Ausztria–Magyarország 5-4

   

Sebők Balázs vezérletével megszorítottuk nyugati szomszédunkat. 19 éves finnországi légiósunk megmutatta, hogyan kell fiatalon vezérré válni. Ausztria ellen meglőtte élete első felnőtt gólját, a legjobbkor, és egyből kettőt is.  A meccsen a párharcok többségét megnyertük, szinte végig domináltunk, évtizedek óta nem voltunk ilyen közel Ausztriához. Tökös, dögös, férfias játékot mutattunk be. Hosszabbításban kaptunk ki.

A mérkőzés előtt biztos volt, hogy ha Magyarország nem győzi le rendes játékidőben Ausztriát, akkor a feljutásnak már matematikai esélye sincs, viszont ha nem szerez pontot, akkor még az is előfordulhat, hogy az utolsó hely elkerüléséért is küzdeni kell az utolsó meccsen.

Ausztria viszont egy sima győzelemmel döntő lépést tehetett a feljutás felé, így volt motivációja, hogy a 37 éves, 13 győzelmet számláló szériát meghosszabbítsa ellenünk. Vas János ütést kapott a bordájára, s mivel már korábban is sérült volt azon a tájékon, nem tudta vállalni a negyedik mérkőzést. Így át kellett szervezni a sorokat, és jobbára három egységgel rohamoztunk, keverve a sorokat. Ettől frissebb, üdébb volt a srácok mozgása. Már az első pillanatokban látszott, hogy komolyan állunk bele ebbe a meccsbe.

Óriási első harmadot produkáltunk, állva hagytuk a fáradt osztrákokat. Starkbaum bravúrjai tartották meccsben az ellenfelet, de legyünk visszafogottabbak, neki köszönhették, hogy nem kaptak gólt. Húsz perc alatt bebizonyítottuk, hogy ott a helyünk a divízió 1/A mezőnyében, tudunk úgy játszani, ahogy kell. Sajnos gólt csak sípszó után értünk el, pedig legalább öt nagy lehertőségünk volt erre, nekik pedig túlzás nélkül egy sem. A kapura lövési arány üres szám annak érzékeltetésére, amekkora magabiztossággal játszott és amilyen elánnal a magyar válogatott. Az előző két meccs után már-már bocsánatkérően szomorú fiúk úgy küzdöttek a jégen, ahogy reméltük. A két emberelőny közóül a másodikban Sofron István tiszta lövőhelyzetben volt, Starkbaum a túlsó saroknál legelt, de ez a fránya jég mindenkit megtréfál ezen a vb-n. Egy másodperc után azt mondtuk, sebaj, ha így megyünk tovább, akkor már jó lesz minden az eddig látottakhoz képest. 0-0 után abban bíztunk, nem jön fordulat a meccsen, mert az nekünk csak jót jelentett volna.

HUNAUT

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A második harmadban 9 perc alatt realizáltuk azt az előnyt, amit már az első húsz percben is megérdemeltünk volna. Előbb a negyedik előnyünket Bartalis István váltotta gólra Szirányi Bence kiváló kék vonalas lövése után, majd egy perccel később, a 29. minutumban Sebők Balázs húzta a kapuba a Benk András lövése utáni kipattanót. 2-0-ra vezettünk, a csapat és a közönség szárnyalt. Várható volt, hogy beindulnak az osztrákok is, s ez így is történt. Schiechl nyomott egy trükkös cserét, ezzel az előnnyel kapura iramodott, s csak szabálytalanul tudtuk megállítani, a játékvezető büntetőt ítélt, amit Hetényi Zoltán nagyon magabiztosan hárított. A 31. percben az első komoly hibánkat kihasználták az osztrákok. Korongkihozatal közben rosszul passzoltunk, az egész vébén nagyon agilis és vezér Hundertpfund ügyesen ment el mindenki mellett, s a végén estében szúrta el a korongot Hetényi mellett. A 34. percben ismét ez a sor volt aktív, a befejezést a torna egyik legjobb hátvédje, Heinrich vállalta magára, ezzel egyenlített Ausztria 2-2. Járt már az előny Ausztriának is, amit a 36. percben meg is kapott. Heinrich néhány másodperc alatt gólra váltotta a lehetőséget. 7,5 perc alatt megfordította az állást ellenfelünk. Egy percre rá Sebők Balázs lépett ki szólóban, vezéregyéniséggé kinőtt 19 éves csatárunk kísérletét Starkbaum megfogta. Nem volt ez nagy gond, mert a lényeg az, hog y a csapat nem roppant össze, érezhetően a kisebb mélypont után magára talált, és hittel játszott. A lefújás pillanatában is nyomott, s Sebők Balázs az akció végén a kapuba talált. Már csak az volt a kérdés, gólt ért-e az akció, vagy másodszor is csalódnunk kell ezen a meccsen a kapuba kerülő lövésünk után. A válaszra majdnem 20 percet kellett várni. Először mintegy 5 perces tanakodás kezdődött, majd jelezték a bírók, időbe telik a videóbíró és az időmérő óra összenézése. A szünet után már a jégen voltak a csapatok, amikor a zebra jelezte, 3-3 az eredmény, Sebők Balázs duplázott.

Óriáis Hetényi-védéssel kezdődött a harmadik harmad, kétszer is kellett az a gyönyörű spárga, megvolt a korong. Domináltunk a következő percekben, ha közel nem is jártunk a negyedik gólhoz, de kontroll alatt volt a meccs. Ám a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, az osztrákok egy jó forgatás után ismét megszerezték a vezetést. Iberer csengette meg a bal vasat, ahonnan befelé távozott a korong. 4-3 a 48. percben. Mentünk tovább, nem lankadtunk, és Sebők közel járt az újabb találatához, az 50. percben középről középtávolról lőhetett, Starkbaum védett. Az 53. percben videóbírózni kellett egy magyar helyzet után, s bár reménykedtünk a helyszínen, gyorsan kiderült, nincs karácsony Gojangban. Egy percre rá Kovács Csaba vitte be a korongot egyedül a harmadba, s ha már hagyták lőni, belőtte a korongot a hosszú felsőbe, Starkbaum csak emelni kezdte a kezét, amikor mi már örülhettünk. 4-4. Kész volt az osztrák csapat, csak kontrára bazíroztak, de ezt jól játszották, Lebler, majd S. Geier tudott veszélyes helyre hatolni, de Hetényi észnél volt, ők pedig pontatlankodtak szerencsére. Még 5 az 5 ellen is felálltunk a támadó harmadban. Az Azari, Benk, Sebők sor dolgozott fantasztikusan a meccs végén is, az 59. percben utóbbi került óriási helyzetbe, de Starkbaum hozta a pontot Ausztriának. Fél percre rá ezt tett velünk Hetényi Zoltán is, Lebler és Hundertpfund akadékoskodott az elképzeléseinkkel, de kapusunk megoldotta a nehézségeket. Nagyon vagány döntést hozott Rich Chernomaz. A feljutás lehetősége érdekében kockáztatott. 48 másodperccel a vége előtt időt kért, lehozta a kapust. 12 másodperccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, 6 a 4 ellen azonban már nem tudtunk kapura lőni, így 60 perc alatt 4-4-re voltunk jók, ami önmagában fantasztikus, még ha el is ment ezzel a feljutási esélyünk. De legyünk őszinték, ezt meg sem érdemeltük volna az első három meccsen mutatott játék alapján. Tehát koncentráljunk a hosszabbításra, és ha tudjuk, emberelőnyben nyerjük meg.

Jól indultunk neki, Hári János előtt volt esély a gólszerzésre, majd 1:14 kettős előnyt harcoltunk ki. Vas Márton, majd Mihály lövése zúgott el a kapu mellett. Korongvesztés után az osztrákok iramodtak meg, Szirányi csak szabálytalankodni tudott, jogos kiállítással ment el az emelt esély a győzelemre. Bartalis még egyenlő létszámban veszélyeztetett, majd jöhetett az egyperces osztrák előny. Koch ment be a kapu elé szabadon, Hetényi érthetetlen módon átért, majd három még komolyabb osztrák lehetőségnél volt helyén a vb legjobb magyar játékosa. Elfáradtunk, nagyon benyomtak minket, Lebler lövésével szemben már nem volt ellenszerünk, 1:15-tel a vége előtt eldőlt a meccs.

Bebizonyosodott, támadni kell, mert elöl csak jó dolgok történhetnek velünk, hátul meg nem. Csapatunk megmutatta, hittel, erővel támadva és játszva bármire képesek vagyunk, vagyis leszünk éveken belül ebben a csoportban. Ez még a vereség után is jó érzés. Hogy még nem tartunk ott, ez meg a valóság. Egy pontot szereztünk azok ellen, akik ellen 37 éve nem. Lehetett volna ennek a meccsnek euforikus vége, de most ennyivel kell beérnünk, ez sem kevés, főleg az eddigi három meccsen látottakhoz képest. Dolgozni kell, szorgalmasan, és akkor egyszer oda érhetünk, amiről most csak álmodni lehet.

Köszönjük ezt az élményt innen, Gojangból és a világ minden részéről, ahonnan követték az eseményeket a magyar hokiszurkolók.

VB, 2014. ápr. 24., csütörtök.
Hetényi: 80,8% (Sevela)
K
Starkbaum: 89,5% (Swette)
Tokaji, Vas M., Sofron, Hári, Bartalis
1
Altmann, Schumnig, Lebler, Koch, Hundertpfund
Gröschl, Szirányi, Nagy, Kóger, Mihály
2
Heinrich, Schlacher, Komarek, Oberkofler, Iberer
Pozsgai, Hüffner, Sebők, Benk, Azari
3
Bacher, Mühlstein, Petrik B., Schiechl, Petrik B.
Varga, Orbán, Kovács, Magosi
4
Peter, Mitterdorfer, Fischer, Geier M., Geier S.
Rich Chernomaz
E
Emanuel Viveiros
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 27:11 HUN PP Bartalis Szirányi
2-0 28:27 HUN Sebők Benk
2-1 31:50 AUT Hundertpfund Lebler
2-2 33:32 AUT Heinrich Koch Hundertpfund
2-3 35:51 AUT PP Heinrich Hundertpfund Koch
3-3 39:59 HUN Sebők Azari Benk
3-4 47:40 AUT Iberer Oberkofler
4-4 53:51 HUN Kovács Magosi Pozsgai
4-5 63:45 AUT PP Lebler Heinrich
38 Kapura lövések száma 26
4 Kiállításpercek 14
Cimkék: ,

Összes (263)

Utolsó hozzászólások

 1.   #258
  szanisz,   

  @szanisz: hozzátenném, h nem játszott rosszabbul, mint az átlag. A speciális játékok viszont végig nevetségesek voltak. Hacsak nem akarjuk azt gondolni, hogy a játékosok ennyire képesek, bizony felmerül a szakmai vezetés felelőssége.. Bár nézhetjük rózsaszín szemüveggel is a hatalmas lehetőség elszalasztását.( Most Japán ellen jól megyünk, sztem ez sem véletlen. Igenis tovább lehetett volna innen jutni).
  Formaidőzítés, felkészülés, összeszoktatás.. Semmiről nem tehet Cherno?

  No mindegy, szerintem maradjon és hajrá magyarok!

 2.   #259
  kerusz,   

  @szanisz: Azért írtál baromságot, mert nem hinném, hogy az MJSZ mint testület az emberelőnyös játékokban vagy Ladányi beválogatásában bármilyen módon is felelős lenne. Elég nagy gáz is lenne, ha bárki az MJSZ alkalmazottai, tisztségviselői közül beleugathatna a szövetségi kapitány dolgába. ha RC úgy gondolja, hogy április 7-én kezdődjön a felkészülés, akkor milyen alapon lenne bárkinek is felhatalmazása előírni azt, hogy már április 1-én költözzenek be az edzőtáborba? Ha RC úgy dönt, hogy x vagy y legyen válogatott, z meg nem, akkor az MJSZ alkalmazottai vagy tisztségviselői közül ki és milyen alapon vehetné magának a jogot és a bátorságot, hogy ezt megkérdőjelezze?

  Hogy lehet bárkitől is felelős munkát elvárni, ha egyébként boldog-boldogtalan, akinek arra semmilyen felhatalmazása nincs, beleugathat abba, hogy mit csinál?

  Az MJSZ (elnökségének) felelőssége ott fogható meg, hogy ő választja a kapitányt, köt vele szerződést, és fogadja el vagy utasítja el a beszámolóját. Hogy ennek mi a jó isten köze lehet az emberelőnyös játékhoz, azt én fel nem foghatom.

 3.   #260
  szanisz,   

  @kerusz: Oké, pongyolán fogalmaztam, de mint az utolsó bekezdésedből látszik, kitaláltad, hogy mire gondoltam.

  Az általam amúgy tisztelt Chernónak közvetlen felelőssége van abban, hogy a speciális sorok hogyan mentek.

  A szövetség pedig jöhet 3 éves tervekkel, de azt sem tudta elérni, hogy a felkészülés elérje a korábbi évek hosszát, legalább azokkal a játékosokkal, akik készen állnak..

  Erre pont a változtatások miatt lett volna hatványozottan szükség.

 4.   #261
  szanisz,   

  @szanisz: merthogy lehet szerződésbe foglalni, hogy mennyi időt kell a csapattal tölteni egy vb-előtt..Erre van példa nyugaton.

 5. 1885*
    #262
  1885*,   

  szanisz: na ez meg a hungarikum, levezőn szöv.kap. Del3-ból feljutottak, hipp-hipp hurrá, és a Magyar Válogatott nem esett ki. Ez volt a Szövetség elvárása, ne sírjunk. Hozta a minimális elvárást.

 6. blackiii a rezidens DJ
    #263
  blackiii,   

  @szanisz, @blackiii: Félreérthető volt, amit írtál. Írtam is fentebb, hogy bocsi.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk