Magyarország–Norvégia 3-2

   

Horváth Dominik parádés kapusteljesítményével, illetve Papp Kristóf, Sofron István és Nagy Krisztián góljával másodjára is legyőztük Norvégiát az Alba Arénában.

A norvégok elleni második felkészülési mérkőzésen az első bekkpárban Stipsicz mellett ezúttal Hadobás kapott szerepet, Fejes Nándor nem öltözött be a mérkőzésre. A második csapategység hátvédsorát Szabó és Nilsson alkotta, a harmadik fogat támadótriójában pedig Mihány és Terbócs között most Nagy Krisztián centerezett – ezáltal Németh eggyel hátrébb tolódott. A negyedik sor védőduójába Horváth Milánnak és Falusnak szavazott bizalmat a szakmai stáb. Ezen a délutánon Ambrus Gergő volt nemzeti együttesünk 13. csatára. Kapusfronton mindkét válogatottnál új portást köszönthettünk a vasak között: magyar oldalon Horváth, míg ellenfelünknél Haukeland tevékenykedett a gólvonalon. A találkozót megelőzően az Alba Aréna közönsége ünnepélyes keretek között búcsút vehetett a magyar válogatott elmúlt másfél évtizedének három meghatározó ikonjától, a válogatottól hivatalosan is visszavonuló Kóger Dániel, Szirányi Bence, Magosi Bálint triótól.

koger mago pok

Rögtön a legelején beszorították mieinket az északiak, Horváthnak azonnal közbe kellett avatkoznia egy veszélyes közeli kísérletnél. Lendületben maradt Tobias Johansson legénysége, Ostrem kis híján a gólvonalon túlra húzott egy végletekig kijátszott akciót, nem sokkal később pedig Bjercke középtávoliját hálóőrünk bravúrosan oldalra tolta mamuttal. 5 perc elteltével mi is megérkeztünk a mérkőzésbe, a Hári-Varga-Sofron támadótrió kimondottan nehéz pillanatokat okozott a vendégvédelemnek, az első találat azonban továbbra is váratott magára. A folytatásban többnyire a mezőnyjáték dominált, de ha már így alakult, akkor az már nem a mi kapunk előtt történt. A gólcsendnek Papp Kristóf vetett véget a 9. percben: tengerentúli légiósunk a kék vonal közelében pakkot kapott, ezt követően egy finom csel után megiramodott, s remek egyéni akciója végén a hosszú alsóba bombázott (1-0). A korongbedobás után hajszál híján kiegyenlítettek a skandinávok, Strandborg csattintotta vasra ajtó-ablak ziccerét. A harmad végéhez közeledve ismét bekeményítettek Hermanssonék, hátvédjeink épp tisztázni igyekeztek kulcsfontosságú pillanatban, ám az egyik játékosunk véletlenül a nagy kavarodásban pont a norvég csatárba bombázott – a korong csak néhány centivel csúszott el a vas mellett. Remekül vészeltük át a nehéz pillanatokat, sőt egy lendületes kontratámadás végén válogatottunk a 15. minutumban berámolta a másodikat is: Varga nagyon okosan visszakészített Sofronhoz, válogatottunk örökifjú klasszisa pedig gyönyörű csuklómozdulattal középtávolról védhetetlenül a hálóba helyezett (2-0). Csakúgy, mint az első magyar találat után, ismét kapuvasat lőttek a norvégok: amikor Tangen már Horváthon is túljutott, a látogatók 44-ese kisodródva fonákkal hibázott, mert a visszakorcsolyázó Falus szabálytalanság árán még éppen közbe tudott avatkozni. Jól zártunk öt a négyben, a skandinávok ugyan veszélyesen adogattak harmadunkban, ám a magyarok speciális egysége remekül zárta a kulcsfontosságú passzsávokat, így Horváthnak apróbb védéseket leszámítva nem igazán emelkedhetett pulzusa. Nem úgy, mint a harmadzáró dudaszó előtti momentumokban, amikor 23 éves kapusunknak kettő hatalmasat is hárítania kellett – a fehérvári portás kiváló napot fogott ki, sok esetben amikor a hátvédek már tehetetlennek bizonyultak, Horváth rendre mentsvárat jelentett.

sofi HUN NOR

Magyar emberfórral indult a középső etap, Németh nem tudott úgy belepiszkálni egy lőtt passzba, hogy az gól legyen; kicsivel később Terbócs is tesztelte Haukeland idegeit. Az előny végén egy Hári-Stipsicz-Sofron háromszögelés után beüthettük volna a harmadikat, a norvégok nagy nehézségek árán vészelték át a kellemetlen pillanatokat. Egyenlő létszám mellett is tovább rohamoztunk, Ambrus lépett ki ziccerben, a Fehérvár fiatal támadója azonban nem helyezett igazán sarokra; néhány perccel később pedig Sofron is megtehette ugyanezt, Haukeland viszont a lepkéssel hárított. A 29. percben is Sofron kapott kisbüntetést, a norvégok ezúttal sem mattolták hátrányos egységeinket. A játékrész végéhez közeledve Papp vezérletével kialakítottunk néhány életveszélyes szituációt a vendégketrec előtt, majd a 35. percben csak belőttük a harmadikat is. Nagy Krisztián értékesített közelről egy kipattanót – a találatot rövid videózás után érvényesnek ítélték (3-0). Az újabb bekapott gól felpaprikázta az északiakat, Strandborgék rendesen faragták Gallóékat, a feszült hangulatban mégis Szabó kapott kettő percet bottal akasztásért – hátrányos egységünk újfent kiválóan ölte a játékot, Norvégia előnysora nem találta védekezésünk ellenszerét. 54 másodperccel a pihenő előtt emberfórban riogathattunk, ám a szituáció kis híján balul sült el. Hermanssonék léphettek ki kettő az egy ellen, az első kísérlet kijött Horváthról, a reboundnál pedig óriási luftot ütött az egyik norvég a másik oldalon, az utolsó harmadot 3-0-s előnnyel és egy áthúzódó fórral kezdhettük.

horvath doma HUN NOR

Kihasználatlan emberelőnnyel és óriási skandináv-helyzetekkel rajtolt az utolsó játékrész, Tobias Johansson együttese a 44. percben Bjercke révén végül gólra váltotta fölényét (3-1). A folytatásban ismét a mezőnyjátéké lett a főszerep, emellett mindkét csapat egy-egy alkalommal gyakorolhatta a speciális játékhelyzeteket. Az 57. minutumban Norvégia 3-2-re módosította a találkozó állását: Ostrem tört be a magyar harmadba a jobboson, kísérletét Horváth botossal hárította, a kipattanóra viszont Berg-Paulsen érkezett menetrendszerűen (3-2). A végén Haukeland még lekorcsolyázott a cserepadra, meleg pillanatokat éltünk át, ám a hátralévő időben nagyot küzdve megőriztük egygólos előnyünket, ami egyben azt jelentette, hogy Magyarország két nap leforgása alatt kétszer is győzelmet aratott az elitvébére készülő Norvégia felett.

A magyar válogatott Norvégia elleni pénteki sorai:

Varga, Hári, Sofron
Papp, Sebők, Galló
Mihály, Nagy, Terbócs
Nemes, Németh, Sárpátki
Ambrus

Stipsicz, Hadobás
Szabó, Nilsson
Garát, Ortenszky
Falus, Horváth M.

Horváth D. (Bálizs)

HUN NOR

fotók: Vörös Dávid/MJSZ

A magyar férfiválogatott aktuális kerete:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, NOR1.), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Farkas Roland (BJAHC, tartalék)

Hátvédek: Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester, ECHL), Hadobás Zétény (Visby/Roma, SWE-3.), Horváth Milán (Briancon, FRA-1.), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, SUI-2.), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)

Csatárok: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Esbjerg, DEN-1.)*, Galló Vilmos (Linköping, SWE-1.), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Horváth Bálint (Briancon, FRA-1.), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora, SWE U20), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, NCAA), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, GER-1.), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, FIN-1.)

*később csatlakozik a kerethez

A magyar férfiválogatott stábja:

Don MacAdam szövetségi kapitány, Szilassy Zoltán másodedző, Kiss Dávid másodedző, Daniel Goller kapusedző, Dr. Rybaltovszky Henrik csapatorvos, Antal Dénes fizioterapeuta, Hubay Zsombor fizioterapueta, Nagy József felszerelés-menedzser, Ács Ferenc erőnléti edző, Puskás Sándor erőnléti edző, Závodszky Szabolcs technikai koordinátor, Németh Gergely sportpszichológus, Szilágyi Levente csapatvezető, Végh Benedek szakági vezető

A magyar férfiválogatott felkészülési mérkőzései:

április 12., péntek: Lengyelország–Magyarország 5-2
április 13., szombat: Lengyelország–Magyarország 6-2
április 19., péntek: Magyarország–Norvégia 2-1
április 20., szombat: Magyarország–Norvégia 3-2
április 23., kedd: Olaszország–Magyarország

A bolzanói divízió 1/A-s világbajnokság menetrendje:

Április 28., vasárnap:
12:30: Dél-Korea–Szlovénia
16:00: Japán–Magyarország
19:30: Románia–Olaszország

Április 30., kedd:
12:30: Szlovénia–Románia
16:00: Magyarország–Dél-Korea
19:30: Olaszország–Japán

Május 1., szerda:
12:30: Magyarország–Románia
16:00: Japán–Dél-Korea
19:30: Szlovénia–Olaszország

Május 3., péntek:
12:30: Dél-Korea–Románia
16:00: Szlovénia–Japán
19:30: Olaszország–Magyarország

Május 4., szombat
12:30: Románia–Japán
16:00: Olaszország–Dél-Korea
19:30: Magyarország–Szlovénia

A magyar férfiválogatott szezonzárója:
május 7., kedd, 19:00: Magyarország–Kanada

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum