Megkezdődött Harand EBEL elleni pere

 

24 ezer eurót követel a ligától az osztrák válogatott csatár, ennyi az elmaradt jövedelme amiatt, hogy ? álláspontja szerint ? az EBEL hátrányosan megkülönbözteti az idősebb játékosokat. Akár a hoki Bosman-ügye is lehet ebből.

Mint arról korábban is írtunkChristoph Harand, a Dornbirn játékosa a bíróságon támadta meg az EBEL-t a pontrendszer miatt, amely hátrányosan megkülönbözteti az idősebb játékosokat. Az első tárgyalás kedden lezajlott, a bécsi bíróság elnapolta az ügyet, ősszel újabb tanúkat is meghallgat, akkor jön a folytatás. Ez a fejlemény mindenképpen jól jön az EBEL-nek, hiszen nyugalomban el tud indulni a 2013/14-es szezon.

Harand a bírósági meghallgatásán elmondta, a pontrendszert senki nem érti. A jelenlegi szabályozás szerint nem a teljesítményen alapul és nem is sportszerű a játékosokkal és a csapatokkal szemben. “Egy bizonyos életkor felett a játékosok egyértelműen hátrányba kerülnek. Én például nem játszottam már másfél éve, de még mindig két pontot érek. Ez számomra felfoghatatlan.” Harand sokszoros osztrák válogatott, világbajnokságon is járt, 2009-ben bajnok lett a Klagenfurttal.

Christopf Harand

A dornbirni helyzetet így érzékeltette a tárgyaláson: “A csapatnál volt 14 légiós. Úgy tudom, a csapat összes pontértéke 61 volt (a liga ügyvédje 59-et említett). Mindig szó volt róla, hogy még egy légiós jön majd. Tudtuk, hogy ehhez valakinek mennie kell, aki legalább 2 pontos. A végén én lettem az (Harand 7 meccset játszott az előző szezonban, mielőtt kitették volna). Volt egy megbeszélésem a csapat menedzserével, aki ott elmondta, hogy a pontértékem miatt nem maradhatok tovább a csapatnál. Dacára annak, hogy a játékomról mindig pozitív visszajelzést kaptam, csalódottan kellett csomagolnom. A menedzser elmondta, ha 1 vagy 0 pontos lettem volna, maradhattam volna.  Írtunk egy levelet a ligának, és kértük a pontszámom mérséklését. Semmi nem történt. Az, hogy a rendszer segítene a fiatalok játékhoz jutásában, teljesen abszurd. A fiatalok rendszerint a cserepadon hőmérőznek, a 0 pontos játékosok jó, ha meccsenként egy vagy két cserében szóhoz jutnak, ahogy az nálunk, Dornbirnban is történt.”

A jogerős ítéletre még várni kell, de az EBEL máris készülhet arra, hogy ha a bíróság Harandnak ad igazat, akkor a jelenlegi pontrendszert kukázhatja. Akárhogy is alakul, ez sok egyéb szempontból sem lenne elhamarkodott lépés.

Ugyanakkor egy másik érdekes kérdés, hogy míg a labdarúgásban nem korlátozhatják a szövetségek az EU-n belüli játékosok számát, addig jégkorongban szinte minden liga határokat szab, ha máshogy nem, akkor az egy mérkőzésen bevethető játékosok maximalizálásával. Ez ha nem is közvetlenül, de közvetetten kifejezetten korlátozó tényező a szerződések tekintetében is. Ez a per nem egészen erre a témakörre irányul, de még nyitott kérdés, hogy hatással lehet-e a jelenlegi gyakorlatra.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum