Lendületben lévő Sportklub érkezik a Tüskecsarnokba

   

Péntek este megkezdődik az FTC-Telekom és az SC Csíkszereda elődöntős párharca is.

A friss magyar bajnok, alapszakaszgyőztes Ferencvárosra egyik fő riválisa, az alapszakaszt az ötödik helyen teljesítő, de pályahátrányból a BJAHC-t emlékezetes körülmények között búcsúztató Csíkszereda vár az Erste Liga elődöntőjében. A négy közé a Fradinak könnyedebb út vezetett, Fodor Szabolcs csapata öt mérkőzés alatt abszolválta a DEAC elleni negyeddöntőt, mindhárom hazai mérkőzésüket nyerték a zöld-fehérek, 3-2-vel, 6-1-gyel illetve 2-0-lal bizonyultak jobbnak a debrecenieknél. Az alapszakasz végén Gyergyóban megsérülő Arany Gergelyt remekül helyettesítették társai a kapuban: Nagy Kristóf 1,76-os kapottgól-átlaggal teljesítette az első négy meccset, majd Földes László shutouttal ugrott be az ötödiken. Az utolsó negyeddöntős mérkőzésen, szombaton Arany már ott ült a cserepadon, az ő visszatérése további magabiztosságot adhat az így is stabil lábakon álló FTC-védelemnek. A rájátszás első körében LaPorte hat, Kestilä négy pontot tett a közösbe, míg további hét Fradi játékos egyaránt hárompontos. A negyeddöntőben Hrabal volt a legtöbbet foglalkoztatott FTC-játékos a maga 22 perces átlagával, míg a csatárok közül egyedül Brady zárt 20 perc felett. A sorok közül messze a Kestilä-Nemec-LaPorte trió kapta a legtöbb cserét, míg az első négy mérkőzésről hiányzó Galajda Zsombor visszatérésével további variációs lehetőségek adódnak a szakmai stábnak.

A Sportklub egy nem mindennapi párharcban ejtette ki 4-2-es összesítéssel a BJAHC-t: a Václav Novák vezette együttes a második mérkőzésen elkövetett bírói műhiba miatt valójában hat helyett hétszer lépett jégre. A székelyek hétfőn még a Vákár Lajos Műjégpályán játszottak, szerdán már Káposztásmegyeren jutottak tovább, így Becze Tihamérék alaposan hozzászokhattak a meccsnap-szünet-meccsnap ritmushoz. Matthew O’Connor minden negyeddöntős mérkőzést végigvédett, 92%-os hatékonysággal mozgott a vasak között. David Levin visszatérését követően ott folytatta, ahol az alapszakaszban abbahagyta, 6 mérkőzésen hat gólt ütött – közte egy emlékezetes mesternégyest -, valamint kiosztott 7 gólpasszt. Sofron István 9 egysége szintén bőven pont/meccs feletti termelést jelent, Rutkowski 5 gólpassznál tart, míg Rokaly Norbert és Részegh Tamás is győztes gólt lőtt a hosszabbításokban. A Sportklubnál hét játékos átlagolt 20 perc feletti jégidőt az érvényes hat mérkőzésen, amelyből három is túlórát hozott: Rutkowski 26-tal vezeti a sort a 23:30-at pályán lévő Láday előtt, míg csatártok közül Levin 22:42-je a legtöbb. Casaneanu, Brown és Asuchak kisebb szerepet kapott egyelőre, utóbbi ráadásul nem is lehet ott a pénteki elődöntőn eltiltás miatt.

A felek idén már hatszor találkoztak egymással – volt már fölényes Fradi- és Csíkszereda-győzelem is -, az FTC-nek négy, a Sportklubnak két siker jutott, azonban a legutóbbi három csörtéjüket egyaránt a ferencvárosiak nyerték. A mérkőzést 18:30-kor kezdik a Tüskecsarnokban, a szokásos ligastreamen élőben követhető.

ftcscc_ferenczcsibi_oconnor_galajda

fotó: Tumbász Hédi/FTC-Telekom

FTC-Telekom–SC Csíkszereda 2-4

   

A Sportklub három emberfóros találatának köszönhetően, egy 59. percben szerzett góllal rögtön már a széria első mérkőzésén elvette a Ferencváros pályaelőnyét.

Hazai oldalon sérülés miatt továbbra is hiányzott Turbucz, Roth és Nagy Kristóf, visszatért azonban Kärmeniemi és Arany is. A Csíkszeredánál Asuchak egy mérkőzésre szóló eltiltását töltötte, továbbá nem volt ott a meccskeretben O’Connor és Casaneanu sem. Szintén eltiltását követően visszatért Kubát, a légiós hátvéd az első bekkpárban ismét Rutkowskival alkotott egy duót. A párharc első mérkőzésén Arany és Adorján kaptak lehetőséget a vasak között. Megható pillanatok előzték meg a találkozót: Nagy Gergő csapatkapitány Pap Gábor, a Ferencváros októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt korábbi csapatmenedzserének fényképével vette át a 31. magyar bajnoki címért járó serleget.

Sokkal jobban kezdett a Sportklub, a Fradin ekkor még némileg látszódott az egy hetes tétmérkőzés nélküli pauza. Fodor rögtön a 2. percben bevette Arany kapuját, azonban maradt a 0-0, a találatot ugyanis a játékvezetők annullálták. Vendég-fölénnyel folytatódott a találkozó, Sofron kellemetlen lökettel kínálta meg az FTC hálóőrét a bal oldali bedobókörből, majd a 6. percben emberelőnybe került a Sportklub, Sofron vezérletével veszélyesen kevergettek az erdélyiek, végül 10 másodperccel a ferencvárosi kiegészülés előtt góllá érett a fojtogató nyomás – Részegh középre tett korongját Szkacskov értékesítette a vas segítségével (0-1). Kezdett magára találni Fodor Szabolcs legénysége, a harmad felénél Nagy Gergőék próbálkozhattak emberfórban, az egyenlítés azonban elmaradt. A harmadzáró dudaszó előtt Nemecék sora hosszas másodpercekre beszorította a látogatókat, Adorjánnak több nagy védést is be kellett mutatnia.

A középső etap elején Beczéék iramodhattak meg kettő az egy ellen, Arany viszont a helyén volt. Néhány pillanattal később kényszerpihenőre kellett vonulniuk a csapatoknak, az egyik plexi ugyanis nem bírta a megpróbáltatásokat – rövid szünet után a találkozó természetesen folytatódott. Remek iramot diktáltak a főszereplők, ebben a játékrészben a Ferencváros sokkal több lövést adott le Adorján kapujára. A harmad utolsó öt percéhez közeledve Levin egy kiváló átadással hozta helyzetbe a hosszún érkező Péter Balázst, a csíkiak 66-osának befejezésébe azonban hiba csúszott. A pihenő előtti perceket kimondottan megnyomták a budapestiek, a Fradi hatalmas össztüzet zúdított riválisa kapujára, ami a 40. percben végül eredményhez vezetett: Ládayék nagyon beszorultak, a korong először Kestilä-hez került, aki korival gyönyörűen maga elé tette, majd a kapu torkából fonákkal elhibázta; pár másodperccel később Galajdához került a korong, a zöld-fehérek 21 esztendős támadója pedig fordulásból, egy óriási gólt ragasztott a felsőbe (1-1). A korongbedobást követően ismét Galajda viharzott el, s vezethette rá Adorjánra a játékszert, a hazaiak gólszerzője balszerencséjére nekikorcsolyázott a vendégek hálóőrének – 14 másodperccel a dudaszó előtt a bírók kisbüntetést ítéltek, így áthúzódó csíkszeredai emberfórral rajtolhatott az utolsó felvonás.

A pihenő előtti momentumok kulcsfontosságúnak bizonyultak, a szeredai előnysor ugyanis kegyetlenül kihasználta második fórját: Levin lövése Láday hathatós takarásának köszönhetően utat talált a bal sarokba (1-2). Alig kevesebb mint öt perccel később újra egyenlő volt az állás – Brady éles szögből leadott lövése kipattant a kapusról, Galajda pedig menetrendszerűen érkezett, s kiváló érzékkel bele tudott kotorni a felpattanó korongba (2-2). Elképesztő izgalmakat tartogatott a végjáték, igazi playoffhoki vette kezdetét, a nagy rohanás végül a székelyföldieknek kedvezett: az 59. minutumban újfent emberfölényes játékszituációban Péter Balázs kiválóan szúrt bele Sofron átadásába, a pakk Arany mamutjai között átcsorgott a gólvonalon (2-3). Ezt követően Fodor Szabolcs lehozta kapusát, a találkozó 4-2-es végeredményét Rokaly Norbert állította be üres kapura. Folytatás rögtön szombaton, 14:05-től, ami már az M4 Sport+ csatornán lesz követhető.

ftcscc_galajda_adorjan

fotó: Tumbász Hédi/FTC-Telekom

Vagy kevesebb kiállítást kell csinálnunk, vagy fel kell javulnia az emberhátrányos védekezésnek

 

A szérianyitó FTC-Telekom–SC Csíkszereda meccs edzői nyilatkozatai.

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Valamennyire lehetett számítani rá, hogy az elején jobb lesz az ellenfél, ők egy komoly szériából, lendületből érkeztek, komoly rájátszás-fordulatszámon pörögtek. Mi egy talán picit egyszerűbb első körön vagyunk túl, ami után kapott néhány nap pihenőt a csapat. Ilyenkor törvényszerűen kicsit rozsdásabb a csapat az újabb mérkőzés elején, ez az első harmadban látszott is, és ki is harcolta a vezetést a Csíkszereda. Utána viszont már jól játszottunk, a második harmadban jól jöttünk vissza a meccsbe. Talán a plexitörés a mi lendületünket fogta vissza kissé, de nem túlságosan, mert utána is sok helyzetünk volt és jól játszottunk. Végre azt a hokit játszottuk, amit megbeszéltünk, kezdtünk belerázódni a meccsbe. És ugye a speciális játékok… Öt az öt ellen megnyertük a meccset 2-0-ra, de több mint kétszer annyi kiállításpercünk volt, mint az ellenfélnek, ők pedig négy emberelőnyből hármat gólra váltottak. Egyenlő létszámban úgy érzem, jobbak voltunk, úgyhogy ezt kell tovább vinni. Vagy kevesebb kiállítást kell csinálnunk, vagy fel kell javulnia az emberhátrányos védekezésnek. Ezúttal végül a több emberelőnyével nyerte meg a Csíkszereda a mérkőzést. Szombaton új nap jön, és ha úgy játszunk, mint most öt az öt ellen, akkor abszolút van esélyünk kiegyenlíteni a párharcot.”

Mark LeRose, másodedző, SC Csíkszereda: “Nagyon erős ellenféllel találkoztunk, akik megnyerték az alapszakaszt. Szerencsénk is volt, és nagy fegyvertény, hogy legyőztük őket, mert tényleg egy nagyon jó csapatról beszélünk. Továbbra is felkészültnek kell lennünk egy ilyen ellenféllel szemben.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2024. márc. 22., péntek.
Arany: 90,6% (Földes)
K
Adorján: 95,6% (Ambrus)
Hrabal, Boros, Brady, Galajda, Tóth A.
1
Kubát, Rutkowski, Szkacskov, Részegh, Becze
Seregély, Crespi, Nemec, Kestilä, LaPorte
2
Gecse, Ferencz Csibi, Levin, Péter, Sofron
Marva, Karmeniemi, Turcotte, Nagy G., Németh
3
Salló, Láday, Rokaly Sz., Reisz, Fodor
Banga, Haranghy, Tóth G., Bán, Farkas
4
Bajkó, Svetina, Rokaly N., Brown
Fodor Szabolcs, Yul Hennelly
E
Vaclav Novak, Mark LeRose
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 07:25 SCC PP Szkacskov Részegh Adorján
1-1 39:38 FTC Galajda Hrabal Kestilä
1-2 40:47 SCC PP Levin Rutkowski Sofron
2-2 45:38 FTC Galajda Brady Tóth A.
2-3 58:51 SCC PP Péter Sofron Levin
2-4 59:39 SCC EN Rokaly Sz. Gecse Ferencz Csibi
45 Kapura lövések száma 33
10 Kiállításpercek 4

Galajda kétszer is jó ütemben érkezett

 

A pénteki FTC-Telekom–SC Csíkszereda meccs videó-összefoglalója.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum