Marc Staal felépül

   

A visszatérés dátuma még bizonytalan, de nagy eséllyel nem maradandó a szemsérülés. Na de legyen-e kötelező a visor?

Mint beszámoltunk róla, a Rangers játékosa Marc Staal, egy felpattanó korongtól súlyos arc- és szemsérülést szenvedett a Flyers elleni meccsen. A legfrissebb hírek szerint a védő meghatározatlan ideig nem állhat a New York-i alakulat rendelkezésére. Öröm az ürömben, hogy az elsődleges orvosi vizsgálatok után Staal látása valószínűleg nem sérült maradandóan és van esélye a teljes felépülésre.

Egy nappal az incidens után a Rangers behúzta a Washington által átadólistára tett bekket, Roman Hamrlikot. A cseh védő jelenleg a legrutinosabbnak számít a ligában 1383 mérkőzésével. Glen Sather a NY Rangers managere kijelentette, hogy Hamrlik behúzása nincs kapcsolatban Staal sérülésével, a döntés még az incidens előtt megszületett.

A sérülés után természetesen felerősödtek azok a hangok, amelyek a visor kötelezővé tételét akarják. Az NHLPA és az NHL megállapodása miatt a profiknál szabadon választott, ki viseli és ki nem.Ellenben Európában és az észak-amerikai alsóbb ligákban, valamint a fiataloknál kötelező a használata. Természetesen érvek és ellenérvek sorakoznak egymás mellett és egymással szemben. Abszolút pro a védelem és a sérülés elkerülése. A kontrázók erre azt mondják, hogy zavar a kilátásban, de Jody Shelley például azt nyilatkozta, hogy a bunyóban lehet előny és hátrány is.

Nyilván sokkal többen vannak mellette, például David Whitley, a Sporting News szakírója is: “Képzeljük el az NFL-t sisakok nélkül, ami már magában is irracionális. Ráadásul itt sokkal veszélyesebb a helyzet a felpattanó korongok és a borotvaéles pengék miatt.”

Gondoljunk csak bele, anno még a sisak sem volt kötelező. Barry Ashbeet, a Flyers csatárát egy arcába csapódó korong késztette visszavonulásra 1975-ben. A sérülések száma folyamatosan nőtt, ami elfogadhatatlan volt, így aztán változott a szabály, és 1979. június elsején John Ziegler NHL-elnök kihirdette, hogy a sisak kötelező az NHL-ben is. Az új szabályzat bevezetésével már csak azoknak nem kellett hordaniuk fejvédőt, akik a bejelentés előtt már a ligában játszottak. Az évek során sorra koptak ki a fejvédő nélküli játékosok, és Craig MacTavish 1997-es visszavonulásával végképp eltűntek a jégről.

A biztonság fokozatosan átvette a hatalmat. 2001-ben a játékosok 28 százaléka használt plexit, ma ez a szám már eléri a 68 százalékot. Mindezek ellenére sajnos történnek súlyos sérülések, gondoljunk csak Bryan Berard esetére, akinek odalett a szeme. Staal megúszta töréssel és nem sérült a szemgolyója, ettől függetlenül várhatóan közel 10 év után ismét visszatér az alapokhoz, és újra feltesz egy visort a fejvédőjére.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum