MHÉ

   

Az, hogy a Docler Budapest jelentkezését nem fogadta el az EBEL, kiváló alkalmat kínál arra, hogy végre végiggondoljunk néhány nagyon fontos dolgot. Persze csak azután, hogy rendesen kidühöngtük magunkat. De erre épp elég volt egy éjszaka, úgyhogy lássuk.

Meg sem kellett várnom a konkrét döntésről szóló híreket, már az elutasítás valószínűvé válásakor azt gondoltam, mondtam – szűk körben –, hogy ha ilyen szemetek azok ott, akkor igazából a Fehérvárnak is vissza kellene lépnie a bajnokságtól. Menjenek az osztrákok a pokolba, morfondíroztam, a napnál világosabb, hogy egyfelől szívatnak bennünket, másfelől félnek tőlünk, nem akarnak maguk mellé emelni, hogy eggyel több komoly riválisuk legyen az A csoportért folytatott rendszeres küzdelmükben. Ahol lehet, kiszúrnak velünk, a Dab.Doclert másodszor alázták meg, előbb a Nationalligából túrták ki, most az EBEL-be nem kellenek, plusz az U20-as és az U18-as aspiránsainkat is bokáztatják összevissza.

Én sem ismerem ezeknek a döntéseknek a valós mozgatórugóit, az egyes klubok motivációját, de péntek reggelre enélkül is sikerült lehiggadnom valamelyest. Sajnos nincs abban semmi csodálatos, hogy nyugatról úgy tekintenek keletre, ahogy mellesleg mi is tesszük. Az a helyzet, hogy csámpás rokon vagyunk, akinek messze erőn felül kell teljesítenie, akinek nagyon-nagyon meggyőzőnek kell lennie, hogy elhiggyék neki, van benne spiritusz. Ez az EBEL-sztori egy-két szempontból kísértetiesen emlékeztet a Vasas-ügyre. Előállt egy klub, amelynek nem sikerült megváltania a világot az osztrák másodvonalban, amelynek – itt most mindegy, miért – nincsenek válogatott játékosai, és amely egy valóban kicsi csarnokkal tudott csak pályázni. Mondom, ez nem az én nézőpontom – az enyém egészen másmilyen –, de egy ilyen nézőpontnak is van realitása. Felvethető, hogy az osztrákok még csak meg sem akartak győződni a jelentkező valós tőkeerejéről, tudásáról, fejlődőképességéről, lehet és kell is kárhoztatni őket emiatt, nem mentegetni akarom a döntést. Csak annyit akarok mondani: az összeesküvés-elméleteket érdemes félredobni ott, ahol inkább az okos és előremutató következtetések levonásának van helye és ideje.

DAB unneples

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

A Dab.Doclert 2013-ban az ország legperspektivikusabb klubjának látom – párban a Volánnal –, természetesen akkor, ha a főszponzor lelkesedését nem ingatják meg a történtek. Egy ilyen klubnak egyszerűen muszáj hosszú távon gondolkodnia. Látható, hogy az utóbbi években ez már így volt, remélhető, hogy így is marad. Nem ugyanaz megvédeni egy Mol Liga-bajnoki címet, mint helytállni az EBEL-ben, felépíteni a magyar Salzburgot, minden szezon számít, ám kárba veszett idők nincsenek. Minden pillanatot ki lehet és ki kell használni az építkezésre.

Építkezésre óriási szükség van. A szó szoros és átvitt értelmében is. A Docler-pályázat bukásának egyik oka, hogy Azari Zsolték nem tudtak hibátlan létesítménnyel előállni. A dunaújvárosi csarnok jobb, mint a Fehérváré, de a város nem kellett az osztrákoknak, ez a lokálpatriótáknak szomorú hír, de nincs mit tenni. A káposztásmegyeri pálya sem rossz, de kicsi. Nincs más hátra, fel kell építeni egy rendes, korszerű, minden igényt kielégítő nemzeti jégcsarnokot. Budapesten vagy a közvetlen közelében, úgy, hogy az az újvárosiaknak és a fehérváriaknak is könnyen megközelíthető legyen. Öt-hatezer fős befogadóképességgel, 21. századi körülményekkel.

Utópia? Akkor, amikor a kormány leállíthatja a stadionfejlesztéseket, annak tűnhet, szerintem mégsem az. A TAO harmadik szezonja következik, és mindannyian tudjuk, hogy a befolyó pénzek nem kis része szétfolyik, felszerelésre, bérfejlesztésre, apróságokra, cseprőségekre megy. Ahelyett, hogy nagyot álmodnánk és még nagyobbat cselekednénk általa. Menne, mehetne ez, pláne, ha a magántőke is beszállna. Ez nemcsak a két kirakatklubnak lenne, lehetne jó, a sportág egésze profitálhatna belőle. Lehetne vb-t, EIHC-tornákat rendezni benne, sőt – hadd szaladjak előre éretlenül – egy KHL-jelentkezést is lehetne rá alapozni a későbbiekben. És a jégkorongra alkalmatlan, fogalmatlan, az érvekre érzéketlen vezetésű Arénával sem kellene egyezkedni minden alkalommal.

Mindez nem történhet meg anélkül, hogy az egész magyar jégkorong végre egy asztalhoz üljön, megálmodni és összerakni egy minden részletre kiterjedő stratégiát. Ma partizánkodnak a legtöbben, aminek jó oldala is van, a verseny visz előre, az Ocskay–Azari rivalizálásnak rengeteg a pozitív hozadéka. Csakhogy versenyezni úgy is lehet, hogy világosak a keretfeltélek, a kompetenciák, a rövid, közép- és hosszú távú célok. Úgy, hogy tudjuk, milyen utánpótlás-nevelést, korosztályos versenyeztetést akarunk – ide kívánkozik: az ifi- és juniorstuktúrákat nem szabad szétverni, nem vagyunk gyengébbek, mint a szomszéd, akihez vágyunk –, úgy, hogy tisztában vagyunk vele, mire jó a Mol Liga, úgy, hogy helyén kezeljük az EBEL értékét és hatásait. Valamint úgy, hogy meg tudjuk értetni a jégkorongot nálunk sokkal kevésbé ismerőkkel is, miért van pont a mi kultúránkban a legtöbb kraft és potenciál a mai Magyarországon.

Hogy mi a Magyar Hoki Érdeke, azt nem én fogom megmondani, nem is a Jégkorongblog. A Magyar Hoki Érdeke azokból az érdekekből tevődik össze, amelyek nem mennek szembe mások érdekeivel. Lehet, hogy ez körmönfontan hangzik, de végső soron így van: jó létesítmények, jó körülmények, jó utánpótlás, erős klubok, erős saját bajnokság, regionalitás. Hogy a sor végén mi lesz, nem tudjuk, majd meglátjuk. Mármint, egy igazán jó válogatott mellett, mert az lesz, biztosan.

Egy fix: nekünk, szurkolóknak jó csapatokra és jó meccsekre van szükségünk. 21. századi hokira, 21. századi körülmények között. Nem kérdés, hogy ehhez rengeteget kell tenni. A tökörészés ideje lejárt, csak az együtt gondolkodás visz előre. Nekem személy szerint kevés is lenne amúgy, ha csak utolérni szeretnénk az osztrákokat, meg akarom előzni őket. Szerintem álljunk hozzá így, és hajrá.

Cimkék: , , ,

Összes (124)

Utolsó hozzászólások

 1. sandy
    #119
  sandy,   

  az időpontok kicsit összemosódtak és bocs a késői válaszért.
  én is örülnék ha a mol liga több támogatóval 1re nívósabb liga lenne.
  1 volán szintű csapatot kell összerakni és annak költségvetését ismerjük. ha színvonalas bajnokságot akarunk legyen ez a határ. A mol liga felsőháza se tart még itt, a sógoroknál ez alsóház..
  viszont az elvárjuk (én biztos), hogy az elitben legyünk és persze jó lenne az is, ha Pesten lenne 1 jó csapat. a fiatalokat 2 ebel csapattal már "jómunkára" foghatjuk és ha a mol liga beérik
  (utánpótlás 1re több felnőttkorú játékos,magasabb költségvetés,több egyesület) akkor beindul sóbiznisz. az egyik a közeljövő a másik meg ami utána jön :)
  persze ez lehet nem jó irány, de befolyásolni nem tudjuk és jelenleg 4 magyar csapattal (5) felesleges mhézni. voltam idén patriot meccsen és többx ute meccsen is. minde2 fiatal csapat. nem az a baj, hogy az ute itt tart, hanem, hogy a rengeteg 4 cspatunk közül az 1ik.. idő kell.
  nem állítottam, hogy az osztrák hoki előtte sehol nem járt, de az ebelt a red bull meglökte rendesen, 1 nívós ligát csinált
  sok pénzt invesztált a Salzburgba és ennek okán a többi csapatot is feljesztésre kényszerítette, most ebben mi a nem igaz?
  ott megvoltak a körülmények, ami nálunk még nincs meg de idővel meglehet.
  hajráhajrá

 2.   #120
  kerusz,   

  @Vimpel: Figyelj már, eszet osztani általánosságok szintjén mindenki remekül tud, így Te is. Ennek így semmi értelme. Úgy teszel, mintha tudnád a tutit, aztán bacol megmondani, hadd' gebedjünk meg a kíváncsiságtól. Gyerünk, segíts megtalálni a súlypontokat, mint annó Sárköziék!

 3. Szabó József
    #121
  Szabó József,   

  @kerusz: Szeretném kérdezni, hogy várható-e önálló honlap a ligának?
  Nagyon jó lenne.

  A további részletek ügyében nem zavarlak, előbb-utóbb úgy is kiderül.

  Ami MHÉ oldalról mindennél jobban izgat, az OB2 és OB3 valamint a hazai U20 és U18 jövő éve.

 4. Vimpel
    #122
  Vimpel,   

  @kerusz: figyelek és én kérek elnézést az elhamarkodott, általánosságokban mozgó, felületes, frusztrációkat és gebedést kiváltó hozzászólásért. így ok?

 5.   #123
  kerusz,   

  @Vimpel: Nem. Várom a javaslatokat! Komolyan!

 6. Von Siebenbuergen
    #124
  Von Siebenbuergen,   

  @Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit: Remélem fel sem tételezted, hogy a MAC-os gyerekek ellen szóltam volna.
  Bár nagyot nem tévedhetek, ha azt mondom, hogy az ő szüleiknek sem lenne ellenére egy Jégpalotánál nagyobb "center" pályával rendelkező csarnok egyik(!) kisebb/gyakorló pályájára vinni a gyerekeket edzésre.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
ROM 17:30 SSTBRA 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
  • M4 Sport
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk