Megszületik-e az idény első csíki DAB-győzelme?

   

Ez a MOL Liga döntőjének egyik legnagyobb kérdése.

Bármilyen hihetetlen ugyanis, a HSC nem csak azért számít idén a címvédő mumusának, mert egyetlen csapat volt az alapszakaszban, amely győzni tudott Dunaújvárosban. Hanem azért is, mert Csíkszereda volt az egyetlen hely, ahol a Dab.Doclernek nem sikerült győznie. Ha ez nem változik, a HSC nyeri a MOL Ligát.

A legszorosabb meccset október 14-én játszotta egymással a két csapat, de a HSC azt is megnyerte büntetőkkel. Az is igaz ugyanakkor, hogy a négy csíkszeredai meccs többsége igen szoros volt, ráadásul kettőt az alapszakasznak abban a periódusában rendeztek, amikor a DAB már továbbjutott vagy megnyerte azt, így ezekből különösebb következtetéseket levonni nem érdemes.

A döntő első két meccséből annál inkább. Az elsőn nagyon szoros volt az állás, majd a hazaiak szereztek két gólt, eldöntve ezzel a meccset. Hiába kezdték jobban a második meccset Stephan Lundh tanítványai, az első gólt a HSC-nek sikerült ütnie, amitől a DAB görcsössé vált, el is vesztette a mérkőzést. Kulcsfontosságú lehet tehát, hogy ki lövi az első gólt, illetve hogy a hátrányba került csapat mennyire tud türelmes maradni. Szintén nagyon fontos, hogy a DAB kispadja mennyire nyúlik meg az első két mérkőzéshez képest. Egyértelműnek látszik ugyanis, hogy a sérülések miatt az Acélbikák egyik legnagyobb erőssége, az azonos tempójú és felfogású játékot produkálni képes négy sor elveszett. Huba, Chvatal a védelemben, Somogyi és Pavuk a támadásban lett alapembere a csapatnak, hiányuk kiütközött mindkét meccsen. Az biztos, hogy Pavuk Attila letöltötte kétmeccses eltiltását, így a szezon nagy részét első soros szélsőként játszó csatár Csíkszeredában már újra csapata rendelkezésére áll. Stephan Lundh elmondása szerint Chvatal visszatérésére is jók az esélyek.

Az is biztos, hogy ha a Dab.Docler nem tud javítani a helyzetkihasználásán, akkor nagyon nehéz dolga lesz Csíkszeredában. Ennek fontosságát mindkét edző hangsúlyozta a keddi és a szerdai mérkőzések utáni interjúkban. Ugyanez igaz a HSC-re is, mindkét kapus pazar formában van ugyanis, tehát sokgólos mérkőzésekre feltehetően a további küzdelmek során sem számíthatunk. Nem is emlékszünk még olyan döntőre, ahol mindkét kapus 96% körüli formában védett, márpedig Kozuchhal és Sevelával is ez a helyzet.

A mérkőzés magyarországi idő szerint 17:30-kor kezdődik, a Digi Sport 1 közvetíti.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Gál Sándor (HSC Csíkszereda): Készülünk a mérkőzésekre, nincs megállás. Úgy kell felálljunk a jégre, mintha most kezdődne a döntő. Fontos szerepe van az első gólnak, főleg ha az a mérkőzés közepén esik. Mindkét csapat nagy hangsúlyt fektet a védekezésre, ezért van ennek nagy jelentősége és ezért nagyon nehéz gólt szerezni. Szeretnénk mind a két mérkőzést megnyerni, bár tudjuk, hogy a Dunaújváros egy nagyon jó képességű csapat. Bízunk továbbá a szurkolóink segítségébe is.

Stephan Lundh (Dab.Docler): Az a legfontosabb, hogy azokra a dolgokra koncentráljuk a figyelmünket, melyeket befolyásolni tudunk. Nagyon fegyelmezett játékra lesz szükség, el kell kerülni a felesleges kiállításokat, annyit játszani öt az öt ellen, amennyit csak lehet. A HSC nagyon jó csapat, amely rendelkezik a szükséges önbizalommal is. Ráadásul otthon játszik, tehát nagyon kemény dolgunk lesz. Szerencsére Chvatal és Pavuk feltehetően visszatérhet szombaton, az ő energikus és jó játékukra óriási szükségünk lesz. Huba és Somogyi még nem képesek jégre lépni, ők mindketten nagyon fognak hiányozni.

HSC Csíkszereda–Dab.Docler 3-4

   

Visszavette a pályaelőnyt a Dab.Docler a MOL Liga döntőjének harmadik mérkőzésén. Pavuk Attila bombagólja a hosszabbítás negyedik percében döntött. A dunaújvárosiak a lehető legjobbkor szerezték meg első csíkszeredai győzelmüket a szezonban.

A nézők első benyomása az lehetett, hogy nem sikerült igazán jól a bemelegítés a csapatoknak, hiszen nem egészen 3 és fél perc alatt mindkét oldalon esett egy-egy gól rémisztő kapushibából, a védők asszisztálása mellett. Előbb Kozuchról csorgott le Peterdi lövése, amelyet Azarinak csak beljebb kellett pöckölnie, miközben a védők nem tudtá mitévők legyenek, majd a túloldalon Novak korcsolyázhatott be zavartalanul a vendégharmadba, távoli lövése pedig Sevela lepés kesztyűje mellett vágódott a hálóba. A harmad felénél Bíró Tamás, Szőcs és Góga is gólt lőhetett volna, végül a csapatkapitány tette meg ezt, a kapu torkában zavartalanul elkövetett harmadik passz után. A hazai védők sem akartak lemaradni, Galanisz tudta így kihagyhatatlan helyzetbe hozni Szappanost, aki az üresen maradt kapuba lőhetett.

A második harmadban javult a védekezés hatékonysága, amelyre szükség is volt, hiszen a csapatok szorgosan gyűjtögették a felesleges kiállításokat. A kapusok teljesítménye is sokkal jobb lett, Kozuch és Sevela is remek védésekkel feledtette az első percek bakijait. Szükség is volt a kapusok javuló teljesítményére, hiszen a játékosok egyre többször találták el a kaput lövéseikkel, mindkét oldalon sok lehetőség akadt. Az eddigi mérkőzések achilles-sarka, az emberelőnyös játék viszont ezúttal sem ment, egyik csapat sem tudott emberelőnyös gólt szerezni.

Nem úgy emberhátrányosat. A harmadik harmad 5. percében ugyanis Galanisz ment el Lindgren kiállítása alatt, és Kozuch kapujába talált. A hidegzuhany után eltartott egy ideig, hogy felébredjen a HSC, de aztán nagy nyomást gyaorolt Gál Sándor legénysége az ellenfélre, és meg is lett az eredménye. Másodpercekkel azt követően, hogy letelt Molnár Zsombor kiállítása, amelyet a vendégek nem tudtak kihasználni, Góga csillogtatta meg ismételten támadó erényeit. Lövése a keresztvas és a függőleges kapuvas találkozásától vágódott le Sevelára, onnan pedig a pakk a kapuba csorgott, a kapus csak a gólvonalon túl tudta megfogni.

A harmad hátralevő részében váltakozva forogtak veszélyben a kapuk, de gól nem született. Óriási esélyt kapott a HSC a vége előtt 1 perc 22 másodperccel, amikor Kiss Dánielt állították ki ismét. A kiállításból nem született gól, de így a hosszabbításban 4 a 3 ellen kezdhetett a hazai csapat. A szokásos módon nem sikerült élni a lehetőséggel, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, ez megbosszulta magát. A 64. percben Pavu korcsolyázott el a koronggal, a kék vonalat átlépve lőtt, és a lövést Kozuch nem tudta hárítani. Ezzel a Dab.Docler visszavette a pályaelőnyt, folytatás pedig vasárnap Csíkszeredában, a hazaiak célja nem lehet más, mint az egyenlítés.

Gál Sándor, HSC Csíkszereda: „Nagyon rosszul kezdtünk. Az első percekben gólt kaptunk. Utána sikerült felállnunk, sőt fordítottunk is. A második bekapott gól után, amely egy óriási egyéni hibából született, nagyon visszaesett a játékunk és onnan nem tudtunk felállni. Mindvégig csak az eredmény után szaladtunk. A hosszabbításban volt egy vasunk, majd gólt kaptunk. Szomorú, de kell folytassuk. Megyünk tovább, ez még nem a világ vége.”

Szilassy Zoltán, Dab.Docler: “Nagy és hősies küzdelem volt, idegenben játszottunk, ami mindig nehezebb. Sokat voltunk emberhátrányban, ráadásul nem vagyunk sokan, ami tovább nehezítette a dolgunkat. De sokat és szépen dolgoztunk, 3-2-re is vezettünk, de a csíkiak egyenlíteni tudtak. Mindenki mindent megtett a győzelemért, fontos volt, hogy megtörjük a szeredai nyeretlenségünket, ez is sikerült, a legjobbkor. Pavuk Attila szépségdíjas távoli lövésével, ráadásban nyertünk megint, ami jó fizikai és mentális állapotot tükröz, ennek külön örülünk. Most egy nagyot kell pihenni, sok folyadékot inni, és holnap újra nyerni.”

Stephan Lundh, Dab.Docler: „Győzelemre voltunk ítélve, bár egy nagyon küzdelmes mérkőzés volt. A második és a harmadik harmadban folyamatosan úgy éreztem, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést.”

MOL Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 2500 néző. Játékvezetők: Lascar, Toparceanu, Butucel, Trandafir.
Kozuch: 88,5% (Ruczuj)
K
Sevela: 90,9% (Kiss T.)
Adorján, Góga, Novák, Hurtaj Lubomir, Mihály
1
Lindgren, Kiss D., Pavuk, Galanisz, Szappanos
Kósa, Papp Sz., Péter, Moldován, Fadrny
2
Hüffner, Nagy R., Vaszjunyin, Gröschl, Virág
Nagy I., Flinta, Kmit, Becze, Tranca
3
Szabados, Tőkési, Mihálik, Peterdi, Azari
Molnár Sz., Bors, Molnár Zsombor, Szőcs, Bíró T.
4
Papp Cs., Papp V., Kiss Á., Strenk
Gál Sándor, Hozó Levente
E
Stephan Lundh, Szilassy Zoltán
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 01:21 DAB Peterdi Mihálik
1-1 03:22 SCC Novák Hurtaj Lubomir Mihály
2-1 10:28 SCC Góga Szőcs Bíró T.
2-2 14:58 DAB Szappanos Galanisz
2-3 44:50 DAB SH Galanisz Szappanos
3-3 51:52 SCC Góga Novák
3-4 63:44 DAB GWS Pavuk
33 Kapura lövések száma 26
8 Kiállításpercek 16
Cimkék: , , ,

Összes (113)

Utolsó hozzászólások

 1.   #108
  Spigi,   

  Tényleg, a HSC és a román bajnoki elődöntők most milyen viszonyban vannak egymással? Mert gondolom lesznek változások, mivel ütik egymást a meccsek.

 2. Jégkorong
    #109
  Jégkorong,   

  @Spigi: ebben a szezonban eddig köszönő viszonyban sincs.

 3. Laci101
    #110
  Laci101,   

  Ugyan az van mint itt,amikor itt volt a Volán.

 4. gogosz
    #111
  gogosz,   

  @kegyetlen: Az eszedbe sem jutott, hogy a Szereda nagyon erős? Miért lenne gyenge a DAB? Két komoly csapat játszik életre-halálra. Nüanszok döntenek minden meccsen. Méltó végjátéka ez az idei bajnokságnak!

 5.   #112
  kegyetlen,   

  @gogosz: de, eszembe jutott. aztán az újvárosi meccsek is.

 6. Jégkorong
    #113
  Jégkorong,   

  @kegyetlen: a hazaiak mellett az idegenbeliek is ? :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk