Nincs akadálya a Tüskecsarnok felújításának

   

Augusztusban kezdődhet az építkezés, a 4000 fős multifunkciós csarnok 2014 nyarára készülhet el. A közbeszerzési felhívás megjelent, telepített jégpálya is helyet kap a létesítményben. Csodaszép látványterveket mutatunk, amelyekből kiderül, miként duplázzák meg a jelenlegi befogadóképességet.

Miután Brüsszel elfogadta az első körös magyarországi intézkedéseket, és kivette hazánkat a túlzottdeficit-eljárás alól, nincs szükség a tartalékmegoldásokra, amely elsősorban a nagyberuházásokat, köztük a Tüskecsarnok rekonstrukcióját érintette volna hátrányosan.

Mint ismeretes, januárban megjelent a közbeszerzési felhívás, akkor azt írtuk, 2014 tavaszára elkészülhet a Tüskecsarnok rekonstrukciója. Némileg csúszott a várt kezdés, így a mobil jégpálya februárt követően is maradhatott a létesítményben.  Majd kiderült, hogy a projekt változása miatt ? az első kiírásban még nem szerepelt az uszoda építése, anélkül 6 milliárdos beruházásról szólt a kommunikáció ? az eredeti pályázatot visszavonták azzal, hogy hamarosan újat írnak ki. Erre végül is a múlt héten került sor.

Tuske nappal

2012 szeptemberében Vígh László, a Nemzeti Sportközpontokat (NSK) irányító kormánybiztos válaszolt az akkor aktuális kérdésekre, a jelenlegi helyzetben is az NSK-hoz fordultunk, hogy első kézből tudjuk meg, miként állnak a dolgok a Tüskecsarnokkal kapcsolatban. Íme a válasz:

“Néhány nappal ezelőtt megjelent a nyílt közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása a “Tüskecsarnok és Uszodakomplexum befejezéséhez kapcsolódó feladatok” elvégzésére.

Az ajánlattételi határidő július 19., a munkaterület átadása, illetve az uszodakomplexum tervezési feladatai legkorábban 2013. augusztus végén kezdődhetnek, és első ütemben a Tüskecsarnok (sportcsarnok) 2014 első félévében, a teljes létesítmény (az új uszodával együtt) pedig 2015 első félévében készülhet el.

A Tüskecsarnok központi, 4000 fős nagyterme hazai és nemzetközi sportesemények, kulturális rendezvények, így koncertek és kiállítások helyszíne lehet. A föld alá süllyesztett kisebb munkacsarnokokat pedig edzésre, felkészülésre használhatják a profi versenyzők, valamint a diákok és egyetemisták. Rajtuk kívül a sportos kikapcsolódásra vágyó szabadidős sportolókat ? különös tekintettel a főváros XI. kerületének lakóira ? is várja majd a Tüskecsarnok, amelyben helyet kap fitneszterem, fallabdapálya, mászófal, internetkávézó, sőt edzéstervezési, élettani tanácsokat is kaphatnak a létesítmény használói.

A műszaki felszereltség egyik érdekessége, hogy a központi aréna cserélhető burkolatot kap, ezzel gyakorlatilag az összes teremben űzhető sportág versenyeinek megrendezésére alkalmas lesz. Beépítik a jégkészítéshez szükséges gépeket és vezetékeket is, így a Tüskecsarnok a jeges sportágak eseményeinek is otthont adhat. A létesítmény alatt kétszintes mélygarázs épül, ami megszüntetheti a környék parkolási problémáit.

További különlegesség, hogy a csarnok tüskéi speciális éjszakai világítást kapnak, ezzel a tervezők reményei szerint Budapest egyik új látványossága lehet az épület.

Tuske ejszaka

Az uszodakomplexumban a nemzetközi előírásoknak megfelelő 50 méteres versenymedence lesz, 1000 fős lelátóval. Emellett épül egy 25×10 méteres állítható mélységű bemelegítő medence is az új létesítményben.”

A látványterveket bővebben itt tekinthetik meg. Ahogy a felső tervképen látható alább, a lelátókat a jelenlegihez képest jelentősen magasabbra húzzák fel, mi több, egy felső páholyt is kialakítanak. Ha az érdeklődés megkívánja, a kapuk mögé nem székeket raknak, hanem állóhelyeket alakítanak ki.  Az alsó fotó a jelenlegi állapotot tükrözi. Érdemes megnézni, 2011 nyarán hogy nézett ki az akkor másfél évtizede pusztuló épület.

Tuske belso

tuskecsarnok

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum