Fegyelem és szisztematikus csapatmunka

   

Nincsenek csodák, viszont ha Svájc hozza az eddig mutatott játékát, akkor a döntőben is komoly esélye lesz. Marton Tibor elemez.

Marton Tibor 2

Sokan csodáról beszélnek annak kapcsán, hogy Svájc vb-döntőt játszik. Ugyan ez nem papírforma, de látva a mérkőzéseket csodának sem nevezhető, hanem szisztematikus, fegyelmezett csapatmunka eredménye. A mérkőzéseken meggyőző, magabiztos játékot produkáltak, így nem tudta senki megverni őket. Nem lehet azt állítani, hogy egy szerencsés mérkőzéssel jutottak tovább.

Játszottak kétszer a csehekkel, egyszer Kanadával és Svédországgal és az USA-val is.

Svájc szinte minden statisztikai mutatóban az élmezőnyben szerepel.

Véleményem szerint a svájci siker legfontosabb összetevője, hogy 9 mérkőzésen 11 gólt kaptak. minden mérkőzésen két lőtt gól alatt tudták tartani az ellenfeleiket. Mint írtam már, azok a csapatok, amelyek 2,5 lőtt gól alatt tudják tartani az ellenfeleiket, hosszú távon sikeresek és többnyire győztesen jön le a jégről. Ellenben ők lőtték a legtöbb gólt, 9 mérkőzésen 34-et, ehhez 13%-os lövési hatékonyság tartozik.

Az elődöntőig Svájc lőtte a legtöbb gólt emberelőnyből, az emberelőnyök közel 36%-ból gólt szereznek. Emberhátrányaik 88 % -át kivédekezik. A csapat minden poszton kiegyenlített, jó teljesítményt nyújt. Nem beszélhetünk egy jó sorról vagy jó játékosról. Nagyon fontos,hogy a 9 mérkőzés idegi és fizikai terhelését két jól teljesítő kapus között tudják megosztani, akiknek a védési hatékonyságuk kiváló: Berra 96,72%, Gerber 94,2%. Jégidő tekintetében a mezőnyjátékosok között is eloszlik a terhelés, szinte minden sor ugyanannyi jégidőt kap és ez egy ilyen hosszú sorozatban nagyon fontos. A svájci játékosok cseréinek hossza átlagosan 33 és 41 másodperc közé tehető, az ideális a 40 mp körüli, ez az a cserehossz, amit egy játékos hatékonyan a jégen tud tölteni. Az is egy fontos tényező, hogy a gólszerzésben sem egy-két játékosra vagy egy sorra kell támaszkodniuk, hiszen eddig 20 játékosuk szerzett pontot. Ami figyelemreméltó, hogy a védő Josi Roman már 8 pontnál jár. Fegyelmezett és szisztematikus játék mellet a nagy korcsolyázó mennyiség és sebesség az, ami szembetűnő a svájci csapatnál .

Az elődöntőn korcsolyázó-mennyiségben és sebességben is az amerikaiak fölé nőttek. Minden koronghoz ők értek előbb,a támadásaik gyorsak és dinamikusak voltak. A támadó zónában kifejezetten kreatívan játszottak. Sokat ütköztek és többnyire megnyerték az 1-1 elleni párharcokat is. Berra és a védelem kiválóan megoldotta a kósza amerikai lehetőségek semlegesítését. Svájc viszont folyamatosan nyomás alatt tartotta az amerikai kaput. A kiváló teljesítményt nyújtó Gibsonnak köszönhető, hogy az USA ennek ellenére nem kapott sokkal több gólt.

Véleményem szerint Svájcnak ezzel a korcsolyázó mennyiséggel, fegyelemmel és a folyamatos győzelmek hatására újra és újra feltörő emócióknak köszönhetően jó esélyei vannak a vasárnapi fináléban.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum