Kezdődik a MOL Liga hajrája

   

Lassan a célegyenesbe fordul a MOL Liga alapszakasza, és az előző évihez hasonló végjáték körvonalazódik. Matematikailag még egy csapat helye sem biztos a legjobb négy között, bár a Dab.Docler talán némileg kényelmesebb helyzetben van. Óriási a tülekedés a középmezőnyben.

Előnye, egy meccsel kevesebbet játszva is, 10 pont a második helyezett Miskolccal szemben, és 18 pont az ötödik HSC Csíkszereda előtt. Mindez akkor, amikor egy-egy csapat legfeljebb már csak 27 pontot tud szerezni, elég soknak számít. A második helyen álló Miskolc 8 pontra van az 5. HSC-től, 16-ra a 6. Ferencvárostól, de a 3. és 4. helyen álló Érsekújvárnak és Brassónak már csak 3, illetve 11 pont az előnye az üldözőktől. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy ismét egy-két pont, vagy pontegyenlőség esetén a direkt összevetés dönthet majd a rájátszásba jutók és az onnan kimaradók között.

Éppen ezért nem haszontalan megnézni, hogy állnak az eddig lezárult párharcok, és melyik csapatnak hogy alakul a hátralevő programja. Négy olyan párosítás van, amelyben az összes meccset lejátszották már a szezonban. A Brassó-HSC rivalizálásnak a román bajnokság szempontjából is jelentősége van. Jobb egymás elleni eredménye miatt a Brassó lesz az első kiemelt a román bajnokság legjobb 4 csapata között, és ha a MOL Liga alapszakasz végén e két klub között pontegyenlőség alakulna ki, akkor kettejük közül is a barcaságiak végeznének előbb.

A Brassó–Ferencváros párharc ennél is szorosabban alakult, a megszerzett pontok azonosak, az összesített gólkülönbség a Ferencvárosnak kedvez. A Miskolc–Érsekújvár párban a borsodiak állnak jobban, és ugyanez a helyzet a Miskolc-UTE összevetésben is, ám ezt nyilvánvalóan zárójelbe tehetjük egyelőre, ennek csak nagyon sokszoros holtverseny esetén lehetne döntő szerepe.

Hétfőn este még egy páros csata befejeződik, lejátsszák a nyolcadik Dab.Docler–Érsekújvár meccset is. Érdekes, hogy a mezőnyt biztosan vezető dunaújvárosiak egyelőre nem állnak jól ebben az összevetésben, eddig 12 pont az Érsekújváré, és 9 a Dunaújvárosé. A gólkülönbség jelenleg 19-19, tehát a képlet roppant egyszerű: ha a Dab.Docler rendes játékidőben nyer, akkor ebben a párban övé lesz az előny, ha az Érsekújvár pontot szerez, akkor viszont a felvidékiek lesznek jobbak a direkt összevetésben.

Lezárult párharcok:
BRA–HSC: pontszám 15-9 a Brassó javára
BRA–FTC: pontszám 12-12, az összesített gólkülönbség 25-23-ra a Ferencvárosnak kedvez
NZA–MIS: pontszám 14-8 a Miskolc javára
MIS–UTE: pontszám 23-1 a Miskolc javára

Ugyanilyen fontos a szurkolói esélylatolgatásokhoz ismerni a hátralevő programot. A sorsolás szeszélye folytán az utolsó játéknapon a már kiesett UTE lesz szabadnapos, így ha minden jól megy, három meccsen is agyonizgulhatják magukat a drukkerek. Addig azonban még mindenkinek hátravan legalább 8 meccse.

Első ránézésre a hétfőn harmadik erdélyi túráját záró Miskolcnak van a legnehezebb dolga. A borsodiak már nem játszanak a papíron legkönnyebb ellenfél UTE ellen, viszont még egyszer visszatérnek majd Csíkszeredába és Brassóba.

Hátralevő mérkőzések:

Dab.Docler (82 pontja van eddig, 9 mérkőzése van hátra/ezeken 27 pontot szerezhet még – a hátralevő meccsek közül 5 otthoni, 4 idegenbeli): NZA (otthon), MIS (idegenben), FTC (o), UTE (o), FTC (i), HSC (i), BRA (i), BRA (o), HSC (o)

Miskolc (72p, 8 mérk/24p – 4 o, 4 i): BRA (i), DAB (o), HSC (o), FTC (i), BRA (i), HSC (i), BRA (o), FTC (o)

Brassó (67p, 8 mérk/24p – 5 o, 3 i): MIS (o), NZA (o), UTE (o), MIS (o), DAB (o), DAB (i), MIS (i), NZA (i)

Nové Zámky (67p, 9 mérk/27p – 4 o, 5 i): DAB (i), FTC (i), HSC (o), BRA (i), HSC (i), UTE (i), FTC (o), UTE (o), BRA (o)

HSC Csíkszereda (64p, 9 mérk/27p – 4 o, 5 i): UTE (i), MIS (i), NZA (i), UTE (o), NZA (o), DAB (o), MIS (o), FTC (i), DAB (i)

Ferencváros (56p, 9 mérk/27p – 5 o – 4 i): UTE (o), NZA (o), DAB (i), MIS (o), DAB (o), NZA (i), UTE (i), HSC (o), MIS (i)

UTE (6p, 8 mérk/24p – 3 o, 5 i): FTC (i), HSC (o), DAB (i), HSC (i), BRA (i), NZA (o), FTC (o), NZA (i)

A Miskolc még háromszor játszik a Brassóval és kétszer a HSC-vel, mind az öt összecsapás jelentősen befolyásolhatja a playoffért folytatott küzdelmet. Ennek első felvonását hétfőn rendezik, eddig a Miskolc két pontot tudott szerezni a Cenk alján, nagy kérdés, hogy a vasárnapi mérkőzés mennyit vett ki Bob Dever tanítványaiból.

Hétfőn a magyarországi Digi Sport 2 a DAB–Érsekújvárt, a romániai pedig a Brassó–Miskolcot közvetíti élőben.

A játéknap másik mérkőzése szintén rangadó lesz a javából, hiszen a ligaelső fogadja a sokáig vezető, ám az utóbbi időben visszaeső Érsekújvárt. Mindkét oldalon kulcskérdés lesz, hogy felépülnek-e a sérültek, illetve hogy Robert Spisák keze munkája mennyire látszik meg a csapaton, könnyen lehet, hogy végül ő lesz a felvidéki csapat idei legnagyobb igazolása.

Este hét órakor kezdődik a forduló harmadik mérkőzése, vagyis az UTE pesterzsébeti vendégjátéka. Nem kell mondani, hogy mekkora tétje van ennek a találkozónak, még ha azt nem a ponttáblázaton jegyzik is. A Ferencváros helyzete nem rózsás, ugyanakkor egyáltalán nem is reménytelen. Nyolc pontot kell hoznia a Brassón és a HSC-n, ha be akar kerülni a legjobb négy közé. Ahhoz, hogy legyen miről beszélni, az UTE elleni két meccs megnyerése a kötelezően megoldandó feladatok közé tartozik. És bár eddig hazai pályán nem jelentett gondot a nagy rivális legyőzése, a Megyeri úton ez korántsem ment simán, sőt, egyszer ki is kaptak. Ancsin Jánoséknak pedig kevés dolog okozhatna nagyobb örömet, mint éppen saját otthonában megfricskázni a zöld-fehéreket.

Brassó–Miskolc 6-3

   

50 percen át nagyon gyengén játszó ellenféllel szemben roppant fontos három pontot szerzett a Brassó. Tovább éleződik a harc a rájátszásért.

Rendkívül rossz felfogásban kezdte a brassói meccset a Miskolc, arra, amit a jégen mutattak, nem nagyon van bocsánat, még akkor sem, ha a borsodiak egy HSC elleni meccsel a lábakban érkeztek, miközben a Brassó pihent vasárnap. A hazaiak egyre másra vezették a támadásaikat, a miskolciaknak viszont láthatóan nehezen sikerült eljutniuk Polc kapuja elé. A vértelen miskolci játékot nemigen lehet külső körülményekkel magyarázni. Mindent elmond az első harmadról a 16-6-os kapura lövési arány a Brassó javára. Nem is csoda, hogy az első brassói emberelőnyt rögtön sikerült is kihasználni Fodor Csanád révén, aki közvetlen közelről emelt Duschek hálójába. A másodikat nem egész két perc múlva Saluga vállalta magára, ő még közelebb juthatott a kapuhoz, mint az első gólnál Fodor, éles szögből emelt a hálóba. A harmadikat Nagy Csaba vállalta magára, középtávolról lőtt, a korong Duschek bárdjáról pattant a hálóba, ez védhető lövésnek látszott.

bramisSIM_0870

Ebben a szellemben folytatódott tovább a mérkőzés a második 20 percben is. Bár sokáig nem esett újabb gól, egyértelműen a hazaiak voltak aktívabbak, még akkor is, ha szűkült a különbség a kaput eltaláló lövések számában. A miskolciak dekoncentráltságát semmi sem bizonyítja jobban, mint a negyedk brassói gól. Duschek és Durco nem értette meg egymást a kapu mögött, Saluga ellopta a korongot, visszapasszolta az alapvonal elé, ahol az érkező Zsóknak csak az üres kapuba kellett találnia. Kicsit később egy brassói kiugrás maradt ki, majd érkezett a miskolci becsületgól, Mastaleriu kiállítása alatt. Hajós keveredett helyzetbe Polc kapuja előtt, és ahogy keresztbekorcsolyázott, első kísérlete besült, ettől viszont minden hazai játékos árnyékra mozdult, a kapu üresen maradt, és Hajós másodszor már nem hibázott.

A harmadik harmadra végre odatette a csontot a Miskolc. Ez eleinte inkább csak abban mutatkozott meg, hogy eltűnt a brassói mezőnyfölény, felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Az 52. percben Gliga lövése jutott át Duscheken, majd Piszarenko kiállítása alatt végre mutatott valamit a Metcalfe-Knox tengely, az 53. percben előbbi passzába az utóbbi tette bele az ütőjét, és Polc köténygólt kapott. Az 54. percben Petres lőtte át Duscheket középtávolról. A Miskolc átállt két sorra, Knoxé minden második cserében bent voltak, nyomasztó lett a vendégek fölénye, ám Polc vezérletével jól állta a sarat a Brassó, egészen az 57.percig. Ekkor Faith ment el a bal szélen, passzába megint Knox tette bele az ütőjét remekül, ezzel három gólra zárkózott a vendégcsapat. A végén Bob Dever időt kért és lehívta Duscheket, de nem sikerült még jobban felzárkózni, maradt a háromgólos brassói előny a 60. perc végén is. Mi pedig csak azt nem értjük, ha a meccs végén tud így is játszani a Miskolc, akkor vajon mit is csináltak a sárga mezesek az első 50 percben? A nullapontos túrával a Miskolc előnye megfogyatkozott, Bob Dever csapata újra kezdheti a mindennapos küzdelmet a rájátszást jelentő alapszakasz végi helyezésért négy vetélytársával.

Kari Rauhanen, ASC Corona Brassó: “Ma reggel nem nézett ki nagyon vidáman a helyzetünk, a fél csapat influenzás, a másik fele sérült. Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy a játékosaim játszottak. Három sorral játszottunk, sok energiával. Néha a csapatszellem hihetetlen dolgokra képes. Most van tíz napunk hogy összeszedjük magunkat, készüljünk a következő meccsekre. A rájátszásba kerülés még nem dőlt el, lépésről lépésre haladunk, meccsről meccsre. Minden győzelem rendkívül fontos nekünk.”

Bob Dever, Miskolci Jegesmedvék: “Nyilvánvaló, hogy nem voltunk készek a meccsre ma este, és nagyon nehéz visszajönni háromgólos hátrányból, ahogy az ma este az első harmad után történt velünk a Brassó ellen. Jó volt a második és a harmadik harmadunk, de az első 20 perc eldöntötte az egészet. Sajnos, ma este a kapusunk sem fogott ki jó napot. Kemény túra volt, de nem lehet mentségünk, mindkét meccset nyernünk kellett volna. Holnap új nap következik, össze kell kapnunk magunkat és előretekinteni a következő mérkőzésekre. “

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1500 néző. Játékvezetők: Csomortani, Gergely, Mathe, Redai.
Polc: 90,3% (Fülöp)
K
Duschek: 83,3% (Gyenes)
Wehrs, Nagy Cs., Saluga, Zsók, Gliga
1
Boyle, Vojtkó, Knox, Metcalfe, Roczanov
Mastaleriu, Hietamaki, Molnár, Fodor, Petres
2
Láda, Durco, Szilágyi, Miskolczi, Faith
Piszarenko, János, Imecs, Bálint, Virág
3
deBruyn, Hegyi, Hajós, Popovics, Tóth
Dumitru, Oprea, Márton, Péter Zs.
4
Budai, Fliszár, Rafaj
Kari Rauhanen
E
Bob Dever
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:57 BRA PP Fodor Nagy Cs. Petres
2-0 12:45 BRA Saluga Gliga
3-0 19:18 BRA Nagy Cs. Saluga Gliga
4-0 37:08 BRA PP Zsók Saluga Gliga
4-1 38:49 MIS PP Hajós Rafaj Popovics
5-1 51:14 BRA Gliga Saluga Zsók
5-2 52:28 MIS PP Knox Metcalfe deBruyn
6-2 53:43 BRA Petres Fodor
6-3 56:20 MIS PP Knox Faith Hegyi
36 Kapura lövések száma 31
8 Kiállításpercek 6

A Brassó–Miskolc képei

 

A Brassó–Miskolc góljai

 

A romániai Digi Sport elkészítette az Erdélyben játszott hétfői MOL Liga-meccs góljairól szóló villámanyagot. Itt látható.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN ÉLŐ
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum