9/13: Sikeres lesz-e Patrick Roy edzőként is?

 

Október elsején az NHL-ben is elkezdődik az alapszakasz. Október elsején az NHL-ben is elkezdődik az alapszakasz. Felvezető sorozatunk kilencedik kérdése.

Az nhl.com összeszedte azt a 13 legfontosabb kérdést, amelyekre az előttünk álló szezon választ fog adni. Egyenként ismertetjük ezeket a kérdéseket, illetve a lehetséges válaszokat.

Fejlődik-e az Avalanche Patrick Roy irányítása alatt?

Mike Vernon, kétszeres Stanley-győztes kapus válaszát ismerjük, ő bízik egykori ellenfele sikerében. Másfelől ha a tavalyi teljesítményt vesszük alapul, a csapat csak egy irányba haladhat: előre. Legutóbb ugyanis utolsó lett az Avalanche, de playoffba az elmúlt három év egyikében sem sikerült jutnia. Ezt a teljesítményt edzőtől függetlenül is felül kell múlni. Roy edzői képességeinek az lesz az igazi fokmérője, hogy mennyivel sikerül túlszárnyalni az elmúlt idényben elért helyezést.

Mindehhez kapott pénzt, paripát, fegyvert, hiszen a játékosállomány húzónevei között találjuk Matt Duchene-t, Gabriel Landeskogot, Ryan O’Reilly-t, Paul Stastnyt és az egyik legígéretesebb újoncot, Nathan MacKinnont. Különösen centerposzton tűnik nagyon élesnek a keret, hiszen az első sorban Duchene, a másodikban Stastny, a harmadikban pedig MacKinnon várható, róluk bátran állítható, hogy bármelyik csapatban megállnák a helyüket.

Colorado Avalanche media day at Pepsi Center

A Duchene, Stastny, Landeskog, O’Reilly, P.A. Parenteau és a Coloradóba nyolc év után visszatérő Alex Tanguay alkotta első két sorban nagy lehetőség van, tőlük joggal várhat sok gólt a szakvezetés. A harmadik sorban pedig MacKinnonhoz csatlakozik a múlt szezont térdsérülése miatt kihagyó Steve Downie.

Elöl tehát nem lehet különösebb probléma, de nézzük meg kicsit alaposabban a hátsó szekciót is. Itt már közel sem tűnik olyan betonbiztosnak az Avalanche kerete. Már tavaly is meggyűlt a csapat baja a stabil védekezéssel, jól mutatja ezt a meccsenként átlagosan kapott 3,12 gól, amivel a nem túl előkelő 27. Helyre fértek oda. A csatársor megerősítése mellett a védelemre már nem maradt elég pénz, így jelenleg abban bízhatnak a csapatnál, hogy Erik Johnson megtalálja régi formáját, míg Tyson Barrie hasonló ütemben fejlődik, mint tavaly, amikor a legtöbb percet jégen töltő játékossá lépett elő csapaton belül, 21 és fél percet is meghaladó jégidejével.

A kapuban továbbra is az a Szemjon Varlamov fog védeni, aki három éve került Washingból Denverbe, és akinek a mutatói három éve folyamatosan romlanak. Meccsenként kapott gólátlaga 2,23-ról 3,02-re, védési hatékonysága 92,4-ről 90,3-ra. Ez természetesen szoros összefüggésben van a védelem ingatagságával kapcsolatban elmondottakkal. Így nem is küldték el Varlamovot, inkább igazoltak hozzá egy kapusedzőt, Francois Allaire személyében. Allaire már Roynak is edzője volt, a második számú kapus, a 36 éves Giguere karrierjét is egyengette, így nem lesz ismeretlen a terep számára. A Varlamov, Giguere, Allaire hármastól azt várják, hogy igyekezzenek stabilizálni hátul a csapatot, ez azonban nem fog menni a védelem közreműködése vagy javulása nélkül.

És akkor itt jön a Roy-faktor. Vajon mire lehet képes a helyi ikon, akivel a Colorado két Stanley-kupát is nyert. Roy újonc az NHL-ben, de az elmúlt nyolc évet a QMJHL-ben töltötte edzőként. Matt Duchene szerint edzőként nagy előnye lehet, hogy holisztikus szemlélete van, hiszen kapusként a támadásokat és a védekezést is testközelből volt alkalma megfigyelni. Nagy kérdés, hogy mindebből mit tud átadni a csapat játékosainak.

A Colorado kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságot jól foglalta össze Matt Duchene az nhl.com-nak, amikor ezt mondta: “Azt hiszem, tapasztalatban még nagyon messze vagyunk attól, hogy playoffcsapat legyünk, de a tehetség és a bennünk rejlő lehetőségek tekintetében megfelelünk az ehhez szükséges kívánalmaknak.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum