Nem szabad a színvonal rovására bővíteni

 

A HC Nové Zámkyról és a MOL Ligáról adott bőséges interjút az Érsekújvár honlapjának Sucharda Ferenc, a klub elnöke. Miért jött a ligába és meddig marad a felvidéki csapat? Ez is kiderül, miként többek között az is, hogy merre lehetne fejleszteni a MOL Ligát.

Sucharda és az általa vezetett cég néhány éves megszakítással 1998 ősze óta vállal szerepet az érsekújvári jégkorongban, 2009-ben távozott a TJ Lokomotiva Nové Zámkytól. A 11 szezon alatt a csapat különböző neveken feljutott az 1. ligába, és ott megtartotta tagságát. Közben indult a magyar bajnokságban, illetve együttműködött a Ferencvárossal, majd a Budapest Starsszal. 2011 óta a felnőtt csapat új klubban működik tovább, amelynek ismét Sucharda a fő támogatója.

Az új hokiklub 2011 augusztusában 20 évre vette bérbe a 40 éve épült érsekújvári jégcsarnokot. A létesítményhez érdemben a megépülte óta nem nyúltak hozzá, így meglehetősen lerobbant állapotba került. Az átvétel óta igyekeznek a tűzoltás mellett fejleszteni is. Megújult a világítás, az öltözők egy része, a gépészet, a pályatest, új palánk érkezett, és nem tervezetten, ám sürgős munkában megtörtént a borzalmas állapotban levő tető felújítása is. Így is rengeteg minden van még hátra, mire azt lehet mondani, kész a ráncfelvarrás, de a terveket sokszor írják át a váratlanul előbukkanó, kritikus meghibásodások.

Sucharda

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A jövőben sorra kerülnek még a mellékhelyiségek, az öltözők, a közönség számára éttermek, egyéb vendéglátó létesítmények is. Épült egy új parkoló a csarnokhoz, és tárgyalásban állnak a várossal, hogy a mérkőzésekre, közönségkorcsolyázásra legyen autóbuszjárat a csarnokhoz a belvárosból.

Hogy miként kerültek a MOL Ligába, arról így beszél a klubelnök: “2011/12-ben szerettünk volna a szlovák 1. Ligában játszani, de ezt nem tetté lehetővé nekünk, inkább páratlan számú csapattal játszottak. Így feloszlattuk a profi csapatunkat és helyi játékosokkal indultunk a 2. Ligában. A követező szezonban aztán felvették a Prievidzát. Nyilvánvaló volt, hogy nem kezelnek bennünket egyenlően másokkal. Ezért úgy döntöttünk, hogy egyből a MOL Ligába jelentkezünk. Ezt mindenképpen pozitív lépésként értékelem, már az első szezonunkban kiderült, hogy a bajnokság szintje megfelelő és van benne távlati lehetőség. Az első évben a rájátszásba jutottunk, de ott kiestünk. Úgy döntöttünk, hogy folytatjuk, és igyekszünk a liga szintjét növelni, egyben népszerűsíteni a sorozatot. Már a szezon első meccsén majd’ 1500-an voltak a meccsünkön, ami remek szám, sok extraligás csapat is irigykedhet erre. Célunk, hogy a szezon végére meg tudjuk tölteni a csarnokunkat, ami azt jelentené, hogy 3000 néző lenne a meccseinken. Reméljük, sikerülni fog ez, elvégre idén a legmagasabb célokat tűztük ki magunk elé. Most a miénk az egyik legtapasztaltabb csapat a ligában, kíváncsi vagyok, a többiek mit fognak kitalálni, hogyan erősítenek január végéig. Természetesen, ha szükségessé válik, nekünk is lesz erre válaszunk.

Ameddig lehet, maradni szeretnénk a MOL Ligában, de szükséges, hogy a liga működése is egyre professzionálisabb legyen. Jelenleg komoly hiányosságok vannak, elsősorban a játékvezetésben, illetve a bajnokság működésében. De lassanként minden változik a helyes irányba, a ligának és a kluboknak elemi érdekük az előrelépés. Természetesen gondolkodunk egyéb lehetőségeben is, mint az EBEL vagy az Extraliga, de először itt kell sikereseknek lennünk. Nem akarhatunk változtatni, ha nem vagyunk elég sikeresek. Ez az ellenfelek megfelelő tisztelete miatt is így kell legyen. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ezekre a sorozatokra egyelőre anyagilag sem vagyunk felkészülve. Csak akkor lehet ezekről érdemben gondolkodni, ha kellően sikeresek vagyunk, újabb szponzorokat tudunk megnyerni magunknak és a város is a csapat mellé áll.

Ami a B csapatot illeti, az volt a tervünk, hogy megpróbáljuk megnyerni a 2. Ligát, de rá kellett jönnünk, hogy két szék között a padlóra eshetünk, így most már minden erőnkkel a MOL Ligára koncentrálunk. A 2. Ligában szeretnénk tisztességgel és örömmel helytállni, úgyhogy az A csapatból is rendszeresen kapnak segítséget a fiúk.

Ersekujvar

Szeretnénk szorosan együttműködni a városi csapattal, a Lokomotivával az érsekújvári hoki hosszú távú fejlesztése érdekében. Ahogy lesz elegendő fiatal játékos, szeretnénk egy ifi- és egy juniorcsapatot is, hogy megfelelő utánpótlást tudjunk biztosítani az A csapatunk számára. De ez nem könnyű, a folyamatot nem szabad siettetni. Ha más városokból kell idehoznunk játékosokat, akkor az egész ingatag lábakra épül, és csak szórjuk a pénzt a levegőbe. Az első tehát, hogy legyen elég játékos. Ez egy hokicsapat esetében 2-3 kapust és 17-22 mezőnyjátékost jelent. Ha kevesebben vannak, akkor azt kockáztatjuk, hogy nem tudjuk befejezni a szezont. De el fognak jönni a jobb idők, a gyerekek között egyre többen hokiznak, és vannak köztük nagyon tehetségesek is. Ha minden a tervek szerint megy, akkor néhány éven belül elkezdhetünk foglalkozni az ifikkel és a juniorokkal is.

A MOL Liga elég vonzó sorozat, így érdekes módon felkeltette az érdeklődését több szlovákiai csapatnak is. Látják a klubunk fejlődését, a jégcsarnok fejlesztését, és ez a szemükben összekapcsolódik a ligával és annak szponzorával. Pedig a klubunk fejlődése nem kizárólag kötődik ezekhez az anyagiakhoz, a legfontosabb, hogy legyen kellően éles a verseny. Néhány szlovák csapat azt hiszi, a MOL Liga-tagság új szponzort és felújított csarnokot hoz nekik, meg olyan játékosokat, akik megnyerik a bajnokságot. Ez óriási hiba.

A következő szezonban szinte biztosan érkezik a Debrecen, de nem tudom megmondani, hogy ez a ligának jó lesz-e vagy sem. Remélem, kellemesen fogok csalódni, és nem egy újabb UTE érkezik a ligába. Jelenleg úgy látom, hogy magyarországi, illetve romániai csapatokkal nehezen bővíthető a liga akkor, ha nem emeljük fel a légiósok létszámát mondjuk 5-ről 10-re. A liga csapatainak fontos az éles küzdelem. A magyar és a romániai csapatoknak fel kell ismerniük, hogy nem szabad úgy növelni a létszámot, hogy azzal csökken a színvonal. Én azt támogatom, hogy úgy jöjjenek csapatok, hogy azzal nem rontják a színvonalat, nem csökken a meccsek élessége. Egyelőre nincs annyi minőségi magyarországi és romániai játékos, hogy egyszerűen lehessen bővíteni a ligát. Az UTE a példa erre. Mindenki azt várta tőlük, hogy komoly ellenfelek lesznek. Lebecsülni nem lehet őket, de mégis nagyon le vannak szakadva a mezőnytől. A MOL Liga zárt bajnokság, nincs kieső, nincs feljutó, az új csapatok befogadásáról a tagok szavaznak.

Több szlovákiai csapat is erősen érdeklődik a MOL Liga iránt, de attól tartok, ez nem mindenki esetében komoly. Az első kérdés mindig az, mennyi pénzt kapunk. El kell mondjam, hogy a MOL Liga-részvétel nem azért éri meg, mert sok pénzt kapunk a szponzortól. Éppen ezért vagyok szkeptikus, nem nagyon hiszem, hogy még egy csapat jönne Szlovákiából. De ha lenne is ilyen csapat, nem vagyok abban biztos, hogy a szlovák szövetség támogatná, hogy még egy klub elmenjen egy nemzetközi ligába a hazai versenyrendszerből.  Éppen ezért inkább annak volnék a híve, hogy a szlovák 1. Liga és a MOL Liga között jöjjön létre valamiféle együttműködés, akár divíziókra bontva. Nem hinném, hogy a szlovák csapatok számára jó lenne egy olyan sorozat, ahol jelentősen emelkednek a költségeik, ahogy a jelenlegi MOL Ligában lenne ez. Egy ilyen együttműködés mellett viszont nőne a szurkolói érdeklődés, újabb szponzorok jelenhetnének meg, egy ilyen projekt az 1. ligás csapatok számára fontos lenne.

Az első beszélgetéseken már túl vagyunk, és az ünnepek után folytatjuk a tárgyalásokat, hogy elkészüljön egy olyan javaslat, amellyel megjelenhetnénk az 1. ligás és a MOL ligás csapatok előtt. Ha nem söprik le a klubok az asztalról, akkor két éven belül össze lehetne hozni egy ilyen közös sorozatot, amelyhez aztán csatlakozhatnának akár a lengyelek, szlovének is. Ez egy különleges projekt lenne a régióban. Valamit kell nyújtanunk a nézőnek, ha azt akarjuk, hogy bejöjjenek a jégcsarnokokba. Egyedül pedig kevés csapat lenne hajlandó jönni, mert feszített a költségvetésük, és a MOL Liga sokkal drágább, mint az 1. Liga.

Segíteni szeretnénk a bíráskodás színvonalán is. Sok energiába került, hogy Jan Caprnka bíráskodhasson a MOL Ligában. Eleinte voltak erős ellenzői ennek a javaslatnak, például a miskolciak, de mivel nagyon jól sikerült a bemutatkozása, mára eljutottunk oda, hogy mindenki szeretné, ha ő vezetné a mérkőzéseiket. Úgy néz ki, más játékvezetők is szóba kerülhetnek Szlovákiából. Egyszer, a Ferencváros elleni mérkőzésünkön már fújt Peter Stano, aki Extraliga-kerettag és tavaly az U20-as vb döntőjében is közreműködött. Szükséges lenne, hogy több mérkőzésen szóhoz juthassanak a tapasztaltabb szlovák játékvezetők, akik mellett a magyarok is megfelelően fejlődhetnének.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum