A házigazda dán válogatott ellen rajtolunk az ifjúsági világbajnokságon

 

Vajon a dobogóért vagy a kiesés elkerülésért harcolhatunk az U18-as vébén?

Vasárnap délután megkezdi világbajnoki szereplését U18-as válogatottunk, a Svasznek Bence szövetségi edző által irányított együttes sorrendben Dániával, az elitből leeső Németországgal, az alulról jövő Ausztriával, Ukrajnával majd végül Japánnal találkozik a frederikshavni divízió 1/A-s seregszemlén. Barna Olivérék a nyitónapon 16:30-as starttal rögtön a házigazdával, a tavaly ezüstérmes Dániával csapnak össze. A 2023-as tornán a zárónap előtt még akár a második helyet is megkaparinthattuk volna, ám Angers-ben a dánok kiütéses, 7-0-s zakót szabtak ki ifistáinkra, így 7 szerzett ponttal maradtunk végül a negyedik helyen. A magyar és a dán U18-as válogatottak világbajnokságon a tavalyi ütközetet megelőzően 2017-ben és 2015-ben találkoztak, mindannyiszor sima skandináv siker született. Csütörtökön egy edzőmeccs keretin belül sikerült 7-4-re legyőzni Dániát, a hírek szerint az ellenfélnél egy sornyi játékos a lelátóról nézte végig a mérkőzést. A dánok nagy része hazája ifjúsági bajnokságában, illetve a felnőtt másodvonalban játszott idén, de többen légióskodnak a svéd U18-as és U20-as ligákban is. Felnőttszinten a legjobb szezont William Bundgaard produkálta, ő az első osztályú Rödovre mezében 46 mérkőzésen 4 gólig és 6 gólpasszig jutott.

A magyar U18-as válogatott világbajnoki keretéről a legfontosabbakat korábban már összeszedtük. Az idei együttes talán a leginkább kapusfronton tűnik vékonynak, Horváth Alex klubkötelezettség miatti távolmaradása nagy érvágás lehet a védelemnek, elöl így Laskawy Ferencék termékenységén múlhat, hogy a dobogós helyek felé kacsingathatunk a végelszámolásnál, vagy a decemberi, nagy reményű U20-as vébéhez hasonlóan itt is a kiesés elől kell majd menekülnünk.

A nyitó mérkőzés előtt a válogatott csapatkapitányát, az UTE felnőttcsapatába idén berobbanó Franyó Krisztiánt kaptuk mikorofonvégre: “Jól sikerült a felkészülés és az otthoni összetartás, a salzburgi napok óta nagy lépést tettünk előre. Úgy építkezünk, hogy minden meccsre egyre jobbak legyünk. Lépcsőfokonként haladunk, próbálunk jó eredményeket elérni. A második német meccsen is jobbak voltunk már, a dán meccs pedig kifejezetten jól sikerült. Nagyon összetartó csapatunk van, ha úgy játszunk, mint a dánok ellen, akkor szép eredményt is elérhetünk, ezt a játékot kell majd hozni a németek ellen is.”

A keretben három serdülőkorú, 2008-as születésű játékos is ott van, Franyó feladata is összefogni a csapatot: “Tele vagyunk fiatalokkal, nagy részüket megismertem az elmúlt évek válogatottjai során. Az edzők csapatkapitányként azt várják tőlem, hogy a jégen és a jégen kívűl is tartsuk össze a csapatot, olyan vezér legyek, aki a jó irányba tudja húzni az együttest.”

A vb-keretben Franyóval együtt 8 újpesti játékos, illetve több, külföldön légióskodó újpesti nevelés is ott van. “Nem számít annyira, hogy sok újpesti van, ez a korosztály U15-től kezdve sokat játszott már együtt. Tizenegyen külföldön fejlődnek, más-más ligákban, mindenki különféle dolgokat hoz a klubjától, tudunk tanulni egymástól.” – mondta Franyó, aki szerint a válogatott öltözőjének hangulatfelelőse egyértelműen a két kapus, Király Olivér és Pásztor Viktor.

Kezdés tehát vasárnap 16:30-kor Frederikshavnben, ami a hivatalos stream-felületen potom 13 euró ellenében meg is tekinthető.

Franyo Krisztian

Fotó: MJSZ

Az U18-as válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok: Király Olivér (Ontario Hockey Academy, CAN), Pásztor Viktor (TUTO Hockey, FIN)

Hátvédek: Balogh Ádám (FEHA19), Franyó Krisztián (UJA), Lencsés Dávid (Kiekko-Vantaa, FIN), Nagy Dominik (Boden HC, SWE), Prém Zsombor (UJA), Szongoth Döme (ERC Ingolstadt, GER), Vén Bendegúz (Södertälje SK, SWE)

Csatárok: Almás Zétény (UJA), Antonijevic Aleksander (FEHA19), Barna Olivér (Oakmoor Academy, USA), Fehér Kolos (TPS, FIN), Laskawy Ferenc (UJA), Lobenwein Bálint (BJA), Lőczi Barnabás (UJA), Mayer Marcell (UJA), Mester Máté (UJA), Nagy András (UJA), Schmidt Ágoston (TPS, FIN), Schwartz Gergő (TUTO Hockey, FIN), Szongoth Domán (KooKoo, FIN)

Az U18-as válogatott szakmai stábja:

Svasznek Bence szövetségi edző, Tokaji Viktor másodedző, Strenk Hunor másodedző, Gröschl Tamás másodedző, Kecskeméti Áron kapusedző, Szirányi Dániel fizioterapeuta, Barna Márton fizioterapeuta, Magyar Péter felszerelés-menedzser, Pankár Tibor sportpszichológus, dr. Karácsony Atilla orvos, Dobos Sándor médiamunkatárs, Imre Lajos csapatvezető

Az U18-as válogatott mérkőzései a divízió 1/A-s világbajnokságon:

Április 14., vasárnap, 16:30: Magyarország–Dánia
Április 15., hétfő, 13:00: Magyarország–Németország
Április 17., szerda, 13:00: Magyarország–Ausztria
Április 18., csütörtök, 13:00: Magyarország–Ukrajna
Április 20., szombat, 16:30: Magyarország–Japán

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM INFO
VB 16:00 HUNKOR INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN INFO
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum