Hoki a topon

   

A magyar bajnokságok közül a jégkorongé a legnézettebb rájátszás, a MOL Liga-playoff közel kétezres átlagnézőszámának nincs párja a hazában.

Az nso.hu-n üzemelő Zola Blogja kiváló összesítést készített a sportnapilap adataiból. Ebből is kiderül, hogy a MOL Ligát nagyon szeretik a nézők. Az összeállítás a látványsportágak bajnokságainak nézőszámait hasonlítja össze egymással ? természetesen a külön kategóriába sorolandó labdarúgás kivételével ?, ráadásul mindezt az elmúlt három évet feldolgozva teszi, tehát a dinamika is nyomon követhető. A csapatsportágak népszerűsége leginkább a nézőszámokból mérhető le, ezért is fontos kimutatás ez.

DABMIS 9

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Az adattengerből sok minden leszűrhető. Az átlagos nézőszámot két liga tudta növelni a mögöttünk hagyott szezonban, a férfi kézilabda mellett a MOL Liga. Az össznézőszámot tekintve még kedvezőbb a kép kedvenc sportágunk számára, a vízilabda enyhe növekedése mellett a jégkorong MOL Liga meredek emelkedése látszik, minden más bajnokságban csökkent az éves összesített nézőszám. Látható, hogy a jégkorongliga egy év alatt két hellyel tornázta fel magát, a 4. pozícióról a 2.-ra jött előre. Már csak a férfi kosárlabda-bajnokság áll előtte, igaz, tetemes különbséggel. Ez természetesen a magasabb mérkőzésszámnak is köszönhető.

Érdekes, hogy mindegyik sportágban alapszakaszra és rájátszásra tagolódik a bajnoki idény. A szerző a kettőt különválasztva is vizsgálja a nézőszámokat. Az alapszakasz számairól már a Jégkorongblogon is írtunk a liga hivatalos adatai alapján, és megállapítottuk, hogy ott is látványos növekedés történt a MOL Ligában. Ami igazán kellemes meglepetésként érheti a jégkorongszurkolókat, az az, hogy a rájátszásban egyértelműen a MOL Liga viszi a pálmát. Közel 2000-es meccsenkénti átlagával kiemelkedően a leglátogatottabb bajnokság a playoffban, az adat közel a duplája a sorban következő férfi kézilabdának (kb. 1200) és kosárlabdának (1100 körüli), a többieket (női kosár és kézi, férfi vízilabda) pedig még jelentősebben múlja felül. Csak összehasonlításképpen írjuk ide, hogy a labdarúgó NB I. legutóbbi idényében 2728 fő volt a meccsenkénti nézőszám, ez az adat az egész szezonra vonatkozik, nincs rájátszás.

Ehhez mindképpen hozzá kell tennünk, ezt az eredményt úgy érte el a MOL Liga, hogy egyrészt a legjobb magyar csapat, a Sapa Fehérvár AV19 a konkurens bajnokságban, az osztrák bázisú EBEL-ben játszik, másrészt pedig a két tradicionális, nagy tömegeket vonzó hokis párharc, az FTC?UTE és a Volán?Dunaújváros különböző okok miatt évek óta nem jön létre a rájátszásban. Ez azt is jelenti, hogy bár az elért eredmények jók, de vannak még kihasználatlan források az adatok további fényesítése tekintetében.

(Minderre Szittyavezír nevű nyájas olvasónk kommentje hívta fel figyelmünket, köszönettel tartozunk érte.)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum