Hári Norbert egyelőre nem lehet magyar válogatott

   

Felháborító gittegyletté változott a Nemzetközi Jégkorong Szövetség. Az IIHF kedden sem adta meg a játékengedélyt a Magyarországon született, itt négy éven át jégkorongozó Hári Norbert számára, ugyanakkor egy svéd klasszis fia, aki Kanadában született, és semmilyen feltételnek nem tesz eleget, különleges elbírálásban részesült. A hírre a jég világpiaci ára zuhanni kezdett, az elemzők az IIHF papírjait a bóvli kategóriába minősítették le.

Áprilisban robbant a hír, mely szerint az IIHF indoklás és szabályhelyre történő hivatkozás nélkül három játékos játékengedélyét megtagadta az aktuális világeseményeken. Egy kanadai-amerikai, egy osztrák és egy magyar játékos esett a döntés áldozatául. Hári Norbert ügyét a Magyar Jégkorong Szövetség megfellebbezte, ezért a minap az IIHF elnöksége másodfokon újratárgyalta az esetet, és ismételten számunkra negatív döntést hozott. A döntés indoklását és az egész ügy hátterét későbbi cikkünkben tárgyaljuk, várjuk az IIHF illetékesének válaszait.

De a történetnek hajmeresztő folytatása is van. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség elnöksége ugyanazon az ülésén úgy döntött, hogy a 16 éves William Nylander Altelius játszhat Svédország színeiben hivatalos válogatott mérkőzéseken. Jelenleg a játékos ugyan nem felel meg az IIHF által felállított semmilyen kritériumnak, de a “különleges körülményeket mérlegelve” a testület szerint ez esetében nem is lényeges.

Mint azt az olvasók Hári Norbert esetéből már tudhatják, a jelenlegi szabályozás szerint egy nemzeti válogatottban szereplő, kettős állampolgársággal rendelkező játékosnak az általa képviselni kívánt országban állandó lakhellyel kell rendelkeznie, és legalább két egymást követő évben az adott ország bajnokságában kell szerepelnie 12 éves kora után (mint azt már korábban megírtuk, a szabályozás nem ennyire világos, de most az egyszerűség kedvéért fogadjuk el az IIHF honlapján megjelent értelmezést).

Ehhez hozzá kell tennünk, hogy Hári Norbert ügyét megelőzően más volt a szabályozás, de a lényeg akkor is az volt, hogy csak az játszhat egy adott ország szelekciójában, aki korábban két évig folyamatosan az adott szövetséghez tartozó klubcsapatban lehúzott. Nylander sem a jelenlegi, sem az októberig érvényes szabályzás szerint nem lehetne svéd válogatott jövő szeptemberig.

Nézzük a konkrét esetet az IIHF tálalásában. William Nylander Altelius, a korábbi kiváló svéd csatár, Michael Nylander fia, Calgaryban született, 1996. május 1-jén. 12 éves kora után az USA-ban és Svédországban játszott, jelenleg kanadai-svéd kettős állampolgár. Második éve játszik Svédországban, de a szabályok szerint szükséges 730 nap még nem jött össze neki. Jelen állás szerint tehát egyetlen válogatott színeiben sem szerepelhetne (amerikai állampolgársága nincs).

Az IIHF azonban talált egy kiskaput, ugyanis a 205.1.8 számú rendelkezés szerint “az IIHF elnöksége figyelembe vehet kivételes körülményeket”. Nylander ügyében ezt tették, és szabad utat engedtek a fiatal játékos svéd válogatottsága előtt. René Fasel szavaiból kihámozható, hogy miket vettek figyelembe a döntés meghozatalakor. Az IIHF elnöke e szavakkal kommentálta a döntést: “Kétség nem férhet hozzá, hogy ez az eset jól példázza azt, amikor a különleges körülményekre vonatkozó klauzulát alkalmaznunk kell. A játékos svéd, apja a svéd hoki modern kori történetének egyik legjobb játékosa, a játékos pedig hazáját kívánja és képes képviselni nemzetközi versenyeken. Úgyhogy, bár még nem játszik 730 napja Svédországban, az elnökség egyhangúan úgy határozott, hogy a rugalmasságnak és a józan észnek érvényesülnie kell.”

William Nylander Altelius 16 évesen is második a svéd U20-as bajnokság kanadai táblázatán 21 mérkőzésen szerzett 10 góljával, 22 asszisztjával és 32 pontjával, átlagban 28 perc 14 másodperc jégidővel. Minden valószínűség szerint tagja lesz a svéd válogatottnak a 2013. április 18?28. között Szocsiban rendezendő U18-as világbajnokságon.

A döntés minden képzeletet felülmúlóan bántó, hiszen az osztrák Jordan Pfennich esete 100%-ban megegyezik Nylanderével, és ő Hárival együtt nem kapta meg a játékengedélyt az áprilisi U18-as világbajnokságra. Sajnos nem tudjuk, hogy Hári János és Norbert édesapja milyen minőségben vakolja és festi a stockholmi ingatlanokat, de előbb-utóbb érdemes lesz ennek is utánanézni. Merthogy az utóbbi évek IIHF-döntései alapján egyértelmű, hogy aki szakmájában mester, annak a fia minden szabályt áthágva és megkerülve bármelyik állampolgársága szerinti hazájában jégkorongozhat. Ezt példázza most Nylander esete, és ezt az irányt mutatta korábban Rod Stewart fia, Liam Stewart ügye is ? a fiatalember úgy kapta meg az IIHF-től a brit válogatottsághoz az engedélyt, hogy egy másodpercet nem jégkorongozott Nagy-Britanniában, hiszen élete eddigi éveit Ausztráliában, az USA-ban és Kanadában töltötte. bubu.pro

Hozzá kell tenni ehhez a tragikomédiához, hogy éppen a svájci fogorvos szavaiból hámozható ki az a cinizmus és mérhetetlen ésszerűtlenség, amely úgy teszi nevetségessé a jelenlegi szabályozást, ahogy van. Több ezer játékos nem játszhat saját szülőhazájában, mert túlnyomó többségük családja más országban találta meg a boldogulást, legalábbis átmenetileg. Csakúgy, mint a Nylander vagy a Stewart-szülők. Háriék is, Wolskiék is, Zanoskiék is. Ráadásul Hári Norbertet mi, magyarok tanítottuk meg jégkorongozni, szemben Nylanderrel. Márpedig az októberi szabálymódosítás egyik indoklása éppen ez volt, Mr. Fasel. Eközben Horvátország, Olaszország, Nagy-Britannia, korábban Ausztria és bárki más is, telerakhatja a válogatottját honosított hokisokkal, akiknek jelentős részének semmi köze nincs az adott országhoz, de klubjaik tőkeerősek, meg tudják fizetni két éven át az NHL/AHL-tapasztalattal rendelkező tengerentúliakat.

Az ügy ezzel még korántsem zárult le, lehet még Hári Norbert magyar válogatott. Többféle folytatás is elképzelhető, de ezek egytől egyig időigényesek. Az alighanem eldőlt, hogy Hári Norbert ? aki ez idő szerint vezeti a svéd ifjúsági bajnokság kanadai táblázatát, 14 meccsen 16 gólt lőtt és 31 pontot szerzett, mindkét mutatóban a legjobb ? a 2012. évi ifjúsági vb után a 2013-ason sem állhat Magyarország rendelkezésére. Sebaj, most már csak azért is harcoljunk érte, ne hagyjuk magunkat lehúzni a sportdiplomácia pöcegödrébe.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum