Február végéig maradhat a jégpálya a Tüskecsarnokban

   

A Tüskecsarnok nem jégcsarnok, hanem egy 4000 férőhelyes multifunkcionális létesítmény lesz, 6 milliárd forintból. Az áprilisban megnyitott jégpályát az építkezés idejére elbontják, sorsa kérdéses. Újra van gödörkérdés a fővárosban. A kormánybiztost kérdeztük.

– A jelenlegi jégkorongpálya legalább meddig állhat a csarnokban? – kérdeztük Vígh Lászlót, a Nemzeti Sportközpontokat (NSK) irányító kormánybiztost.

– Ezekben a hetekben – az előzetes ütemtervnek megfelelően – a Tüskecsarnok befejezésének tervezése zajlik, az építkezés várhatóan jövő év elején indul. A Nemzeti Sportközpontok szerette volna, ha a munkák tényleges elkezdéséig is ki tudják használni a sportolók a félkész létesítményt, így került egy bérleti konstrukció révén a csarnokba a mostani jégpálya. A szerződés 2013. február 28-ig szól, addig biztosan a helyén maradhat a pálya. Fontos azonban tudni, hogy a 2014 első felére tervezett átadás után a Tüskecsarnok nem jégcsarnokként üzemel majd tovább, hanem egy multifunkcionális létesítményként, amelyik reményeink szerint az egyetemi és főiskola sportélet új fellegvára lesz, és természetesen a sportos közegben kikapcsolódni vágyó budapestiek is élvezhetik majd a szolgáltatásait.

– A multifunkciós felhasználás szükségessé teszi, hogy a jégpályát elbontsák?

– Az építkezés folytatása nem teszi lehetővé, hogy 2013 tavasztól a jelenlegi helyén tovább működjön a jégpálya. Ez ugyanis balesetveszélyes lenne és a munkát is zavarná.

– Hol kerül felállításra a jelenlegi jégpálya?

– A jelenleg a Tüskecsarnokba telepített mobil jégpálya nem az NSK, hanem a bérlő tulajdona, így ő tud majd dönteni arról, hogy a bérleti szerződés lejárta után, hol működteti tovább a pályát. Az NSK a vonatkozó jogi környezetnek megfelelő eljárásrend mellett sportszakmai, illetve piaci igény esetén kész a további együttműködésre.

– Van arra vonatkozó terv, hogy esetleg alkalmanként letakarják, és úgy használják száraz sportágakra?

– A jeges sportok, így például a jégkorongszövetség vezetői is kérték néhány hónappal ezelőtt, hogy 2014 után minél több időt lehessen jég az új Tüskecsarnokban. Még vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy érdemes-e állandó jégfelületet kialakítani, és ezt szükség esetén speciális szigetelő burkolattal letakarni, hogy a többi sporteseményt a “jég hátán” lehessen megrendezni.

– A meglévő félkész termekben milyen funkciókat kívánnak megvalósítani?

– A Tüskecsarnokban központi arénája gyakorlatilag az összes teremben űzhető sportág versenyeinek a megrendezésére alkalmas lesz, a lelátókon – eseménytől függően – akár 4000 néző is elfér majd. A hat kisebb munkacsarnokot pedig edzésre, felkészülésre használhatják a különböző sportágak profi és amatőr képviselői.

– Az eredetileg uszodának szánt, jelenleg gödörként álló területen végeznek majd beruházást?

– Még nincs végleges döntés a gödör hasznosításáról.

– Mikor kezdődik a ma már kormányrendeletben is rögzített több milliárd forintos beruházás kivitelezése?

– A kormány márciusi döntésével egy 16 éves problémát oldott meg: a Tüskecsarnok beruházása ugyanis 1993-ban indult, eredetileg az 1996-ra tervezett budapesti Expóra épült, de azóta sem készült el. Az építkezés 2013 elején indulhat, az 5,9 milliárd forintos beruházással megvalósuló új sportkomplexum átadása 2014 első felében várható.

– Szeptembertől lehet utánpótlás- és női mérkőzéseket rendezni a Tüskecsarnokban? (Tudni kell, hogy jelenleg is kerítések és felvonulási terület található a csarnok környezetében, tehát fontos kérdés, hogy a nézők és a szülők bemehetnek-e a lelátóra – F. K.)

– Jelenleg még folyik az egyeztetés a hatóságokkal, hiszen a korábban megkapott működési engedély csak korlátozott számú ember egyidejű tartózkodását engedélyezte az ideiglenes létesítmény területén.

A Tüskecsarnok-projektről további információkat itt találnak.

A kialakult helyzetben a jégpálya tulajdonosának képviseletében Preisinger Gábort, a Kanadai-Magyar Hokiklub SE (KMH Budapest) ellenőrző-bizottsági elnökét kérdeztük a terveikről. “A pontos időpont még nem született meg, az biztos, hogy amint útjában áll a kivitelezésnek, el kell bontanunk a jégpályát. Azt gondolom, ez a szezon végigmegy így, a Tüskecsarnokban marad a jégpálya, és feltett szándékunk, hogy ezt követően is a 11. kerületben marad. Szeretnénk, ha a felújítást követően is lenne jégpálya a Tüskecsarnok területén, ezért ez az első számú tervünk.

A B terv szerint valahol máshol üzemeltetjük fedett jégpályaként a kerületben. Mivel bontással együtt 10 nap alatt lehet áttelepíteni a pályatestet és a teljes technikai rendszert, ezért egy költözés sem okoz semmilyen gondot. Nagy igény mutatkozik a kerületben a jégpálya iránt. Még el sem kezdődött a tanév, máris több mint 30 osztály jelentkezett be a hét 5 napjára jégkorongoktatásra.

Erős önkormányzati támogatást kaptunk, a jégkorongsportot kiemelten kezeli a kerület vezetése, az iskolák a jégkorongoktatást a tanrendbe illesztik. Ezért azt gondolom, megkerülhetetlen kérdés, hogy mi lesz a jégpálya sorsa a Tüskecsarnok felújítása után. Folyamatosan felvetjük a megfelelő helyeken, hogy mikor lehet meghosszabbítani a szezon vége felé lejáró szerződést.”

Cimkék: , , , ,

Összes (17)

Utolsó hozzászólások

 1. Kikiller
    #12
  Kikiller,   

  Hát nagyon sajnálom...úgy örültem neki amikor anno átadták benne a jeget, szentül meg voltam győződve hogy ha befejezik a csarnokot akkor egy jégpalotához hasonló színvonalú létesítmény lesz belőle, erre tessék.Nem is tudom hogy mit várunk a jégkorong sporttól Magyarországon ha akkor amikor lehetőség nyílik rá,főleg ilyen akkor infrastrukturálisan nem fejlesztjük.

 2.   #13
  imij6262,   

  Szerintem sokan fordítva látjátok a dolgot.
  1. itt állt egy félkész sportlétesítmény 16 évig, most végre valaki befejezi
  2. a 16 év alatt már az őrzése is sok-sok (tíz)millióba került
  3. amíg készülnek a tervek, addig ideiglenesen lehetővé tették, hogy működjön benne egy mobil jégpálya; Azt is megtehették volna, hogy marad lezárva a terület és majd 2014-ben megnyitják. Azt soha senki nem mondta, hogy a Tüskecsarnok egy jégcsarnok. 16 éves sem annak készült és most sem.
  4. Örüljünk, hogy addig is járhatnak ide a srácok korizni!
  5. Legalább mi örüljünk, hogy épülnek sportlétesítmények. "Az ebből mennyi lélegeztetőgépet lehetett volna venni" kijelentéseket meg hagyjuk meg pl. azoknak, akik 16 évig nem fejezték be az építkezést és hagyták lerohadni a vasbeton bunkert.

 3. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #14
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @kerusz: tok logikus amit mondasz, de hol fognak edzeni a gyerekek? bocsanat, hogy nem erdekel az egyetemi es a tomegsport, csak az hogy evek ota zarandokol a gyerekem, mert nincs (eleg?) jegpalya a varosban (keruletben?)

  zugloikent kopkodtem mikor a tuskebe "koltoztunk" aztan belenyugodtam: legalabb van ahova menni. most megint kezdodik majd a bizonytalankodas...

 4. Kikiller
    #15
  Kikiller,   

  @imij6262: Persze örüljünk de minek is?Még 1 kosárpályának?vagy még 1 kézilabda pályának?
  Jól látszik hogy igenis szükség lenne még 1 fedett állandó jégcsarnokra Budapesten és itt nem a sátras tákolmányokra gondolok mert azokat kis túlzás jégcsarnoknak nevezni.

 5. csiszi
    #17
  csiszi,   

  Nézzük a dolgot pozitívan, az A terv még mindig az, hogy lesz jégpálya a Tüskében, és a cikk alapján ettől az NSK sem zárkózik el teljesen.

  Inkább azon kéne gondolkodni, hogy mit lehetne tenni "nyomásgyakorlásként"? Nem lenne például jó ötlet valamelyik szombaton csinálni egy demonstrációs célú közönségkorit, ahova meghívnának mindenkit aki szeretne jeget látni az új Tüskében? Csak pár légbőlkapott ötlet:
  * kitenni egy A3-as plakátot minden pesti csapat öltözőjében (két A4-es lap nyomtatható példányát szétküldeni)
  * meghirdetni minden baráti felületen (jkb, icehockey.hu, pakk, jégkorong magazin)
  * elhívni 1-2 válogatott játékost
  * kitalálni valami formációt mint a CM-nek a bringaemelés
  * ezt felvenni a valószínű tömegnyomorral együtt videóra, összevágni erről egy rövid videót
  * az olimpiai selejtező környékére időzíteni az egészet, így talán a sajtóvisszhang is nagyobb lenne
  * a videót egy halom aláírással együtt elküldeni minden illetékesnek (NSK, kerületi polgármester, egyetem dékánja)

  Mi amatőrként éjjel f11-re járunk oda, mert egyszerűen nincs más könnyen megközelíthető és szabad nagypálya (még itt is csak ilyen későn), szívesen segítek bármiben, de szinte biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk