizott. Mindez a játékosok ellenőrzése során nem derült ki a junior vb-n, ott megkapta a zöld jelzést.

Ellenben a britek elkövették azt a hibát, hogy Jonest az ifi vb-re is nevezni akarták, és ekkor az IIHF már kiszúrta, hogy Jones nem felel meg az IIHF szabályzatának. Nevezetesen a szabályzat általunk is már többször emlegetett 406. szakaszának 1.7. pontjának, ezért a 406. 2. pont alapján a brit csapatot kizárták a világbajnokságról.

A britek a következő idényben így a divízió 2 A csoportjában játszanak majd, míg az eredetileg kiesett Japán megőrizte tagságát a mezőnyben. Így a miskolci vb-n győztes magyar válogatott nem a japánok, hanem a britek helyén szerepel majd a harmadik vonalban.

Túl azon, hogy ezzel a szabályzással a legkisebb mértékig sem értünk egyet, hiszen játékosok sokaságát fosztják meg attól, hogy hazájuk válogatottjában játsszanak, miközben mások kész, rutinos NHL-es játékosokat honosíthatnak számolatlanul, ez a döntés több okból is visszataszító. Egyrészt, ahogy Hári Norbert és mások esetében, a játékjogosultság ellenérzése az IIHF feladata a világbajnokság előtt. Ha ebben hibázik, azért a felelősség nem terhelheti utólag a nemzeti szövetséget. Másrészt ha terhelheti is, akkor nyilván csak olyan szankciók alkalmazhatók ellene, amelyeket más esetekben alkalmazott. Nézzük, miként rendelkezett az IIHF 2008-ban, amikor a németté avanzsált kanadai Jason Hollandról két felnőtt vb-meccs után kiderült, nem játszhatott volna. “Felmerült, hogy Németország mindkét eddigi meccsét 5-0-val ellenfeleinek írják jóvá, de a direktorát rendkívüli ülésén úgy döntött, nem változtat, mivel annak unfair hatása lenne a további küzdelmekre nézve. A szankció: Holland nem szerepelhet a továbbiakban.” Ezt írtuk akkor.

Ne feledjük a Jones eset megítélésekor, hogy sajnos a brit fiú sem rendelkezett híres hokis felmenőkkel és minden bizonnyal nem is volt elég elszánt a brit mez viseléséhez. Csak ezért fordulhat elő, hogy a semmilyen feltétellel nem rendelkező svéd Nylanderrel ellentétben ő nem játszhat az IIHF jóváhagyásával hazája színeiben. Hogy Hári Norbert ügyét is érintsük, mutatunk egy 2002-es sportdöntőbírósági (CAS)-határozatot, amelynek tömören az a lényege, hogy nem lehet olyan szabály miatt megakadályozni egy játékos szerepeltetését, amely szabályról nem lehetett tudomása akkor, amikor olyan történt vele, ami a jelen helyzetben nem teszi lehetővé a válogatottbeli játékát. Ez Jonesra és Hárira egyaránt igaz, hiszen amikor ők más országba költöztek, még nem akadékoskodott az IIHF, ezt konkrétan abban az évben találták ki, amikor Hárit nem engedték jégre lépni, és fél évvel később hoztak rá szabályt írásban is, addig csak nem publikus belső szabályzatokra hivatkoztak.

René Fasel és gittegylete forever! Reméljük, a brit szövetség tökös lesz és CAS-hoz fordul, ahol nyilvánvalóan visszakapja harmadosztálybeli tagságát.

Cimkék: , , , , , , ,

Összes (78)

Utolsó hozzászólások

 1.   #73
  szanisz,   

  @Κcs: A szabályokon túl komolyan kíváncsi vagyok, hogy Te mit gondolsz a kivételekről?

  Illetve nem érzed úgy, hogy a szabály van értünk, és nem fordítva?

  Egy kifordított, idétlen szabályozás értelmezéséről vitatkoztok Kapussal, ami alól a "fényes" hátterűek kibújnak, mert kibújhatnak..

 2.   #74
  kerusz,   

  @Κcs: Szerintem meg Hárira az akkori 206. 1.6. szabály vonatkozott, ami így szól:

  "When a player has changed his citizenship or has acquired or has surrendered another citizenship and wants to participate for the first time in an IIHF competition and represent his new country he must

  a) have an IIHF international transfer card that was approved and dated by the IIHF at least two years before the start of the championship in which he wishes to participate, and
  b) he must prove that he has participated for at least two consecutive years in the national competitions of and resident in his new country during which period he has neither transferred to another country nor played ice hockey within any other country.

  Ugyanis Hári Norbert a svéd állampolgárságot később vette fel a magyar mellé, miközben megtartotta magyar állampolgárságát.

  Az 1.7. pont, amit Te idéztél, az szerintem azokra vonatkozik, akik eredendően két állampolgársággal rendelkeznek.

  Viszont ugye Hári nem svéd válogatott akart lenni, tehát nem az új állampolgársága szerinti országot akarta képviselni.

 3.   #75
  Κcs,   

  @kerusz: Ahogy írod is a végén, Hári nem a svéd válogatottban akart játszani, így nem vonatkozik rá az 1.6, ami úgy szól, hogy "wants to participate for the first time in an IIHF competition and represent his _new_ country " [kiemelés tőlem]

  Az ügy szempontjából Hári két állampolgársággal rendelkezett, az újonnan felvett állampolgárságnak akkor van jelentősége, ha az új állampolgárság csapatában akar játszani.

 4.   #76
  kerusz,   

  @Κcs: Így van. létezik az általános szabály (1.7.), és létezik a speciális esetre vonatkozó szabály (1.6.). A kettő ellentmond egymásnak. Emlékezetem szerint általános jogelv, hogy a speciális szabály rendelkezéseit kell ilyenkor alkalmazni (de majd a jogászok megmondják, hogy így van-e). Ha nem lenne az 1.6. szabály - amely Hári esetére egy az egyben alkalmazható, és amely azt mondja ki, hogy Hárinak akkor kell két évet kivárnia, ha az új állampolgársága szerinti ország válogatottjában akarna játszani -, akkor igazad lenne. De ott van, basszus!

  Ha a Te értelmezésed állná meg a helyét, akkor teljesen felesleges lenne az 1.6. pont a szabályzatban.

 5.   #77
  kerusz,   

  @Κcs: Egyébként az érvelésed sajnos ott is sántít, hogy a "national competition" nem szükségszerűen kell legyen olyan verseny, amelyen eredményt hirdetnek. Amennyiben pedig az IIHF szabályzat így értelmezné, szükséges lenne értelmező rendelkezésként ezt definiálnia, de nem teszi meg.

  Ennyit a jogi részéről.

  A maradék abszurditásáról pedig jobb nem is beszélni, mert ez a szabályzat a kis hokiországok játékosállományának fejlődését akadályozza meg, ellenben az akárcsak egyetlen gazdag klubcsapattal rendelkező országok akár NHL-selecttel való indulását nem.

 6. technojedi
    #78
  technojedi,   

  @F. Kapus: ha már az uraknak odafent nem megy, nem lehet valahogy szurkolói részről nyomás alá helyezni őket? például fociban működnek hasonló dolgok, úgyhogy most ezt most komolyan kérdezem. facebookon lehetne egy esemény, ahol mindenki hívja a hokis és nem hokis ismerősét, hogy egyetlen egységes rövidke üzenetet továbbítsanak az iihf facebookjára, esetleg email címére is. ha csak kis hazánkat vesszük, legalább lehetne alsó hangon jó pár száz spam, de tekintve, hogy nem csak hoki rajongók, hanem jó érzésű magyarok is csatlakozhatnak így akár pár ezresre is megugorhatna simán.
  arról nem beszélve, hogy vb-k voltak szép számmal itthon, de máshol is és bizony köttettek ismeretségek, britekkel, japánokkal, osztrákokkal többek közt, amelyek megvannak facebookon is, így akár több nemzetre alapozva is meg lehetne angolul megindítani. ha valaki elkíséri hozzánk a csapatát, biztos, hogy megvan a véleménye, és nem tartózkodna egy közös ésszerű ügytől. egészen biztos vagyok benne, hogy jó néhányan vannak itt, akik más nációból is tudnak segítséget hívni, és angol nyelv révén gondolom én, hogy talán a pont a britekkel volt a legkönnyebb a barátkozás, akiknek pont most a legaktuálisabb.

  a spam szövegének valami ehhez hasonlót gondoltam:
  William Nylander the son of Michael Nylander is Swedish.
  Hári Norbert brother of Hári János of Hungarian national team is Hungarian.
  Adam Jones born in Great Britain is British.
  (és akkor ezt még ki lehetne egészíteni pár hasonló szerencsétlennel, aki nem akart új hazát választani)

  Everyone has the right to represent his own nation! Why do you discriminate?

  tekintve, hogy én nem ilyen körökben mozgok, csak azt ismerem a lelátóról, akit magammal viszek, a folyamat elindítását nem tudnám megkezdeni, de biztosan van itt olyan, aki tudná.

  de akár hacker csoportot is felkérhetünk az ügyre, nekem mindegy :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC INFO
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk