Péntek este elrajtol a 2023/24-es Erste Liga-döntő

   

A szezon két legjobb csapatának részvételével.

Péntek este 18:30-as korongbedobással megkezdődik a Tüskecsarnokban az FTC-Telekom és a Corona Brassó 2023/24-es Erste Liga-fináléja. A döntőt az alapszakasz első két helyezettje, az elődöntőből egyaránt hatmeccses párharcból továbbjutó két együttes vívja egymással ferencvárosi pályaelőny birtokában. A két rivális az alapkörben sok tekintetben nagyon hasonlóan teljesített: 25-25 rendes játékidős győzelem után végül 6 pont választotta el őket egymástól a tabellán, emellett kapott gólból is ugyanannyit gyűjtöttek (113), ami holtversenyben a legkevesebb volt a mezőnyben. A “bajnokságot elsősorban jó védekezéssel és kapusteljesítménnyel lehet nyerni” alapközhely tehát idén is igazolódni látszik, főleg, hogy a playoffban a két portás tovább remekel: noha Arany Gergely a negyeddöntőt még kihagyta az alapszakasz véghajrájában összeszedett sérülése miatt, az elődöntőre szintet lépve brutális számokkal, 94,7%-os hatékonysággal és mindössze 1,62-es kapottgól-átlaggal hozta le a Csíkszereda elleni párharcot, de a másik oldalon Alex Dubeau-nak sem kell szégyenkeznie a playoff 12 mérkőzésén mutatott 93,1%-ával és a 2,18-as GAA-val. Hátul tehát mindkét fél stabil lábakon áll, jóval nagyobb volt a differencia a lőtt gólok terén, hiszen a Fradi az alapszakaszban 25 találattal szerzett többet a brassóiaknál. Ez a különbség viszont a rájátszásra eltűnt: az immár Kulmala nélküli fővárosiak 11 PO-meccsen összesen 34-szer mattolták a DEAC-ot és a Sportklubot, míg a Corona 12 találkozón 39-szer a DVTK-t és a címvédő Gyergyót. A barcaságiaknál Cornet és Valchar továbbra is kiemelkedik, a kanadai a GYHK elleni elődöntőben 4 gólja és 9 pontja mellett félelmetes, 17,4%-os hatékonyságával nőtt ki a mezőnyből, Valchar 3+5-tel járult hozzá a fináléba jutáshoz, de mellettük is ott van még öt brassói játékos, akik legalább 4 egységet termeltek a bajnok elleni széria során. A Fradit a Sportklub ellen Kestilä és Brady húzta 6-6 ponttal, Crespi és LaPorte 4-4-gyel követi őket, míg Németh Attila a fontos gólok szerzője volt a párharcban – nagy kérdés, hogy hozzájuk fel tudnak-e nőni további társak a kőkemény Brassó ellen.

Ha már keménység, a két finalista közül egyik csapatnak sem kell a szomszédba mennie fizikalitásért, agresszív játékért és egy kis keménykedésért. Az alapszakasz két legtöbbet büntetett együttese a Brassó és a Csíkszereda volt kézenfogva, egyformán 623 kiállításperccel, nyomukban a Ferencváros 588-cal. A Corona viszont ezzel együtt a liga legjobb speciális játékú csapatává edzette magát, fórkihasználása (28,4%) a legjobb, hátrányos védekezése (83,3%) a második legjobb volt az alapkörben (míg az FTC előbbiben a 3., utóbbiban csak az 5. legjobb mutatót tudta hozni). Ám az elődöntőre fordult a kocka, és mindebből nem sok minden köszönt vissza: a brassóiak szereztek ugyan négy fórgólt a Gyergyó elleni párharc során, viszont közben hatszor is kapituláltak emberhátrányban, csupán két olyan meccs volt, amikor az alapszakaszban oly tiszteletet parancsoló penalty killingjük hibátlanul működött. A zöld-fehérek ezzel szemben összesen csak két gólt kaptak létszámhátrányban a Szereda elleni hat összecsapás során, három fórtalálat mellett, és Brady révén még egy emlékezetes, kettős emberhátrányban szerzett gólt is fel tudnak mutatni. Ami még érdekes lehet, az a helyzetkihasználás: a Fradi a négy között 12,71%-kal értékesítette lehetőségeit, a Brassó 10,72-je ugyanakkor a legrosszabb volt a négy elődöntős csapat közül, egy fináléban akár ilyen aprónak tűnő részletek is döntő jelentőségűek lehetnek. A ferencvárosiak egészségfronton most már jól állnak, a Coronánál egy nagy hiányzó volt az elődöntők során, a házi top 4-es, az alapszakaszt pont per meccs fölött (31/29) záró Schaber még a DVTK elleni negyeddöntő ötödik összecsapásán sérült meg, azóta nem lépett jégre, játéka továbbra is kérdéses. A két együttes a szezon során négyszer találkozott egymással, az alapszakaszmérleg 3-1 a Ferencváros javára, az utolsó két meccs egyaránt nagyarányú hazai sikert hozott: november végén az FTC 7-1-gyel, míg januárban a Brassó 6-2-vel küldte haza riválisát. Ennél is hosszabb felvezetőelemzést, a két együttes részéről megszólalókkal itt olvashatnak – a nagydöntő nyitó összecsapása tehát 18:30-kor kezdődik a Tüskecsarnokban, az m4sport.hu weboldalon élő közvetítéssel, az M4 Sport televíziócsatornán pedig 23 órai ismétléssel.

braftc_arany_marva_blackwater

fotó: Corona Brasov

FTC-Telekom–Corona Brasov 3-5

   

Hiába vezetett egy harmad után három góllal az alapszakaszgyőztes, a Corona a harmadik harmadban megfordította a mérkőzést és elvette a Fradi pályaelőnyét.

A magyar bajnok Ferencváros a könyöksérüléssel küszködő Turbucz Martin mellett Farkas Simont sem nevezte a döntő első mérkőzésére, míg a másik oldalon Chase Schaberrel és Gajdó Balázssal nem számolhatott a brassói szakvezetés. A kapukban az első számú kapusok, Arany Gergely és Alex Dubeau kezdtek.

Az első támadásból rögtön gólt szerzett az FTC: egy rossz brassói kapu mögötti passzt követően Németh Attila lövetett volna gólt Kestilä-vel, a finn próbálkozását Dubeau hatalmas bravúrral még hárította, a kipattanót azonban baseball mozdulattal a kapuba vágta a hazaiak légiósa, 1-0. A hatodik percben máris kettő volt közte: Crespi bombája jött vissza a kapu mögötti plexiről, a kipattanót az üresen tátongó kapuba a jó helyen várakozó LaPorte tette be, 2-0. A harmad felénél a kapu előtt kellemetlenkedő Nagy Gergő arcára ütött oda Dubeau kapus, így a Ferencvárosé lett az első emberelőny. Fodor Szabolcs speciálisa egysége rögtön kihasználta a kínálkozó lehetőséget: Kestilä próbálkozása még lejött a vendég portásról, az első gól szerzője begyűjtötte a korongot, visszaosztotta a középen érkező Bradynek, aki beragasztotta a harmadik Fradi-találatot, 3-0. A folytatásban letáborozott a Corona a hazai harmadban, ám Arany jól látta a lövéseket. A 20. percben Crespi ülhetett ki két percre.

Az áthúzódó kiállítást kihasználta a Brassó, VanWormer középről leadott lövése becsorgott Aranyról, 3-1. Kisvártatva Valchar még közelebb hozhatta volna az övéit, ziccerét kitolta a hazai hálóőr. Ami nem sikerült az aranymezesnek, az összejött társának: a 27. percben Blackwater korcsolyázta körbe lendületből Marvát, majd a kapu elé betörve eltette a korongot a hosszú felsőbe, 3-2. A vendégek nem tudtak élni Nagy Gergő kisbüntetésével, sőt Blackwater is két percet kapott, az FTC is kihagyta a fórt. A kiegészüléseket követően Nagy Gergő kapott forintos átadást Bangától, Dubeau védett. A kihagyott ferencvárosi lehetőségek megbosszulták magukat, Zagidullin egy visszapasszt követően bebombázta az egyenlítő gólt, a Brassó háromgólos hátrányból jött vissza egy harmad alatt, 3-3.

Pörgős hokival folytatódott a záró felvonás, a kapuk előtt nagy veszélyt azonban nem alakítottak ki a csapatok. A felek nem akartak felesleges kockázatot vállalni, inkább messziről lövöldöztek. Zagidullin az 51. percben megtornáztatta Aranyt, majd a túloldalon Dubeau-nak is résen kellett lennie. Az 53. percben Marvára fújtak rá egy véleményes kiállítást, a fórból pedig a Corona megfordította a találkozót: Cornet centerezése egy hazai korcsolyáról nem kis szerencsével visszapattant a feladóhoz, a szezon közben érkező csatárnak így már csak az üresen maradó kapuba kellett behúznia a korongot, 3-4. A Fradi küzdött az egyenlítésért, bő egy perccel a vége előtt Arany lekorcsolyázott, ám egy támadó harmadból rosszul visszarakott koronggal Valchar kilépett és védőjével a nyakán az üres kaput megkerülve eldöntötte a mérkőzést, 3-5.

A Corona háromgólos hátrányból felállva elvette az FTC pályaelőnyét, folytatás rögtön szombat délután, szintén a Tüskecsarnokból.

FTC Brasso

Fotó: Sas Gábor / FTC-Telekom

Elhittük, hogy a zsebünkben van a győzelem

   

A pénteki FTC-Telekom–Corona Brasov vezetőedzői nyilatkozatai.

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Tíz percig kiemelkedően hokiztunk, de a gyorsan kialakított háromgólos előny tudatában elhittük, hogy a zsebünkben van a győzelem. A folytatásban végig a Brassó játszott jobban. Öt az öt elleni játékból csak két gólt kaptunk, a többi emberhátrányos vagy üres kapus volt, ezzel elégedett vagyok, de hatvan percen keresztül kell fenntartanunk az első tíz intenzitását.”

Dave MacQueen, vezetőedző, Corona Brasov: “Két különböző meccset láttam. Az első harmad egyértelműen az ellenfelünké volt, felvetett néhány kérdést, ahogy elkezdtük a párharcot. A srácoké az érdem, hogy visszajöttük a meccsbe, nagyon fontos volt az emberelőnyös gólunk rögtön a középső harmad legelején. Utána is figyeltünk arra, hogy kevés lehetősége legyen a Fradinak. Ez csak egy győzelem, ki kell pihenni magunkat szombatra, és menni tovább.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2024. ápr. 5., péntek.
Arany: 89,5% (Földes)
K
Dubeau: 91,2% (Tőke)
Hrabal, Roth, Nemec, Kestilä, LaPorte
1
Williams, Piché, Blackwater, Sills, Kóger
Seregély, Crespi, Brady, Galajda, Németh
2
Lowney, Boriszenko, VanWormer, Cornet, Valchar
Marva, Karmeniemi, Banga, Nagy G., Tóth A.
3
Holwell, Bors, Gliga, Zagidullin, Szabó
Boros, Haranghy, Tóth G., Bán, Turcotte
4
Rokaly-Boldizsár, Vasile N. R.
Fodor Szabolcs, Yul Hennelly
E
Dave MacQueen, Strenk Hunor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:40 FTC Kestilä Nemec Németh
2-0 05:08 FTC LaPorte Crespi Kestilä
3-0 10:13 FTC PP Brady Hrabal Kestilä
3-1 20:32 BRA PP VanWormer Piché Valchar
3-2 26:38 BRA Blackwater Boriszenko
3-3 35:13 BRA Zagidullin Boriszenko Sills
3-4 53:35 BRA PP Cornet VanWormer Valchar
3-5 59:14 BRA EN Valchar
34 Kapura lövések száma 39
6 Kiállításpercek 4

Kestilä szép baseball-mozdulattal juttatta vezetéshez a Fradit

 

Az Erste Liga-döntő első felvonása négy és fél percben.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum