Nem szabad a színvonal rovására bővíteni

 

A HC Nové Zámkyról és a MOL Ligáról adott bőséges interjút az Érsekújvár honlapjának Sucharda Ferenc, a klub elnöke. Miért jött a ligába és meddig marad a felvidéki csapat? Ez is kiderül, miként többek között az is, hogy merre lehetne fejleszteni a MOL Ligát.

Sucharda és az általa vezetett cég néhány éves megszakítással 1998 ősze óta vállal szerepet az érsekújvári jégkorongban, 2009-ben távozott a TJ Lokomotiva Nové Zámkytól. A 11 szezon alatt a csapat különböző neveken feljutott az 1. ligába, és ott megtartotta tagságát. Közben indult a magyar bajnokságban, illetve együttműködött a Ferencvárossal, majd a Budapest Starsszal. 2011 óta a felnőtt csapat új klubban működik tovább, amelynek ismét Sucharda a fő támogatója.

Az új hokiklub 2011 augusztusában 20 évre vette bérbe a 40 éve épült érsekújvári jégcsarnokot. A létesítményhez érdemben a megépülte óta nem nyúltak hozzá, így meglehetősen lerobbant állapotba került. Az átvétel óta igyekeznek a tűzoltás mellett fejleszteni is. Megújult a világítás, az öltözők egy része, a gépészet, a pályatest, új palánk érkezett, és nem tervezetten, ám sürgős munkában megtörtént a borzalmas állapotban levő tető felújítása is. Így is rengeteg minden van még hátra, mire azt lehet mondani, kész a ráncfelvarrás, de a terveket sokszor írják át a váratlanul előbukkanó, kritikus meghibásodások.

Sucharda

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A jövőben sorra kerülnek még a mellékhelyiségek, az öltözők, a közönség számára éttermek, egyéb vendéglátó létesítmények is. Épült egy új parkoló a csarnokhoz, és tárgyalásban állnak a várossal, hogy a mérkőzésekre, közönségkorcsolyázásra legyen autóbuszjárat a csarnokhoz a belvárosból.

Hogy miként kerültek a MOL Ligába, arról így beszél a klubelnök: “2011/12-ben szerettünk volna a szlovák 1. Ligában játszani, de ezt nem tetté lehetővé nekünk, inkább páratlan számú csapattal játszottak. Így feloszlattuk a profi csapatunkat és helyi játékosokkal indultunk a 2. Ligában. A követező szezonban aztán felvették a Prievidzát. Nyilvánvaló volt, hogy nem kezelnek bennünket egyenlően másokkal. Ezért úgy döntöttünk, hogy egyből a MOL Ligába jelentkezünk. Ezt mindenképpen pozitív lépésként értékelem, már az első szezonunkban kiderült, hogy a bajnokság szintje megfelelő és van benne távlati lehetőség. Az első évben a rájátszásba jutottunk, de ott kiestünk. Úgy döntöttünk, hogy folytatjuk, és igyekszünk a liga szintjét növelni, egyben népszerűsíteni a sorozatot. Már a szezon első meccsén majd’ 1500-an voltak a meccsünkön, ami remek szám, sok extraligás csapat is irigykedhet erre. Célunk, hogy a szezon végére meg tudjuk tölteni a csarnokunkat, ami azt jelentené, hogy 3000 néző lenne a meccseinken. Reméljük, sikerülni fog ez, elvégre idén a legmagasabb célokat tűztük ki magunk elé. Most a miénk az egyik legtapasztaltabb csapat a ligában, kíváncsi vagyok, a többiek mit fognak kitalálni, hogyan erősítenek január végéig. Természetesen, ha szükségessé válik, nekünk is lesz erre válaszunk.

Ameddig lehet, maradni szeretnénk a MOL Ligában, de szükséges, hogy a liga működése is egyre professzionálisabb legyen. Jelenleg komoly hiányosságok vannak, elsősorban a játékvezetésben, illetve a bajnokság működésében. De lassanként minden változik a helyes irányba, a ligának és a kluboknak elemi érdekük az előrelépés. Természetesen gondolkodunk egyéb lehetőségeben is, mint az EBEL vagy az Extraliga, de először itt kell sikereseknek lennünk. Nem akarhatunk változtatni, ha nem vagyunk elég sikeresek. Ez az ellenfelek megfelelő tisztelete miatt is így kell legyen. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ezekre a sorozatokra egyelőre anyagilag sem vagyunk felkészülve. Csak akkor lehet ezekről érdemben gondolkodni, ha kellően sikeresek vagyunk, újabb szponzorokat tudunk megnyerni magunknak és a város is a csapat mellé áll.

Ami a B csapatot illeti, az volt a tervünk, hogy megpróbáljuk megnyerni a 2. Ligát, de rá kellett jönnünk, hogy két szék között a padlóra eshetünk, így most már minden erőnkkel a MOL Ligára koncentrálunk. A 2. Ligában szeretnénk tisztességgel és örömmel helytállni, úgyhogy az A csapatból is rendszeresen kapnak segítséget a fiúk.

Ersekujvar

Szeretnénk szorosan együttműködni a városi csapattal, a Lokomotivával az érsekújvári hoki hosszú távú fejlesztése érdekében. Ahogy lesz elegendő fiatal játékos, szeretnénk egy ifi- és egy juniorcsapatot is, hogy megfelelő utánpótlást tudjunk biztosítani az A csapatunk számára. De ez nem könnyű, a folyamatot nem szabad siettetni. Ha más városokból kell idehoznunk játékosokat, akkor az egész ingatag lábakra épül, és csak szórjuk a pénzt a levegőbe. Az első tehát, hogy legyen elég játékos. Ez egy hokicsapat esetében 2-3 kapust és 17-22 mezőnyjátékost jelent. Ha kevesebben vannak, akkor azt kockáztatjuk, hogy nem tudjuk befejezni a szezont. De el fognak jönni a jobb idők, a gyerekek között egyre többen hokiznak, és vannak köztük nagyon tehetségesek is. Ha minden a tervek szerint megy, akkor néhány éven belül elkezdhetünk foglalkozni az ifikkel és a juniorokkal is.

A MOL Liga elég vonzó sorozat, így érdekes módon felkeltette az érdeklődését több szlovákiai csapatnak is. Látják a klubunk fejlődését, a jégcsarnok fejlesztését, és ez a szemükben összekapcsolódik a ligával és annak szponzorával. Pedig a klubunk fejlődése nem kizárólag kötődik ezekhez az anyagiakhoz, a legfontosabb, hogy legyen kellően éles a verseny. Néhány szlovák csapat azt hiszi, a MOL Liga-tagság új szponzort és felújított csarnokot hoz nekik, meg olyan játékosokat, akik megnyerik a bajnokságot. Ez óriási hiba.

A következő szezonban szinte biztosan érkezik a Debrecen, de nem tudom megmondani, hogy ez a ligának jó lesz-e vagy sem. Remélem, kellemesen fogok csalódni, és nem egy újabb UTE érkezik a ligába. Jelenleg úgy látom, hogy magyarországi, illetve romániai csapatokkal nehezen bővíthető a liga akkor, ha nem emeljük fel a légiósok létszámát mondjuk 5-ről 10-re. A liga csapatainak fontos az éles küzdelem. A magyar és a romániai csapatoknak fel kell ismerniük, hogy nem szabad úgy növelni a létszámot, hogy azzal csökken a színvonal. Én azt támogatom, hogy úgy jöjjenek csapatok, hogy azzal nem rontják a színvonalat, nem csökken a meccsek élessége. Egyelőre nincs annyi minőségi magyarországi és romániai játékos, hogy egyszerűen lehessen bővíteni a ligát. Az UTE a példa erre. Mindenki azt várta tőlük, hogy komoly ellenfelek lesznek. Lebecsülni nem lehet őket, de mégis nagyon le vannak szakadva a mezőnytől. A MOL Liga zárt bajnokság, nincs kieső, nincs feljutó, az új csapatok befogadásáról a tagok szavaznak.

Több szlovákiai csapat is erősen érdeklődik a MOL Liga iránt, de attól tartok, ez nem mindenki esetében komoly. Az első kérdés mindig az, mennyi pénzt kapunk. El kell mondjam, hogy a MOL Liga-részvétel nem azért éri meg, mert sok pénzt kapunk a szponzortól. Éppen ezért vagyok szkeptikus, nem nagyon hiszem, hogy még egy csapat jönne Szlovákiából. De ha lenne is ilyen csapat, nem vagyok abban biztos, hogy a szlovák szövetség támogatná, hogy még egy klub elmenjen egy nemzetközi ligába a hazai versenyrendszerből.  Éppen ezért inkább annak volnék a híve, hogy a szlovák 1. Liga és a MOL Liga között jöjjön létre valamiféle együttműködés, akár divíziókra bontva. Nem hinném, hogy a szlovák csapatok számára jó lenne egy olyan sorozat, ahol jelentősen emelkednek a költségeik, ahogy a jelenlegi MOL Ligában lenne ez. Egy ilyen együttműködés mellett viszont nőne a szurkolói érdeklődés, újabb szponzorok jelenhetnének meg, egy ilyen projekt az 1. ligás csapatok számára fontos lenne.

Az első beszélgetéseken már túl vagyunk, és az ünnepek után folytatjuk a tárgyalásokat, hogy elkészüljön egy olyan javaslat, amellyel megjelenhetnénk az 1. ligás és a MOL ligás csapatok előtt. Ha nem söprik le a klubok az asztalról, akkor két éven belül össze lehetne hozni egy ilyen közös sorozatot, amelyhez aztán csatlakozhatnának akár a lengyelek, szlovének is. Ez egy különleges projekt lenne a régióban. Valamit kell nyújtanunk a nézőnek, ha azt akarjuk, hogy bejöjjenek a jégcsarnokokba. Egyedül pedig kevés csapat lenne hajlandó jönni, mert feszített a költségvetésük, és a MOL Liga sokkal drágább, mint az 1. Liga.

Segíteni szeretnénk a bíráskodás színvonalán is. Sok energiába került, hogy Jan Caprnka bíráskodhasson a MOL Ligában. Eleinte voltak erős ellenzői ennek a javaslatnak, például a miskolciak, de mivel nagyon jól sikerült a bemutatkozása, mára eljutottunk oda, hogy mindenki szeretné, ha ő vezetné a mérkőzéseiket. Úgy néz ki, más játékvezetők is szóba kerülhetnek Szlovákiából. Egyszer, a Ferencváros elleni mérkőzésünkön már fújt Peter Stano, aki Extraliga-kerettag és tavaly az U20-as vb döntőjében is közreműködött. Szükséges lenne, hogy több mérkőzésen szóhoz juthassanak a tapasztaltabb szlovák játékvezetők, akik mellett a magyarok is megfelelően fejlődhetnének.”

Cimkék: , , ,

Összes (164)

Utolsó hozzászólások

 1. Szabó József
    #159
  Szabó József,   

  @Kcs: Egyet azért ne felejts!
  Két hazai EBEL-csapat nem tud 50-nél több magyar játékost versenyeztetni, a 40-50-es szám is csak akkor tartható, ha a leendő második EBEL-csapat is a Volánhoz hasonló módon kevés légióst alkalmaz.

  A további 4-5 honi MOL-ligás csapat további 80-100 magyar játékost.

  Azaz a következő 2-3 évben 130-150 honi játékost forgathatnak az EBEL-MOL-ligás csapatok.
  1. Ez önmagában is fájdalmasan kevés.
  2. Ennek a 130-150 játékosnak a java nem kopik ki, maximum 40-50 játékos építhető be.
  3. A következő három évben 300-400 játékos érkezhet az utánpótlásból, azaz most kezdődik a 8-10 évvel ezelőtt kiszélesedő utánpótlásmezőny első már most ígéretes hulláma betörni a felnőtt érába.
  4. Így ha túl elitista lesz a versenyeztetés, hiába nevelünk ki 40-50 jó játékost, elveszítünk 250-350 játékost (azaz a hátországot!), köztük akár százon felüli komoly lehetőséggel bíró játékost.

  A komoly OB2 épp ezt a szerepet tölthetné be, mert kizárt, hogy már a következő idényre 2-3 csapattal bővíthető lenne a MOL-liga.

  Azaz a következő 1-2 idényben az OB2 egy jó kis ütköző-zónát alakítana ki, hogy a MOL-liga két év múlva már reálisan 6-7 magyar csapattal tudjon üzemelni.

  A távolabbi jövőben pedig az iszonyatosan megduzzadó felnőtt játékos-mennyiség kiválasztó szerepét tölthetné be, azaz a 6-7 magyar MOL-ligás csapat által forgalmazott 140-160 magyar játékos folyamatos utánpótlását.

 2. peterszky
    #160
  peterszky,   

  @blackiii: Ott a KMH.

 3. blackiii a rezidens DJ
    #161
  blackiii,   

  @peterszky: Jajj, igazad van, őket kishíján el is felejtettem. :-) Mennek ők az EBEL-be az a tuti, de nekünk nem kellenek a sógorok, csak az oroszok. :-)

 4. Crex
    #162
  crex,   

  @Szabó József: szerintem az 1. ligára nem szednének ossze olyan csapatot mint a MOL ligára sikerult.

 5. Szabó József
    #163
  Szabó József,   

  @crex: Ez így van.
  Ezért is nagyobb nívója MOL-ligának az 1. ligánál.

 6. Crex
    #164
  crex,   

  ha sikerülne meggyőzni a Kassát hogy lépjen be a MOL-ligába... ;)

  másik 5let: a szezon után szervezzenek a szponzorok egy mini tornát a MOL liga bajnok, a szlovák 1. liga győztes, a cseh 1. liga győztes között (vagy valami hasonlo szintu csapattal még). érdekes lehetne a konfrontáció. biztoshogy érdekesebb mint a szezon előtti felkészülési meccsek, ahol még rendszer nélkül játszanak a csapatok és próbálgatják az új embereket.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk