Fontos szabályváltozások az EBEL-ben

 

Szombaton 19:15-kor a Dornbirn?Villach mérkőzéssel kezdetét veszi az osztrák bázisú profi liga 2013/14-es idénye. A Fehérvár vasárnap Znojmóban mutatkozik be. Több ponton is módosították az IIHF-játékszabályokat.

Az EBEL kezdete előtt megtartották az osztrák bázisú liga játékvezetői edzőtáborát, amelyről senki nem hiányozhatott. A fizikai teszteken és az elméleti felkészülésen felül a liga játékvezető-főnöke, Lyle Seitz tájékoztatta a résztvevőket az idényben életbe lépő változásokról is. Ezeket foglaljuk össze alant nyájas olvasóink részére.

Ezentúl fegyelmi büntetésként nemcsak 10 perces pihenőket lehet kiosztani a vétkesnek, hanem 2 perces kis büntetések is kiróhatók. Elsősorban a büntetőpad felé korcsolyázó és eközben a büntetésüket a játékvezetőknek nem a szabályok szellemében kommentáló játékosokat szeretnék ezzel sújtani. Ez adott esetben súlyosabb szankció a 10 perces fegyelminél, hiszen a 2 perces kis büntetések emberhátránnyal járnak.

A korongbedobásoknál eddig nem volt megengedett, hogy a játékosok a pakkot a korcsolyájukkal odébb rúgva hozzák el a bulit. Az edzők egyhangú szavazata alapján mostantól ez megengedett lesz. A szabály az, hogy amint a korong a jeget éri, megengedett lesz bármilyen módon megszerezni, akár elrúgni is. Ez az NHL-ben is így van, de teljesen ellentétes az IIHF törekvéseivel.

EBEL birok

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A fejre irányuló támadás megítélése is változik. Mostantól csak azt az akciót minősítik fejre irányuló támadásnak, ahol az erre irányuló szándék világosan felismerhető. Ha tehát egy játékos azután ereszti le a fejét, hogy ellenfelénél felismerhető az a szándék, hogy ütközzön ellene, akkor azt nem lehet fejre irányuló támadásnak minősíteni.

Az előző szezonban bevezetett szabály szerint amennyiben a saját térfélről történő átadás passznak volt minősíthető, nem kellett tilos felszabadítást ítélni. Ezúttal is változtatnak ezen a szabályon. A tilos felszabadítást csak akkor nem fújják le  a jövőben, ha az valóban egy elérhető átadás volt. Ha a védő egyszerűen csak kilövi a korongot a saját térfeléről a támadóharmadba, azt nem lehet átadásnak vagy átadási kísérletnek minősíteni. Ha egy támadójátékos nem a korong megszerzésére törekszik, hanem ellenfelével foglalkozik, akkor ugyancsak tilos felszabadítást kell fújni.

Érvényes a gól egy olyan akcióból, amelynek során a játékvezető is hozzáért a koronghoz, de az nem közvetlenül róla jutott a kapuba. Ilyen eset például, ha egy korong a játékvezetőről egy játékos elé pattan, aki a hálóba lő.

A játékosok is kérték, hogy minden olyan megmozdulást, amely során egy játékos színpadiasan elesik, netán túlreagál történéseket, a lehető legszigorúbban meg kell büntetni. A színészkedést minden eszközzel szeretné megakadályozni a liga.

A büntetőlövéseknél ezentúl kizárólag egy játékvezető dönthet arról, hogy gólt ért-e el a játékos vagy nem. A másodi játékvezető csak abban az esetben dönthet, ha az első elől a rálátást a kapura vezetést végrehajtó játékos akadályozza. Az első játékvezető döntése felülvizsgálható, amennyiben az esetet a második játékvezető másként látta.

Két csarnokban is új rendszer segíti a játékvezetők munkáját. A hivatalos időmérő működését egy a gólkamerákkal szinkronizált kamera rögzíti, ez segíthet majd az utolsó pillanatban esett gólok megítélésében. Ennyivel több, mint az eddigi videóbíró-rendszer. A Servus TV által közvetített felvételen látható óra nem használható az idő lejártának megállapítására.

A szünetek az egész ligában egységesen 17 percesek lesznek. A 17. perc végén a csapatoknak játékra készen kell állniuk. Ez azt jelenti, hogy a 17 perc leteltének másodpercében legalább egy játékosnak a jégen kell várnia a kezdést, miközben a társak láthatóan játékra készen állnak (éppen keverednek fel a jégre). Az edző figyelmét külön felhívták arra, hogy a szünetek idejét pontosan be kell tartani. Hozzá kell tennünk, hogy a fenti szigorítás még mindig lazább az IIHF-szabályoknál, mert hivatalosan 17:00-kor korongbedobás van, aki nincs ott, azt a csapatot a játék késleltetése miatt 2 perccel kell büntetni.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum