Pályára lép Vas J., Szélig és Gőz

   

Szombaton rajtol a francia bajnokság, a Ligue Magnus. A svájci és skandináv légiósaink után ezért most a Franciaországban helyt álló játékosainkat kérdeztük felkészülésről, elvárásról.

Az egyik legnagyobb francia hokiportál, a Hockey Archives előzetes esélylatolgatást végzett a bajnokságban induló 14 csapat között. Ennek során 1?5-ig terjedő skálán értékelték a kapusokat, a védelmet, a támadószekciót és az egyéb körülményeket (szakmai stáb, anyagiak stb.). Nos, szerintük a bajnokság legnagyobb esélyese a Rouen, amely összességében 16,5 pontot kapott a megszerezhető 20-ból. Vas János csapatának erőssége nem meglepő módon a kapusposzt és a csatárok. Mindkét csapatrész 4,5 pontot kapott, a csatárokról azt jegyezték meg, hogy már nem dominálják annyira a kanadai táblázatot, vagyis nem egy-két kiugróan jó teljesítmény a csapat sikerének a záloga, hanem a kiegyenlítetten jól teljesítő sorok. A védelem ezzel szemben csak 3,5 pontos, míg az egyéb körülményeket 4 pontra értékelték.

Szélig Viktor és a Briancon holtversenyben szerezte meg a második helyet a tavalyi döntős Angers-val. Ők 15 pontot kaptak, a brianconi védelem négy pontot, azzal a megjegyzéssel, hogy ebben a csapatrészben Brianconban leghosszabb a kispad a liga csapatai közül. Gőz Balázs csapatát, a Morzine-Avoriaz-t a kiesés elkerüléséért folytatott küzdelemre tartják esélyesnek a szakírók, hiszen 12. helyezett lett. 11 pontja eggyel több, mint az idén feljutott Bresté, vagy a tavaly is a kiesés ellen küzdő Caené. A védelemről, melyet két pontra értékelnek, azt írták, hogy Carl Hudson kivételével kirívóan tapasztalatlan játékosokból áll. Minden adott tehát ahhoz, hogy Gőz bebizonyítsa, meg tudja állni a helyét a Ligue Magnus-ben is. Ha így lesz, jövőre már egy sokkal ambiciózusabb csapatban találhatjuk.

Ami a szombati menetrendet illeti, mindhárom játékosunk otthon kezdi a menetelést és mindhárom meccs fél kilenckor kezdődik. Vasék az Amiens-t fogadják, akiket már legyőztek a felkészülés során. A mérkőzésről ingyenes közvetítés lesz látható a lequipe.fr oldalon. A csapat felkészülése jól sikerült, hiszen minden meccsét megnyerte, azonban mióta élesbe fordultak a dolgok, két mérkőzésen is vereséget szenvedtek: a Szuperkupában éppen a Briancontól, a ligakupában pedig másik nagy riválisuktól, az Angers-től.

Vas Janos Rouen 2

A magyar csatár ezzel együtt optimista, és alig várja a bajnokság kezdetét: “Úgy érzem, nagyon jól sikerült a bajnokságra való felkészülésem. Teljesen beilleszkedtem a csapatba, kiválóan érzem magam Rouenban. Az Amiens ellen gőzerővel fogunk kikorcsolyázni. Kicsit változtattunk a sorokon, a második sor centereként játszom majd a csapatkapitány Thinellel és Rechhel.” A szezon végi célokról ugyanakkor visszafogottabban nyilatkozott: “A szezon még csak most kezdődik, úgyhogy nagyon távoli dolgokkal nem szeretnék még foglalkozni, de tudjuk , hogy itt, Rouenban mindenki az összes meccsen a győzelmet várja, így természetesen én is. A válogatottal való felkészülést mar nagyon várom, borzasztóan izgalmas szezonunk lesz, nagyon kemény meccsekkel tarkítva. Jó lesz novemberben újra felhúzni a válogatott mezt és otthon játszani három meccset.”

Szélig Viktorék a Strasbourgot fogadják, a cél természetesen a győzelem. Ehhez, mint Szélig mondja, minden feltétel adott: “A terveknek megfelelően, jól sikerült a felkészülésünk. A tavalyihoz képest, úgy látom, hogy előrébb tartunk, gyorsabban sikerült közös nevezőre jutniuk az új játékosoknak. Ez meg is látszott az első hivatalos meccsünkön is, ahol a Jankóval felálló Rouent le tudtuk győzni. Persze van még jó pár aspektus, amiben javítanunk kell, ha tartósan eredményesek akarunk lenni, például a helyzeteink kihasználása.”

Szélig helyzete speciális, hiszen nyolcadik szezonját kezdi meg a klubnál, nála régebben csak a brianconi születésű Sebastien Rohat játszik a csapatban. Emiatt természetesen ő nem csak egy játékos a sok közül: “Általában 3 pár hátvéddel játszunk és 4 csatársorral. Az, hogy éppen milyen feladat hárul rám és a társamra, Teddy Trebichet-re, nagyban függ az ellenféltől. Elsősorban a védekezést és a soromat irányítom. A csapaton belül elvárás velem szemben, hogy segítsem a többieket, a csapaton kívül pedig a marketingesünkkel karöltve dolgozom a klub arculatának kialakításán.”

Szelig HUNPOL

Idén a feladatok különlegesen nagyok, mert a brianconi hoki is kerek évfordulóhoz érkezett: “Ez egy különleges szezon számunkra és a brianconi hoki számára is, mert most ünnepli a klub az alapításának 80. évfordulóját. A célunk, hogy méltóképpen emlékezzünk meg erről a szép eseményről. Minden meccsre, minden kiírásban úgy fogunk kimenni, hogy győzni szeretnénk. A válogatott pedig személyemben gyarapodott egy szurkolóval. Remélem, hogy a srácok úgy tudnak majd szerepelni, ahogyan szeretnének. Kívánok ehhez nekik jó szezont és sok szerencsét!”

Gőz Balázsék az idén feljutott Brest ellen játszanak. Ha a már említett francia portál jóslatai helytállónak bizonyulnak, akkor máris nagyon fontos pontokkal lehetnek gazdagabbak Gőzék. A fiatal válogatott hátvéd egyelőre a közvetlenül előtte álló feladatokra koncentrál: “A felkészülésem, úgy gondolom, jól sikerült, bár a csapathoz később csatlakoztam, de sikerült hamar beilleszkednem. Az edző (Tommie Hartogs, aki sokáig volt a holland válogatott szövetségi kapitánya) egyelőre minden szituációban számít rám, úgy érzem, sok játéklehetőséghez fogok jutni idén, ami számomra nagyon fontos. Jó és kiegyensúlyozott teljesítményt akarok nyújtani a szezon alatt, aztán majd úgyis kiderül, kapok-e meghívót a válogatottba. Egyelőre még itt kell jó teljesítményt nyújtanom, egy új környezetben, a válogatott programok még odébb vannak.”

Goz Balazs HUN

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum