Nem kell egységes módszert kényszeríteni senkire

   

A fiatalok sok helyen túl sok időt töltenek a jégen, miközben a jégidőt nem kellően hatékonyan használják ki. Komoly probléma, hogy a jégkorong és az iskola mellett nincs más az életükben. Antal István az előző szezonban az összes magyar utánpótlásműhelyt végiglátogatta. A tapasztalatokról beszélt kendőzetlenül.

Augusztus első hétfőjét azzal kezdtük, hogy összeszedtük azoknak az edzőknek a névsorát, akik a magyar utánpótlás első felében dolgoznak (a második résszel még adósak vagyunk). Tettük ezt azért, mert méltatlanul kevés szó esik róluk, főleg ahhoz képest, mennyire fontos szerepet játszanak ők a magyar jégkorong jövőjében. Ez indított minket arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk nem csak azt, hogy kik ők, hanem hogy milyen munkát végeznek.

Még májusban adtunk hírt arról, hogy az MJSZ megbízásából, a vierumaki jégkorongegyetemen végzett Antal István végezte el 31 magyar utánpótlásműhely szakmai auditját, ami nagyon fontos visszajelzés a magyar jégkorong bázisain végzett munka minőségéről. Akkor az általános tapasztalatok legfontosabbikaként Antal azt emelte ki blogunknak, hogy az olyan kis országoknak, mint a mienk, sokkal több és sokkal szervezettebb munkára van szükségük ahhoz, hogy kézzelfogható fejlődést érjenek el. Kijelenthetjük, hogy jelenleg nincs olyan szakember az országban, aki Antalnál jobban ismerné a magyar műhelyekben folyó szakmai munkát. Így logikusnak tűnt, hogy először hozzá forduljunk. Mivel a májusi beszélgetésben említett részletes auditértékelésre már sor került, ezúttal sokkal konkrétabban tudtunk a tapasztalatokról és a problémákról érdeklődni a szakembernél.

Ma Magyarországon 20-30 műhelyben foglalkoznak komolyan az utánpótlásképzéssel. Mit tapasztalt, mennyit edzenek korosztályonként egy héten? Sok ez vagy kevés? 

Az általam tapasztalt magyarországi gyakorlat sajnos még mindig azt mutatja, hogy az egyesületek nagy részénél az alsóbb korosztályokban túl sokat vannak jégen a gyerekek. A jégkorongra való specializálódás nagyon korán megtörténik. Ez azt jelenti, hogy a gyermekek csak és kizárólag a jégkoronggal foglalkoznak – több helyen ez már az U8/U10-es korosztályra is igaz –, heti 4-5 alkalommal is jeges edzést tartanak számukra, és ehhez még esetenként hozzájönnek a hétvégi mérkőzések is. Hosszú távon ez oda vezethet, hogy a gyermekek korán kiégnek, és mire az ifi, a junior vagy a felnőtt korosztályt elérik, már elhalványul a szenvedély a hoki iránt, a tűz kialszik a szemükből, megunják, és szép lassan kiesnek a sportágból. Szerencsére ugyanakkor egyre több egyesület látja be a korai specializálódás káros mellékhatásait és egyre hatékonyabban kezdenek dolgozni ebbe az irányba.

Hányféle modell létezik erre a világban?

Nálunk az egyes klubok különböző modelleket követnek. Vannak, akik a kanadai, vannak, akik a skandináv módszerre esküsznek, néhány helyen pedig az orosz modellt alkalmazzák. De amint azt az edzők is láthatták az idei szimpóziumon, a kanadai, a finn és a cseh szakemberek is lényegében ugyanazt az irányvonalat vallják, minden modellnek az esszenciája ugyanaz. Vannak természetesen nemzeti karakterjegyek szerinti különbségek, minden nagy nemzet a maga stílusa és szokásai szerint alakítja ki a program végleges formáját. De van egy közös alap, ami nem más, mint az LTAD (Long Term Athlete Development). Ezt a programot egyébként egy magyar ember, Balyi István dolgozta ki. (Az eredeti angol nyelvű anyagot itt találják meg – jkb.hu)

Antal Istvan MJSZ

Külföldi tapasztalatok azt is mutatják, hogy nagyon fontos a regenerálódásra biztosított kellő mennyiségű szabadidő, emellett hogy más sportágakkal is foglalkozzanak a gyerekek. Ezzel hogy állunk?

Természetesen a szakmai audit során nem nyerhettem teljes betekintést minden klub szakmai munkájába, így azt sem tudom, valójában pontosan mikor és mennyi időt biztosítanak a regenerálódásra. Általánosságban az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a tapasztalatok szerint a szabad napok és egyáltalán, az edzések felépítése ritkán halad egy előre kidolgozott terv szerint, inkább az ad hoc munka a jellemző. De szerencsére egyre többen kezdenek terveket kidolgozni és ezek szerint dolgozni. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy egyre több külföldi szakember dolgozik az egyesületek utánpótlásában, másrészt a magyar edzők is egyre több továbbképzésen vesznek részt, és kezdik fejleszteni magukat.

Erre és az egyre professzionálisabb szemléletmód kialakítására saját megélhetésük érdekében van szükség. Ha valaki hosszabb távon gondolkodik ebben a szakmában, ez elengedhetetlen. Ami a más sportágakkal történő foglalkozást illeti, ebben a kérdésben is fejlődő tendenciát mutatnak az edzők. Az ma már vitathatatlan, hogy a gyerekeknek a lehető legtöbb sportágat célszerű űzniük, de legalább hármat. Mindezt egészen 15-16 éves korukig érdemes folytatni. Ez elősegíti az általános fejlődésüket, mozgáskultúrájuk, szem-kéz koordinációjuk, mobilitásuk, agilitásuk teljes kifejlődését.

Sok egyesületben van lehetőség arra, hogy a szakosztályok között más sportágakat is kipróbáljanak a gyerekek, vagy más egyesülettel is össze lehet fogni. De akár maga a jégkorongedző is beavathatja más sportágakba a gyerekeket, vagy hívhat szakembert, aki megtanítja az alapokat, legyen az úszás, kosárlabda, foci, tenisz, harcművészetek vagy bármi egyéb. Nem is feltétlen csak sportban lehet gondolkodni, például a néptánc sok országban javallott kiegészítő mozgásforma a jégkorongozók számára. Nem kell félni attól, hogy elveszítjük a gyermeket, ha elég jó munkát végzünk, a szórakozást ötvözzük a munkával és a fejlődéssel, akkor biztosan megmaradnak a jégkorongnak.

A szövetség hogyan próbál egységes módszertant közvetíteni a klubok felé? Szükséges-e ez egyáltalán?

Nem is kell egységes módszert követni vagy rákényszeríteni bárkire is. Rengeteg különböző módszer van, és ha ezeket rendesen felépítik, akkor mindegyiknek megvan a maga előnye. Emellett minden egyesületnek megvan a saját identitása, van amelyik kanadai, skandináv vagy orosz módszert követ. Nem lehet azt mondani, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. Amint azt már előbb is említettem, a fontos az, hogy az alapok majdnem ugyanazok minden modellben, és szakmailag nagyon tudatosan meg legyenek tervezve, össze legyenek rakva. Tehát bármely modellt is használja az adott egyesület vagy edző, a fontos az, hogy a mindenki által használt alapokat ne hagyja ki.

Ezek a közös alapok nagyon egyszerűek: ne hajszoljuk túl a gyereket, az edző legyen jó pedagógus, ne ordibáljon, ne szitkozódjon a gyerekkel, jégen és szárazon is tartsa szem előtt a gyermekek szükségleteit. Szintén nagyon fontos, hogy a szórakozás minden edzésben legyen benne valamilyen formában. Fontos, hogy a gyerekek játsszanak, játszva is tanuljanak.

A szövetség ennek érdekében próbál minél több továbbképzést tartani, jó példa erre a budapesti világbajnokság alatt tartott szimpózium, Mike Kadar előadása, a Learn To Play program keretében tartott képzések és sok más. E tapasztalatok alapján a következő szezonban is próbálunk minél több és jobb továbbképzést összehozni, ahol rendszerint külföldi szakemberek fognak előadást tartani. Reméljük, hogy az edzők is hajlandóak lesznek ezekre eljönni, és igyekeznek minden kis dologból minél többet tanulni.

Mik a legfontosabb típushibák az edzéseken alkalmazott gyakorlatokban?

A legkomolyabb probléma a jeges edzések rossz kihasználása. Sok klubnál azért tartanak akár 5 jeges edzést, vagy még többet is már 10-12 éves korban, mert véleményük szerint a gyerekek nem fejlődnek ennyi idő alatt sem. Ennek oka az, hogy a jégidő nagyrészt nincs hatékonyan kihasználva, ami ismét csak nagyrészt az edzések tervezettségének hiányával magyarázható. Ez annál is furcsább, mert azt mindenki tudja, hogy a jégidő nagyon drága. Ehhez képest mégis gyakran azt látni, hogy a mini vagy az előkészítő korosztályban tartott edzésen olyan gyakorlatokat tartanak az edzők, ahol 40 gyerek áll a pálya két ellentétes sarkában, sípszóra egy-egy elindul a két sarokból, míg a maradék 38 továbbra is csak áll és vár. A gyerekek szinte körbeállják a jégpálya teljes kerületét. A két játékos dolgozik nagyjából 15 másodpercet, majd beáll a sor végére, ahol 5 perc tétlenség következik. Ilyen esetben egy 50 perces edzést tekintve a gyermek jóformán meg sem izzad, mozgott összesen durván 20 percet és csodálkozunk, hogy nem fejlődik.

Ehelyett inkább az lenne a kívánatos, hogy tartsunk egy jól kidolgozott és felépített köredzést, rengeteg ismétléssel, legalább 6 állomással, minden állomáson 5-7 gyerekkel, akik majdnem folyamatosan dolgoznak. Ezekbe az állomásokba be lehet tenni 4 gyakorlatot és 2 játékot, és máris kemény munka folyik, miközben játék is van. Ugyancsak ide tartozik a munka és a pihenés aránya az edzéseken. A nemzetközi sztenderd szerint, ha egy játékos 60 másodpercet dolgozik, akkor munka után ne álljon többet másfél percnél.

Ez csak egy példa a sokból, amivel a jégidő kihasználását sokkal hatékonyabbá lehetne tenni, a kluboknak lehetne pénzt spórolniuk, a gyermekek pedig mégis sokkal többet fejlődnének. Ebből heti három alkalom bőven elég, emellett ki lehet próbálni más sportokat is.

Az a gyakorlat mennyire jellemző még mindig, hogy az eredményorientáltság miatt a legkisebbeknél is 1-2 soroznak csapatok a meccseken?

A bajnokságban nem vettem részt, nem sok utánpótlás-bajnoki mérkőzést láttam, ezért ebben a kérdésben nem vagyok illetékes válaszolni. Hallomásból értesültem róla, hogy ez még mindig elég elterjedt gyakorlat, sok helyen még a legkisebbeknél is a győzelem a legfontosabb. Ez természetesen roppant káros, hiszen rengeteg később érő játékos van, ők így lemorzsolódhatnak, miközben az U16-ig szárnyaló gyerekek a későbbi visszaesés miatt vonulhatnak vissza csalódottságukban. Ezeknek az edzőknek a figyelmébe ajánlom, hogy gondolják végig, kinek van kedve egész meccseket a kispadon tölteni?!

 

Eddig tartott sorozatunk első része. A következő részben a külföldi példákat, gyakorlatokat igyekszünk ismertetni. Emellett várjuk azon szakemberek hozzászólásait cikk formájában is, akik úgy érzik, van mondani valójuk fentiekkel kapcsolatban. Laikusként pontokba szedtük az Antal Istvánnal történt beszélgetésből a számunkra legfontosabb állításokat, amelyekről mindenképpen érdemes tovább gondolkodni:

1) Vannak nemzeti karakterjegyek a hokiképzésben, de az alapok mindenhol ugyanazok, Oroszországtól Skandinávián át Észak-Amerikáig.

2) Van nemzetközileg elfogadott módszertan, az LTAD (Long Term Athlete Development), bár magyar szakember alkotta e rendszert, mi csak módjával használjuk.

3) A magyar egyesületek többségénél túl korán és túl intenzíven elkezdődik a specializáció, túl sok a jeges program, ami a korai kiégés és a lemorzsolódás miatt káros.

4) Az utóbbi években pozitív tendenciák figyelhetők meg, egyre inkább elmondható, hogy a szakmai minimumot a legtöbb utánpótlás-nevelő egyesületnél elérik Magyarországon.

5) További probléma, hogy sok helyen ritka a tervszerűen felépített edzés, nem tudni, mennyi időt hagynak a regenerálódásra, mennyit foglalkoznak más sportokkal, ami fejleszti az ügyességet, komplexebb sportolóvá teszi a gyerekeket.

6) A pozitív változások egyrészt a külföldi szakemberek beszivárgásának, másrészt a magyar edzők továbbképzésének köszönhető.

7) Nem okvetlen szükséges központi módszertan, az egyéni programok kialakítását meg kell hagyni az egyesületeknél. Mivel az alapok jórészt ugyanazok, de fontos az edzőképzés és a továbbképzés.

8) Sok edző félti más sportágaktól a gyerekeket, pedig a feladat egyszerűnek hangzik, szórakoztatóvá kell tenni a hokiedzéseket.

9) Egyre több jeges edzésen vesznek részt a fiatal játékosok, de sok csapatnál rossz a tréningek hatékonysága. A hatékonyság növelésével csökkenteni lehetne a jégórák számát. Márpedig ez a rendszer adott, ki van találva, csupán alkalmazni kellene.

10) Nehéz kérdés, hogy melyik korosztályban mennyire fontos a győzelem, illetve ennek érdekében mit érdemes megtenni. A 2 sorozás gyakorlata mindenképpen kockázatos mellékhatásokkal jár.

Cimkék: , , ,

Összes (19)

Utolsó hozzászólások

 1.   #14
  csiki drukker,   

  @Starlark: Nem feltétlenül a szülő kell máshova vigye a gyermeket. Ezt, amint a cikkben is írják sok helyen az edző leszervezi a kollágáival. Sőt, ha az edző nem csak edző, hanem testnevelő szakos tanár, akkor főleg a nyári alapozásnál illik megtanítania a gyermeket: úszni, futni - HELYESEN, talaj torna alapjaira, labdajáték stb.
  Ez nem olyan forradalmi dolog! A 80as évek 'elmaradt kommunista" országaiban, mint pl. Románia ez működött sok sport esetén. Pl. sízők nyáron úsztak, futottak, tornásztak, teniszeztek, fociztak. es tették mindezt szakértő irányítása alatt. Voltak közös edzések atlétákkal, cselgáncsosokkal, hokistákkal, biatlonosokkal.
  ÉS nem kellett anyuci külön edzőt, klubot keressen.
  A hoki is egyértelműen szezon sport, itt is meg lehet csinálni, ha van képzett és motivált edző.
  És gyerekként is érdekes volt a legtöbb edzés, kivéve talán a sok 300 méteres sprint :)
  de örvendetes, hogy kezdenek összehangolni, kielemezni, javítani az edzésmódszereket.

 2. Simon Gábor
    #15
  sigabor,   

  Zene füleimnek! Hát, megjöttünk! 1978-ban még három hónap szezon, nyolc hónap szárazon, egy kis jégszínházzal megtűzdelve. Ma fordítva, és arról elmélkedünk, hogy sokat vannak a jégen a gyerekek.Minden egyszerre nem képes fejődni, de legalább van jééééééééééééég!

 3. drFekGabLaj
    #16
  drFekGabLaj,   

  Dunaújvárosban meg lehetne csinálni, hogy az acélborjacskák hoki mellett rendszeresen járjanak az Újvárosi uszodába úszni. Az uszoda kb. 10 percnyi sétára van a Jégcsarnoktól, a sporttagozatos ált. iskolától meg kb. 1 percnyire. Legjobb tudomásom szerint remek izomellazító hatású az úszás, és "élettani" hatása is kiváló, ezt bárki tudja, aki valaha is rendszeresen úszott. Ugyanakkor egész ifikorban végezve remek izontömegnövelő hatású a karizomra, kondizás nélkül is. legalább hetente 2szer be lehetne őket "dobni" a "mélyvízbe", elfáradás esetén meg egy labdát is közéjük vágni, vizilabda gyanújával.

 4. Raon
    #17
  Raon,   

  Azt a mindenségit. Gratula a cikkhez és a hozzászólásokért is. :)

 5. Raon
    #18
  Raon,   

  @cimbitom: > De várom már, hogy egyszer egy magyar sportoló gólöröm közben nem gangnamstyle-lal és egyéb szánalmas amcsi baromsággal égeti magát, hanem lenyom egy szépen kivitelezett kalotaszegi legényes figurát... :)

  Ez egy gyönyörű gondolat, engem megvettél, mostantól én is ennek szurkolok! :)

 6.   #19
  ketturepolainen007,   

  Személy szerint Finnországban müködök utánpótlásedözként. Itt különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél többet mozogjanak a gyerekek a jégen es a jégen kívül is. Gyerekként nem üztem a hokit, ellenben néptáncoltam, és 19 évesen – állítom, ennek köszönhetöen – meg is tanultam szépen korcsolyázni.
  Itt a csapatnál mindig kiemelik, hogy a sokoldalú mozgás a kiemelten fontos gyerekkorban. Heti kettö vagy három jeges edzés elegendö, pláne, ha a gyerekek járnak még más sportágakat is kipróbálnak. A heti négy – öt edzés csak 11 – 12 éves korban jön el, azonban addigra már kialakul egy sokoldalúbb mozgáskultúra, valamint megtanulják, hogy hogyan kell hasznosan kihasználni a jégen töltött idöt, hogyan kell viselkedni.
  A fiataljaink nemzetközi sikerei megmutatják, hogy a magyar gyerekek átmenetileg a világ legjobbjaival vannak egy súlycsoportban, és gyakran gyözedelmeskednek is. Azonban úgy fest, hogy ez csak annak köszönhetö, hogy abban a korosztályban lényegesen többet töltenek jégen. Ez az arány sajnos aztán megfordul, és éppen a 12 – 14 éves kor az, amikor az élmezöny elhúz.
  Azonban, ha korábbi jégkorongjátékosoktól kérdezed, a tánc, mint olyan, szitokszó. De az edzöi kurzusokon a ritmusfeladatokat senki sem tudta megcsinálni rajtam kívül. :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 3-2ÉLŐ
MOL 18:30 TITBEO 2-3ÉLŐ
KK 19:00 GALTYC 0-5ÉLŐ
október 22., szombat
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk